İmza Sirküleri Nedir? İmza Sirküleri Nerden Alınır?

İmza Sirküsü Nedir, Nasıl Alınır?

Kişi ve kurumlara ait verilerin çok hızlı şekilde yayıldığı günümüzde, belge sahteciliği ve sahte imza kullanımı karşılaşılabilecek ciddi sorunların başında geliyor. Özellikle iş yaşamında bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için alınabilecek önlemlerden biri, yetkili kişilere ait imza örneklerinin noter onayı alınarak belgelendirilmesi yani imza sirküsü alınması.

İmza Sirküsü Nedir?

İmza sirküsü tüzel kişiler tarafından notere yapılan talep üzerine; kurumla ilişkilendirilen belgelerde sahtecilik yapılması, sahte imza kullanılması vb. sorunların önüne geçmek amacıyla oluşturulur. Şirket adına görev yapan yetkilinin sorumluluk alanını ve yetki sınırlarını noter tarafından tasdiklenmiş ve resmiyet kazanmış bir belge ile onaylamaktadır. Bu belge üzerinde tüzel kişiye ait; unvan, adres, ticaret sicil no. bilgileri ile birlikte kurum adına yetkili olan kişinin; kurumu temsil şekli, kurum içindeki unvanı, yetki alanları, nüfus bilgileri ve imza örnekleri yer almaktadır.

İmza Sirküsü Nereden Alınır?

İmza sirküsü belirli bir ücret karşılığında noterden alınabilmektedir. Oldukça kısa sürede hazırlanabilen imza sirküsü için aşağıdaki belgeler istenir:

  • İmza sirküsünde adı geçecek yetkili kişinin nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdan fotokopisi,
  • Sirküde adı geçecek kurumun vergi levhası,
  • Kurumun kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil gazetesi.

İmza Beyannamesinin İmza Sirküsünden Farkı Ne?

Temel olarak kişinin imza örneklerinin yer aldığı ve noter tarafından onaylı olarak hazırlanan imza sirküsü ve imza beyannamesi sıkça karıştırılmakta; günlük dilde birbirinin yerine geçecek şekilde kullanılmaktadır. İmza beyannamesi, kişinin notere kimliği ile birlikte başvuru yapması üzerine belirli ücret karşılığında noter tarafından hazırlanan; üzerinde kişinin nüfus bilgilerinin ve imza örneklerinin yer aldığı belgedir. İmza beyannamesinin oluşturulması, imza sirküsünden farklı olarak gerçek kişiler tarafından talep edilmekte olup belge sirküler nitelik taşımamaktadır fakat hem ticari hem de kişisel faaliyetlerde kişinin kimliğini kanıtlar niteliktedir.

İmza Sirküsü Nedir?

İmza sirküsü; bir kurumun,  kuruluşun ya da herhangi bir ticari işletmenin temsilcisinin imza atma konusunda yetkili olduğuna dair olan ve imza örneklerini içermekte olan resmi belgeye denmektedir. Örneğin; X firmasının yetkili müdür Kemal A. ‘ya ait imza sirküsünde; Kemal A. ‘ya ait imza örnekleri ve bu firmanın imza konusunda yetkilisi olduğu ibareleri bulunmaktadır. İmza sirküleri noter tarafından onaylanmaktadır. Noter onaysız imza sirküleri resmiyet kazanmaz.

İmza Sirküsü Nasıl Çıkarılır?

İmza sirküsü çıkarmak için gerekli belgeler hakkında da kısaca bilgi verecek olursak; şirketin kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, imza sirküsü çıkaracak kişiye ait nüfus cüzdanı ve fotokopisi gerekmektedir. Bu belgelerle birlikte herhangi bir notere müracaat etmeniz yeterli olacaktır. Notere gittiğinizde; noter tarafından imza sirküsü belgesi hazırlanarak, sizden bu belgeye 3 adet imza atmanız istenecektir. İmzayı atmanızla birlikte gerekli ücretin de ödenmesi ile noter tarafından imza sirkünüz onaylanır ve resmiyet kazanır. İmza sirküsünün bir sureti size teslim edilir, bir sureti de noterde muhafaza edilmektedir. Resmi kurumlardan bu konuda yetkili olanlar, gerekli gördüğü hallerde imza sirkülerinizi noterden celp edebilir. İmza sirküsünün düzenlenmesindeki amaç; sirküye atacağınız imzanın size ait olduğunun noter huzurunda tasdik edilmesidir. Buraya atacağınız imzanızın resmi olarak bağlayıcılığı vardır. Bunun için atacağınız imzanızı özenle atmanızı tavsiye etmekteyiz. Ayrıca noterdeki imza sirküsüne atacağınız imza dışında, resmi evraklarda farklı bir imza kullanmamak ta gerekir, çünkü bu durum aleyhinize sonuçlar doğurabilir.

Önemli!  Süt Parası Ne Kadar? Nasıl Başvuru Yapılır?

İmza Sirküsü Ücreti Ne Kadar?

İmza sirküsü ücreti 2017 yılı için tek nüsha düzenlenmesi halinde 65,40 TL, 2 nüsha düzenlenmesi halinde 105,70 TL ve 3 nüsha düzenlenmesi halinde ise 142,23 TL ‘dir. İmza sirkünüzü kaybetmeniz halinde de daha önceden imza sirküsünü çıkartmış olduğunuz notere giderek belli bir harç ödeyip tekrar temin edebilirsiniz.

İmza Sirküsü Örneği

İmzs sirküsü örneği aşağıdaki görsel de mevcuttur.

İmza sirküsü örneği

İmza sirküsü ne işe yarar?

Özellikle ticari işlerde büyük önem taşıyan imza sirküleri; yetkili kişilerin attığı imzaların yasal değere sahip olmasını sağlamakta ve bu kişileri güven altına almaktadır..

Dolandırıcılığın ve sahte imza kullanımının oldukça fazla olduğu yeni yüzyıl içerisinde sizin şirketiniz üzerinden ya da sizin adınıza işlem gerçekleştirilmemesi veya gerçekleştirilmesi halinde bu durumun hızlı bir şekilde sizinle alakasının olmadığının anlaşılması için imza sirküleri oldukça önemlidir.

Kapınıza gelen kargo kağıtlarına dahi imza attığınız bu dönemde; sizin adınıza kira sözleşmesinden, şirket kurma işlemlerine kadar her şeyi gerçekleştirmeleri mümkündür.

İmza sirküsünün kullanımındaki amaç nedir;

  • Bir şirkete ait olan belgeler ile ilgili olarak belge sahteciliği yapılmasını engellemek
  • Şirket bünyesini tehlikeye atacak iç ve dış etkenlere bağlı sahte imza atılmasını engellemek
  • Şirketin yetki sahibi olan kişisinin belgeler üzerinde de belli olmasını sağlamak,
  • Şirket ile ilgili olan her sorun için sorumluluk sahibi olan kişinin belli olmasıdır.

İmza sirküsü nereden alınır?

İmza sirküsü almak için en yakın notere gitmeniz yeterlidir. 15 dakika gibi kısa bir süre içerisinde gerekli belgeleri vererek, 2 kağıda imza atarak imza sirküsü alabilirsiniz.

İmza sirküsü nasıl alınır?

Noter, imza sirküsü vermek için sizden 2 adet belgeye en az 3 imza atmanızı isteyecektir. Belgenin hazırlanması ardından ödemenizin gerçekleşmesi ile birlikte noter imza sirkünüzü onaylar ve bu sayede resmi işlemlerinizde kullanabilirsiniz. İmza sirküleriniz onaylandıktan sonra hazırlanan 2 belgeden biri noterde kalır ve diğeri belgenin sahibine verilir.

İmza sirküsü almak için gerekli evraklar nelerdir?

İmza sirküsü almanız için gereken belgeler;

  • Kurumun kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil gazetesi,
  • Vergi levhası,
  • İmza sirküsü çıkarmak istenen kişinin nüfus cüzdanı aslı ve aynı zamanda fotokopisi gereklidir.

kaynak:paraşüt.com, kredigold.com, devlette.com

Related Posts

Hastaneye giden memurun izni

Mesai saati başlamadan ya da mesai saati esnasında doktora giden memurların izinli sayılıp sayılmayacağına dair DPB görüşleri yoruma yer bırakmayacak şekilde açık olup aşağıda ilgililerin bilgisine sunulmuştur. Hastaneye gidecek memurlar…

YEREL YÖNETİMLERE 6009 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN DENGE SÖZLEŞMESİ YAPABİLME KOLAYLIĞI

YEREL YÖNETİMLERE 6009 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN DENGE SÖZLEŞMESİ YAPABİLME KOLAYLIĞI   1.Giriş   Türkiye’de kamu görevlilerine grevli, toplu sözleşmeli sendikal düzen öngören uluslar arası sözleşmelere uygun ulusal düzenlemeler henüz gerçekleşmemekle…

One thought on “İmza Sirküleri Nedir? İmza Sirküleri Nerden Alınır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Hastaneye giden memurun izni

  • By hy nt
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views
Hastaneye giden memurun izni

YEREL YÖNETİMLERE 6009 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN DENGE SÖZLEŞMESİ YAPABİLME KOLAYLIĞI

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
YEREL YÖNETİMLERE 6009 SAYILI KANUNLA GETİRİLEN DENGE SÖZLEŞMESİ YAPABİLME KOLAYLIĞI

Yıllık İzin Nedir? Yıllık İzinde Özellik Gösteren Durumlar Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
Yıllık İzin Nedir? Yıllık İzinde Özellik Gösteren Durumlar Nelerdir?

Birliklerin Birbirlerinden ve Sağlık Hizmeti Sunan Diğer İdarelerden Teşhis ve Tedaviye Yönelik Yapacakları Mal ve Hizmet Alımları Nelerdir-1

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
Birliklerin Birbirlerinden ve Sağlık Hizmeti Sunan Diğer İdarelerden Teşhis ve Tedaviye Yönelik Yapacakları Mal ve Hizmet Alımları Nelerdir-1

Evlenmek İçin Dua…Hayırlı Eş Duası…İzdivaç Duası…Koca Bulma Duası

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 6 views
Evlenmek İçin Dua…Hayırlı Eş Duası…İzdivaç Duası…Koca Bulma Duası

Mal Değişim Sözleşmelerinde KDV Matrahı

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
Mal Değişim Sözleşmelerinde KDV Matrahı