TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
E.M.M. Yemek Bilg. Öz. Sağ. Tem. Taş. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Kuzey Sosyal Hiz. İnş. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı
Müftü Mah. Şehitler Asım Çömeten Sok. No: 27/B-C Kdz. Ereğli/ ZONGULDAK
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Kilimli Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,
Merkez Mahallesi Belediye Caddesi No: 3 67500 ZONGULDAK
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/102886 İhale Kayıt Numaralı “Kilimli İlçesindeki Taşımalı Eğitim Kapsamında Bulunan İlkokul/Ortaokul Öğrencilerine Öğle Yemeği Olarak Malzeme Dahil Sıcak Öğle Yemeği Dağıtımı ve Sonrası Hizmetleri Alımı İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Kilimli Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 07.09.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kilimli İlçesindeki Taşımalı Eğitim Kapsamında Bulunan İlkokul/Ortaokul Öğrencilerine Öğle Yemeği Olarak Malzeme Dahil Sıcak Öğle Yemeği Dağıtımı ve Sonrası Hizmetleri Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak E.M.M. Yemek Bilg. Öz. Sağ. Tem. Taş. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Kuzey Sosyal Hiz. İnş. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının 15.09.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 16.09.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 28.09.2015 tarih ve 79071 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 28.09.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/2493 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) İhaleyi yapan idare tarafından 08.09.2015 tarihinde iş ortaklıklarının özel ortağına elektronik mail ile kesinleşen ihale kararının tebliğ edildiği, tebliğ edilen kararda şikâyete konu ihalenin SMC Yem. Tem. Spor. Faa. İnş. İş Sağ. ve Güv. Bil. Yap. Sağ. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, kendilerinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiğinin bildirildiği, kesinleşen ihale kararının ve sözleşmeye davet yazısının kendilerine tebliğ edilme usulünün kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu, iş ortaklıklarının pilot ortağı E.M.M. Yem. Bil. Öz. Sağ. Tem. Taş. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. olmasına rağmen tebliğlerin özel ortak olan Kuzey Sos. Hiz. İnş. Tur. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti.ne yapıldığı, bu hususa yönelik olarak yaptıkları şikayet başvurusuna karşılık idarenin vermiş olduğu cevap yazısında 14.09.2015 tarihinde kendilerine gönderilmiş olan sözleşmeye davet yazısının idareleri tarafından sehven gönderildiğinin ifade edildiği, bu durumun iş ortaklığını ihalenin hangi istekli üzerinde kaldığı konusunda tereddüte düşürdüğü,
2) İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan teklif mektubunun yetkili kişi tarafından imzalanmadığı, anılan isteklinin sunmuş olduğu ticaret sicil gazetesi ve imza sirkülerinin incelenmesi halinde bu durumun anlaşılacağı, aynı isteklinin teklif mektubunun üzerinde ad, soyad ve ticaret unvanına yer verilmesi ve bu bilgilerin ticaret sicili gazetesi, imza sirküleri, oda kayıt belgesi, işletme kayıt belgesi ve vergi numaraları ile uyumlu olması gerektiği, kendilerinin anılan isteklinin sadece ticaret sicili gazetesinde bulunan bilgilerine ulaşabildikleri, diğer bilgi ve belgelerin ilgili idareler olan tarım müdürlükleri, ticaret odaları vb. idarelerden istenilerek ihaleye sunulan bilgi ve belgeler ile uyumlu olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiği, karşılaştırma yapılan bilgi ve belgelerde farklılık bulunması halinde bu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, ayrıca teklif mektubunun Kamu İhale Kurumuna kayıtlı kişiler tarafından imzalanabileceği, bu itibarla vekâleten ihalelere katılacak olanların EKAP sistemine kayıtlı olması gerektiği,
3) İhale üzerinde bırakılan isteklinin yemek üretim tesisinin İzmir il sınırları içinde bulunduğu, taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerin yemek hizmetini sağlıklı olarak alabilmeleri için yemeklerin hazırlanması işinin Zonguldak il sınırları içerisinde bulunan bir fabrikada gerçekleştirilmesi gerektiği, anılan isteklinin Zonguldak il sınırları içerisinde herhangi bir tesisi bulunmaması nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılarak ihalenin kendi uhdeleri üzerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
İdare tarafından ihale işlem dosyası kapsamında gönderilen belgelerin incelenmesi neticesinde, itirazen şikâyete konu ihaleye 4 istekli tarafından teklif sunulduğu, sunulan teklifler arasından 3’ünün geçerli teklif olarak değerlendirildiği, 07.09.2015 tarihli ihale komisyon kararı ile ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi olarak belirlenen SMC Yem. Tem. Spor. Faa. İnş. İş Sağ. ve Güv. Bil. Yap. Sağ. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerine bırakıldığı, E.M.M. Yem. Bilg. Öz. Sağ. Tem. Taş. İnş. San. ve Tic. Ltd- Kuzey Sos. Hiz. İnş. Tur. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Bildirim ve tebligat esasları” başlıklı 65’inci maddesinde “Aday, istekliler ve istekli olabileceklere yapılacak her türlü bildirim ve tebligatlarda aşağıdaki hususlara uyulması zorunludur:
a) Tebligatlar idareler veya Kurum tarafından aşağıdaki yöntemler kullanılarak yapılabilir:
1) İmza karşılığı elden.
2) İadeli taahhütlü mektupla.
3) Elektronik ortamda.
4) Faksla.
…
b) İdareler veya Kurum tarafından elektronik ortamda veya faks ile yapılan tebligatlar ile çerçeve anlaşmaya dahil olan istekliler tarafından elektronik ortamda sunulan fiyat tekliflerinin aynı gün teyit edilmesi zorunludur. Elektronik ortamda veya faks ile yapılan bildirimlerde bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılır.
Ancak, idareler veya Kurum ile aday, istekli ve istekli olabilecekler tarafından, elektronik imza kullanılarak yapılan işlemlerde ve şikayet başvurularına ilişkin işlemler dahil Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden yapılacak ihale sürecine ilişkin işlemlerde teyit aranmaz.
c) Elektronik haberleşmede kullanılacak araçlar ile bunların teknik özellikleri, yaygın olarak kullanılan haberleşme ve bilgi teknolojisi ürünleri ile uyumlu ve kolay erişilebilir olmalı ve eşit muamele ilkesini sağlamalıdır.
d) Her türlü bilgi alışverişi ile bilginin muhafazasında; verilerin bütünlüğü ile tekliflerin ve başvuru belgelerinin gizliliğinin sağlanması esastır.
Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde yapılacak tebliğler hakkında Tebligat Kanunu hükümleri uygulanır.” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bildirim ve tebligat esasları” başlıklı 6’ncı maddesinde “(1) İdareler tarafından aday, istekli ve istekli olabileceklere tebligat öncelikli olarak EKAP üzerinden veya imza karşılığı elden yapılır.
2) EKAP üzerinden tebligat, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde gerçekleştirilir.
(3) Tebligatın haklı veya zorunlu nedenlerle birinci fıkrada belirtilen yöntemler kullanılarak yapılamaması halinde Kanunun 65 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan diğer yöntemlere başvurulur.
(4) İadeli taahhütlü mektupla yapılan tebligatta, mektubun teslim edildiği tarih tebliğ tarihi sayılır.
(5) Faks ile yapılan tebligatta, bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılır. Bu şekilde yapılan tebligatın aynı gün idare tarafından teyit edilmesi zorunludur. Teyit işleminin gerçekleşmiş kabul edilebilmesi için tebligatın iadeli taahhütlü mektupla bildirime çıkarılmış olması yeterlidir. Tebligatın, teyit işlemi ile bildirim tarihini kapsayacak şekilde ayrıca belgelendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tebligat usulsüz yapılmış sayılır ve Tebligat Kanununun usule aykırı tebliğe ilişkin hükümleri uygulanır.
(6) İdare tarafından ortak girişimlere yapılacak bildirim ve tebligat, belirtilen esaslar çerçevesinde pilot veya koordinatör ortağa yapılır. Ancak pilot veya koordinatör ortağın yabancı istekli olduğu ortak girişimlerde tebligatın imza karşılığı elden yapılamaması halinde;
a) Yerli isteklilerden hisse oranı en fazla olana,
b) En fazla hisse oranına sahip birden çok yerli isteklinin bulunması durumunda ise bu isteklilerden herhangi birine,
tebligat yapılır…” hükmü yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “Bildirim ve tebligat esasları” başlıklı 6’ncı maddesinde “6.1.İdareler tarafından aday, istekli ve istekli olabileceklere tebligat öncelikli olarak EKAP üzerinden veya imza karşılığı elden yapılır.
6.2. EKAP üzerinden tebligat, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde gerçekleştirilir.
6.3. Tebligatın haklı veya zorunlu nedenlerle 6.1 inci maddede belirtilen yöntemler kullanılarak yapılamaması halinde Kanunun 65 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan diğer yöntemlere başvurulur.
6.4.İadeli taahhütlü mektupla yapılan tebligatta, mektubun teslim edildiği tarih tebliğ tarihi sayılır.
6.5.Faks ile yapılan tebligatta, bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılır. Bu şekilde yapılan tebligatın aynı gün idare tarafından teyit edilmesi zorunludur. Teyit işleminin gerçekleşmiş kabul edilebilmesi için tebligatın iadeli taahhütlü mektupla bildirime çıkarılmış olması yeterlidir. Tebligatın, teyit işlemi ile bildirim tarihini kapsayacak şekilde ayrıca belgelendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tebligat usulsüz yapılmış sayılır ve Tebligat Kanununun usule aykırı tebliğe ilişkin hükümleri uygulanır.
6.6.İdare tarafından ortak girişimlere yapılacak bildirim ve tebligat, belirtilen esaslar çerçevesinde pilot veya koordinatör ortağa yapılır. Ancak pilot veya koordinatör ortağın yabancı istekli olduğu ortak girişimlerde tebligatın imza karşılığı elden yapılamaması halinde;
a) Yerli isteklilerden hisse oranı en fazla olana,
b) En fazla hisse oranına sahip birden çok yerli isteklinin bulunması durumunda ise bu isteklilerden herhangi birine,
tebligat yapılır.
6.7. Aday, istekli ve istekli olabilecekler tarafından idare ile yapılacak yazışmalarda elektronik ortam ve faks kullanılamaz. Ancak, bu şartnamenin 4.3 üncü maddesinde ihale dokümanının posta veya kargo yoluyla satılmasının öngörülmesi halinde, doküman satın almaya ilişkin talepler faksla veya postayla bildirilebilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve ihale dokümanı düzenlemeleri birlikte değerlendirildiğinde aday, istekliler ve istekli olabileceklere yapılacak her türlü bildirim ve tebligatlarda idareler tarafından imza karşılığı elden, iadeli taahhütlü mektupla, Elektronik ortamda ve faksla tebliğ yöntemlerinden birinin kullanılabileceği, ancak tebligatın öncelikli olarak EKAP üzerinden veya imza karşılığı elden yapılacağı, EKAP üzerinden tebligatların Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde gerçekleştirileceği, idare tarafından ortak girişimlere yapılacak bildirim ve tebligatların belirtilen esaslar çerçevesinde pilot veya koordinatör ortağa yapılacağı, 4734 sayılı Kanun’da hüküm bulunmayan hallerde yapılacak tebliğler hakkında Tebligat Kanunu hükümlerinin uygulanacağı anlaşılmaktadır.
İhale işlem dosyası üzerinde yapılan incelemede, idare tarafından 07.09.2015 tarihinde alınan ihale komisyon kararının aynı gün EKAP üzerinden, aralarında başvuru sahibi isteklinin özel ortağı olan Kuzey Sos. Hiz. İnş. Tur. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti. de dahil olmak üzere isteklilere tebliğ edildiği, komisyon kararında ihale üzerinde bırakılan isteklinin SMC Yem. Tem. Spor. Faa. İnş. İş Sağ. ve Güv. Bil. Yap. Sağ. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. olduğunun ifade edildiği, bununla birlikte 11.09.2015 tarihinde ve aynı saat diliminde hem ihale üzerinde bırakılan istekliye hem de başvuru sahibi isteklinin özel ortağı olan Kuzey Sos. Hiz. İnş. Tur. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti.ne sözleşmeye davet yazısı gönderildiği, ancak idarenin 14.09.2015 tarihinde Kuzey Sos. Hiz. İnş. Tur. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti.ne sehven sözleşmeye davet yazısı gönderildiğinin yine EKAP üzerinden tebliğ edildiği, ayrıca başvuru sahibi isteklinin 15.09.2015 tarihinde idareye yapmış olduğu şikâyet başvurusu üzerine idare tarafından gönderilen cevabi yazıda 16.09.2015 tarihinde başvuru sahibi isteklinin pilot ortağı olan E.M.M. Yem. Bilg. Öz. Sağ. Tem. Taş. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.ne de kesinleşen ihale kararının tebliğ edildiği, bu itibarla her ne kadar idare tarafından 07.09.2015 tarihinde kesinleşen ihale kararı başvuru sahibi isteklinin pilot ortağı yerine özel ortağına tebliğ edilmiş ve özel ortağa sehven sözleşmeye davet yazısı gönderilmiş olsa dahi tesis edilen işlemler neticesinde başvuru sahibi isteklinin herhangi bir hak kaybına uğramadığı, idare tarafından sözleşmeye davet yazısının sehven gönderildiğinin Kuzey Sos. Hiz. İnş. Tur. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti.ne tebliğ edildiği hususları birlikte değerlendirildiğinde başvuru sahibi isteklinin birinci iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:
…
b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;
1) İsteklinin, mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak faaliyette bulunduğunu ve teklif vermeye yasal olarak yetkili olduğunu kanıtlayan belgeler,
…
İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir…” hükmü,
Anılan Kanun’un “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinde “…Teklif mektupları yazılı ve imzalı olarak sunulur. Teklif mektubunda ihale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması zorunludur. Mal alımı ihalelerinde, ihale dokümanında alternatif teklif verilebileceğine dair hüküm bulunması halinde, alternatif tekliflerde aynı şekilde hazırlanarak sunulur..” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “(1) İhalelerde aday veya isteklilerden;
a) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da ilgili meslek odasından, ilk ilan veya davet tarihinin ya da ihale veya son başvuru tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin,
b) Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya davet tarihinin ya da ihale veya son başvuru tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin,
c) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,
ç) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin,
istenilmesi zorunludur.
(2) Vekaleten ihaleye katılma halinde; vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesinin sunulması zorunludur.
(3) İş ortaklığında, iş ortaklığı beyannamesinin ve iş ortaklığını oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her biri tarafından, ilgisine göre birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerindeki belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunludur. Konsorsiyumda ise konsorsiyum beyannamesinin ve konsorsiyumu oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her biri tarafından, ilgisine göre birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerindeki belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunludur.
(4) İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin adaylar veya istekliler tarafından sunulmasına ilişkin hükümlere, ilan ve ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunması zorunludur.” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “Başvuru ve teklif mektuplarının şekli” başlıklı 53’üncü maddesinde “(1) Başvuru ve teklif mektupları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlar esas alınarak hazırlanır.
(2) Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:
a) Yazılı olması.
b) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi.
c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması.
ç) Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması.
d) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin vergi kimlik numarasının belirtilmesi.
e) Ad ve soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması.
(3) Ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının, ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişilerce imzalanması gerekir.
(4) Konsorsiyumlarda, konsorsiyum ortakları teklif mektubunu, işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedeli ayrı ayrı yazmak suretiyle imzalarlar. Konsorsiyum ortaklarının işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedellerin toplamı, konsorsiyumun toplam teklif bedelini oluşturur.
(5) Teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından yukarıda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taşıması zorunlu hususlardan herhangi birini taşımayan teklif mektuplarının değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara başvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Gerçek veya tüzel kişilerin EKAP’a kayıt işlemleri” başlıklı 31’inci maddesinde “31.1 EKAP’a kayıt için EKAP üzerinden protokol düzenlenmesi ve ekinde istenilen belgelerle birlikte posta yolu ile ya da elden Kuruma ulaştırılması gerekmektedir. Düzenlenecek bu protokolde EKAP’ta yer alan iş ve işlemleri yürütecek platform sorumluları da belirtilecektir. Platform sorumluları ihale sürecinde yer alacak bütün kullanıcıları tanımlamaya ve bu kişilerin bilgilerinde değişiklik yapmaya yetkilidir. Platform sorumlularının ikisinin de aynı anda değişmesi durumunda değişikliğe ilişkin belgeler posta yolu ile ya da elden Kuruma ulaştırılacaktır. EKAP’a yeni eklenecek kullanıcıların tanımlanmaları, gerekli yetki ve rollerinin atanması işlemleri de platform sorumluları tarafından yapılacaktır. Protokol ve ekindeki bilgi ve belgelerin eksik olması durumunda yapılacak iş ve işlemlerin takibinden ilgililer sorumlu olup, Kuruma gönderilmiş protokollerin durumuna ilişkin bilgilere EKAP üzerinden erişilebilmektedir…” açıklaması,
İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:
a) Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odası veya ilgili meslek odası belgesi;
1) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da ilgili meslek odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,
2) Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı bulunduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,
b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;
1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,
2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,
c) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu,
…
e) Vekâleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekâletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi… sunulacaktır.” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Teklif mektubunun şekli ve içeriği” başlıklı 23’üncü maddesinde “23.1. Teklif mektupları, ekteki form örneğine uygun şekilde yazılı ve imzalı olarak sunulur.
23.2. Teklif Mektubunda;
a) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi,
b) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması,
c) Kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması,
ç) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin ise vergi kimlik numarasının belirtilmesi,
d) Teklif mektubunun ad, soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması,
zorunludur.
23.3. İş ortaklığı olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının, ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişiler tarafından imzalanması gerekir…” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve ihale dokümanı düzenlemeleri birlikte değerlendirildiğinde ihaleye katılacak isteklilerin mesleki ve teknik yeterliğinin belirlenmesi için isteklinin, mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak faaliyette bulunduğunu ve teklif vermeye yasal olarak yetkili olduğunu kanıtlayan belgelerin sunulmasının zorunlu olduğu, ihale konusu işin niteliğine göre bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağının ihale dokümanında belirtileceği, isteklinin tüzel kişi olması halinde ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir ticaret sicil gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir ticaret sicil gazetesinde bulunmaması halinde bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili ticaret sicil gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin istenilmesinin zorunlu olduğu,
teklif mektuplarının yazılı ve imzalı olarak sunulacağı, teklif mektubunda ihale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesinin, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılmasının, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmamasının ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olmasının zorunlu olduğu, ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişilerce imzalanması gerektiği, teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmamasının teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edileceği ve teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılacağı, EKAP’a kayıt işlemlerinin gerçek ve tüzel kişilere yönelik işlemler olduğu, kamu ihale mevzuatında istekli vekillerinin EKAP’a kayıt olma zorunluluğuna ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı anlaşılmaktadır.
İhale işlem dosyası üzerinde yapılan inceleme neticesinde ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif dosyasında Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin 25 Mart 2014 tarihli ve 8535 sayılı 152’nci sayfasının onaylı suretinin, 18 Aralık 2014 tarihli ve 8718 sayılı 637’nci sayfasının onaylı suretinin, 21 Ekim 2013 tarihli 8426 sayılı 178, 179 ve 180’inci sayfasının onaylı suretinin sunulduğu, anılan gazete sayfalarında şirketin kurucusunun ad ve soyadına yer verildiği, teklif dosyasında 24 Ekim 2013 tarihinde İzmir 31. Noterliği tarafından onaylanan imza sirkülerinin, İzmir Ticaret Odasından alınan oda sicil kayıt ve faaliyet belgesinin, T.C. Buca Kaymakamlığı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınan işletme kayıt belgesinin bulunduğu, söz konusu belgelerde anılan istekliye ait bilgilerin birbiriyle tutarlı olduğu, imza sirkülerinde şirketi münferiden 20 yıllığına temsile yetkili kılınan şirket müdürü ile anılan gazetede bahsi geçen şirket kurucusunun aynı kişi olduğu, imza sirkülerinde yer alan imza ile teklif mektubunda yer alan imzanın birbirileriyle uyumlu olduğu ve teklif mektubunda isteklinin ticaret unvanının yer aldığı, isteklinin vekâleten temsil edilme durumunun olmadığı, ayrıca teklif mektubunun isteklinin vekili tarafından imzalanmış olması halinde dahi vekilin EKAP’a kayıt olması gerektiği yönünde ihale mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibi isteklinin ikinci iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:
…
b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;
…
6) İhale konusu işin yerine getirilebilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler,
…
İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir…” hükmü,
Anılan Kanun’un “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.
İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.
Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir…” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İdari şartname” başlıklı 14’üncü maddesinde “(1) İdare, uygulayacağı ihale usulüne ilişkin bu Yönetmelik ekinde yer alan tip idari şartnameyi esas alarak idari şartnamesini hazırlar. Tip idari şartnamede boş bırakılan veya dipnota alınan hususlar, işin özelliğine göre 4734 sayılı Kanun, 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı olmayacak şekilde düzenlenir.
(2) İdare, tip idari şartnamede düzenlenmeyen, ancak işin özelliğine göre düzenlenmesine gerek duyulan hususları, 4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ile diğer mevzuat hükümlerine aykırı olmamak koşuluyla, maddeler halinde düzenleyerek “Diğer Hususlar” bölümüne ekleyebilir.” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.
(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur…”hükmü,
Aynı Yönetmelik’in “Sözleşmenin yürütülmesi aşamasındaki mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler” başlıklı 30’uncu maddesinde “(1) Ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen, ancak sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemeler teknik şartnamede yer alır. Bu düzenlemelerde, işin niteliği ile bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri esas alınır. Bu yükümlülüklere ilişkin olarak yüklenici tarafından hangi belgelerin idareye sunulması gerektiğinin teknik şartnamede açıkça düzenlenmesi zorunludur.
(2) Bu Yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca idarelerce belirlenmesi zorunlu olan mesleki ve teknik yeterlik kriterlerine ve bu kapsamda istenecek belgelere teknik şartnamede yer verilemez.” hükmü,
Teknik Şartname’nin “İşin Yürütülmesi ve Makine, Teçhizat ve Diğer Ekipmana Ait Bilgiler” başlıklı (j) bendinde “…4) İhale konusu iş Kilimli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yemek hazırlayabileceği her hangi bir yer veya fabrika olmadığından firma yemeği kendi yemek fabrikasında üretecektir.
5) Yemek fabrikası bulunmayan istekliler ihale uhdelerinde kalması halinde ihale şartlarına göre faaliyet gösteren aynı şartları taşımaları kaydıyla herhangi bir veya birkaç yemek fabrikası ile noter sözleşmesi yapacaklardır. İstekliler Kendi açacakları veya Sözleşme yapılan işletme, fabrika veya tesisler için ihalede sayılan kriterlere göre 1. Gıda Üretim Belgesi veya İşletme Kayıt Belgesi 2. Kalite Yönetim Sistem Belgesi (ISO -9001-2008) belgelerinin sözleşme aşamasında sunulması gerekmektedir.
6) İhale üstünde kalan firmadan Yemek fabrikasına ait yukarıda istenen belgelerin tümü sözleşme aşamasında istenecektir.”düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve ihale dokümanı düzenlemeleri birlikte değerlendirildiğinde ihaleye katılacak isteklilerin mesleki ve teknik yeterliğinin belirlenmesi amacıyla idareler tarafından ihale konusu işin yerine getirilebilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgelerin istenebileceği, ihale konusu işin niteliğine göre bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağının ihale dokümanında belirtileceği, ihale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verileceği, belirlenecek teknik kriterlerin verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacağı, rekabeti engelleyici hususlar içermeyeceği ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacağı, idarelerin tip idari şartnamede düzenlenmeyen, ancak işin özelliğine göre düzenlenmesine gerek duyulan hususları, 4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ile diğer mevzuat hükümlerine aykırı olmamak koşuluyla maddeler halinde düzenleyerek “Diğer Hususlar” bölümüne ekleyebileceği, idari şartnamelerde yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen, ancak sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemelerin teknik şartnamelerde yer alacağı, ihale üzerinde bırakılan isteklinin yemeği kendi yemek fabrikasında üreteceği, ihalenin yemek fabrikası bulunmayan isteklinin üzerinde bırakılması halinde isteklinin ihale şartlarına göre faaliyet gösteren bir veya birkaç yemek fabrikası ile noter sözleşmesi yapabileceği, ihale üzerinde bırakılan istekliden yemek fabrikasına yönelik olarak istenen belgelerin tümünün sözleşme aşamasında isteneceği anlaşılmaktadır.
İhale işlem dosyası üzerinde yapılan incelemede, idare tarafından yemeklerin üretileceği tesislerle ilgili düzenlemelere Teknik Şartname’de yer verildiği, ihalenin yemek fabrikası bulunmayan isteklinin üzerinde bırakılması halinde isteklinin ihale şartlarına göre faaliyet gösteren bir veya birkaç yemek fabrikası ile noter sözleşmesi yapabileceği ve ihale üzerinde bırakılan istekliden yemek fabrikasına yönelik olarak istenen belgelerin tümünün sözleşme aşamasında isteneceği hususları birlikte değerlendirildiğinde başvuru sahibi isteklinin üçüncü iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak, ihale üzerinde bırakılan SMC Yem. Tem. Spor. Faa. İnş. İş Sağ. ve Güv. Bil. Yap. Sağ. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin sunmuş olduğu teklifin idare tarafından geçerli teklif olarak değerlendirilmesinin ihale mevzuatına aykırı olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibi isteklinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.
Mahmut GÜRSES
Başkan
|
|
Kazım ÖZKAN
II. Başkan
|
Ali Kemal AKKOÇ
Kurul Üyesi
|
Mehmet Zeki ADLI
Kurul Üyesi
|
|
Hasan KOCAGÖZ
Kurul Üyesi
|
Hamdi GÜLEÇ
Kurul Üyesi
|
Dr. Mehmet AKSOY
Kurul Üyes
|
|