İhale Teklifinde Yuvarlama ve Düzeltme Yapılabilecek Durumlar (KİK)

Toplantı No : 2017/010
Gündem No : 74
Karar Tarihi : 22.02.2017
Karar No : 2017/UY.I-663
Şikayetçi:
Asil İnş.Sanayi ve Tic. A.Ş.

İhaleyi Yapan Daire:

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü / Konya

Başvuru Tarih ve Sayısı:

02.02.2017 / 6796

Başvuruya Konu İhale:

2016/435202 İhale Kayıt Numaralı “Niğde Çiftlik Bozköy Beldesi Taşkın Koruma İnşaatı” İhalesi

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:    

Başkan: Hamdi GÜLEÇ

Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Asil İnş. San. ve Tic. A.Ş.,

Hoşdere Cad. Nazilli Sok. No: 13/6 Y. Ayrancı/Çankaya/ANKARA

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü,

Pirebi Mah. Feritpaşa Cad. No: 3 Anıt Alanı 42040 Meram/KONYA

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2016/435202 İhale Kayıt Numaralı “Niğde Çiftlik Bozköy Beldesi Taşkın Koruma İnşaatı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü tarafından 15.12.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Niğde Çiftlik Bozköy Beldesi Taşkın Koruma İnşaatı” ihalesine ilişkin olarak Asil İnş. San. ve Tic. A.Ş.nin 16.01.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 02.02.2017 tarih ve 6796 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.02.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2017/355 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında açıklama istenilecek iş kalemi olarak belirlenen “Bozköy-4 İdarece İstenilen Dozda Çimento Harcı Kullanılarak Ocak Taşı ile Kargir İnşaat Yapılması (Derz ve Barbakan ile Tüm Nakliyeler Dahil” iş kaleminin analiz girdileri arasında yer alan “Kum çakıl nakli” ve “Taş nakli” için idarece belirlenen nakliye formülünde K=225, M=15 km, A=1,25 ve B=1,00 alınarak rayiç fiyatın 5,765625 olarak belirlendiği, söz konusu iş kaleminin analiz formatında yer alan analiz girdi miktarları esas alındığında kum çakıl naklinin (0,5280*5,765625=) 3,04425 TL (yuvarlanmış hali=3,04 TL), taş naklinin ise (2,400*5,765625=) 13,8375 TL (yuvarlanmış hali= 13,84 TL) olarak hesaplandığı, analiz girdilerine ilişkin birim fiyatların Microsoft Office Excel programı kullanılarak hesaplandığı, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde hesaplanan nakliye fiyat rayiçlerinin Excel programı üzerinden birim fiyat sütununa otomatik olarak aktarıldığı, Excel programının hücreleri biçimlendirme seçeneğinden kaynaklı otomatik daraltma nedeniyle kum çakıl nakli rayiç fiyatı olan 5,765625 TL’nin 5,77 TL’ye, tutarının ise 3,04425 TL olarak hesaplanmış olmasına rağmen 3,04 TL’ye yuvarlandığı, Taş nakli için de 13,84 TL’ye yuvarlandığı, söz konusu iş kalemine ait analiz girdilerine ilişkin tutarların toplanması sonucunda 95,95 TL’ye ulaşıldığı, anılan tutara 0,05 TL kâr ve genel giderlerin ilave edilmesiyle iş kaleminin birim fiyatının 96,00 TL olarak hesaplandığı, ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltme kapsamında kum çakıl naklinin (0,5280*5,77=) 3,05 TL, taş naklinin ise (2,400*5,77=) 13,85 TL olarak hesaplandığı, söz konusu iş kalemine ait analiz girdilerine ilişkin tutarların toplanması sonucunda 95,97 TL’ye ulaşıldığı, anılan tutara 0,05 TL kâr ve genel giderlerin ilave edilmesiyle iş kaleminin birim fiyatının 96,02 TL olarak hesaplandığı ve yapılan düzeltme sonucu iş kalemine ait düzeltilmiş analiz fiyatının teklif fiyatın üzerinde olması sebebiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, oysaki 0,02 TL’lik farkın Microsoft Office Excel programının kullanım özelliğine ilişkin işlemden kaynaklandığı, diğer taraftan anılan iş kalemine ait teklif edilen fiyatın 96,00 TL olduğu, idarece resen hesaplanan 95,97 TL’nin doğru olduğu kabul edilse bile söz konusu tutarın taraflarınca hesaplanan tutarın altında olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

 

İhale komisyonu;

 

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

           

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

           

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

           

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 60’ıncı maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Yapım yönteminin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen işin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırılır.

c) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.

(3) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, ikinci fıkranın (a) bendinin kullanılması zorunludur.

(4) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ve açık ihale veya Kanunun 21 nci maddesinin (b) ve (c) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde, ikinci fıkranın (a), (b) veya (c) bendindeki seçeneklerden birisinin kullanılması zorunludur.

(5) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ve belli istekliler arasında ihale veya Kanunun 21 nci maddesinin (a), (d) ve (e) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.

(6) Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif sorgulaması yapılamayacak alımlar listesinde yer alan işlerin ihalelerinde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5’inci maddesinde “16.5.1. Birim fiyat teklif cetvelindeki çarpım ve toplamlarda hata olması durumunda aritmetik hata olduğu kabul edilecek ve teklif doğrudan değerlendirme dışı bırakılacaktır. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerde, isteklinin aritmetik hata yapılan kısma ilişkin teklifi değerlendirme dışı bırakılarak, teklif verdiği diğer kısımlar üzerinden ihale sonuçlandırılacaktır.

16.5.2. Kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde istekliler, hizmet alımı ihalelerinde işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Ancak, toplam teklif tutarı virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

Yuvarlama işlemine ilişkin örnek:

Hesaplanan toplam/kısım toplamı teklif tutarı

Yuvarlama sonucu

500.815,414

500.815,41

500.815,4149

500.815,41

500.815,41582

500.815,42

500.815,4169

500.815,42

” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “…

45.1.3. İsteklilerden teklifleri kapsamında analiz ve hesap cetveli sunmaları istenmeyecektir. Analizler ve hesap cetveli, Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklif fiyatı aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerin tekliflerinin önemli bileşenleri ile ilgili ayrıntıların belirlenmesi amacıyla, sadece aşırı düşük teklif sahibi isteklilerden istenecektir. Bu çerçevede; teklif fiyatının aşırı düşük olduğu tespit edilen istekliler tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenlerine ilişkin olarak yapacakları açıklama kapsamında;

a) Anahtar teslimi götürü bedel işlerde, toplam teklif bedelini oluşturan iş kalemleri ve/veya iş gruplarına ait miktarlar ve bunlara ait birim fiyatların gösterildiği hesap cetveli ile açıklama istenen iş kalemleri ve/veya iş gruplarının birim fiyatlarına ilişkin ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri,

b) Teklif birim fiyatlı işlerde; açıklama istenen iş kalemlerinin birim fiyatlarına ilişkin olarak ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri

sunacaklardır. Sorgulamaya konu edilmeyen iş kalemleri/grupları için analiz sunulması istenmeyecektir.

Anahtar teslimi götürü bedel teklif alınan ihalelerde istekli tarafından sunulacak hesap cetvelinde, sorgulamaya tabi tutulmayan iş kalemlerinin ve/veya iş gruplarının her biri için miktar ve birim fiyatların ayrı ayrı gösterilmesi zorunlu olmayıp, sorgulanmayan iş kalemlerinin tamamı için teklif edilen toplam bedelin gösterilmesi yeterlidir.

45.1.4. İdare tarafından ihale dokümanı kapsamında;

a) Teklif birim fiyatlı işlerde; her bir iş kaleminin yapım şartlarına, tarif ve içeriğine göre analizde yer almasını istediği “malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)” sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,

b) Anahtar teslimi götürü bedel işlerde; iş kalemleri ve/veya iş gruplarının yapım şartlarına bağlı kalınarak, her iş kalemi/iş grubunun içeriğine göre analizde yer almasını istediği “malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)” sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,

(Ek-Y.2)’de yer alan örneğe uygun analiz formatının isteklilere verilmesi, isteklilerin de tekliflerinin aşırı düşük olarak tespit edilerek kendilerinden açıklama istenmesi durumunda, yapacakları açıklamada sunacakları analizlerin verilen bu formata uygun olması gerekmektedir.

İdare tarafından bütün iş kalemleri/iş grupları için tek bir analiz formatı düzenlenebileceği gibi, iş kalemleri/iş gruplarının yapım şartlarına göre birden fazla analiz formatı da düzenlenebilir. Ancak bu durumda, idare ihale dokümanında hangi analiz formatının hangi iş kalemleri/iş grupları için kullanılacağını belirtmek zorundadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar ile uyumlu olmayan iş kalemleri (özel iş kalemleri) ile idarelerce tasarlanan ve birden fazla iş kalemini ihtiva eden iş kalemleri (paçal iş kalemi) için bu iş kalemlerinde bulunan analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarının, ihale dokümanı kapsamında istekli olabileceklere verilmesi gerekmektedir. Ancak idarece niteliği gereği analiz formatı hazırlanamayan iş kalemlerine ilişkin isteklilerin açıklamaları kapsamında analiz sunmalarına gerek olmayıp, anılan iş kalemlerine ilişkin açıklamalar 45.1.13 maddesi uyarınca yapılabilir.

45.1.8. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak yaptığı açıklamada sunduğu analizler, ihale dokümanı kapsamındaki analiz formatına, birim fiyat tariflerine, idarece tanımlanan yapım şartlarına veya teknik şartnameye uygun olmayan, analiz fiyat tutarları teklif fiyatların üzerinde olan isteklilere ait teklifler reddedilecektir. Analizler üzerinde yapılan incelemede; çarpım ve toplamlarda hesaplama hatası bulunması durumunda, analiz girdilerine ait fiyatlar esas alınarak, hesaplama hatası ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilir. Bu şekilde düzeltilmiş analiz fiyatı, teklif fiyatın üzerinde olan isteklilerin teklifleri reddedilir.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı:Niğde Çiftlik Bozköy Beldesi Taşkın Koruma İnşaatı

b) Yatırım proje no’su/kodu:1977A010320

c) Miktarı (fiziki) ve türü:

~6680m tabanı beton çift taraflı kargir taş duvarlı kanal,~4365m trapez kesitli kanal düzenlemesi,~444m ızgaralı betonarme ?u? kesitli kanal, 29 adet betonarme menfez,45 adet şut,42 adet taban kuşağı,3 adet tersip bendi ve korkuluk imalatları

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Yapılacağı yer:Niğde ili Çiftlik ilçesi” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi,

Sözleşme Tasarısı’nın “İşe başlama ve bitirme tarihi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 10 (on ) gün içinde Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre yer teslimi yapılarak işe başlanır.

9.2. Yüklenici taahhüdün tümünü, işyeri teslim tarihinden itibaren 300 (üçyüz) gün içinde tamamlayarak geçici kabule hazır hale getirmek zorundadır. Sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlerle ayrıca süre uzatımı verilmez.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45’inci maddesinde, teklif fiyatının aşırı düşük olduğu tespit edilen isteklilerin tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenlerine ilişkin olarak yapacakları açıklama kapsamında; teklif birim fiyatlı işlerde açıklama istenen iş kalemlerinin birim fiyatlarına ilişkin olarak ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri sunacakları, aşırı düşük teklifine ilişkin olarak yaptığı açıklamada sunduğu analizler, ihale dokümanı kapsamındaki analiz formatına, birim fiyat tariflerine, idarece tanımlanan yapım şartlarına veya teknik şartnameye uygun olmayan, analiz fiyat tutarları teklif fiyatların üzerinde olan isteklilere ait tekliflerin reddedileceği, analizler üzerinde yapılan incelemede; çarpım ve toplamlarda hesaplama hatası bulunması durumunda, analiz girdilerine ait fiyatlar esas alınarak, hesaplama hatasının ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltileceği ve bu şekilde düzeltilmiş analiz fiyatı, teklif fiyatın üzerinde olan isteklilerin tekliflerinin ise reddedileceği, ayrıca anılan Tebliğ’in 16’ncı maddesinde yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerlerin bir kuruşa tamamlanacağı; yarım kuruşun altındaki değerlerin ise dikkate alınmayacağı düzenlenmiştir.

 

İdare tarafından sınır değerin altında teklif veren isteklilere aşırı düşük teklif sorgulama yazısının 20.12.2016 tarihinde EKAP üzerinden gönderildiği görülmüştür. Söz konusu yazı ekinde açıklama istenilecek iş kalemlerinin listesi ve açıklama istenilmeyecek analiz girdileri listesine yer verilerek 5 iş günü içerisinde yazılı açıklamada bulunmaları istenilmiş olup, açıklama istenilen iş kalemlerinin BOZKÖY-4, BOZKÖY-5 ve BOZKÖY-6 iş kalemlerinden oluştuğu belirlenmiştir.

 

BOZKÖY-4 iş kaleminde “kum çakıl nakli” ve “taş nakliyesi” analiz girdilerinin yer aldığı, idare tarafından kum çakıl nakli miktarının 0,5280 ton ve taş nakliyesinin 2,4000 ton olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Başvuru sahibi isteklinin 26.12.2016 tarihli BOZKÖY-4 iş kalemine ait aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde, anılan istekli tarafından hem “kum çakıl nakli” için hem “taş nakliyesi” için birim fiyatın 5,77 TL/ton olarak belirlendiği ve kum çakıl nakli tutarının (0,5280×5,77=) 3,04 TL, taş nakliyesinin ise (2,4000×5,77=) 13,84 TL olarak hesaplandığı görülmüştür.

 

İdare tarafından isteklinin sunmuş olduğu analizlerdeki kum çakıl nakli ve taş nakliyesinin hesaplamalarında hata bulunduğu ve söz konusu çarpımların sonucunun 3,05 TL ve 13,85 TL olması gerektiği tespit edilerek re’sen düzeltildiği, yapılan düzeltme sonucunda iş kalemlerine ait düzeltilmiş analiz fiyatlarının (95,97 TL) isteklinin teklif fiyatının (95,95 TL) üzerinde olduğu belirlenerek teklifinin reddedildiği görülmüştür.

 

Her ne kadar başvuru sahibi istekli tarafından söz konusu nakliye analiz girdilerine ilişkin birim fiyatın 5,765625 TL olarak hesaplandığı ve Microsoft Office Excel programından kaynaklı otomatik daraltma nedeniyle birim fiyatın 5,77 TL olduğu iddia edilmiş olsa da BOZKÖY-4 iş kaleminin kum çakıl nakli ve taş nakliyesi analizlerinde istekli tarafından birim fiyat sütununa 5,77 TL yazıldığı, ihale komisyonunun nakliye formüllerinde taşıma mesafelerini yerlerine koyarak re’sen düzeltme yapma gibi bir yetkisinin bulunmadığı, Tebliğ hükmünde de açıkça belirtildiği gibi sadece analizler üzerinde isteklilerce teklif edilen birim fiyatlar ile idarece belirlenen miktarlar arasında çarpım ve toplama hatası bulunması durumunda re’sen düzeltme yapma yetkisi bulunduğu anlaşılmıştır.

 

İhale komisyonu tarafından re’sen yapılan düzeltme neticesinde kum çakıl naklinin (0,5280×5,77=) 3,04656 TL olduğu ve Tebliğ hükmünde belirtilen yuvarlama işlemine uygun olarak 3,05 TL tutarında hesaplandığı, taş nakliyesinin ise (2,4000×5,77=) 13,848 TL olduğu ve yine Tebliğ hükmünde belirtilen yuvarlama işlemine uygun olarak 13,85 TL tutarında hesaplandığı görülmüştür.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükmünde ihale komisyonunca düzeltilmiş analiz fiyatının, teklif fiyatının üzerinde olan isteklilerin tekliflerinin reddedileceğinin düzenlendiği, Asil İnş. San. ve Tic. A.Ş.nin BOZKÖY-4 iş kalemine ilişkin teklif fiyatının kâr ve genel gider hariç 95,95 TL, kâr ve genel gider dahil 96,00 TL olduğu, ihale komisyonunca re’sen yapılan düzeltmeler neticesinde ise söz konusu tutarın kâr ve genel gider hariç 95,97 TL, kâr ve genel gider dahil 96,02 TL olduğu, dolayısıyla düzeltilmiş analiz fiyatının isteklinin anılan iş kalemine ilişkin teklif ettiği birim fiyatın üzerinde olduğu görüldüğünden idarece isteklinin teklifinin reddedilmesinin yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

 

Ayrıca başvuru sahibi istekli tarafından idarece re’sen hesaplanan 95,97 TL’nin doğru olduğu kabul edilse bile söz konusu tutarın taraflarınca hesaplanan tutarın (96,00 TL) altında olduğu iddia edilmekte ise de Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.8’inci maddesinin yukarıda yer verilen açıklamaları, ihale komisyonlarının hesaplama hatalarının düzeltilmesi sonucu meydana gelen artışı kâr ve genel giderler hesabından mahsup edebileceğine yönelik açık bir mevzuat hükmünün bulunmaması ve kâr ve genel giderler tutarının istekli tarafından oluşturulan analizin bir unsuru olduğu, bu nedenle kâr ve genel gider dahil birim fiyatın (96,02 TL) istekli tarafından birim fiyat teklif cetvelinde öngörülen teklif fiyatın (96,00 TL) üzerinde olduğu hususları bir arada değerlendirildiğinde başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

 

Related Posts

CARİ HARCAMALARIN KONTROL ALTINDA TUTULMASINA YÖNELİK PROJE VE İŞLERİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

CARİ HARCAMALARIN KONTROL ALTINDA TUTULMASINA YÖNELİK PROJE VE İŞLERİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Amaç Madde 1‐ (1) Bu Usul ve Esasların amacı, Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programının Cari Harcamaların Kontrol…

Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı Nedir?

Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-48.5) BİRİNCİ KISIM GENEL HÜKÜMLER BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç ve kapsam MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı;…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Köfte Çeşitleri Nelerdir? Hangi İlde Hangi Köfte Meşhur? Köfte Tarifleri

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
Köfte Çeşitleri Nelerdir? Hangi İlde Hangi Köfte Meşhur? Köfte Tarifleri

CARİ HARCAMALARIN KONTROL ALTINDA TUTULMASINA YÖNELİK PROJE VE İŞLERİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
CARİ HARCAMALARIN KONTROL ALTINDA TUTULMASINA YÖNELİK PROJE VE İŞLERİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı Nedir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 0 views
Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı Nedir?

2019 Yılı Ödenek Aktarma, Ödenek Ekleme, Ödenek Devir ve Ödenek İptal İşlemleri

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
2019 Yılı Ödenek Aktarma, Ödenek Ekleme, Ödenek Devir ve Ödenek İptal İşlemleri

İhale Yetkilisi İhale Komisyonunda Yer Alabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
İhale Yetkilisi İhale Komisyonunda Yer Alabilir mi?

Stratejik planlamanın özellikleri ve yöneldiği hedefler nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Stratejik planlamanın özellikleri ve yöneldiği hedefler nelerdir?