İNDİRİMLİ ORANA TABİ SATIŞLARDAN DOĞAN KDV İADESİNİN İŞLEYİŞİ
İADE TUTARI NASIL HESAPLANMALI
İlgili Yıl İçinde Mahsuben Talep Edilecek İade Rakamının Hesaplanması
a-1.) İadesi talep edilecek KDV Tutarları Aylar bazında ve kümülatif olarak hesaplanacaktır: İndirimli orana tabi satışları bulunan mükellefler, bu işlemleri nedeniyle doğan KDV‘ yi yüklenim ve indirim seklinde gideremedikleri için yılı içinde mahsuben iadesini talep edecekleri KDV tutarını ay bazında kümülatif olarak hesaplayacaklardır.
İlgili hesaplama şekli aşağıda görülmektedir.
— Hesaplamaya her yılın Ocak ayını dikkate alınarak başlanmalıdır. iade hakkı doğuran işlemin bünyesine giren vergiden, işlemler dolayısıyla % 1 KDV yada % 8 KDV oranları uygulanarak hesaplanan Katma Değer Vergisi düşülür ve ay içi itibariyle İadeye Esas KDV tutarına ulaşılacaktır. Tespit edilen bu tutar Ocak ayı Devreden Katma değer Vergisi ile karşılaştırılacaktır. KDV Beyannamesi içindeki hesaplamalarda Sonraki döneme Devreden Katma değer Vergisi bulunmuyorsa o dönem için dönem sonu için hesaplanan iade rakamı kabul edilecektir. Sonraki döneme Devreden Katma değer Vergisi mevcutsa ve iadeye esas KDV tutarını (yüklenilen KDV – hesaplanan KDV arasındaki karşılaştırma) aşıyorsa iadeye esas KDV tutarı, aşmıyorsa Devreden Katma değer Vergisi tutarı İade Edilebilir KDV olarak kabul edilecektir.
Bu tutar takip eden ay sonu itibariyle iade edilebilir KDV tutarıdır.
—Ocak ayı içinde indirimli orana tabi işlem yoksa, iade edilebilir KDV olarak hesaplanacaktır.
—Şubat ayında da yukarıda anlatıldığı gibi yani Ocak ayında yapılan hesaplamalar yapılarak
İadeye Esas KDV tutarına ulaşılacaktır. Bu rakam, Ocak sonu iade edilebilir KDV tutarı ile toplanarak Şubat sonu Devreden Katma değer Vergisi ile karşılaştırılacaktır. Karşılaştırma Ocak ayındaki gibi yapılarak, hesaplamalar sonrası Şubat sonu İade Edilebilir KDV tutarına ulaşılacaktır. iadeye hak kazanılan iki aylık kümülatif KDV tutarına bu şekilde ulaşmış olmaktayız.