İğde Çayı Nedir? İğde Çayı Nasıl Yapılır? İğde Çayı Faydaları Nedir?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Nasıl Tüketilir?

İğde meyvesi, çiçeği ve yaprağı tam bir şifa kaynağıdır. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişmesine rağmen pek bilinmeyen iğdenin pek çok sağlık problemine faydaları bulunur. Tüketimi pek bilinmeyen iğde meyve olarak yenilebilir, yaprakları ve çiçeği kaynatılarak çay olarak içilir. Mide ve sindirim hastalıkları, diyabet, karaciğer yağlanması, adet kanamalarına iyi gelir. İğde nasıl tüketilir? diyorsanız “İğdenin faydaları nelerdir?” içeriğimizden detaylıca öğrenebilirsiniz.

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Nasıl Tüketilir?

Ağızda bıraktığı mayhoş tat ile bilinen iğde C vitamini kaynağıdır. Faydaları saymakla bitmeyen iğde çay ve meyve olarak da tüketilir. Pek çok hastalığa iyi gelen iğde

İğde, kökünde azot depolayabilme özelliğine sahip olduğundan verimsiz topraklarda da yetişebilen, ülkemizde Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgelerinde yetiştirilen iğde ağacının meyvesidir. İğde, böbrek rahatsızlıklarından başlayarak damar sertliğine kadar pek çok faydası bulunan önemli bir besin. Halk dilinde “ateş dikeni” ya da “yalancı iğde” gibi isimlerle anılan iğde, güçlü bir antioksidan kaynağı olarak şifa dağıtıyor.

İğdenin Faydaları Nelerdir?

İğdenin insan sağlığı bakımından öne çıkan faydaları şöyle sıralanabilir:

– İğde, böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir. Böbrek hastalığı olanların bol miktarda iğde tüketmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. İğdenin kendisi gibi çiçeği ve çekirdeği de son derece yararlıdır. Hepsinin bir arada kaynatılarak çay biçiminde tüketiminin böbrek taşı problemlerine iyi geldiği belirtilmektedir.

– İğde, C vitamini açısından son derece zengin olup kış mevsiminde tüketilmesi vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığına karşı vücudun korunmasına yardımcı ve destek olur.

– Kuru iğde ile yaprağı birlikte kaynatıldığı zaman elde edilen çayın, kuru öksürüğe faydalı olduğu belirtilmektedir.

– En çok karşılaşılan bağırsak problemlerinden birisi ishaldir. İğdenin vücutta su kaybına sebep olan halsizlik ve iştahsızlığa da yol açan ishalden kurtulmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bunun için iğdenin suda kaynatılarak içilmesi, bu problemden kısa bir zamanda kurtulmak için önerilmektedir.

– İğde içerisinde çok miktarda bulunan omega 7 yağı ile insan vücudundaki kalojen seviyesini artırmakta böylece cildin ve saç köklerinde bulunan hücrelerin yenilenmesine etkili bir şekilde destek olmaktadır.

– İğde, karaciğerde yer alan toksinleri temizler ve LDL olarak ifade edilen kötü kolesterolü düşürerek damar sağlığını koruyucu bir etki gösterir.

– İğde, yemeklerden sonra hazımsızlık problemi yaşayan kişilerin midesini rahatlatmaktadır.

İĞDENİN FAYDALARI NELERDİR?

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklardan korunmak için vitamin-mineral bakımından zengin besinlerin düzenli şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Besinlerin doğru şekilde tüketilmesi, iç organların toksinlerden arınmasına yardımcı olurken kanser gibi riskli hasalıklara karşı korumaktadır. İğde ise alternatif tıp tedavisinde sıkça tercih edilen, sadece meyve olarak değil, çay ve reçel olarak tüketildiğinde solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir. İğdenin faydaları şöyledir:

 

– İğde ve iğde yapraklarıyla hazırlanan çay sabah-akşam düzenli içildiği takdirde şiddetli ve kuru öksürüğü dindirmektedir.

– Kış aylarında sıklıkla görülen grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarının kısa sürede tedavi edilmesini sağlamaktadır.

– Mide hazımsızlığına iyi gelerek kabızlık gibi sindirim hastalıklarına iyi gelmektedir.

– Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan iğde, vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini kısmen karşılamaktadır.

– İğde, vücudun toksin, iltihap ve enfeksiyonlardan arınmasını sağlayarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kanserin yayılmasını engelleyerek iç organların sağlığını korumaktadır.

 Az su tüketimi, sağlıksız beslenme, sigara ve alkol gibi zararlı beslenme alışkanlıkları nedeniyle böbreklerde meydana gelen rahatsızlıkları gidermeye yardımcı olmaktadır.

– C Vitamini kaynağı olan iğde, kış aylarında soğuk algınlığa karşı vücut direncini arttırmaktadır.

– Diş ve diş eti sağlığını koruyan iğde aynı zamanda ağız yaralarına da iyi gelmektedir.

– İğde yapraklarıyla hazırlanan çay, metabolizmayı hızlandırarak kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir.

İğde Neye İyi Gelir?

İğdenin az bilinen özelliklerinden birisi zihin yorgunluğuna son derece iyi gelmesidir. Günlük koşuşturmacada yorgun düşen bedene çeşitli vitamin ve mineraller ile takviye yapılması gereklidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin doğal bir şekilde alınabilmesi için meyve ve sebze tüketimi öne çıkmaktadır. Zihin yorgunluğuna iyi gelen iğde, vücudun dinç olmasına destek olmaktadır. İğde, idrar problemlerini en aza indirmektedir. İğde, mide bulantısına da iyi geldiği bilinen bir meyvedir. Ağız ve diş sağlığı bakımından da ağzı temizleme özelliği ile tüketilen bir besin.

İğde Nasıl Tüketilir?

İğde ağacının meyveleri yenilebilir. Aynı zamanda çiçeklerini suda haşlayarak çayı yapılabilir. İğde çiçeği ve iğde yaprakları kaynatılarak suyu tüketilebilir. İğdenin hoş kokusu koklandığı zaman zihin açıklığı verdiği bilinir.

 

İğdenin Faydaları Nelerdir İğde Nasıl Tüketilir

 

 

İğde Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Bir kaç adet iğde yaprağı, kaynayan suda bir miktar pişirilir ve daha sonra demlenmeye bırakılır. Ilıdıktan sonra suyu süzülerek genellikle aç karnına içilebilmektedir. Tüketiminde ve kullanılacak malzemelerin miktarları konusunda uzmanların görüşleri doğrultusunda hareket edilmektedir. İğde yaprağının öne çıkan faydaları ise şöyle:

– İğde yaprağı ile hazırlanan çay, öksürük gibi semptomlara iyi gelir ve azalmasına yardımcı olur. Rahatlatıcı bir etki gösterir.

– İğde yaprağı çayı, metabolizmayı hızlandırıcı bir özellik gösterir.

– Bağırsaklarda oluşabilecek problemlere karşı vücudun dirençli olmasını sağlar.

 

İğde Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

İğde, oval ve kabuklu meyvelere haiz bir bitki çeşididir. İğde bitkisi, karasal iklim tipinin görüldüğü bölgelerde daha fazla yetiştirilmektedir. İğdenin renkleri ise sarı ve kahverengi tonlarındadır. İğde ağacı da kış aylarında yapraklarını dökmektedir.

İğde Ağaçları Nerede Yetişir? Özellikleri Nelerdir?

İğde ağaçları, kökünde azot depolayabilme özellikleri sayesinde verimsiz topraklarda da rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Bu ağacın en önemli özellikleri arasında kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olması gelmektedir. Erozyon ile mücadele edilen alanlarda dikimi yapılabilmektedir. Çiçeği ve hoş kokusu ile beğeni kazanan iğde ağacı, çoğunlukla bahçe kenarlarına dikimi yapılan bir ağaçtır. Ülkemizde İç Anadolu bölgesinde yetiştiriciliği daha fazla yapılmaktadır.

 

İğdenin faydaları nelerdir? İğde çayı öksürüğe iyi gelir mi? İğde çayı nasıl hazırlanır?

 

 

İğdenin Faydaları Nelerdir İğde Nasıl Tüketilir

100 GR İĞDE BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 51.81
Protein (g) 5.48
Yağ (g) 1.75
Lif (g) 18.83
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 83
Potasyum (mg) 768
Kalsiyum (mg) 67
Vitamin A (iu) 0
Vitamin C (mg) 0
Demir 0.85

İğde Suyunun Faydaları

İğde suyu denildiği zaman genellikle iğdenin meyvesinin kaynatılması ile elde edilen su kastedilmektedir. İğde suyunun en belirgin faydası, sindirim sistemini rahatlatmasıdır. Bazı yörelerde çay şeklinde kullanılan iğde çiçeği, iştah açıcı bir etkiye haizdir. Çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için iğde suyu veya iğde çiçeği çayının tüketiminden önce mutlaka bir doktora danışılması gereklidir.

İbrahim Saraçoğlu’ndan İğde Kürü Tarifi

Safra kesesindeki taşları düşürmeye yardımcı olan iğde meyvesi çayı tüm sindirimi temizlemede de etkili bir kür.

Kaynamış olan suyun içine iğdenin kabuklarını çıkartıp meyvesini çekirdeğiyle birlikte atın. 5 dakika kaynatın. Süzüp sabah aç karnına bir bardak tüketebilirsiniz.

İğdenin Zararları Nelerdir?

İğdenin bilinen herhangi bir zararı yok. Fazla tüketildiğinde kabızlığa yok açar. Susuz bir meyve olduğu için yenildikten sonra su tüketmekte fayda var.

İĞDENİN ZARARLARI NELERDİR?

İğde, besin değerleri bakımından oldukça zengin bir besin olmasına rağmen ölçüsüz ve yanlış tüketilmesi halinde kabızlığa neden olmaktadır. Bundan dolayı ölçülü ve düzenli tüketilmesine dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.

Related Posts

Kamu Net Nedir? (Kamu Sanal Ağı) Kamu Net Ne İşe Yarar?

KamuNet KamuNet (Kamu Sanal Ağı); kamu kurum ve kuruluşları tarafından içerik güvenliği sağlanan veri iletişiminin, kurumlar arası internete kapalı olan daha güvenli sanal bir ağ üzerinden yapılarak siber güvenlik risklerinin…

Orta Vadeli Program Nedir?

ORTA VADELİ PROGRAM NEDİR? Orta vadeli program (OVP) ile temel düzenlemeler 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun aşağıda gösterilen maddelerinde düzenlenmiştir.               “Bakanlar             Madde 10- Bakanlar,…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Orta Vadeli Program Nedir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 0 views
Orta Vadeli Program Nedir?

Kamu Net Nedir? (Kamu Sanal Ağı) Kamu Net Ne İşe Yarar?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Kamu Net Nedir? (Kamu Sanal Ağı) Kamu Net Ne İşe Yarar?

Öğretmen Atama Usulleri Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
Öğretmen Atama Usulleri Nelerdir?

Karşılıksız Çek Düzenlemeden Kimler Şikayetçi Olabilir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Karşılıksız Çek Düzenlemeden Kimler Şikayetçi Olabilir?

Çek Yasaklarının Bildirilmesi ve Duyurulması (Tebliğ)

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views
Çek Yasaklarının Bildirilmesi ve Duyurulması (Tebliğ)

Yapım İhalelerinde İş Hacmi ve Bilanço ile İlgili Belgelerin İstenilmesi Zorunlu mudur…Kik Kararı

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views
Yapım İhalelerinde İş Hacmi ve Bilanço ile İlgili Belgelerin İstenilmesi Zorunlu mudur…Kik Kararı