Soru:
Harcama denetiminin kapsamı konusunda sizin şahsi yorumunuz nedir? denetim elemanının kişi borcu çıkarmasının hukuki dayanağı ve çıkartıldığı takdirde hukuki sonuç doğurup doğurmadığı konusu tartışmalı değil midir ? 5018 s. kanun sonrasında daralan sayman-muhasebe yetkilisi yetkilerine koşut olarak denetmen ve kontrolör yetkisi de daralmış sayılmaz mı? herhangi bir rapor sonrası kişi borcuna bu nedenle yapılan itiraz sonuçsuz mu kalır? bu konuda yapılan yorumlar kanun metni ve içeriğini fiiliyattaki yetki karmaşasına uydurmak amaçlı zorlamalar gibi gelmiyor mu size de. şimdiden teşekkürler.
Soru 1- denetim elemanının kişi borcu çıkarmasının hukuki dayanağı ve çıkartıldığı takdirde hukuki sonuç doğurup doğurmadığı konusu tartışmalı değil midir ?
Soru 3-herhangi bir rapor sonrası kişi borcuna bu nedenle yapılan itiraz sonuçsuz mu kalır?
Cevap 1 ve 3- Denetim elamanlarınca yazılan Raporlarda, denetim yapılan birimin yaptığı işlemlere ilişkin tespit edilen noksanlıklar eleştirilmekte ve düzeltilmesi istenilmektedir. Denetlenen birim, denetim elemanı taraafından eleştirilen konuya katılıp katılmamakta serbesttir. Yani haklılığını düşünüyorsa, haklılığının gerekçelerini rapora vereceği cevaba yazar ve konu hakkındaki son kararı Bakanlık verir. İlgili birim de Bakanlığın verdiği karar doğrultusunda idari işlem yapmak durumundadır. Rapor Bakanlıkça gereği yapılmak üzere gönderilmemiş, ilk önce denetlenen birime verilmişse, denetlenen birim ilk planda kişi borcuna almak zorunda değildir. Alınsa bile karşı görüşün iletilmesi ve haklı görülmesi halinde kişi borçları Bakanlık kararıyla silinecektir.
Burada temel olan denetim elamanı hatayı tespit eder ve tespit doğrultusunda ilgili daire, idare hukukunda bahsi geçen ?idari (gerek Bakanlıkça verilen talimatla, gerekse de res? en) işlem? yapar. İdarenin yaptığı işlemde hukuki sonuç doğurur. Bence hukukilik açısından bir sorun yoktur.