İş güvenliğinde risk değerlendirmesi ve dökümantasyon

sgk1

İş güvenliğinde risk değerlendirmesi ve dökümantasyon

İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla risk değerlendirmesi çalışmaları yapılmaktadır. Bu bağlamda İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği ile işletmelerin yükümlülükleri ve buna ilişkin değerlendirme ve dökümantasyon çalışmaları açıklanmıştır.

Risklerin belirlenmesi ve analizi gereklidir. Risk değerlendirmesi her zaman çalışanların maruz kalabilecekleri tehlikelerin önceden belirlenerek bertaraf edilmesinde büyük önem taşımaktadır. Tespit edilmiş olan tehlikelerin her biri ayrı ayrı dikkate alınarak bu tehlikelerden kaynaklanabilecek risklerin hangi sıklıkta oluşabileceği ile bu risklerden kimlerin, nelerin, ne şekilde ve hangi şiddette zarar görebileceği belirlenir. Bu belirleme yapılırken mevcut kontrol tedbirlerinin etkisi de göz önünde bulundurulacaktır.
Toplanan bilgi ve veriler ışığında belirlenen riskler; işletmenin faaliyetine ilişkin özellikleri, işyerindeki tehlike veya risklerin nitelikleri ve işyerinin kısıtları gibi faktörler ya da ulusal veya uluslararası standartlar esas alınarak seçilen yöntemlerden biri veya birkaçı bir arada kullanılarak analiz edilecektir. İşyerinde birbirinden farklı işlerin yürütüldüğü bölümlerin bulunması halinde birinci ve ikinci fıkralardaki hususlar her bir bölüm için tekrarlanır.

Analizin ayrı ayrı bölümler için yapılması halinde bölümlerin etkileşimleri de dikkate alınarak bir bütün olarak ele alınıp sonuçlandırılır. Analiz edilen riskler, kontrol tedbirlerine karar verilmek üzere etkilerinin büyüklüğüne ve önemlerine göre en yüksek risk seviyesine sahip olandan başlanarak sıralanır ve yazılı hale getirilir.
Yönetmeliğe göre risklerin kontrolünde;

a) Planlama: Analiz edilerek etkilerinin büyüklüğüne ve önemine göre sıralı hale getirilen risklerin kontrolü amacıyla bir planlama yapılır.

b) Risk kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması: Riskin tamamen bertaraf edilmesi, bu mümkün değil ise riskin kabul edilebilir seviyeye indirilmesi için aşağıdaki adımlar uygulanır.

1) Tehlike veya tehlike kaynaklarının ortadan kaldırılması.

2) Tehlikelinin, tehlikeli olmayanla veya daha az tehlikeli olanla değiştirilmesi.

3) Riskler ile kaynağında mücadele edilmesi.

c) Risk kontrol tedbirlerinin uygulanması: Kararlaştırılan tedbirlerin iş ve işlem basamakları, işlemi yapacak kişi ya da işyeri bölümü, sorumlu kişi ya da işyeri bölümü, başlama ve bitiş tarihi ile benzeri bilgileri içeren planlar hazırlanır. Bu planlar işverence uygulamaya konulur.

ç) Uygulamaların izlenmesi: Hazırlanan planların uygulama adımları düzenli olarak izlenir, denetlenir ve aksayan yönler tespit edilerek gerekli düzeltici ve önleyici işlemler tamamlanır.

Risk kontrol adımları uygulanırken toplu korunma önlemlerine, kişisel korunma önlemlerine göre öncelik verilmesi ve uygulanacak önlemlerin yeni risklere neden olmaması sağlanır.

Belirlenen risk için kontrol tedbirlerinin hayata geçirilmesinden sonra yeniden risk seviyesi tespiti yapılır. Yeni seviye, kabul edilebilir risk seviyesinin üzerinde ise bu maddedeki adımlar tekrarlanır.

Ayrıca risk değerlendirmesinin asgarî aşağıdaki hususları kapsayacak şekilde dokümante edilmesi de gerekmektedir;

a) İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı.

b) Gerçekleştiren kişilerin isim ve unvanları ile bunlardan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olanların Bakanlıkça verilmiş belge bilgileri.

c) Gerçekleştirildiği tarih ve geçerlilik tarihi.

ç) Risk değerlendirmesi işyerindeki farklı bölümler için ayrı ayrı yapılmışsa her birinin adı.

d) Belirlenen tehlike kaynakları ile tehlikeler.

e) Tespit edilen riskler.

f) Risk analizinde kullanılan yöntem veya yöntemler.

g) Tespit edilen risklerin önem ve öncelik sırasını da içeren analiz sonuçları.

ğ) Düzeltici ve önleyici kontrol tedbirleri, gerçekleştirilme tarihleri ve sonrasında tespit edilen risk seviyesi.

Risk değerlendirmesi dokümanının sayfaları numaralandırılarak; gerçekleştiren kişiler tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanır ve işyerinde saklanır. Risk değerlendirmesi dokümanı elektronik ve benzeri ortamlarda hazırlanıp arşivlenebilir.
Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.

İbrahim IŞIKLI

Kaynak : http://www.dunya.com/is-guvenliginde-risk-degerlendirmesi-ve-dokumantasyon-151235yy.htm

Related Posts

Çocuklar Kaç Yaşına Kadar Anneyle Uyumalı

  Değerli okuyucularımız günümüzde çocuk yetiştirme koşulları, eskiye oranla oldukça yetişti…. Eskiden günlük yaşam koşullarının zor olmasından kaynaklı insanlar, hayatlarını idame etme derdine düşen insanlar da, çocukları yetiştirmek belkide 2.…

LPG’li Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler

LPG’li Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler Ruhsat (Trafik Tescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) Aracınızın ruhsatı muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır. Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noter tarafından alındığından…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Çocuklar Kaç Yaşına Kadar Anneyle Uyumalı

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 12 views
Çocuklar Kaç Yaşına Kadar Anneyle Uyumalı

Cin mi Viski mi?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 17 views
Cin mi Viski mi?

LPG’li Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 10 views
LPG’li Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler

Memur Olma 2020 Yaş Sınırı Nedir (40-45?)

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 15 views
Memur Olma 2020 Yaş Sınırı Nedir (40-45?)

Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Nedir

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 10 views
Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Nedir

Raporların izne çevrilmesi onay mercileri hakkında DPB Görüşü

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 17 views
Raporların izne çevrilmesi onay mercileri hakkında DPB Görüşü