İş Yeri Açarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

para-2

İŞYERİ AÇACAKLAR DİKKAT! BU YAZIMIZI OKUMADAN İŞYERİ AÇILIŞI YAPMAYIN

Yeni hazırlanan torba yasadaki düzenlemeleri ve 28/12/2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararını hesaba aldığınızda,  işyeri açılışını emekli anne-babanın üzerine mi yoksa 29 yaşından küçük çocuğun üzerine mi yapacağınız konusundaki fikirleriniz muhtemelen değişecektir.

O açıdan işyeri açmak üzere olan vatandaşlarımızın tescil işlemlerini yapmadan önce bu yazımızı okumalarını tavsiye ederim.

29 yaşını doldurmamış tam mükellef kişilere vergi indirimi geliyor

Torba yasanın TBMM Genel Kurulunca onaylanmış 2 nci maddesinde, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmidokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere

, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarının 103 üncü maddede yazılı tarifenin ilk gelir diliminde yer alan tutara kadar olan kısmı gelir vergisinden istisna tutuluyor.

Başka bir anlatımla, torba kanunda yapılan bu düzenleme ile ticari kazancı basit usulde tespit edilen ve yirmi dokuz yaşını doldurmamış vergi mükelleflerinin sadece basit usulde tespit edilen kazançlarının 8.000 TL tutarındaki kısmı üzerinden üç vergilendirme dönemi boyunca gelir vergisi alınmayacaktır.

Emekli olduktan sonra işyeri açan kişilerin aylıklarından artık SGDP kesilmeyecek

Torba yasada yapılan bir diğer düzenleme ise, yaşlılık, malullük veya emekli aylığı almakta iken Bağ-Kur kapsamında çalışmaya başlayan kişilerin emekli aylıklarından kesilen % 10 oranındaki destek priminin kaldırılması yönünde yapılmış.

Yapılan düzenleme sonrasında emekli olduktan sonra işyeri açıp, yatırımın ve istihdamın artırılmasına katkı sağlayacak olan vatandaşların emekli aylıklarından herhangi bir kesinti yapılmayacağından, emekli olan kişiler işyeri açacakları vakit, bir de emekli aylıklarından yapılacak kesintiyi düşünmek zorunda kalmayacaklar.

18-29 yaş aralığında olup SSK kapsamında çalışmaya başlayan kişiler için verilen “müthiş” teşvikten yararlanma süresi uzatıldı

4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde 18-29 yaş aralığındaki gençlerle kadın sigortalıları işe alan işletme sahiplerine, işçinin işe alınmadan önceki son altı ay içinde işsiz olması ve işyerindeki çalışan sigortalı sayısına ilave olması şartıyla tabir caiz ise “Müthiş” bir teşvik veriliyor.

Bu yasayla asgari ücret karşılığında çalışan bir işçi için beş puanlık prim indiriminden yararlandığınızda 535,28 TL prim ödemeniz gerekirken,  asgari ücret karşılığında çalıştırmak üzere işe alacağınız 18- 29 yaş aralığındaki gençlerle kadın işçiler için bu teşvikten yararlandığınızda ödeyeceğiniz prim tutarı aylık 279.99 TL’ye düşüyor. İşçinin ücreti arttığında, yararlanacağınız teşvik tutarı da haliyle artıyor.

Bu teşvikten en son 31/12/2015 tarihine kadar işe alınan işçilerden dolayı yararlanılabilir iken, Bakanlar Kurulunun 21/12/2015 tarihli ve 2015/8321 sayılı kararı ile 31/12/2020 tarihine kadar işe alınacak işçiler için de teşvikten yararlanma imkanı getirildi.

Özellikle asgari ücretin brüt 1.647 TL’ye çıktığını da göz önüne aldığınızda şartları sağlayan işçilerden dolayı genç ve kadın teşvikinden yararlanılmasının kaçırılmaması geren bir fırsat olduğu düşünülmektedir.

İşyeri emekli anne-babanın mı yoksa 29 yaşından küçük çocuğun üzerine mi açılmalı

Torba yasayla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin basit usulde tespit edilen kazançlarının 8.000 TL tutarındaki kazançları üç vergilendirme dönemi boyunca vergiden istisna tutulmuş olsa da, 29 yaşından küçük işçiler için 4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde öngörülen prim teşviki, gelir vergisi istisnasından daha fazla imkanlar sunmaktadır.

Ayrıca yaşılılık, emeklilik ve malullük aylığı almaktayken işyeri açan kişilerin emekli aylıklarından SGDP primi kesilmeyecek olduğu da dikkate alındığında, çocuğuyla birlikte  işyeri açacak olan emekli anne-babalara, işyerini kendi adlarına açmalarını, fiilen çalışacak çocuklarını da 24 ay süreyle 4447 sayılı Kanunun geçici 10 maddesinde belirtilen teşvikten yararlanarak SSK kapsamında çalıştırmalarını tavsiye ederim.

kaynak:http://www.gulbenkmusavirlik.com

Related Posts

Özel Bütçe Nedir?

Özel Bütçe Nedir? Özel Bütçe Ne İşe Yarar? “Özel bütçe”, bir bakanlığa bağlı veya ilgili olarak belirli bir kamu hizmetini yürütmek üzere kurulan, gelir tahsis edilen, bu gelirlerden harcama yapma…

Bila Bedel Ne Demek? Bila Ne Anlama Gelir?

    Hukuk dilinde ve hukik metinlerde, diğer dillerden geçen bir çok gelime görülmektedir. Bu kelimeler yabancı kökenli olması nedeniyle hukuki metinlerin anlaşılmasında güçlük çekilmektedir. Bizde sayfa olarak hukuki metinlerin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Bila Bedel Ne Demek? Bila Ne Anlama Gelir?

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 79 views
Bila Bedel Ne Demek? Bila Ne Anlama Gelir?

Özel Bütçe Nedir?

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 99 views
Özel Bütçe Nedir?

Yönetmelik Taslaklarının Sayıştay Tarafından İncelenmesi

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 40 views
Yönetmelik Taslaklarının Sayıştay Tarafından İncelenmesi

Ekap Düzeltme İlanı İçin Yeterli Süre Nedir?

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 49 views
Ekap Düzeltme İlanı İçin Yeterli Süre Nedir?

İhracat İle İlgili E fatura Nasıl Düzenlenir ?

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 44 views
İhracat İle İlgili E fatura Nasıl Düzenlenir ?

Belediye Meclis Üyesi Belediye İhalesine Girebilir mi?

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 50 views
Belediye Meclis Üyesi Belediye İhalesine Girebilir mi?