İHALELERE YÖNELİK YAPILACAK İTİRAZEN
ŞİKAYET BAŞVURULARI
I-GİRİŞ:
İhale sürecinde 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatta belirtilen usul ve esaslara aykırı idari işlem tesis edildiği iddiasıyla aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından öncelikle ihaleyi yapan idareye şikayet başvurusunda bulunulmalıdır.
İdarece alınan kararların uygun bulunmaması ya da başvurudan itibaren otuz gün içerisinde idarece bir karar alınmaması durumunda Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir. Ayrıca, Kurumca gerekli görülen hallerde Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık bulunduğuna ilişkin iddialar da incelenebilir. Bu nedenle, Kanun kapsamındaki ihalelerde mevzuata aykırılık bulunduğu iddiasıyla şikayet ehliyeti bulunmayan gerçek veya tüzel kişiler tarafından Kuruma iddiaların incelenmesi talebiyle başvuruda bulunulabilir.
İhalelere yönelik olarak yapılacak başvurular; 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 53, 54, 55 ve 56 ncı maddeleri ile 22/6/2007 tarihli ve 26560 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmelik kapsamında yapılmaktadır.
Konuyla ilgili olarak 03 Ağustos 2007 Tarih ve 26602 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Tebliğin 9-14’ üncü maddelerinde ihalelere yapılacak itirazen şikayet başvuruları düzenlenmiştir.
II-İTİRAZEN YAPILACAK ŞİKAYETLER
A-İtirazen Şikayet Başvurusu
Kamu İhale Kurumu tarafından yapılacak itirazen yapılacak inceleme, ihale sürecinde yapılan işlemlere karşı yapılacak itirazen şikayet başvuruları ile iddiaların incelenmesi olarak iki başlık altında düzenlenmiştir.
1-İtirazen şikayet başvurusu, ihale sürecinde idareye yapılan şikayet başvuruları üzerine verilen kararların bildirimini izleyen tarihten veya otuz günlük cevap verme süresi içinde idare tarafından bir karar alınmaması durumunda bu sürenin bitiminden itibaren onbeş gün içinde, ivedilik ve kamu yararı bulunması nedeniyle ihale işlemlerine devam edilmesi kararı alınan hallerde, bu karar ile başvuruyu esastan sonuçlandıran karara karşı bildirim tarihini izleyen üç gün içinde
Kuruma yapılacak başvurudur.
2-Kamu İhale Kanununun 41 inci maddesi uyarınca kesinleşen ihale kararının bildirilmesi üzerine, isteklilerin tekliflerinin değerlendirmeye alınmama veya uygun görülmeme gerekçelerinin bildirilmesi istemiyle yaptıkları açıklama talebi bir şikayet başvurusu niteliğinde olmadığından, bu talep üzerine yapılan açıklamaya karşı Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulamaz.
İstekliler açıklama talebinde bulunmadan idareye şikayet başvurusunda bulunabileceklerinden, yapılan başvurunun açıklama talebi mi, şikayet başvurusu mu olduğu hususu başvuru dilekçesinde açıkça belirtilmeli, idarelerce verilen cevaplarda da, bunun açıklama talebinin cevabı mı yoksa şikayet üzerine alınan karar mı olduğu tereddüde yol açmayacak biçimde gösterilmelidir.
Açıklama talebinde bulunan isteklilerin idareden gönderilen açıklama yazısının bildiriminden itibaren süresi içinde öncelikle idareye şikayet başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. İdareye yapılan açıklama talebine verilen cevaba karşı idareye başvurulmadan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde, bu başvurular Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince doğrudan Kuruma yapılmış başvuru olarak değerlendirilerek, dilekçeler ilgili idareye gönderilecektir. İtirazen şikayet niteliğinde olmayan ve ilgili idaresine gönderilen başvurular Kurumun www.ihale.gov.tr adresinde yer alan “şikayet sorgulama” bölümünde yayımlanmaktadır.
B-İtirazen Şikayet Başvurusunda Bulunabilecekler
1-İhale işlemleriyle ilgili bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekliler ile istekli olabilecekler, idareye şikayet başvurusunda bulunduktan sonra süresi içinde itirazen şikayet yoluna başvurabilirler. Adaylar ön yeterlik değerlendirmesine ilişkin idari işlemler; istekliler tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılması aşamalarına ilişkin idari işlemler; istekli olabilecekler ise ön yeterlik ve/veya ihale ilanında veya ön yeterlik ve/veya ihale dokümanında yer verilen düzenlemeler veya bu düzenlemeler ile idari uygulamalar arasındaki uyumsuzluklar hakkında başvuruda bulunabilir.
2-İdareye şikayet başvurusunda bulunmayan aday veya istekliler, şikayet başvurusu üzerine idarenin aldığı karar kendilerine de bildirildiğinden, bu kararlardan bir hak kaybına veya zarara uğradığı veya zarara uğramasının muhtemel olduğu iddiasıyla ve şikayet başvurusuna ilişkin olarak verilen kararda belirtilen hususlarla sınırlı olmak üzere doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.
3-Kuruma yapılacak itirazen şikayet başvuruları elden veya posta yoluyla yapılabilir. Kurum dışındaki idarelere yapılan başvurular, bu idareler tarafından Kuruma gönderilmesi halinde dikkate alınır. Bu durumda itirazen şikayet başvurusunun Kurum kayıtlarına alındığı tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilir. Posta yoluyla yapılan başvurularda postada geçen süreler dikkate alınmaz.
4-Yönetmeliğin 8 inci ve 16 ncı maddelerinde düzenlenen ön inceleme konuları bakımından aykırılık bulunan itirazen şikayet başvurularında, 45 günlük karar verme süresi aykırılığın giderildiğine ilişkin bilgi ve/veya belgelerin Kurum kayıtlarına alındığı tarihten itibaren başlar.
C-İtirazen Şikayet Başvurularında Süre
1-İtirazen şikayet başvurusu, ihale sürecinde idareye yapılan şikayet başvuruları üzerine verilen kararların bildirimini izleyen tarihten veya otuz günlük cevap verme süresi içinde idare tarafından bir karar alınmaması durumunda bu sürenin bitiminden itibaren onbeş gün içinde, ivedilik ve kamu yararı bulunması nedeniyle ihale işlemlerine devam edilmesi kararı alınan hallerde, bu karar ile başvuruyu esastan sonuçlandıran karara karşı bildirim tarihini izleyen üç gün içinde yapılmalıdır.
2-İdareye yapılan ve ilk başvuru ile aynı mahiyette olan daha sonraki şikayet başvurularına idarece verilen cevaplar başvuru süresini yeniden başlatmaz.
D-Başvurularda Aranılacak Şekil Unsurları
1-Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında itirazen şikayet başvuru dilekçesinde yer verilmesi gereken asgari bilgiler, dördüncü fıkrasında ise dilekçeye eklenmesi gereken belgeler sayılmıştır.
Bu belgeler; başvuru sahibinin ve varsa vekil ya da temsilcisinin; adı, soyadı veya unvanı ve adresi ile imzası, başvuru konusu ihalenin adı ve/veya ihale kayıt numarası, ihaleyi yapan idarenin adı ve adresi, şikayet edilen veya incelenmesi istenilen durumun farkına varıldığı tarih veya tebliğ, ilan veya bildirim tarihi, şikayet edilen veya incelenmesi istenilen durumlar, sebepleri ve dayandığı delillerin belirtilmesi ve dilekçeye başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgelerin (imza beyannamesi/imza sirküsü, vekaletname, temsil belgesi, ticaret sicil gazetesi vb.) aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneklerinin eklenmesi gerekmektedir.
2-İtirazen şikayet başvuru dilekçesinde Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan asgari bilgilerin yanısıra; Kanunun 53 üncü maddesinin (j) fıkrasında öngörülen ve Kurum tarafından güncellenen tutarda başvuru bedelinin Kurum hesaplarına yatırıldığına dair belgenin, başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgelerin (imza beyannamesi/ imza sirküsü, vekaletname, temsil belgesi, ticaret sicil gazetesi v.b.) yetkili mercilerce onaylı örneğinin eklenmesi gerekmektedir.
3- İtirazen şikayet başvurusunun süresinde yapılıp yapılmadığını tespit edebilmek için başvuru dilekçelerinde idareye başvuru tarihi ve varsa idarenin cevabının başvuru sahibine bildirildiği tarihin belirtilmesi zorunludur. Ayrıca idareye verilen şikayet dilekçesi ile idare tarafından karar verilmişse bu kararın bir örneğinin dilekçeye eklenmesi başvurunun şekil unsurları bakımından önem arz etmektedir.
4-İtirazen şikayet başvurusunun avukat aracılığı ile yapılması durumunda 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 27 nci maddesinde yer alan “Avukatlarca vekâletname sunulan merciler, pul yapıştırılmamış veya pulu noksan olan vekâletname ve örneklerini kabul edemez. Gerektiğinde ilgiliye on günlük süre verilerek bu süre içinde pul tamamlanmadıkça vekâletname işleme konulamaz.” hükmü gereğince Türkiye Barolar Birliği tarafından bastırılan baro pulu yapıştırılmayan ve on gün içinde de bu eksikliği giderilmemiş vekaletnameler işleme konulmayacaktır.
5-Ortak girişim olarak ihaleye teklif verilmesi durumunda; pilot ortak/koordinatör ortak veya ortakların tamamı birlikte veya temsil yetkisi verilen özel ortak şikayet başvurusunda bulunabilir. Temsil yetkisine sahip olmayan özel ortak tarafından itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde, diğer ortakların itirazen şikayete katılması veya özel ortağa temsil yetkisi verilmesinin sağlanması için başvuru süresinin sonuna kadar beklenir.
6-Başvuru dilekçesi ve eklerinde Yönetmeliğin 8 inci ve 16 ncı maddelerinde sayılan bilgi ve/veya belgelerde eksiklik bulunması ve başvuru süresinin henüz dolmamış olması halinde, başvuru sahibi veya vekili/temsilcisi tarafından söz konusu eksikliklerin başvuru süresi içerisinde tamamlanmasını teminen eksik bilgi ve belgeler Kurumun www.ihale.gov.tr adresinde yayımlanır.
E-Kurum Tarafından Yapılacak İşlemler
1-Posta yoluyla veya bizzat yapılan başvurular Kurumun genel evrak birimi tarafından derhal kayda alınarak kayıt tarihi ve sayısı dilekçenin üzerine yazılır. Elden yapılan başvurularda ise başvuru sahibine kayıt tarih ve sayısını gösteren imzalı bir alındı belgesi verilir.
2- İdareye şikayet başvurusunda bulunulmadan veya idareye yapılan şikayet başvurusu hakkında idarece bir karar alınmadan ve otuz günlük karar verme süresi beklenilmeden doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince bu başvurular ilgili idareye gönderilir. Ayrıca başvuru sahibine de bilgi verilir. İdareye yapılan şikayet başvurusundan farklı bir konu ile Kuruma başvurulması halinde, itirazen şikayet başvuru konusuna ilişkin idarenin cevabının alınmamış olması nedeniyle başvuru aynı işlemlere tabi tutulacaktır. İdareye başvuru konularının yanı sıra yeni konular da eklenerek Kuruma başvurulması halinde ise, dilekçe tekrar idareye gönderilmeyecek Kurum tarafından değerlendirmeye alınacaktır.
Kamu kurumlarının ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla düzenlenen ihalelerin şeffaf olarak yapılması, kontrolünün etkin olarak yapılması hukuk devleti olmanın gereğidir.
Bu çerçevede ihaleye katılan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından ihaleyle ilgili olarak idareye şikayette bulunduktan sonra verilecek cevaba göre Kamu İhale Kurumuna “itirazen şikayet” başvurusunda bulunulabilir. Ayrıca şikayet ehliyeti bulunmayan gerçek ve tüzel kişiler de ihaleye ilişkin çeşitli iddaların incelenmesi amacıyla “başvuruda” bulunabilirler.
Yapılacak olan itiraz ve başvurular, kamu alımlarının şeffaf olarak gerçekleştirilmesi hedefinin vazgeçilmez araçlarından biridir.
düzce belediyesinin ihaleye cıkmadan 21 madeden yaptığı idaremalı bitümle asfalt ve bu ihaleye katılımı engelleyen ihaleyi şirketi yeypaşa ve yandaşlarına verilmesi
Şikayetinizi Kamu İhale Kuruluna yada konuyla ilgili sair resmi kurumlara yapmanız tavsiye olunur….