Başarı Kültürü
Gerek güce yönelik, gerekse role yönelik işletme kültürleri, kişileri motive etmek için gözle görülür ödül veya cezaların kullanır. İşletme üyelerinden, ödül karşılığında kişisel enerjilerini vermeleri beklenir. Bu, işletmenin, her bireyin kişisel enerjisinin sadece, işletmenin sunduğu ödül karşılığında vermeye hazır olduğu kadarından yararlanabileceği anlamına gelir.Ancak birçok insan işini sever, topluma kayda değer bir katkıda bulunmayı arzu eder. Bu tür manevi ödüller, nitelikleri açısından niceliklerine tercih edilirler ve yapılan işin doğasını ve/veya gerçekleştirildiği ortamla bağlantılarını aşarlar. Güce ve role yönelik geleneksel işletmeler bu tür manevi tatminleri sağlamak üzere tasarlanmamışlardır ve mevcudiyetleri şans eseri veya bireylerin kendi mesleki seçimlerinin sonucu değildir.
Başarı kültürü ağırlıklı bir işletme çalışanlarının kişisel enerjilerini ortak yararlar hedefinde yönlendirmek için görevi kullanır. Görev, bireylerin kişisel enerjisini odaklamaya yardımcı olur. Çünkü bireyler, ortak bir amaç uğruna başladıkları işin sorumluluğu altında, serbestçe katkıda bulunmaktadırlar, kendi istekleri çerçevesinde işletmeye daha fazla şey vermektedirler ve buna dayanarak, bir bütün olarak başarıya ulaşmaktadırlar.
Bu tür bir işletmede sistemler ve yapılar göreve hizmet eder ve görev gerektirdiğinde, kendi içlerinde yasalaşmaktan daha çok, değişikliğe uğrarlar.
Gücün de bu tür bir işletmede yeri vardır. Güç sahibi kişiler, göreve hizmet etmekten çok, görevi oluştururlar. Gündelik bazda, güç pozisyonundaki kişilere göre değil de, göreve göre kararlar alınır. Güç pozisyonundakilerin hareketleri, işletme içindeki herkese uygulanan aynı standart çerçevesinde yargılanır ve eleştirilir.