İHALELERE YÖNELİK YAPILACAK OLAN ŞİKAYET BAŞVURULARI VE SONUÇLARI

Mevzuat-11

İHALELERE YÖNELİK YAPILACAK OLAN ŞİKAYET BAŞVURULARI VE SONUÇLARI

 

I-GİRİŞ:

İhale sürecinde 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatta belirtilen usul ve esaslara aykırı idari işlem tesis edildiği iddiasıyla aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından öncelikle ihaleyi yapan idareye şikayet başvurusunda bulunulmalıdır.

İdarece alınan kararların uygun bulunmaması ya da başvurudan itibaren otuz gün içerisinde idarece bir karar alınmaması durumunda Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir. Ayrıca, Kurumca gerekli görülen hallerde Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık bulunduğuna ilişkin iddialar da incelenebilir. Bu nedenle, Kanun kapsamındaki ihalelerde mevzuata aykırılık bulunduğu iddiasıyla şikayet ehliyeti bulunmayan gerçek veya tüzel kişiler tarafından Kuruma iddiaların incelenmesi talebiyle başvuruda bulunulabilir.

İhalelere yönelik olarak yapılacak başvurular; 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 53, 54, 55 ve 56 ncı maddeleri ile 22/6/2007 tarihli ve 26560 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmelik kapsamında yapılmaktadır.

Konuyla ilgili olarak 03 Ağustos 2007 Tarih ve 26602 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren  İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Tebliğin 1-8’ inci maddelerinde ihalelere yapılacak şikayet başvuruları düzenlenmiştir.

 

          II-ŞİKAYET BAŞVURUSU VE SONUÇLARI:

         

          A-İdareye Şikayet Başvurusu

          İhale onayından sözleşmenin imzalanmasına kadar geçen süreçteki idari işlemlere karşı aday, istekli veya istekli olabilecekler şikayet başvurusunda bulunabilir. İhalenin iptali işlemi de ihale sürecine ilişkin olduğundan bu işleme karşı da şikayet başvurusunda bulunulabilir.

         

          B-Şikayet Başvurusunda Bulunabilecekler:

          1-İhale işlemleriyle ilgili olarak bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday ve istekliler ile istekli olabilecekler şikayet başvurusunda bulunabilir. İstekli olabilecekler, ön yeterlik ve/veya ihale ilanında veya ön yeterlik ve/veya ihale dokümanında yer verilen düzenlemeler veya bu düzenlemeler ile idari uygulamalar arasındaki uyumsuzluklar; adaylar, ön yeterlik değerlendirmesine ilişkin idari işlemler; istekliler, tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılması aşamalarına ilişkin idari işlemler hakkında şikayet başvurusunda bulunabilir.

2- İstekliler, tekliflerini sunduktan sonra ihale dokümanına, adaylar ise ön yeterlik başvurusunda bulunduktan sonra ön yeterlik dokümanına yönelik şikayet başvurusunda bulunamaz.

3-Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca “Teklif mektubunda ihale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi” zorunludur. İhaleye teklif veren isteklilerin teklif mektuplarında, ihale dokümanı içeriğini tamamen okuyup kabul ettiklerine dair beyanda bulunmaları ve tekliflerini buna göre vermiş olmaları nedeniyle, bu aşamadan sonra ihale ilanı veya ihale dokümanının içeriğine yönelik şikayet başvurusunda bulunamazlar. Ön yeterlik başvurusunda bulunanlar ön yeterlik ilanı veya ön yeterlik dokümanına yönelik şikayet başvurusunda bulunamazlar.

4-Şikayet ehliyeti olanların, Kanunun 54, 55 ve 56 ncı maddelerinde öngörülen aşamalara göre şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bu nedenle, şikayet ehliyeti olanlar, Kanunun söz konusu maddelerinde belirlenen şekil şartlarından kaçınmak amacıyla iddiaların incelenmesi başvurusunda bulunamaz.

         

             C-Başvuru Süresi

             1-Kanunun 55 inci maddesi uyarınca idareye şikayet başvurusu sözleşme imzalanmamışsa ve aday veya istekliler ile istekli olabileceklerin şikayete yol açan durumların farkına vardığı veya farkına varmış olması gerektiği tarihi izleyen onbeş gün içinde yapılmışsa dikkate alınır.

2-İdareye şikayet süresi; ihale süreci içerisinde şikayete konu işlemin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihten itibaren onbeş gün olup, süreler; ilgisine göre tebliğ, ilan, bildirim veya şikayete yol açan durumların farkına varıldığı yahut farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.

3-İhale veya ön yeterlik dokümanına karşı yapılacak başvurularda, ihale veya ön yeterlik dokümanının satın alındığı tarih, şikayete yol açan durumun farkına varıldığı tarih olarak kabul edilir. İhale dokümanının içeriğine karşı şikayet başvurusunda bulunma süresi, onbeş günlük şikayet başvuru süresi dolmamış olsa dahi, ihaleye teklif verilmesiyle sona ereceğinden ihaleye teklif veren isteklilerin bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. İhale günü istekliler tarafından dokümana yönelik olarak yapılan şikayet başvurusu teklif verildikten sonra yapıldığı kabul edilir. Ancak ihale dokümanını satın almış olmasına rağmen ihaleye teklif vermeyen istekli olabilecekler, doküman satın alındığı tarihten itibaren onbeş günlük süre içerisinde ihale dokümanına karşı şikayet başvurusunda bulunabileceklerdir. İhale dokümanına itiraz edildikten sonra ihaleye teklif verilmiş olması, usulüne uygun olarak yapılmış şikayet başvurusunu ve idarenin cevabına karşı Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunma hakkını etkilemeyecektir.

4-Tatil günleri sürelere dahil olup, sürenin son gününün tatil gününe rastlaması halinde süre, tatil gününü izleyen ilk iş gününün bitimine kadar uzayacaktır.

5-Kanunun 41 inci maddesi uyarınca kesinleşen ihale kararının ihale üzerinde bırakılan istekli dahil bütün isteklilere bildirilmesi üzerine, teklifi değerlendirmeye alınmayan veya uygun görülmeyenler tebliğ tarihini izleyen beş gün içinde idareye yazılı talepte bulunarak tekliflerinin değerlendirmeye alınmama ya da uygun görülmeme gerekçelerinin bildirilmesini isteyebilir. İdare tarafından talep tarihini izleyen beş gün içinde yazılı olarak gerekçelerin bildirilmesi zorunludur. Tekliflerinin değerlendirmeye alınmama ya da uygun görülmemesine karşı yapılacak şikayet başvurusunda, istekliler kararın gerekçelerinin bildirilmesiyle şikayet konusundan haberdar olduklarından sürenin hesabında kesinleşen ihale kararının bildirim tarihinin değil, kararın gerekçelerinin bildirim tarihinin esas alınması gerekmektedir.

6-Bununla birlikte, teklifi değerlendirmeye alınmayan veya uygun görülmeyen isteklilere KİK022.0/M-H-Y ve KİK024.0/D nolu standart formlara uygun olarak yapılan bildirimlerde belirtilen teklifin değerlendirmeye alınmama veya uygun görülmeme gerekçelerinin isteklilerce yeterli görülmesi halinde, açıklama talebinde bulunulmadan doğrudan idareye şikayet başvurusunda bulunulabilir. Bu durumda sürenin hesabında kesinleşen ihale kararının bildirim tarihinin esas alınması gerekmektedir.

7-Ayrıca, Kanunun 41 inci maddesi uyarınca idareden açıklama talebinde bulunulması idareye yapılacak şikayet öncesi tüketilmesi zorunlu bir yol olmadığından, isteklilerce kesinleşen ihale kararının tebliğinden sonra idareden açıklama  talebinde bulunulmadan doğrudan onbeş gün içinde idareye şikayet başvurusunda bulunulması da mümkündür.

8-Teklifi değerlendirmeye alınan veya uygun görülen isteklilerin Kanunun 41 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre idareden açıklama talebinde bulunmaları mümkün olmadığından, doğrudan şikayet başvurusu yapmaları gerekmektedir.

9-Ayrıca Kanunun 56 ncı maddesi uyarınca, itirazen şikayet başvurularının incelenebilmesi için idareye yapılan şikayet başvurusunun sözleşmenin imzalanmasından önce yapılmış olması gerekmektedir. Ancak, Kanunun 46 ncı maddesi uyarınca, ihale dokümanında sözleşmelerin notere tescil ettirilmesi ve onaylattırılmasının öngörülmesi halinde sözleşme tarihi olarak, tescil ve onay tarihi kabul edilir.

10-Diğer taraftan, isteklilerce açıklama talebinde bulunulmayan hallerde Kanunun 41 ve 42 nci maddelerinde öngörülen sürelere uyularak sözleşme imzalanabileceğinden, şikayet başvurularının bu sürelerin de dikkate alınarak yapılması gerekmektedir.

(11) Başvurular idareye yapılacak şikayetlerde ihaleyi yapan idareye elden veya posta yoluyla yapılır. İhaleyi yapan idare dışındaki  idarelere yapılan başvurular, bu idareler tarafından muhatap idareye gönderilmesi halinde dikkate alınır. Bu durumda şikayet dilekçesinin ihaleyi yapan idare kayıtlarına girdiği tarih başvuru tarihi olarak kabul edilecektir. Posta yoluyla yapılan başvurularda postada geçen süreler dikkate alınmaz.

12-İdareye şikayet başvurusunda bulunulmadan veya idareye yapılan şikayet başvurusu hakkında idarece bir karar alınmadan veya otuz günlük karar verme süresi beklenilmeden doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince bu başvurular, ilgili idareye gönderilir. Bu durumda, dilekçenin idare kaydına alındığı tarih şikayet tarihi olarak kabul edilir. Ancak, aynı iddialarla hem idareye hem de Kuruma yapılan başvurularda süre, idare kayıtlarına giren ilk dilekçeye göre belirlenir.

         

             D-Başvuruların  Şekil Unsurları

             1-Şikayet başvurularının taşıması gereken şekil unsurları Yönetmeliğin 8 inci maddesinde sayılmıştır. Dilekçede; başvuru sahibinin ve varsa vekil ya da temsilcisinin; adı,  soyadı veya unvanı ve adresi ile imzası, başvuru konusu ihalenin adı ve/veya ihale kayıt numarası, ihaleyi yapan idarenin adı ve adresi, şikayet edilen veya incelenmesi istenilen durumun farkına varıldığı tarih veya tebliğ, ilan veya bildirim tarihi, şikayet edilen veya incelenmesi istenilen durumlar, sebepleri ve dayandığı delillerin belirtilmesi ve dilekçeye başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgelerin (imza beyannamesi/imza sirküsü,  vekaletname, temsil belgesi, ticaret sicil gazetesi vb.) aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneklerinin eklenmesi gerekmektedir.

2-Ancak aday veya isteklinin başvuru belgeleri veya teklif zarfı içerisinde bu belgelerinin bulunması durumunda, dilekçe ekinde söz konusu belgeler sunulmamış olsa da başvurunun usulüne uygun olduğu kabul edilir. Bununla birlikte ihaleye teklif veren aday veya istekli temsilcisi dışında yetki verilmiş bir başka temsilci veya vekil  tarafından aday veya istekli adına şikayet başvurusunda bulunulması durumunda usulüne uygun dilekçe ile birlikte bu temsilcilere veya vekile ait temsile yetkili olunduğuna dair belgeler ile imza beyannamesi/imza sirküsünün aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneklerinin eklenerek idareye şikayet başvurusunun yapılması gerekmektedir. Diğer taraftan, başvuru sahibinin gerçek kişi olması durumunda bu kişi tarafından yapılan başvurularda imza beyannamesinin sunulması zorunlu değildir.

3-Ortak girişim olarak ihaleye teklif verilmesi durumunda; pilot ortak/koordinatör ortak veya ortakların tamamı birlikte veya temsil yetkisi verilen özel ortak şikayet başvurusunda bulunabilir. Temsil yetkisine sahip olmayan  özel ortak tarafından şikayet başvurusunda bulunulması halinde, diğer ortakların şikayete katılması veya özel ortağa temsil yetkisi verilmesinin sağlanması  için başvuru süresinin sonuna kadar  beklenir. Bu sürenin sonuna kadar diğer ortakların şikayete katılmaması veya özel ortağa temsil yetkisi verilmemesi durumunda başvurunun şekil unsurlarına aykırı olduğu kabul edilir.

4-Aynı kişi tarafından birden fazla ihaleye, birden fazla kişi tarafından ise aynı ihaleye tek dilekçeyle şikayet başvurusunda bulunulamaz. Bu nedenle dilekçelerde bir başka ihaleden söz edilmesi durumunda, şikayetin hangi ihaleye ilişkin olduğu ve hangi konunun şikayet edildiği açıkça belirtilmelidir.

5-Uygulamada başvuru sahiplerinin dilekçelerinde yukarıda belirtilen bazı bilgilere yer vermediği görüldüğünden, ilgililerin yararlanmasına yönelik olarak hazırlanan dilekçe örnekleri ile açıklama talebine ilişkin başvuru dilekçesi örneğine bu Tebliğin ekinde yer verilmiş olup; ilgililerin durumlarına uygun dilekçe örneklerini kullanmaları, başvurularının zamanında ve doğru olarak sonuçlandırılması bakımından önem arz etmektedir (EK:1, 2, 3). İlgililer, Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen bilgileri içermesi kaydıyla bu örnekler dışındaki dilekçeler ile de başvuruda bulunabilir.

6-Başvuru dilekçesi ve ekindeki belgelerde esasa etkili olmayan aykırılıklar, başvurunun şikayet olarak değerlendirilmesini etkilemez.

         

             E-Şikayet Başvurusu Üzerine Yapılacak İşlemler Ve İnceleme:

             1-Şikayet dilekçesinin derhal kaydı yapılarak kayıt tarih ve sayısı dilekçenin üzerine yazılır, elden yapılan başvurularda ise başvuru sahibine kayıt tarih ve sayısını gösteren imzalı bir alındı belgesi verilir.

2-Yapılan başvuruların, öncelikle Kanunun 41 inci maddesinde yer verilen yazılı açıklama talebi ya da idareye şikayet başvurusu olup olmadığının da idareler tarafından tespit edilmesi gerekmektedir. Dilekçenin açıklama talebine ilişkin olması durumunda isteklinin teklifinin neden değerlendirme dışı bırakıldığı veya uygun bulunmadığı hususlarının açıklanması yeterlidir.

3-Şikayet dilekçelerine başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgeler ile imza sirküsünün aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneklerinin eklenmemesi durumunda, başvuru süresinin sonuna kadar söz konusu eksiklikler başvuru sahibi tarafından giderilebilir. Eksikliklerin bu süre sonuna kadar giderilmemesi durumunda ise idarece Yönetmeliğin 12 nci maddesinin (c) bendi gereği şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına karar verilir.

4-Şikayet başvurusu üzerine yapılacak inceleme sonucunda, başvurunun süresinde yapılmadığının veya başvuru ehliyetinin bulunmadığının tespit edilmesi halinde şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına karar verilir.

5-Ancak yukarıda belirtilen şekilde usul yönünden başvurunun reddedilmesi, idare tarafından başvurunun esasının incelenerek karar verilmesine engel değildir.

6-İdareye şikayet başvurusunda bulunulması halinde başvuru sonuçlandırılıp, bu kararın başvuru sahibine bildiriminden itibaren onbeş gün geçmedikçe sözleşme imzalanamaz. Ancak, idarenin şikayet üzerine verdiği kararın bildirimini izleyen onbeş gün içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulmamışsa sözleşme imzalanabilir.

7-Bu çerçevede, idareye bir şikayet başvurusunda bulunulması halinde, idarelerin sözleşme imzalamadan önce Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulup bulunulmadığını Kurumun www.ihale.gov.tr adresinde yer alan “şikayet sorgulama” bölümünden öğrenmeleri gerekmektedir.

         

          F-Şikayetin Sonuçlandırılması

         

          1-İhale işlemlerine karşı yapılan şikayet başvuruları idare tarafından yapılacak inceleme neticesinde Yönetmeliğin 12 nci  maddesindeki kararlardan biri verilmek suretiyle sonuçlandırılır.  Bu inceleme, ihale yetkilisince bizzat yapılabileceği gibi ihale yetkilisinin görevlendireceği raportör veya ihale komisyonu aracılığıyla da yapılabilir.

2- İnceleme sonucuna göre idare tarafından;

  1. a) Şikayet konusunun düzeltme yapılması yoluyla giderilebilecek ve ihale sürecinin kesintiye uğratılmasına gerek bulunmayacak durumlarda düzeltici işlem belirlenmesine,
  2. b) Şikayet konusunun ihale sürecinin devam etmesine engel oluşturacak ve düzeltici işlemle giderilemeyecek şekilde Kanuna ve ilgili mevzuata aykırı bir durumun tespit edilmesi halinde ihale işlemlerinin iptaline,
  • c) İddiaların yerinde olmadığı sonucuna varılırsa şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına,
  • karar verilir.

    3-Şikayet başvurusu üzerine alınan kararın ihale komisyonunun yeniden karar vermesini gerektirmesi halinde,  yeniden bir değerlendirme yapılmak suretiyle bir karar alınır.

    4-Diğer taraftan Kanunun 29 uncu maddesinde, “İlân yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilânlar geçersiz sayılır ve iş yeniden aynı şekilde ilân olunur.

    5-Ancak, ilân yapıldıktan sonra, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanında değişiklikler yapılabilir. Yapılan bu değişikliklere ilişkin ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olan zeyilname, son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilir. Zeyilname ile yapılan değişiklikler nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebilir. Zeyilname düzenlenmesi halinde, teklifini bu düzenlemeden önce vermiş olan isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkanı sağlanır.” hükmü yer almaktadır.

    6-Anılan hüküm gereğince, ilân yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esas olup, ilan yapıldıktan sonra, ihale dokümanında tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin tespit edilmesi ve dokümanda değişiklik yapılmasının zorunlu olması halinde, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilânlar geçersiz sayılır ve iş yeniden aynı şekilde ilân olunur.

    7-Bu genel ilkenin bir istisnası olarak, ilân yapıldıktan sonra, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanın ilana yansımayan hükümlerine ilişkin olarak değişikliklerin yapılması mümkün bulunmaktadır. Bu durumda, yapılan değişikliklere ilişkin ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olan zeyilname düzenlenerek, bu zeyilnamenin son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı satın  alanların tamamına gönderilmesi gerekmektedir.

    8-İhale veya ön yeterlik dokümanına yönelik şikayet başvurularında;

    1. a) İhale veya son başvuru gününe 10 günden daha fazla süre kalan hallerde; ön yeterlik/ihale  dokümanına yönelik olarak yapılan şikayet başvurusu üzerine idarece yapılacak inceleme sonucu tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin tespit edilmesi durumunda zeyilname yapmak suretiyle ihale dokümanında gerekli değişikliklerin yapılması, düzenlenen zeyilnamenin ihale veya son başvuru  gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde doküman satın alanların tamamına gönderilmesi ve başvuru sahibine bilgi verilmesi,
    2. b) İhale veya son başvuru gününe 10 günden daha az süre kalan hallerde; ön yeterlik/ihale dokümanına yönelik olarak şikayet başvurusunda bulunulması durumunda zeyilname yapmak suretiyle dokümanda gerekli değişikliklerin yapılması imkanı bulunmadığından dokümana yönelik başvurularda  bu süre dikkate alınarak başvuruda bulunulması,

    gerekmektedir.

    9-Şikayet başvurusunu sonuçlandıran karar, en geç yedi gün içinde bütün aday ve isteklilere bildirilir. Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasına yönelik olan şikayet başvurusu üzerine alınan karar istekli olabileceklere bildirilmez. Ancak, ilan veya dokümanda yer verilen düzenlemeler veya bu düzenlemeler ile idari uygulamalar arasındaki uyumsuzluklara karşı yapılan başvurularda isteklilerin yanında istekli olabileceklere de bildirim yapılır. Son bildirim tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulmamışsa idare kararın gerektiği işlemleri yerine getirir.

    10-Şikayet üzerine verilen kararlar, 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre iadeli taahhütlü mektup veya imza karşılığı elden tebliğ edilir. Kararın hangi tarihte muhataba tebliğ edildiğinin tespiti açısından adi posta yolu veya faks v.b. yöntemlerle bildirim yapılmamalıdır. Ayrıca idarelerin ivediliği olan işlerinin bildiriminde acele posta hizmetlerinden de yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Yapılan bildirimlere ilişkin tebellüğ belgelerinin ihale işlem dosyasında muhafaza edilmesi ve itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde bu belgelerin ihale işlem dosyası kapsamında Kuruma  gönderilmesi gerekmektedir.

    11-Kanunda şikayet başvurularının otuz günlük süre içinde sonuçlandırılması esası getirildiğinden, bu süre içinde idarece bir karar alınmaması durumunda başvuru zımnen reddedilmiş sayılacağından başvuru sahibi tarafından  otuz günlük sürenin bitimini takip eden onbeş günlük itirazen şikayet süresi içinde  Kuruma başvuruda bulunulabilir.

    12-Ayrıca şikayet başvurusu üzerine idarece alınan kararla bir hakkının veya menfaatinin ihlal edildiğini veya edilmesinin muhtemel olduğunu iddia edenler idareye şikayet başvurusunda bulunmadan doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunabilir.

             

              SONUÇ:

              İhale sürecinde 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatta belirtilen usul ve esaslara aykırı idari işlem tesis edildiği iddiasıyla aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından öncelikle ihaleyi yapan idareye şikayet başvurusunda bulunulmalıdır.

    Related Posts

    HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

    HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI I-GİRİŞ: Son yıllarda kamu sektöründe, hizmet ihalesi yoluyla bir takım hizmetlerin (temizlik, güvenlik vs) gördürülmesi uygulaması yaygınlaşmıştır. Söz konusu hizmetlerin senelere sari olarak satın…

    İdare Şartname ile Teknik Şartname Arasındaki Farklar

    İdare Şartname ile Teknik Şartname Arasındaki Farklar 1.GİRİŞ Kamu kurumlarınca açılan ihalelere giren isteklilerde, işin gerçekleştirilmesiyle ilgili olarak belli kriterler aranmaktadır. Aranan bu kritirelere göre, ihaleyi kazanan firma belirlenecek ve…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kaçırdığın Haberler

    Katma (Özel) Bütçe Nedir?

    • By admin
    • Aralık 18, 2024
    • 69 views
    Katma (Özel) Bütçe Nedir?

    Bilanço ve Gelir Tablosu Nedir?

    • By admin
    • Aralık 18, 2024
    • 65 views
    Bilanço ve Gelir Tablosu Nedir?

    Belediyelere Genel Bütçe Gelirlerinden Pay Verilmesi

    • By admin
    • Aralık 18, 2024
    • 69 views
    Belediyelere Genel Bütçe Gelirlerinden Pay Verilmesi

    İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

    • By admin
    • Aralık 18, 2024
    • 41 views
    İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

    Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

    • By admin
    • Aralık 18, 2024
    • 33 views
    Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

    HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

    • By admin
    • Aralık 18, 2024
    • 45 views
    HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI