İş güvenliğinde risk değerlendirmesi ve dökümantasyon

sgk1

İş güvenliğinde risk değerlendirmesi ve dökümantasyon

İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla risk değerlendirmesi çalışmaları yapılmaktadır. Bu bağlamda İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği ile işletmelerin yükümlülükleri ve buna ilişkin değerlendirme ve dökümantasyon çalışmaları açıklanmıştır.

Risklerin belirlenmesi ve analizi gereklidir. Risk değerlendirmesi her zaman çalışanların maruz kalabilecekleri tehlikelerin önceden belirlenerek bertaraf edilmesinde büyük önem taşımaktadır. Tespit edilmiş olan tehlikelerin her biri ayrı ayrı dikkate alınarak bu tehlikelerden kaynaklanabilecek risklerin hangi sıklıkta oluşabileceği ile bu risklerden kimlerin, nelerin, ne şekilde ve hangi şiddette zarar görebileceği belirlenir. Bu belirleme yapılırken mevcut kontrol tedbirlerinin etkisi de göz önünde bulundurulacaktır.
Toplanan bilgi ve veriler ışığında belirlenen riskler; işletmenin faaliyetine ilişkin özellikleri, işyerindeki tehlike veya risklerin nitelikleri ve işyerinin kısıtları gibi faktörler ya da ulusal veya uluslararası standartlar esas alınarak seçilen yöntemlerden biri veya birkaçı bir arada kullanılarak analiz edilecektir. İşyerinde birbirinden farklı işlerin yürütüldüğü bölümlerin bulunması halinde birinci ve ikinci fıkralardaki hususlar her bir bölüm için tekrarlanır.

Analizin ayrı ayrı bölümler için yapılması halinde bölümlerin etkileşimleri de dikkate alınarak bir bütün olarak ele alınıp sonuçlandırılır. Analiz edilen riskler, kontrol tedbirlerine karar verilmek üzere etkilerinin büyüklüğüne ve önemlerine göre en yüksek risk seviyesine sahip olandan başlanarak sıralanır ve yazılı hale getirilir.
Yönetmeliğe göre risklerin kontrolünde;

a) Planlama: Analiz edilerek etkilerinin büyüklüğüne ve önemine göre sıralı hale getirilen risklerin kontrolü amacıyla bir planlama yapılır.

b) Risk kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması: Riskin tamamen bertaraf edilmesi, bu mümkün değil ise riskin kabul edilebilir seviyeye indirilmesi için aşağıdaki adımlar uygulanır.

1) Tehlike veya tehlike kaynaklarının ortadan kaldırılması.

2) Tehlikelinin, tehlikeli olmayanla veya daha az tehlikeli olanla değiştirilmesi.

3) Riskler ile kaynağında mücadele edilmesi.

c) Risk kontrol tedbirlerinin uygulanması: Kararlaştırılan tedbirlerin iş ve işlem basamakları, işlemi yapacak kişi ya da işyeri bölümü, sorumlu kişi ya da işyeri bölümü, başlama ve bitiş tarihi ile benzeri bilgileri içeren planlar hazırlanır. Bu planlar işverence uygulamaya konulur.

ç) Uygulamaların izlenmesi: Hazırlanan planların uygulama adımları düzenli olarak izlenir, denetlenir ve aksayan yönler tespit edilerek gerekli düzeltici ve önleyici işlemler tamamlanır.

Risk kontrol adımları uygulanırken toplu korunma önlemlerine, kişisel korunma önlemlerine göre öncelik verilmesi ve uygulanacak önlemlerin yeni risklere neden olmaması sağlanır.

Belirlenen risk için kontrol tedbirlerinin hayata geçirilmesinden sonra yeniden risk seviyesi tespiti yapılır. Yeni seviye, kabul edilebilir risk seviyesinin üzerinde ise bu maddedeki adımlar tekrarlanır.

Ayrıca risk değerlendirmesinin asgarî aşağıdaki hususları kapsayacak şekilde dokümante edilmesi de gerekmektedir;

a) İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı.

b) Gerçekleştiren kişilerin isim ve unvanları ile bunlardan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olanların Bakanlıkça verilmiş belge bilgileri.

c) Gerçekleştirildiği tarih ve geçerlilik tarihi.

ç) Risk değerlendirmesi işyerindeki farklı bölümler için ayrı ayrı yapılmışsa her birinin adı.

d) Belirlenen tehlike kaynakları ile tehlikeler.

e) Tespit edilen riskler.

f) Risk analizinde kullanılan yöntem veya yöntemler.

g) Tespit edilen risklerin önem ve öncelik sırasını da içeren analiz sonuçları.

ğ) Düzeltici ve önleyici kontrol tedbirleri, gerçekleştirilme tarihleri ve sonrasında tespit edilen risk seviyesi.

Risk değerlendirmesi dokümanının sayfaları numaralandırılarak; gerçekleştiren kişiler tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanır ve işyerinde saklanır. Risk değerlendirmesi dokümanı elektronik ve benzeri ortamlarda hazırlanıp arşivlenebilir.
Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.

İbrahim IŞIKLI

Kaynak : http://www.dunya.com/is-guvenliginde-risk-degerlendirmesi-ve-dokumantasyon-151235yy.htm

Related Posts

SGK Prim Borcu Olan İlaç Alabilir mi?

Borcu Olana SGK’dan İlaç Yok Dün siz okurlarımızla paylaştığımız yazımızda Bakanlar Kurulu kararı ile SGK’ya prim borcu olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları ile işsiz olup gelir testi yaptıran kişilerin sağlık hizmetlerinden…

İsteğe Bağlı Prim Ödeme Aile Yardımını Keser mi?

17.02.1983 doğumluyum. 2009 yılı Temmuz ayı çiftçi Bağ-Kur girişliyim, eşim emekli sandığı mensubu. Eşim çiftçi Bağ-Kuru ödediğimden aile yardımı alamıyor. Ben çiftçi Bağ-Kurumu isteğe bağlı Bağ-Kur’a çevirsem aile yardımını alabilir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

İsteğe Bağlı Prim Ödeme Aile Yardımını Keser mi?

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 48 views
İsteğe Bağlı Prim Ödeme Aile Yardımını Keser mi?

Belediyelerin Öz Gelirlerini Arttırma Yöntemleri

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 64 views
Belediyelerin Öz Gelirlerini Arttırma Yöntemleri

SGK Prim Borcu Olan İlaç Alabilir mi?

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 38 views
SGK Prim Borcu Olan İlaç Alabilir mi?

İş Makinesinin Yük Taşımada Kullanılamayacağı

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 40 views
İş Makinesinin Yük Taşımada Kullanılamayacağı

Sınır Değer Tespiti ve Aşırı Düşük Tekliflerin Açıklanması

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 67 views
Sınır Değer Tespiti ve Aşırı Düşük Tekliflerin Açıklanması

İhale İşlemlerinde Damga Vergisi Uygulaması

  • By admin
  • Aralık 25, 2024
  • 82 views
İhale İşlemlerinde Damga Vergisi Uygulaması