OGS-HGS’den kaçak geçiş yapılması durumunda ne yapılmalıdır ?
HGS sistemlerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 15(on beş) gün içinde OGS veya HGS abonesi olunması veya mevcut OGS veya HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. HGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda ise; geçiş yapılan plaka üzerine 15 (on beş) gün içinde HGS veya OGS abonesi olunması veya mevcut OGS veya HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.
Yabancı plakalı araçların geçiş anında OGS veya HGS abonesi olması ve OGS veya HGS hesabında en az geçiş ücretini karşılayacak kadar bakiyesinin bulunması gerekmektedir. İhlalli geçiş sonrası 15 (on beş) günlük ödeme süresi yabancı plakalı araçlar için uygulanmaz.
HGS geçiş noktalarından bakiye olmadan yapılan geçişler, ihlali geçiş sayılır.
Sürücülerin kartlarında sürekli olarak bakiye bulundurması gerekir. HGS bakiye ve ceza sorgulamaları; e-Devlet, PTT şubeleri, bankalar aracılığıyla ve telefon ile yapılabilir. Banka şubelerine otomatik ödeme talimatı verilerek, bakiye bitme sorunu ortadan kaldırılabilir.
HGS OLMADAN GEÇİŞ CEZASI NEDİR?
Abone değilseniz ya da yetersiz bakiyeniz varsa bu size pahalıya mal olabilir. 15 gün içerisinde abonelik yapılmazsa ya da bakiye yüklenmezse ücretin 5 katı kadar para cezası alacaksınız. HGS ücretleri yoldan yola arabadan arabaya değişkenlik göstermektedir. Ücret değişken olduğu için net bir veri elde edebilmek için intenet üzerinden sorgulama yapmanız uygun olacaktır.
Ceza almanız halinde, bu cezanın tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığına Gelir İdaresine gönderilmesi gerekiyor…
Bu noktada cezalı tahsilatların Maliye Bakanlığı birimlerine, Vergi Dairelerinie ödenmesi gerekir…
HGS CEZA SORGULAMA NASIL YAPILIR?
HGS ceza sorgulama işlemi; e-Devlet uygulamasından veya PTT resmi internet sitesinden yapılabilir.
e-Devlet ile sorgulama için; turkiye.gov.tr internet sitesinden uygulamaya giriş yapılır. e-Hizmetler bağlantısından PTT Genel Müdürlüğü menüsü açılır. ‘’Hızlı Geçiş İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama’’ bağlantısı üzerinden HGS cezası sorgulanabilir. PTT ile sorgulama ise; PTT internet sitesinden yapılır. İnternet sitesi üzerinden ‘’Geçiş İhlali Sorgula’’ bağlantısı ile HGS geçiş ihlali bilgisine ulaşılabilir.
HGS KARTI BAŞKA ARAÇLARDA KULLANILABİLİR Mİ?
HGS kartları plakaya tanımlıdır. Ücretlendirme plaka üzerinden yapıldığı için, HGS kartı başka araçlarda kullanılamaz. Aracını satanlar, HGS kartlarını iptal ettirerek PTT şubelerinden kartlarındaki bakiyeleri yeni kartlarına aktarabilirler.
YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ VE KUZEY ÇEVRE OTOYOLU İŞLETMESİ içinde yapılan kaçak geçişler…
İhlali Geçiş Ödemeleri İçin Ziraat Bankası ve Halkbank Şubelerine Başvurabilirsiniz
Değerli Yolcularımız,
İhlalli geçiş yapan araç sahipleri, 6001 sayılı Kanun uyarınca, geçiş tarihini izleyen 15 (On beş) gün içinde geçiş ücretini cezasız ödemek için aşağıdaki bankalara başvurabilirler. Ödeme için “Araç Plaka Bilgisi” ve varsa “İhlalli Geçiş Numarası” belirtilmesi yeterli.
· Ziraat Bankası
· Halkbank
İhlalli Geçiş yapılması halinde, geçiş ücretine ek olarak 4 katı ceza ve tebligat, yargılama ve takip masrafları, avukatlık ücreti, işleyecek yasal faiz ve diğer her türlü yasal gider ile karşı karşıya kalmamak için 15 gün içinde ödemenizi yapmayı unutmayınız.
Yasa gereği, araç sahibine ait TC Kimlik Numarası ve/veya Vergi Numarası, ihlalli geçişten sonraki 15 gün içerisinde yetkili kamu kurumlarından temin edilebilmektedir. Bu nedenle, Plaka Numarası ile yapılan sorgularda görüntülenen bazı geçişleri, TC Kimlik Numarası ve/veya Vergi Numarası ile yapılan sorgularda görüntülenemeyebilir. İhlalli Geçişlere ilişkin son ve güncel borç bilgilerinizi; İnternet Sitemizden, Plaka Numarasını girerek erişebilmeniz öncelikli olup; İhlalli geçişlerinizin cezaya düşmemesi için Plaka Bazlı sorgulamaya devam etmeniz önem taşımaktadır.
Otoyolumuzdan geçiş yapan aracınıza ait ihlalli geçişlere ilişkin ödemelerinizi, kurumsal internet sitemizden yapılabilirsiniz. Ayrıca, YSS Kopru Mobil uygulamasını Google Play veya App Store uygulama mağazaları üzerinden Android ve iOS işletim sistemine sahip tüm telefon ve tabletlerinize ücretsiz indirebilir, borç kayıtlarınızı sorgulayabilir ve ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Ayrıca, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. veya Halkbank şubeleri ile bu bankaların internet bankacılığı sistemlerinden de ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Aracınız adına kayıtlı eski veya geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde açılmış yeni OGS cihazı/HGS etiket hesabının bulunması halinde, cezasız dönem içerisinde geçiş ücreti, bu hesapların herhangi birinden otomatik olarak tahsil edilmeye çalışılacaktır. Ancak, ihlalli geçişi izleyen 15 gün içinde otomatik tahsilatın yapılamaması araç sahibinin ödemeye ilişkin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacaktır.
İnternet sitemiz, mobil uygulamalarımız ile Ziraat Bankası ve Halkbank şubelerinde ihlalli geçiş tahsilatı için açılan hesaplarımız dışındaki herhangi bir banka hesaplarına yapılan ödemelere itibar edilmeyecektir.
HGS bakiye ve ceza sorgulama nasıl yapılır?
Otoyol ve köprülerde kullanılan bir geçiş sistemi olarak tanımlanan HGS’de (Hızlı Geçiş Sistemi) söz konusu paralı yoldan geçişin ücreti geçişi yapan araçtan otomatik olarak tahsil edilir. Gişelerin her birinde kameralar bulunur. Geçiş yapan aracı tespit eden bu kameralar HGS cihazından geçiş ücretinin tahsil edilmesini sağlar. Bu kameralar aracılığıyla aynı zamanda ihlalli geçişler de tespit edilir. İhlalli geçişler HGS cihazının bakiyesine eksi olarak yansıtılır Peki HGS bakiye ve ceza sorgulama işlemi nasıl yapılır?
HGS BAKİYESİ NASIL SORGILANIR?
HGS bakiyesi aşağıdaki telefon numaralarından sorgulanabilir:
444 1 778
0 850 460 60 60
Yukarıdaki numaralar aracılığıyla müşteri hizmetlerine bağlandıktan sonra, HGS cihazının içindeki bakiyenin öğrenilmesi mümkündür.
Öte yandan e-Devlet sistemiyle de HGS bakiye sorgulanabilir. Bunun için e-devlet sisteminin ilgili sayfasına giriş yapmak gerekir. İlgili sayfaya yönlendirilmek için ise önce sisteme giriş yapılması gerekir.
Tüm bunların yanı sıra Ptt.gov.tr adresinde ki ”HGS Bakiye Sorgulama” bağlantısı ile de bakiye sorgulama yapılması mümkündür.
HGS GEÇİŞ İHLALİ NASIL SORGULANIR?
Ücretli geçiş noktalarında bulunan gişelerden geçiş ücreti ödenmeden geçiş yapıldığı zaman, kameralar tarafından bu durum tespit edilir. Kamera plakayı okur ve cezalı geçişi sisteme bildirir. Sürücüler ihlalli geçiş yaptıklarını düşünüyorlar ise sorgulama yapıp bu durum hakkında bilgi sahibi olarak cezalı geçiş ücreti ödemekten kurtulabilirler.
Sorgulama için PTT’nin internet adresi ya da E-Devlet portalından faydalanılır. Bu mecralarda bulunan ”HGS Geçiş İhlali” kısmı üzerinden kaçak geçişler ile alakalı bilgi edinilebilir.
HANGİ DURUMLAR GEÇİŞ İHLALİNDEN SAYILIR?
Geçiş ihlalinin temel nedeni HGS cihazında bakiye bulunmamasıdır. Cihazın içerisine 15 günlük süre içinde bakiye yüklenirse ceza işlemi uygulanmaz. Geçiş ücreti cihazın bakiyesinden tahsil edilir.
Geçiş noktalarından geçerken araçta HGS cihazı bulunmuyorsa bu durumun yaptırımı farklıdır. Böyle bir durumda sürücü hem aracına HGS cihazı taktırmalı hem de içine bakiye yüklemelidir.
Ülkemizde birçok otoyolda HGS sistemi uygulanmaktadır. Özellikle köprülerde ve otoyollarda kullanulan HGS sistemi, kullandığınız yol için sizden ücret almaktadır. HGS sistemi de artık çok pratik bir hale geldi. Hiç dur kalk yapmadan direk olarak otomatik geçiyorsunuz. HGS kullanımı için öncelikle PTT’den aldığınız HGS etiketini arabanıza yapıştırıyorsunuz. Sonrasında bu etikete para yüklemesi yapıyorsunuz. HGS noktalarından geçerken bu etiket sayesinde geçiş yaparsınız.
HGS OLMADAN GEÇİŞ YAPTIM NE YAPMAM GEREKİYOR?
Bu konuda izlemeniz gereken iki yol vardır: Diyelim ki HGS ve OGS sisteminden kaçak bir şekilde geçtiniz. Aracınızda abonelik de yoksa plakanıza yaptırım gelecektir. Bu yaptırımın önüne geçmeniz için 15 gün içerisinde kayıt oluşturmanız gerekmektedir. Eğer HGS ve OGS sisteminden etiketiniz varken geçtiniz. Ancak etiketinizde yeterli bakiye yoksa sistemden ücret alınır. Daha sonra yükleme yaptığınızda o ücreti ödersiniz. Ancak size belirli bir süre verilir. O süre içerisinde ödeme yapmazsanız ceza alırsınız.
HGS üyeliği için en geç 15 gün içerisinde müracaat yapmalısınız. PTT işyerleri size yardımcı olacaktır. Aksi taktirde ceza alırsınız.
Geçiş yaparsınız ancak aboneliğiniz yoksa ceza alırsınız. Geçişten sonra 15 gün içerisinde hemen abonelik yaptırmanız gerekir. Eğer bu süre içerisinde abone olursanız sizden ücret alınmaz. Ayrıca geçerseniz ve bakiyeniz yetersiz olursa daha sonra ödeme yapmak koşuluyla geçiş hakkı verilir.
Abone değilseniz ya da yetersiz bakiyeniz varsa bu size pahalıya mal olabilir. 15 gün içerisinde abonelik yapılmazsa ya da bakiye yüklenmezse ücretin 5 katı kadar para cezası alacaksınız. HGS ücretleri yoldan yola arabadan arabaya değişkenlik göstermektedir. Ücret değişken olduğu için net bir veri elde edebilmek için intenet üzerinden sorgulama yapmanız uygun olacaktır.
E-devlet sistemi ile birlikte bu sorgulamayı da yapabilirsiniz. Bunun için; PTT Genel Müdürlüğü ile e-devlet iş birliğinde faaliyetlerini sürdüren HGS ihlalli geçiş bilgileri sorgulama hizmetini açmak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın. Giriş işlemlerini gerçekleştirebilmek için öncelikle sayfada yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” bağlantısına tıklayın. Giriş sayfasındaki uygun boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet parolanızı girip daha sonra “sisteme giriş yap” yazısının yer aldığı butona tıklayın. Eğer e-devlet parolanızı henüz temin etmediyseniz mesai günleri ve saatleri içinde size yakın bir bölgede yer alan herhangi bir PTT ofisine giderek içinde e-devlet şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
Şifrenizi unutmanız halinde ise giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” butonuna tıklayabilirsiniz. Bu butona tıkladıktan sonra sistemin sizden güvenlik amaçlı istemiş olduğu kimlik bilgilerinizi ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını yazıp sonrasında cep telefonu numaranıza iletilen güvenlik kodunu ilgili boşluğa girerek şifrenizi sıfırlayabilirsiniz. Eğer sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız bulunmuyorsa, bu durumda yeniden bir PTT ofisine giderek tekrar bir şifre zarfı satın almanız gerekecektir.
Ayrıca giriş sayfasındaki diğer opsiyonları kullanarak e-devlet şifresine ihtiyaç duymadan da HGS cezasına ilişkin sorgulama yapabilirsiniz. Üst menüde yer alan intenet bankacılığı, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da mobil imza opsiyonlarından size uygun olana tıklayıp aşamaları takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza kayıtlı HGS hesapları listelenir. Bu hesaplar için ihlalli geçiş ve ceza bilgilerini sorgulayabilirsiniz.