TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
Boğaziçi Atık Yönetimi Temizlik Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti. – Ihlara Peyzaj Temizlik Tarım Ürünleri İnş. Turizm Bilgisayar Tekstil Madencilik Otomotiv Orman Ürünleri Sağlık Petrol Enerji Üretim Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi,
Tevfikbey Mah. 2316 Sk. No: 2/1 Küçükçekmece/İSTANBUL
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Yüreğir Belediyesi Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğü,
Yavuzlar Mah. 4071 Sokak No: 4 01220 Yüreğir/ADANA
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/115426 İhale Kayıt Numaralı “Temizlik İşlerinde Personel Çalıştırılması ve Araç Kiralanması” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Yüreğir Belediyesi Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 13.11.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Temizlik İşlerinde Personel Çalıştırılması ve Araç Kiralanması” ihalesine ilişkin olarak Boğaziçi Atık Yönetimi Temizlik Taşımacılık San. Ve Tic. Ltd. Şti. – Ihlara Peyzaj Temizlik Tarım Ürünleri İnş. Turizm Bilgisayar Tekstil Madencilik Otomotiv Orman Ürünleri Sağlık Petrol Enerji Üretim Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişiminin 18.01.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 28.01.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 08.02.2016 tarih ve 7770 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 08.02.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2016/385 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1)Teklifleri kapsamında sundukları Tektem Makine Sanayi ve Diş Tic. Ltd. Şti. Karasu Şubesi’ne ait Kapasite Raporunda üreticinin ihale dokümanında istenen aracı üretmesine yönelik bir düzenlemeye rastlanılmadığı, raporun sadece 19’uncu Üretim Bölümü kısmında bu bölümde yılda ortalama 100 adet Elektrikli Damperli Çöp Toplama Aracı imalatının yapıldığı ve üretim için gerekli ihtiyaç maddelerinin sayıldığı ancak sayılan malzemeler içerisinde aliminyum kasa için herhangi bir malzemeye rastlanılmadığı ve ihale dokümanında yer alan konteynırların yüksek basınçlı ve ilaçlı su ile yıkanabilmesi için en az 130 bar basınca sahip en az 200 litre kapasiteli ekipman bulunması şartını sağlayacak herhangi bir malzemeye rastlanılmadığı, taraflarınca sunulan her iki faturada ve Teknik Belgede aracın cinsinin Elektrikli Kombine Damperli Çöp Toplama Aracı olarak tanımlandığı, Teknik Belgede aracın alüminyum gövdeli ve 2 adet yan kapaklı ( kilitli ) şeklinde tanımlandığı, kapasite raporu, faturalar ve teknik belge incelendiğinde kapasite raporundaki tanımlanan aracın özellikleri ile raporlar ve teknik belgenin çeliştiği, bu bağlamda firmaların kapasite raporu düzenlenmiş olan iş yerinde meydana gelen ve kapasite raporundan değişiklik yapmayı gerektiren durumları derhal odaya bildirmek zorunda olduğu, bu zorunluluğun yerine getirilmemesi ve/veya verilen bilgilerin yanlış bilgi olması halinde oluşacak her türlü sorumluluğun firmaya ait olacağı, üretici Tektem Makine Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin faturalar, satış senedi ve teknik belgede düzenlendiği şekilde bu aracın üretimine yetkili ise kapasite raporu üzerinde bu doğrultuda düzeltme yaptırmamasından kaynaklı olarak yetkili üretici sıfatını kaybettiği,
2)İdari Şartname’de yer alan araçların karayollarında ve trafiğe açık alanlarda çalıştırılacağından dolayı Karayolları Trafik Kanunu gereği bu araçların tescillerinin yapılmış olması ve plaka ile ibraz edilmesi gerektiği şartına karşın Adana Ticaret Odası İş Makinası Tescil Belgesinin verildiği, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “İş makinası; paletli veya madeni tekerlekli traktör, biçerdöver ve yol inşa makinaları ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda inşan, hayvan, yük taşımasında kullanılmayan motorlu araçtır.” tanımlamasının bulunduğu, sunulan Teknik Belgede sayılan özelliklerin ihale dokümanında istenen şartları sağladığı ancak diğer isteklilerin sunduğu trafik tescil belgelerine nazaran iş makinası tescil belgesinin geçersiz olduğu, sunulan araca ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüklerinden trafik tescillerinin yapılması gerektiği, sundukları belgenin bu haliyle ihale dokümanında istenen trafik tescili şartını sağlamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmalarının mevzuata uygun olmadığı zira aracın satıcı firmadan alındıktan sonra henüz trafiğe çıkarılmadığı, ihalenin kendi üzerlerinde kalması durumunda gerekli yasal işlemlerin yapılarak aracın trafiğe çıkarılacağı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Başvuru sahibinin 1 ve 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
Şikâyete konu ihalenin Yüreğir Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğünün “Temizlik İşlerinde Personel Çalıştırılması ve Araç Kiralanması” işi olduğu ve açık ihale usulü ile gerçekleştirildiği, 13.11.2015 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye 7 isteklinin katıldığı, isteklilerden Marmara Bilişim Temizlik Medikal ve Yemek Üretim Hizm. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti., Bilginay Temizlik Hizmetleri Yemek. Bilg. San. Ltd. Şti., Akkor İnşaat Turizm Medikal Güvenlik Yemek Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Boğaziçi Atık Yönetimi Tem. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti – Ihlara Peyzaj Tem. Tar. Ür. İnş. Trzm. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde yer alan yeterlik kriterlerini sağlamadıkları gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldıkları, Elifsu Temizlik İlaç Turz. İnş Güv. San ve Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi istekli, Bora Kurumsal Hiz. İnş.Tur. Gı. Mob.Taş.San.ve Tic. Ltd. Şti. – Çisem Parf. Hed. Eşya Trzm. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli olarak belirlendiği tespit edilmiştir.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler ve kapasite raporu” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Makine, teçhizat ve ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır. Ancak idare, işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yapılabilmesi için adaya veya istekliye ait olmasını gerekli gördüğü makine, teçhizat ve diğer ekipmanı yeterlik kriteri olarak belirleyebilir. Bu durumda, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, teknik kriterlerine yönelik olarak dokümanda düzenleme yapılmış ise, bu niteliğe yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.
(2) Adayın veya isteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya serbest muhasebeci raporu ile tevsik edilir.
(3) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.
(4) İş ortaklığında makine, teçhizat ve ekipman ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından sağlanabilir. Konsorsiyumda, makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin belgeler, her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak, ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.
(5) İdare, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede işin niteliğini göz önünde bulundurarak kapasite raporu ile ilgili düzenleme yapabilir. Sunulacak kapasite raporunun ihale veya son başvuru tarihi itibarıyla geçerli olması zorunludur.
(6) İş ortaklığında kapasite raporuna ilişkin yeterlik kriteri ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından sağlanabilir. Ancak, idareler, idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde iş ortaklıklarındaki ortaklardan her birinin, kapasite raporuna ilişkin olarak iş ortaklığındaki hissesi oranında yeterliği sağlamaları gerektiğine yönelik düzenleme yapabilirler. Konsorsiyumlarda, kapasite raporunun, her bir ortağın kendi kısmı için istenilen asgari yeterlik kriterini sağlaması zorunludur.
(7) Aday veya istekli adına düzenlenmiş, farklı tesislere ait birden fazla kapasite raporunun sunulması halinde, kapasite tutarları toplanmak suretiyle yeterlik kriterinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.” hükmü,
Karayolları Trafik Kanunu’nun “Tescil belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 19’uncu maddesinde “Araç sahipleri araçlarını yönetmelikte belirtilen esaslara göre yetkili kuruluşa tescil ettirmek ve tescil belgesi almak zorundadırlar.
Ancak :
a) Tescil edildiği ülkenin tescil belgesi ve tescil plakası bulunan ve geçici olarak Türkiye’ye girmesine izin verilmiş olan araçlar,
b) Tescil edildiği ülkenin tescil belgesi ve tescil plakası bulunan ikili ve çok taraflı anlaşmalara göre, Türkiye’de tescil zorunluluğundan muaf tutulmuş araçlar,
c) Araç imal, ithal, ihraç edenlerin ve satıcılığını yapanların, ithal, ihraç, depolama, teşhir ve satış amacıyla geçici olarak bu işlere mahsus yerlerde maliki olarak bulundurdukları motorlu araçlar.
d) Tescil zorunluluğu bulunan motorlu taşıtlarla çekilenler ile 22 nci maddenin (c) bendine göre tescili gerekli görülenler hariç, bütün motorsuz taşıtlar bu hükmün dışındadır.” hükmü,
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “İş makinası; paletli veya madeni tekerlekli traktör, biçerdöver ve yol inşa makinaları ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda inşan, hayvan, yük taşımasında kullanılmayan motorlu araçtır.” hükmü,
“Araçların Tescil Mecburiyeti” başlıklı 28’inci maddesinde “Bütün motorlu araçlar ile bu Yönetmelikte tescili zorunlu kılınan motorsuz araçların sahipleri, araçlarını yetkili tescil kuruluşuna tescil ettirmek ve tescil belgesi almak mecburiyetindedirler.
Ancak;
a) Tescil edildiği ülkenin tescil belgesi ve plakası bulunanlardan;
1) Geçici olarak ülkemize girmesine izin verilen araçlar,
2) İkili veya çok taraflı anlaşmalara göre ülkemizde tescil mecburiyeti getirilmeyen araçlar,
b) Motorlu araçları imal, tadil, ihraç edenlerin ve satıcılığını yapanların; ithal, ihraç, depolama, sergileme ve satış amacı ile bu işlere ait yerlerde maliki olarak bulundurdukları araçlar.
c) Karayolu Trafik Kanununun 22 nci maddesinin (d) bendine göre belediyelerce tescili mecburi kılınanlar dışındaki bütün motorsuz taşıtlar,
Bu hükmün dışındadır.” hükmü
“Tescile Yetkili Kuruluşlar, Tescil İçin Müracaat Etme ve Bildirme Mecburiyeti ile Süreleri” başlıklı 29’uncu maddesinde “Bu Yönetmelikte belirtilen esas ve usullere göre;
A) Tescile yetkili kuruluşlar,
a) Askeri araçlar, iş makineleri ve raylı sistemle çalışanlar dışındaki bütün motorlu araçlar ile tescile tabi motorlu araçlara takılarak kullanılacak yapıda ve yüklü ağırlığı 750 kg.’ın üstünde olan römork ve yarı römorkların tescilleri trafik tescil kuruluşlarınca,
b) Askeri araçlar ile çeşitli anlaşmalara göre askeri amaçla ülkemizde bulunan kuruluşlara ait araçların tescilleri Türk Silahlı Kuvvetlerince,
c) Raylı sistemde çalışan araçların tescilleri, kullanıldığı yerlere göre ait olduğu kuruluşlarca,
d) İş makinesi türünden araçların tescilleri;
1) Kamu kuruluşlarına ait olanlar ilgili kuruluşlarca,
2) Özel ve tüzel kişilere ait olanlardan;
Tarım kesiminde kullanılanlar ziraat odalarınca, tarım kesiminde kullanılanların dışında kalan ve sanayi, bayındırlık ve diğer kesimlerde kullanılanların tescilleri üyesi oldukları ticaret, sanayi veya ticaret ve sanayi odalarınca,
e) Tarım kesiminde kullanılanlar hariç, il trafik komisyonlarından karar alınmak şartı ile motorsuz taşıtlardan gerekli görülenlerin tescilleri belediyelerce,
yapılır.
B) İlk defa tescili yapılacak araçlarla ilgili olarak;
a) Araç sahipleri, tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan araçlarının tescili için satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren üç ay içinde ibrazı zorunlu belgelerle birlikte ilgili trafik tescil kuruluşuna veya Emniyet Genel Müdürlüğünün belirleyeceği kamu kurum veya kuruluşları ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine müracaat etmek zorundadırlar.
b) Araçların giriş işlemini yapan gümrük idareleri, tescil işlemlerine esas olmak üzere düzenlediği Gümrük Trafik Şahadetnamesinin bir örneğini de tescilin yapılacağı beyan edilen trafik tescil kuruluşuna, gümrük işleminin tamamlandığı tarihten itibaren onbeş gün içinde göndermeye mecburdur. Gümrük Trafik Şahadetnamesindeki bilgilerin elektronik ortamda gönderilmesi halinde, şahadetname ayrıca yazılı olarak gönderilmez.
c) Bu araçların tescilini yapan tescil kuruluşları, tescil işlemini takip eden onbeş iş günü içerisinde, Gümrük Trafik Şahadetnamesini tanzim eden gümrük idaresine ve ilgili vergi dairesine yazılı olarak veya elektronik ortamda tescilin yapıldığına dair bilgi verir.” hükmü yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinin 7.5.2’nci bendinde “3 adet Elektrikli Kombine Damperli Çöp Toplama Aracı; Özellikleri; (En az 320 Ah-en fazla 350 Ah Akü ve Entegre Şarj Ünitesi (24 x 2V Hücreler) En az 35 km/saat-en fazla 45 km/saat seyir hızında, En az 400 kg-en fazla 450 kg, En az 1,6 m³-en fazla 2,0 m³, En az 1,3 mt yüksekliğinde konteynır ve kamyon arkasına boşaltım özelliğinde, Konteynırların yüksek basınçlı ve ilaçlı su ile yıkanabilmesi için en az 130 Bar basınca sahip, En az 200 Litre kapasiteli ekipman bulunan, Hidrolik kaldırmalı Alüminyum kasası olan. Açık pozisyonda kilitlenebilir 2 adet yan kapağı olan) (Trafiğe çıkış tarihi itibari ile en az 2014 model ve üzeri olacaktır.) İş süresince çalıştırılacak araç sayısı toplam 3 adet olup bu araçlardan 1 (bir) adeti yukarıda yazılı olan teknik özelliklere uygun olmak şartı ile isteklinin kendi malı olarak ihale dosyasında ibraz edilecektir.
5 adet romörklü traktör çalıştırılacaktır, Motor gücü en az 45 hp gücüne sahip olacaktır.”
Kendi Malı Araçlara İlişkin Olarak:
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 41. maddesi gereği yüklenici malı 1 adet elektrikli kombine damperli çöp toplama aracı kendi malı olarak istenmiş olup, bu araçlara ilişkin teknik özelliklerini gösterir teknik bilgi ve belgelerin üreticiler tarafından onaylı olmak şartı ile ihale dosyasında sunulması zorunludur. Demirbaş defteri, ruhsat, fatura ve benzeri belgeler ile ibraz edilecek araçlar içinde bu özellikleri gösterir üretici onaylı belgelerin ve üreticilere ait yetkili olunduğuna dair belgelerin ihale teklif dosyasında sunulması zorunludur. Kendi malı olarak istenen araçlar karayollarında trafiğe açık alanlarda çalıştırılacağından dolayı Trafik kanunu gereği bu araçların tescillerinin yapılmış olması ve plaka ile ibraz edilmesi gerekmektedir veya geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.”
düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin “Temizlik işlerinde çalışacak yüklenicinin getireceği araçlar” başlıklı 4.1.5’inci maddesinde “3 adet Elektrikli Kombine Damperli Çöp Toplama Aracı (En az 320 Ah-en fazla 350 Ah Akü ve Entegre Şarj Ünitesi (24 x 2V Hücreler) En az 35 km/saat-en fazla 45 km/saat seyir hızında, En az 400 kg-en fazla 450 kg, En az 1,6 m³-en fazla 2,0 m³, En az 1,3 mt yüksekliğinde konteynır ve kamyon arkasına boşaltım özelliğinde, Konteynırların yüksek basınçlı ve ilaçlı su ile yıkanabilmesi için en az 130 Bar basınca sahip, En az 200 Litre kapasiteli ekipman bulunan, Hidrolik kaldırmalı Alüminyum kasası olan. Açık pozisyonda kilitlenebilir 2 adet yan kapağı olan) (Trafiğe çıkış tarihi itibari ile en az 2014 model ve üzeri olacaktır.)
Traktör: 5 adet 45 HP’lik Römorklu Traktör” düzenlemesi yer almaktadır.
Uyuşmazlık konusu hususa yönelik olarak yapılan incelemede başvuru sahibi istekli tarafından;
· Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Emrah Kuşcu tarafından 10.11.2015 tarih ve 2015/03 sayı ile düzenlenen “Demirbaş Kayıtlarının Tespitine Ait Mali Müşavirlik Tasdik Raporu”nun sunulduğu, raporda tespiti yapılan şirketin başvuru sahibi isteklinin özel ortağı olan Ihlara Peyzaj Tem. Tar. Ür. İnş. Trzm. San. ve Tic. Ltd. Şti. olduğu, tespiti yapılan araçların içinde 34-00-15-16064 plakalı, 30.10.2015 yevmiye kayıt tarihli, 2015 model Cleanvac Elektrikli Kombine Damperli Çöp Toplama Aracı’nın da bulunduğu,
· Makine Mühendisi Tufan Turna tarafından düzenlenen ve Tektem Makine Sanayi ve Diş Tic. Ltd. Şti.nin de imza ve kaşesinin de bulunduğu 2015 model Cleanvac Elektrikli Kombine Damperli Çöp Toplama Aracının teknik özelliklerini gösterir Teknik Belge’nin sunulduğu,
· 22.10.2015 tescil tarihli, 34-00-15-16064 tescil plaka no’lu A seri ve 370714 no’lu 2015 model Cleanvac marka Elektrikli Kombine Damperli Çöp Toplama Aracına ilişkin Adana Ticaret Odası İş Makinası Tescil Belgesi’nin sunulduğu,
· Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 19.01.2015 rapor tarih ve 57 rapor no ile düzenlenen Tektem Makine Sanayi ve Diş Tic. Ltd. Şti. Karasu Şubesi’ne ait, geçerlilik süre sonu 03.02.2017 olan Kapasite Raporu’nun sunulduğu,
· Kartaşgrup Tem. Turizm Ot. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Ihlara Peyzaj Tem. Tar. Ür. İnş. Trzm. San. ve Tic. Ltd. Şti. adına düzenlenen 34-00-15-16064 plakalı 2015 model Cleanvac Elektrikli Kombine Damperli Çöp Toplama Aracı’nın satışına ilişkin 21.10.2015 tarihli ve 108.000,00 TL toplam tutarlı satış faturasının ve Bakırköy 7. Noterliği tarafından 21.10.2015 tarih ve (D) yevmiye no ile düzenlenen İş Makinası Satış Sözleşmesi’nin sunulduğu,
· Tektem Makine Sanayi ve Diş Tic. Ltd. Şti.tarafından Kartaşgrup Tem. Turizm Ot. San. ve Tic. Ltd. Şti. adına düzenlenen 09.10.2015 tarih ve 888818 sıra no’lu faturanın sunulduğu tespit edilmiştir.
Uyuşmazlık konusu hususa yönelik olarak İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde, istenen çöp toplama araçlarının fiziki özelliklerinin ne olması gerektiği, bu araçlardan birinin isteklinin kendi malı olması gerektiği, isteklinin aracın kendi malı olduğunu ve aracın özelliklerini nasıl belgelemesi gerektiği düzenleme altına alınmıştır.
Yine bu kapsamda isteklinin aracın kendi malı olduğunun demirbaş defteri, ruhsat, fatura ve benzeri belgeler ile belgelendirilebileceği, isteklilerin kendi malı olarak beyan ettikleri araçlara ilişkin teknik özellikleri gösterir teknik bilgi ve belgelerin üreticiler tarafından onaylı hallerini teklif dosyasında sunmaları gerektiği düzenlenmiştir.
İhale komisyonu kararında isteklinin kendi malı olan aracının üreticisinin isteklinin sunduğu aracı üretmeye yetkili olmadığı ve Karayolları Trafik Kanunu gereği isteklinin aracının tescilinin yapılmamış olduğu ve aracın iş makinası olduğu, iş makinalarının yük taşıyamayacağı ve trafik tescili yapılmamış aracın karayolları üzerinde çalışamayacağı, bu araç ile çöp toplama işinin ve bu işin trafiğe açık alanda yapılmasının mümkün olmadığı belirtilerek isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı tespit edilmiştir.
Başvuru sahibi istekli tarafından kendi malı olan araca ilişkin olarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Emrah Kuşcu tarafından 10.11.2015 tarih ve 2015/03 sayı ile düzenlenen “Demirbaş Kayıtlarının Tespitine Ait Mali Müşavirlik Tasdik Raporu”nun ve Adana Ticaret Odası İş Makinası Tescil Belgesi’nin sunulduğu, aracın teknik özelliklerini tevsik edici belge olarak Makine Mühendisi Tufan Turna tarafından düzenlenen Teknik Rapor’un sunulduğu, yine aracın üreticisi olan Tektem Makine Sanayi ve Diş Tic. Ltd. Şti. Karasu Şubesi’ne ait kapasite raporunun sunulduğu tespit edilmiş olup, yetkili üretici firmaların kapasite raporu düzenlenmiş olan iş yerinde meydana gelen ve kapasite raporundan değişiklik yapmayı gerektiren durumları derhal odaya bildirmek zorunda olduğu, bu zorunluluğun yerine getirilmemesi ve/veya verilen bilgilerin yanlış bilgi olması halinde oluşacak her türlü sorumluluğun üretici firmaya ait olacağı, kapasite raporunda yapılması gereken değişikliklerin başvuru sahibi istekliyi değil sadece üretici firmayı yüküm altına aldığı, kapasite raporundan anlaşılacağı üzere Tektem Makine Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin anılan aracın üretimine yetkili olduğu ve idarece dikkate alınması gereken hususun bununla sınırlı olması gerektiği anlaşılmaktadır.
İdarece isteklinin kendi malı olarak istenen araçların karayollarında trafiğe açık alanlarda çalıştırılacağından dolayı Trafik Kanunu gereği bu araçların tescillerinin yapılmış olması ve plaka ile ibraz edilmesi gerektiği yeterlik kriteri olarak düzenleme altına alınmıştır. Bu kapsamda Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliği’nin yukarıda anılan maddelerinden tarım kesiminde kullanılanların dışında kalan ve sanayi, bayındırlık ve diğer kesimlerde kullanılan iş makinalarının tescilleri üyesi oldukları ticaret, sanayi veya ticaret ve sanayi odalarınca yapılabileceği anlaşılmaktadır.
Başvuru sahibi isteklinin kendi malı olan araca ilişkin olarak Adana Ticaret Odası tarafından düzenlenen İş Makinası Tescil Belgesi’nin sunulduğu, tescil belgesinde aracın Elektrikli Kombine Damperli Çöp Toplama Aracı olduğunun anlaşıldığı ancak tescil belgesinde “Trafiğe çıkış izni” ve “Hangi şartlarda trafiğe çıkışına izin verildiği” kısımlarının boş bırakıldığı, istekli tarafından bu aracın trafiğe çıkışına izin verildiğine dair başka herhangi bir belgenin sunulmadığı, aracın trafiğe çıkışına ilişkin belgelerin idarece yeterlik belgesi olarak belirlendiği, ihale tarihi itibariyle başvuru sahibi isteklinin sunmuş olduğu aracın trafiğe çıkış izninin bulunmadığı, ihale konusu işin yük taşınmasını gerektiren çöp toplama işi olduğu, Karayolları Trafik Yönetmeliği gereğince iş makinesinin yük taşımada kullanılamayacağı anlaşıldığından idarece gerçekleştirilen başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olduğu ve itirazen şikâyet başvurusunun reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.
|