İhalelere katılmaktan yasaklama kararının tebliğ edilmiş olmasında, Resmi Gazetede yayımlanması yeterli midir?

Mevzuat-18

Konu : İhalelere katılmaktan yasaklama kararının tebliğ edilmiş olmasında, Resmi Gazetede yayımlanması yeterli midir?

Karar Veren Mahkeme: Danıştay 13. Dairesi

Karar Tarihi: 25.9.2009

Karar Sayısı : E. 2008/14146, K. 2009/8646

Olay Özeti Karar ve Sonuç :

Dosyanın incelenmesinden, İstanbul İli’ndeki 35 orta öğretim kurumu ve okulun deprem güçlendirme ve onarım ihaleleri hakkında yapılan bir şikayet üzerine başlatılan inceleme ve soruşturma çalışmaları sonucu hazırlanan 27.04.2007 tarih ve 15/10, 4, 5, 6 sayılı soruşturma raporunda; 23.08.2006 tarihinde yapılan ….Müdürlüğü deprem güçlendirme ve onarım ihalesine katılan R…. Limited Şirketi, M… Ticaret Limited Şirketi, A-B ….Limited Şirketi ile davacı şirket ve yetkililerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 17/a maddesine aykırı davranarak ihale işlemlerine fesat karıştırmaya teşebbüs ettiklerinin tespit edildiğinden bahisle ihaleye katılan şirket ve ortakları hakkında kamu ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verildiği ve bu rapor üzerine davacı şirket ve ortağının iki yıl süre ile tüm kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmalarına ilişkin davaya konu kararın alındığı anlaşılmaktadır.

Bakılmakta olan davada davacılar vekilince, Şişli Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü deprem güçlendirme ve onarım ihalesi ile ilgili iptali istenilen yasaklama kararının, Resmi Gazete’deki ilan tarihinin 16.07.2007 tarihi olduğu belirtilmiş ise de, davacı şirket ve ortağının da aralarında bulunduğu ihaleye katılan şirket ve ortaklarının, iki yıl süreyle tüm kamu ihalelerine katılmaktan yasaklamalarına ilişkin kararların 14.07.2007 tarih ve 26582 sayılı Resmi Gazetede yayımlandığı, 16.07.2007 tarihli Resmi Gazete’de, davacı şirket ve ortağının kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmaları yönünde davalı idare tarafından alınarak ilan edilmiş olan herhangi bir yasaklama kararı bulunmadığı ve 16.07.2007 tarihinin, yasaklama kararının ilan edildiği 14.07.2007 tarih ve 26582 sayılı Resmi Gazete’nin internet çıktısının alındığı tarih olduğu anlaşılmaktadır.

Bu durumda, 14.07.2007 tarihinde ilan suretiyle tebliğ edilmesi nedeniyle, bu tarihte öğrenildiği kabul edilen dava konusu yasaklama işlemine karşı, bu tarihten itibaren 60 gün içerisinde, en son 12.09.2007 tarihine kadar dava açılması gerekirken, 13.09.2007 tarihinde kayda giren dilekçe ile açılan davanın, 2577 sayılı Yasa’nın 7.maddesi uyarınca süre aşımı nedeniyle incelenme olanağı bulunmadığından, esasa girilerek davanın reddi yolunda verilen temyize konu Mahkeme kararında hukuka uyarlık görülmemiştir.

ıklanan nedenle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49/1-c maddesi uyarınca …. Mahkemesi’nin ….kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine, 25.09.2009 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY :

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 7. maddesinde; dava açma süresinin, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve idare mahkemelerinde altmış gün olduğu, bu sürenin, idari uyuşmazlıklarda yazılı bildirimin yapıldığı, ilanı gereken düzenleyici işlemlerde ise ilan tarihini izleyen günden itibaren başlayacağı hükme bağlanmıştır.

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine göre verilen ihalelere katılmaktan yasaklama kararlarının düzenleyici bir işlem niteliğinde olmadığı kuşkusuzdur.

Her ne kadar, anılan Kanunlarda ihalelere katılmaktan yasaklama kararlarının Resmi Gazete’de yayımlanması öngörülmüş ise de, bu hükümler, idarelerin ihalelere katılmaktan yasaklı kişilerden haberdar olmasını ve yasaklı kişilerin ihalelere katılmasını engelleyerek ihale işlemlerinin sekteye uğramasını önlemek amacıyla getirilmiş olup, ihalelere katılmaktan yasaklama kararlarının bireysel işlem niteliğini değiştirmemektedir.

Bu hukuki çerçeve karşısında; 2577 sayılı Kanunda düzenleyici işlemlerde dava açma süresinin başlangıcı olarak öngörülmüş olan ilan tarihini, bireysel işlem niteliğinde olan ihalelere katılmaktan yasaklama kararlarında uygulanması mümkün olmayıp; ihalelere katılmaktan yasaklama kararlarının, uygulanma süresi içerisinde, yazılı bildirim veya öğrenme üzerine yasal süresi içinde dava konusu edilebileceğinin kabulü gerekmektedir.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacı şirket ve ortağı hakkında 4734 sayılı Kanunun 58. maddesi uyarınca iki yıl süre ile bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verildiği, bu işlemin 14.07.2007 tarih ve 26582 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak uygulanmaya başlandığı, yasaklama süresi içerisinde, bu işlemden 16.07.2007 tarihinde haberdar olunduğu ve 13.09.2007 tarihinde İstanbul İdare Mahkemesi kayıtlarına giren dilekçeyle ihalelerden yasaklama işleminin iptali istemiyle bu davanın açıldığı, dava konusu işlemin davacılara yazılı olarak tebliğ edildiği veya davacıların bu işlemden daha önce haberdar olduğu yolunda herhangi bir bilgi ve belge de bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda; yasal süresi içinde açıldığının kabulü gereken davada, davanın reddine ilişkin mahkeme kararının esas yönünden incelenmesi gerektiği oyuyla karara katılmıyorum.

Related Posts

Kamu İhalelerinde İş Deneyimi Nedir? İş Deneyimi Nasıl Belgelendirilir?

Kamu İhalelerinde İş Deneyimi Nedir? İş Deneyimi Nasıl Belgelendirilir? İŞ DENEYİMİ 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun İhaleye katılımda yeterlik kuralları başlıklı 10 ncu maddesinin (b) bendinin 2 nci fıkrasında;  Kamu…

Mal alımı ihalelerinde istenecek belgeler

Madde 54-Mal alımı ihalelerinde istenecek belgeler 54.1. İdareler tarafından mal alımı ihalelerinde yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler ve istenecek belgelere yönelik yapılacak düzenlemelerde, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 26 ncı ve 27…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Şükrü Kızılot – Şirket ortağına ve işyeri kirasına vergi müjdesi (07.01.09)

  • By admin
  • Aralık 27, 2024
  • 34 views
Şükrü Kızılot – Şirket ortağına ve işyeri kirasına vergi müjdesi  (07.01.09)

Mahalli İdare Birliklerinin Damga Vergisi ve Kdv Tevkifatına Tabi Olup Olmadığı Hk.

  • By admin
  • Aralık 27, 2024
  • 87 views
Mahalli İdare Birliklerinin Damga Vergisi ve Kdv Tevkifatına Tabi Olup Olmadığı Hk.

Kamu İhalelerinde İş Deneyimi Nedir? İş Deneyimi Nasıl Belgelendirilir?

  • By admin
  • Aralık 27, 2024
  • 58 views
Kamu İhalelerinde İş Deneyimi Nedir? İş Deneyimi Nasıl Belgelendirilir?

Temininde Güçlük Zammı Kimlere Verilir?

  • By admin
  • Aralık 27, 2024
  • 64 views
Temininde Güçlük Zammı Kimlere Verilir?

Doğrudan Temin Yönteminde İhaleye Fesat Karıştırma Suçu Olur mu?

  • By admin
  • Aralık 27, 2024
  • 69 views
Doğrudan Temin Yönteminde İhaleye Fesat Karıştırma Suçu Olur mu?

Bütçe Türleri…Bütçe Hazırlık ve Uygulama Süreçleri

  • By admin
  • Aralık 27, 2024
  • 102 views
Bütçe Türleri…Bütçe Hazırlık ve Uygulama Süreçleri