HGS Kaçak Geçiş Cezası İptal Dava Dilekçe Örneği..OGS Kaçak Geçiş

Birçoğumuzun başına gelmiştir…

Çeşitli nedenlerde otoyollardan geçerken zaman zaman hgs yada ogs den ücretini ödemeden geçme durumu ortaya çıkabiliyor…

Bu durumda bu geçişler kaçak hgs geçişi ya da kaçak ogs geçişi olarak değerlendiriliyor….

Kaçak hgs ve ogs geçişinde geçiş ücretinin belli tutarında ceza kesiliyor ve idari para cezası olarak nitelendiriliyor…

Bilindiği üzere idari para cezaları 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamına giriyor….

Bu noktadan sonra, kaçak hgs ve kaçak ogs geçişleri Kabahat Kanununun uygulama ve iptal alanına giriyor ve yargı mercii devreye giriyor….

Bu durumda yapılması gereken süreç;

Öncelikle kaçak hgs ya da ogs geçişinin tespiti halinde idare bu konuya ilişkin tespiti ve uyguladığı cezayı size tebliğ etmek durumunda….

Bu tebliğ işleminden sonra siz bu cezayı öder ve ilgili kurum nezdinde itiraz etmeniz gerekiyor…

Eğer itirazınız kabul edilirse, cezanın düşecektir…

İtirazınız kabule edilmezse cezayı ödeyip yargıya başvurmanız gerekiyor….

Başvurulacak yargı merci ise, olayın geçtiği yerdeki sulh ceza mahkemesidir…

Konuya ilişkin dava dilekçe örneği aşağıda gösterilmiş olup,

bu dilekçedeki itiraz, tebligat yapılmadığına dair itirazdır…

Eğer başka bir gerekçeniz varsa dilekçeyi de bu gerekçeye göre yapmanız gerekiyor….

İzmir Barosu avukatlarından Yasemin Duygun’a, kendisine ait 35 AUB 09 plakalı aracıyla, 2014 yılı mayıs ayında, İzmir-Aydın ve İzmir-Çeşme otoyolundaki, Işıkkkent, Narlıdere Şehitlik ile Seferihisar gişelerinden 5 kez HGS ihlali yaptığı gerekçesiyle toplam 167 lira 75 kuruş para cezası yazıldı. Avukat Yasemin Duygun, cezanın iptal edilmesi için Ankara Karayolları Akıncı Otoyol Bakım İşletme Şefliği Başmühendisliği’ne dava açtı. Avukat Yasemin Duygun, dava dilekçesinde, şöyle dedi:

“Kesilen cezaların Karayolları Trafik Kanunu’na göre 10-15 gün içerinde gönderilmesi gerekir. Oysa bana cezalar ödenmesi için 24 Ekim 2016’da tebliği edilmiştir. Aracımı 1 Şubat 2016’da noter kanalıyla sattım. Araç üzerinde herhangi bir trafik ya da HGS ihlal cezası bulunsaydı, satış yapmak mümkün olmayacaktı. Tebligat, yönetmenlik hükümlerine göre yapılmamıştır. Bahse konu ceza tutanağı gıyabımda düzenlenmiş olup, haksız ve hukuki mesnetten yoksundur. Zira her ihlal geçişi sonrası kayıtlı HGS geçiş puluna tarafımca zamanında bakiye yüklemesi yapılmıştır. Tarafıma kesilen haksız ve hukuksuz cezaların ödenmesi kerhen gerçekleştirilmiş olup, PTT memurunun yanlış hesaplaması sonucu fazla para yatırdım. Kesilen idari para cezasının iptalini istiyorum.” Ancak İzmir Sulh Hukuk Hakimliği, Avukat Yasemin Duygun’un isteğini yerinde görmeyip, davayı reddetti.

YILMADI, YENİDEN DAVA AÇTI

Bu gelişme üzerine Avukat Yasemin Duygun, bu kez İzmir 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne kararın kaldırılması ve davanın kabulüne karar verilmesi istemiyle dilekçe verdi. Dilekçeyi inceleyen 4’üncü Sulh Ceza Hakimi Çağdaş Topgül, cezanın kaldırılmasına karar verdi. mahkeme gerekçeli kararında ise, şöyle denildi:

“15 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren 6 bin 630 Sayılı Kanun’da ‘o güzergahın en uzun mesafesine’ ibaresi ‘geçiş ücreti ödemeden giriş- çıkış yaptığı mesafeye’ olarak, 7’nci fıkrasında yer alan ‘7 gün’ ibaresi ’15 gün’ olarak değiştirilmiştir. 6639 ve 6663 Sayılı Kanunlarla yapılan lehe değişiklikler nedeniyle idari yaptırım kararının hukuka aykırı olduğu anlaşılmakla, başvurunun kabulüne, başvuran hakkında Karayolları Akıncı Otoyol Bakım İşletme Şefliği HGS Başmühendisliği tarafından düzenlenen 16 Ekim 2016 tarih, UA 2074401 seri sıra numaralı 167.75TL tutarındaki idari yaptırım kararının hukuka aykırı olması nedeniyle kaldırılmasına, aynı kanunun 28/10 maddesi gereğince ‘kesin’ olarak karar verilmiştir.”

Avukat Yasemin Duygun, kararın örnek olduğunu, bu tür mağduriyet ile karşılaşanların benzer davalar açabileceklerini ifade etti.

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

 

Related Posts

Hizmet Alım Sözleşmelerinde Personelin Yıllık Ücretli İzin Hakkı

Hizmet Alım Sözleşmelerinde Personelin Yıllık Ücretli İzin Hakkı Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında idareler yıllık ücretli izin hakkının kullanılmasına ilişkin olarak sözleşmenin uygulanması aşamasında 4857 sayılı İş Kanunu’nun 53, 54…

375 Sayılı KHK Ek-9’uncu Madde

Ek Madde 9 – (Ek: 11/10/2011-KHK-666/1 md.) Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre almakta olan personele, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II)…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

375 Sayılı KHK Ek-9’uncu Madde

  • By admin
  • Aralık 26, 2024
  • 55 views
375 Sayılı KHK Ek-9’uncu Madde

Hizmet Alım Sözleşmelerinde Personelin Yıllık Ücretli İzin Hakkı

  • By admin
  • Aralık 26, 2024
  • 61 views
Hizmet Alım Sözleşmelerinde Personelin Yıllık Ücretli İzin Hakkı

Ekap Nedir? Ekap Ne İşe Yarar?

  • By admin
  • Aralık 26, 2024
  • 85 views
Ekap Nedir? Ekap Ne İşe Yarar?

2019 Belediye Meclis Üyesi Huzur Hakkı

  • By admin
  • Aralık 26, 2024
  • 43 views
2019 Belediye Meclis Üyesi Huzur Hakkı

Teslimin Gecikmesi Halinde İhtar Yapılmadan da Gecikme Cezası Kesilmesi Gerektiği Hakkında

  • By admin
  • Aralık 26, 2024
  • 39 views
Teslimin Gecikmesi Halinde İhtar Yapılmadan da Gecikme Cezası Kesilmesi Gerektiği Hakkında

Belediye İhalelerine Belediye Şirketleri Katılabilir mi?

  • By admin
  • Aralık 26, 2024
  • 133 views
Belediye İhalelerine Belediye Şirketleri Katılabilir mi?