TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş.,
Kavacık Mah. Ekinciler Cad. Ertürk Sokak No: 3 Beykoz/İSTANBUL
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü,
İncesu Mahallesi Mahmut Esat Bozkurt Caddesi Umut Sokak No:19 06600 Çankaya/ANKARA
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/76337İhale Kayıt Numaralı “Mersin Tarsus Devlet Hastanesi (600 Yatak) Yapım İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından 11.02.2016 tarihinde belli istekliler arasında ihale usulü ile gerçekleştirilen “Mersin Tarsus Devlet Hastanesi (600 Yatak) Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş. nin 07.01.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 13.01.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 25.01.2016 tarih ve 5007 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 25.01.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2016/260 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, iş deneyiminin tevsiki amacıyla sundukları “Finanskent Konutları Konut ve Sosyal Tesis İnşatları’ nın Kat Karşılığı-Hasılat Paylaşımı Usulü İle Yapılması İşi” ne ait iş bitirme belgesi ile ilgili olarak yapılan tutar değerlendirmesi sonucunda tam puan almaları gerekirken taraflarına eksik puan verilmesinin mevzuata aykırı olduğu, zira her ne kadar iş deneyim belgesine konu işin adı kat karşılığı-hasılat paylaşımı sözleşmesi olarak ifade edilse de, uygulama esaslarına göre söz konusu işin bir hasılat paylaşımı işi olduğu, sözleşmenin bedel içerdiği dolayısıyla iş deneyim belgesine ilişkin tutar değerlendirmesinin sözleşmede yazan tutarın tamamı üzerinden yapılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
İhaleye ilişkin Ön Yeterlik Şartnamesi’ nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin
a) Adı: Mersin Tarsus Devlet Hastanesi (600 Yatak) Yapım İşi
b) Yatırım proje no’su/kodu: 19911000030
c) Miktarı ve türü: Betonarme Yapı (B+Z+8 Kat)
ç) Yapılacağı yer: Mersin İli Tarsus İlçesi “ düzenlemesi,
Anılan Şartname’ nin “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7.5’inci maddesinde “1. Adayın, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;
a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,
b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,
c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,
ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,
d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. Aday tarafından 115.000.000 TRY (Türk Lirası)’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.
İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.
…
7.6. Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler: Yapım İşlerinde İş Deneyiminde Değerlendirilecek Benzer İşlere Dair Tebliğde belirtilen B / II grubu bina işleri benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesi,
Aynı Şartname’ nin 7.8’ inci maddesinde, “Yeterlikleri tespit edilen adaylar arasında 7.9. maddesinde belirtilen kriterlere göre yapılan puanlamaya göre oluşturulan sıralama sonucunda ilk 5 sıradaki aday listeye alınacak ve teklif vermeye davet edilecektir.
7.8.1. Ön yeterlik kriterlerini sağlayan adaylardan listeye alınacakların belirlenebilmesi için adayların ekonomik ve mali yeterlikleri ile mesleki ve teknik yeterlikleri, 7.9. maddesinde belirtilen kriterlere göre puanlanmak suretiyle en yüksek puandan başlanarak liste oluşturulur. Puanların eşit olması nedeniyle listeye alınacak aday sayısının öngörülen sayıyı aşması halinde, eşit puana sahip adayların tamamı listeye alınır.
7.8.2. Yeterliği tespit edilen aday sayısının, listeye alınarak teklif vermeye davet edilecek aday sayısından daha az olması durumunda, yeterliği tespit edilen aday sayısının en az beş olması kaydıyla, yeterlikleri tespit edilen tüm adaylar teklif vermeye davet edilecektir.
7.9. Puanlama kriterleri
7.9.1. Liste oluşturulması için gerekli belgeler: (7.9.1.1.) maddesinde belirtilen belgeler asgari yeterlik için zorunlu belge olmayıp, asgari yeterlik kriterlerini sağlayan aday sayısının listeye alınacak aday sayısını aşması durumunda listenin oluşturulması için yapılacak puanlama için sunulacaktır.
7.9.1.1. Adaylar (7.
5 ) maddesi kapsamında sundukları iş deneyim belgesine ilave olarak varsa en fazla üç (3) adet yapım işi deneyim belgesi sunabilirler.
7.9.1.2. (7.9.1.1.) maddesi uyarınca sunulacak iş deneyim belgeleri, (en fazla 3 işe ilişkin) Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliğinin iş deneyim belgelerinin değerlendirilmesine ilişkin hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek belge tutarlarının toplamı puanlamaya alınacaktır. Adayın (7.5) maddesi kapsamında yeterlik için sunduğu iş deneyim belgesinin, 7.9.4.1. maddesine göre tam puan için gereken miktardan fazla olan tutarı bu toplama ilave edilecektir.
7.9.2. Yeterlik kriterlerini sağlayan adayların, şartnamenin (7.4.), (7.5.) ve (7.9.1.1.) maddeleri uyarınca sunduğu belgeler, ekonomik ve mali kapasiteleri ile mesleki ve teknik kapasitelerine göre Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek, aşağıda belirtilen tam puanlar üzerinden puanlamaya tabi tutulacaktır:
7.9.2.1. Ekonomik ve mali kapasite (Toplam puan girildiğinde alt puanlar otomatik hesaplanacaktır): 60 puan
…
7.9.2.2. Mesleki ve teknik kapasite (Toplam puan girildiğinde alt puanlar otomatik hesaplanacaktır): 40 puan
7.9.2.2.1. Asgari yeterlik için sunulan iş deneyim belgesi: 20,00 puan
7.9.2.2.3. (7.9.1.1.) maddesi uyarınca ilave olarak sunulan, son 15 yıla ilişkin en fazla 3 iş deneyim belgesinin toplam tutarı: 20,00 puan
…
7.9.4. Mesleki ve teknik kapasitenin puanlanması:
7.9.4.1. puanlanması:
7.9.4.1.1. Tam puan için gereken tutar: 230.000.000 TRY (Türk Lirası)
Tam puan için gereken tutara eşit veya daha fazla ise: 20,00 puan
Şartnamenin (7. 5.) maddesinde iş deneyim için yeterlik kriteri olarak belirlenen tutara (115.000.000 TRY (Türk Lirası)) eşit ise: 10,00 puan
7.9.4.1.2. İş ortaklıklarında, benzer işe ait olmayan yapım işine ilişkin iş deneyimleri puanlamada dikkate alınmaz.
7.9.4.1.3. İş ortaklıklarında hisse oranlarına bakılmaksızın, ortakların iş deneyim tutarlarının toplamı aşağıdaki eşitliğe göre hesaplanan değer üzerinden puanlanacaktır:
DP = D / [1 + 0,20(n –
1 )]
D = İş ortaklığının toplam iş deneyim tutarı
DP = Puanlamaya esas iş deneyim tutarı
n = İş ortaklığındaki özel ortak sayısı
7.9.4.3. Son 15 yıldaki 3 iş deneyim belgesinin puanlanması:
7.9.4.3.1. Tam puan için gereken tutar: 690.000.000 TRY (Türk Lirası)
Asgari puan için gereken tutar: 345.000.000 TRY (Türk Lirası)
Tam puan için gereken tutara eşit veya daha fazla ise: 20,00 puan
Asgari puan için gereken tutara eşit ise: 10,00 puan
7.9.4.3.2. İş ortaklıklarında ortaklık oranlarına bakılmaksızın, ortakların iş deneyim tutarlarının toplamı üzerinden değerlendirme yapılacaktır.
7.9.5. Puanlamalarda ara değerlere, doğrusal orantılıma yapılmak suretiyle puan verilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “(1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.
(2) Aday veya istekliler tarafından, iş deneyimlerini tevsik için;
a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,
b) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,
…
işlerle ilgili deneyimlerini gösteren belgeler sunulur….” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “Belge düzenleme koşulları” başlıklı 44’üncü maddesinde “(1) İş deneyim belgeleri; yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak taahhüt edilen;
a) Geçici kabulü yapılmış işlerde, “yüklenici iş bitirme belgesi”,
b) Devam eden işlerde; işin, ilk sözleşme bedelinin tamamlanması ve gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşarak kusursuz olarak gerçekleştirilmesi halinde, “yüklenici iş durum belgesi”,
c) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yükleniciye karşı bedel içeren bir sözleşme ile taahhüt edilen iş bölümünün tamamen bitirilmesi ve söz konusu iş kısmının idare tarafından kısmı kabulünün yapılması veya asıl sözleşmeye ilişkin işin geçici kabulünün yapılması şartıyla “alt yüklenici iş bitirme belgesi”,
ç) Geçici kabulü yapılmış işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetleme ve yönetme görevinde bulunan mimar veya mühendislere “iş denetleme belgesi” veya “iş yönetme belgesi”,
…
olarak düzenlenir.” hükmü,
Aynı Yönetmelik’ in “İş deneyim tutarının tespiti” başlıklı 46’ncı maddesinde, “(1) İş deneyim belgelerine, fiilen gerçekleştirilen, denetlenen veya yönetilen işlerin tutarı olarak, devam eden işlerde ara hakediş raporlarındaki, geçici kabulü yapılmış işlerde ise hakediş raporları ve varsa kesin hakediş raporundaki iş veya görevle ilgili tutarlar herhangi bir güncelleştirmeye tabi tutulmadan yazılır.
(2) Bu tutar;
a) Yurt içinde keşfindeki birim fiyatlar üzerinden ihale indirimi yapılmak suretiyle sözleşmeye bağlanmış işlerde; her türlü fiyat farkları hariç, varsa yasal keşif artışları dahil, ihale indirimi yapılmış, hakkedişteki sözleşme yılı birim fiyatları ile yapılan işin tutarı üzerinden,
b) Yurt içinde anahtar teslimi götürü bedel veya teklif birim fiyat ya da karma teklif alınmak suretiyle sözleşmeye bağlanan işlerde; fiyat farkları hariç, varsa yasal keşif artışları dâhil hakedişteki sözleşme fiyatları ile yapılan işin tutarı üzerinden,
…
(6) Kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, yapı ruhsatında belirtilen inşaatın yüzölçümü ile sözleşmenin imzalandığı yıla ait Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğde inşaatın sınıfına ve grubuna göre belirlenen yapı birim maliyetinin çarpılması suretiyle hesaplanan bedelin % 60’ı esas alınır.” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “İş deneyim belgelerinin değerlendirilmesi” başlıklı bölümün “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde “…
(6) İş deneyim belge tutarlarının değerlendirilmesinde;
a) İş bitirme ve iş durum belge tutarları tam olarak,
b) Denetim veya yönetim faaliyetleri nedeniyle alınan belge tutarları beşte bir oranında,
dikkate alınır….” hükmü,
Söz konusu Yönetmelik’in “İş deneyim tutarının güncellenmesi” başlıklı 49’uncu maddesinde “(1) İş deneyimini gösteren belgelerde yazılı tutarlar aşağıdaki şekilde güncellenir:
…
b) Anahtar teslimi götürü bedel veya teklif birim fiyat ya da karma teklif üzerinden sözleşmeye bağlanan işlere ilişkin iş deneyim belgeleri; sözleşmenin yapıldığı aydan bir önceki aya ait endeksin, ilk ilan veya davet tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait endekse oranlanması suretiyle bulunan katsayı üzerinden güncellenir.” hükmü,
Söz konusu Yönetmelik’in “İhale Komisyonlarının inceleme yetkisi” başlıklı 50’nci maddesinde “(1) İhale komisyonu, aday veya isteklilerce sunulan iş deneyimini gösteren belgelerde tereddüt duyulan hususlara ilişkin gerekli incelemeyi yapmaya yetkilidir.
(2) İhale komisyonunun iş deneyimini gösteren belgelere ilişkin bilgi talepleri ilgililerce ivedilikle karşılanır.” hükmü yer almaktadır.
24.12.2015 tarihli ön yeterlik değerlendirme sonucu tutanağından, başvuru sahibi Kalyon İnş. San. Tic. A.Ş.’ nin, iş deneyimini tevsik etmek üzere sunduğu “Finanskent Konutları Konut ve Sosyal Tesis İnşaatları’ nın Kat Karşılığı-Hasılat Paylaşımı Usulü İle Yapılması İşi” ne ait iş bitirme belgesinde yer verilen belge tutarının Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 46.6’ncı maddesine göre yapılan değerlendirme sonucunda tam puan almak için gereken tutarı karşılamaması sonucunda davet edilecekler listesine giremediği tespit edilmiştir.
Başvuru sahibi Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş. tarafından iş deneyimini tevsik etmek üzere, Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş. adına KİPTAŞ İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. ve Tic. A.Ş. tarafından düzenlenmiş 23.05.2012 tarih ve 505/6224-3851-12 sayılı iş bitirme belgesinin sunulduğu, söz konusu belgenin aşağıdaki şekilde düzenlendiği anlaşılmıştır.
İŞ DENEYİM BELGESİ
(İş Bitirme)
Sayı: 505/6224-3851-12 Tarih : 23.05.2012
1. İş sahibi
|
KİPTAŞ İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. ve Tic. A.Ş.
|
2. İşin adı
|
Finanskent Konutları Konut ve Sosyal Tesis İnşaatları’ nın Kat Karşılığı-Hasılat Paylaşımı Usulü İle Yapılması İşi
|
3. İşin yapıldığı yer
|
Alibeyköy-Eyüb /İSTANBUL
|
4. Uygulanan yapı tekniği
|
Betonarme karkas binalar tünel kalıp sistemiyle, katlı otopark inşaatı ve sosyal tesisler ise konvansiyonel kalıp sistemi ile inşa edilmiştir. Ayrıca altyapı (atık su/yağmur suyu), çevre düzenleme, peyzaj işleri, çevre aydınlatma ve elektrik bina besleme işleri de yapılmıştır.
(Toplam inşaat alanı: 158.991,17 m2)
|
5.Yüklenicinin adı soyadı veya ticaret ünvanı
|
Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş.
|
6. Vergi Kimlik No
|
4930083621
|
8. İlk sözleşme bedeli
|
161.453.500,00 TL (KDV Dahil-2009 yılı götürü bedel)
|
9. Toplam Sözleşme Bedeli
|
161.453.500,00 TL (KDV Dahil-2009 yılı götürü bedel)
|
10. Gerçekleştirilen İş Tutarı
|
161.453.500,00 TL (KDV Dahil-2009 yılı götürü bedel)
|
11. Sözleşme tarihi
|
22.05.2009
|
12. İşin geçici kabul tarihi
|
28.12.2011
|
13. Belge tutarı
|
161.453.500,00 TL (KDV Dahil-2009 yılı götürü bedel)
|
Anılan iş deneyim belgesine ilişkin olarak idare tarafından 17.11.2015 tarihli ve 755.99-E.1870 sayılı yazı ile İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. ve Tic. A.Ş. den iş deneyim belgesinin tutar tespitinin yapılabilmesi için belgeye konu işe ait yapı ruhsatının gönderilmesinin yanı sıra, belge konusu işin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ’inde belirtilen hangi inşaat sınıfına ve grubuna girdiğinin de tespitinin yapılması talebinde bulunulduğu,
KİPTAŞ İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. ve Tic. A.Ş. tarafından gönderilen 25.11.2015 tarihli ve 6142-15 sayılı cevabi yazıda “Finanskent Konutları Konut ve Sosyal Tesis İnşaatlarının Kat Karşılığı Hasılat Paylaşımı Usulü ile Yapılması işi 161.453.500,00 TL hasılat paylaşımı usulü ile yaptırılmıştır,
…
Şirketimiz imar Kanununun 26. Maddesine tabi olduğundan ekte gönderilen ruhsatlarda ilgili belediyesi tarafından yapı sınıfı ve grubu 4A olarak değerlendirilmiştir.
Fakat, Çevre Şehircilik Bakanlığının Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri tebliğinde 51.50 m yüksekliği geçen konutların yapı sınıfı ve grubu 5A olarak belirtilmiştir. Buna göre Ek’te göndermiş olduğumuz 15 adet yapı ruhsatında da görüldüğü gibi, 7 adet blok 2136 katları arasında inşa edilmiştir. Eğer hesaplama yapı yaklaşık Birim Maliyetleri üzerinden yapılacaksa, toplam inşaat alanının %90’nına tekabül eden söz konusu 7 bloğun inşaat alanı olan 143.546,89 m2 lik kısmının yapı sınıfı ve grubunun 5A olarak değerlendirilmesinin uygun olacağını mütalaa etmekteyiz.” değerlendirmesinin yapıldığı ve söz konusu cevabi yazı ekinde iş bitirme belgesine konu işin yapı ruhsatlarının gönderildiği anlaşılmıştır.
Yukarıda yer verilen tespitler doğrultusunda, başvuru sahibi tarafından iş deneyimini tevsik etmek amacıyla sunulmuş olan belgenin, “kat karşılığı–gelir/hasılat paylaşımı usulü” ne ilişkin bir iş deneyim belgesi olduğu anlaşılmıştır. Gelir paylaşımı usulüne göre yapılan sözleşmeler, yapım işinin yaptırılması karşılığında iş sahibinin yükleniciye ödeyeceği bedeli düzenleyen nitelikte sözleşmeler olmayıp, yapım işinin tamamlanmasından sonra elde edilecek bağımsız bölümler veya satış toplam gelirinden yükleniciye bırakılacak hissenin veya tutarın düzenlendiği sözleşmelerdir. Bahse konu sözleşmede geçen bedel de, yapım karşılığında iş sahibinin yükleniciye ödeyeceği bedel olmayıp bağımsız bölümlerin satışından elde edilmesi tahmin edilen gelirdir. Bu kapsamda, başvuruya konu iş deneyim belgesi üzerinde belirtilen belge tutarının iş deneyim tutarı olarak kabul edilemeyeceği, söz konusu belgenin, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim tutarının tespiti” başlıklı 46’ncı maddesinin altıncı fıkrasında belirtilen “(6) Kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, yapı ruhsatında belirtilen inşaatın yüzölçümü ile sözleşmenin imzalandığı yıla ait Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğde inşaatın sınıfına ve grubuna göre belirlenen yapı birim maliyetinin çarpılması suretiyle hesaplanan bedelin % 60’ı esas alınır.” hükmü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
KİPTAŞ İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. ve Tic. A.Ş. tarafından kat karşılığı-hasılat paylaşımı usulü ile yapılan işe ilişkin düzenlenen iş bitirme belgesinin, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim tutarının tespiti” başlıklı 46’ncı maddesinin altıncı fıkrası çerçevesinde, yapı ruhsatında belirtilen inşaatın yüzölçümü ile sözleşmenin imzalandığı 2009 yılına ait Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğde yer alan yapı birim maliyetinin çarpılarak hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılmıştır:
Yapının Grubu
|
4A
|
5A
|
İnşaat Yüzölçümü
|
15.444,28 m2
|
143.546,89 m2
|
Yapı Birim Mal. (2009 yılı)
|
561,00 TL
|
926,00 TL
|
Toplam
|
8.664.241,08 TL
|
132.924.420,14 TL
|
Genel Toplam
|
141.588.661,22 TL
|
Yukarıdaki tabloda yer verildiği şekilde bulunan toplam bedelin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 46. 6’ncı maddesine göre %60’ı değerlendirmeye alındığında (141.588.661,22 TL x 0,60) ulaşılan tutarın 84.953.196,73 TL olduğu, söz konusu bedelin güncellenmiş tutarının ise 136.318.248,88 TL olduğu tespit edilmiştir.
Başvuru konusu ihaleye ilişkin Ön Yeterlik Şartnamesi’ nin 7.9.4.1’inci maddesinde, asgari yeterlik için sunulan iş deneyim belgesinin puanlanmasında, tam puan için 230.000.000 TL tutarında iş deneyim belgesi sunulması gerektiğinin düzenlendiği, başvuru sahibi Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş. nin iş deneyim tutarının 136.318.248,88 TL dolayısıyla puanlama neticesinde alacağı puanın 11,853 olduğu, bu itibarla idare tarafından yapılan değerlendirmenin mevzuata uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oyçokluğu ile karar verildi.
Mahmut GÜRSES
Başkan
|
|
Ali Kemal AKKOÇ
Kurul Üyesi
|
Ahmet ÖZBAKIR
Kurul Üyesi
|
Mehmet Zeki ADLI
Kurul Üyesi
|
|
Hamdi GÜLEÇ
Kurul Üyesi
|
Dr. Mehmet AKSOY
Kurul Üyesi
|
|
|
|
|
|
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirtilen iddiası hakkında Kurul çoğunluğunca, başvuru sahibinin teklifi kapsamında sunulan iş deneyim belgesinin ihale komisyonu tarafından Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 46’ncı maddesinin 6’ncı fıkrasına göre değerlendirilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığına ilişkin “İtirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
Ön Yeterlik Şartnamesi düzenlemelerinden, adayların, iş deneyimlerini tevsik etmek için ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içerisinde geçici kabulü yapılan işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunabilecekleri, somut ihalede 115.000.000,00 TL’den az olmamak üzere ihale konusu iş veya benzer işlere ait iş deneyim belgelerinin istendiği, istenen iş deneyim tutarını sağlayan adayların yeterli bulunacağı, istenen iş deneyim tutarını sağlamayan adayların ise yeterli kabul edilmeyeceği anlaşılmıştır.
Başvuru sahibi Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş. tarafından, ihalede istenen iş deneyimini tevsik etmek amacıyla sunulan Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş. adına KİPTAŞ İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. ve Tic. A.Ş. tarafından “Finanskent Konutları Konut ve Sosyal Tesis İnşaatlarının Kat Karşılığı Hasılat Paylaşımı Usulü İle Yapılması Yapım” işine ilişkin düzenlenmiş iş bitirme belgesine ilişkin ihale komisyonu tarafından yapılan değerlendirmenin şikayete konu edildiği görülmüştür.
İhale komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede, iş deneyim belgesine konu “Finanskent Konutları Konut ve Sosyal Tesis İnşaatlarının Kat Karşılığı Hasılat Paylaşımı Usulü İle Yapılması İşi”nin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 46’ncı maddesinin altıncı fıkrasında yer verilen kat ve/veya arsa karşılığı işler kapsamında olduğunun kabul edildiği, söz konusu işe ait sözleşme ve yapı ruhsatlarının işi yaptıran KİPTAŞ-İstanbul Konut İmar Plan Tur. Ulş. San. ve Tic. A. Ş.’den istendiği, gönderilen yapı ruhsatları üzerinden yapı yüzölçümünün yapı ruhsatında yer alan 4A yapı sınıfı için 15.444,28 m2, 5A yapı sınıfı için 143.546,89 m2 olarak hesaplandığı, sözleşmenin yapıldığı 2009 yılına ait Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ’inde ilgili yapı sınıflarının yapı birim maliyetlerinin 561,00 TL ve 926,00 TL olarak belirlendiği, yapı yüzölçümü ile yapı birim maliyetlerinin çarpılması sonucu elde edilen toplam
141.588.661,22 TL’lik tutarın anılan Yönetmelik hükmü gereği % 60’ının alındığı, alınan tutarın ihale ilan tarihine güncellenmesi sonucu 136.318.248,88 TL’nin bulunduğu, başvuru sahibi Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş.’nin iş deneyim tutarının 136.318.248,88 TL dolayısıyla puanlama neticesinde alacağı puanın 11,853 olduğu şeklinde karar alındığı anlaşılmıştır.
Anahtar teslimi götürü bedel teklif alınmak suretiyle belli istekliler arasında gerçekleştirilen başvuru konusu ihaleye ilişkin mesleki ve teknik yeterlilik kapsamında istekli Kalyon İnş. San. ve Tic. A. Ş. tarafından, sunulan iş deneyim belgesinde yer alan ilgili bilgilerin;
“İş sahibi
|
:
|
KİPTAŞ İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. ve Tic. A.Ş.
|
İşin adı ve varsa ihale kayıt numarası
|
:
|
Finanskent Konutları Konut ve Sosyal Tesis İnşaatlarının Kat Karşılığı Hasılat Paylaşımı Usulü İle Yapılması İşi.
|
Uygulanan yapı tekniği
|
:
|
Betonarme karkas bina tünel kalıp sistemiyle, katlı otopark inşaatı ve sosyal tesisler ise konvansiyonel kalıp sistemi ile inşa edilmiştir. Ayrıca; Altyapı (Atıksu/yağmursuyu), Çevre Düzenleme, Peyzaj İşleri, Çevre Aydınlatma ve Elektrik Bina Besleme İşleri de yapılmıştır. Toplam inşaat alanı: 158.991,17 m2
|
İlk sözleşme bedeli
|
:
|
161.453.500,00 TL (KDV dahil 2009 yılı – Götürü bedel)
|
Toplam sözleşme bedeli
|
:
|
161.453.500,00 TL (KDV dahil 2009 yılı – Götürü bedel)
|
Gerçekleştirilen iş tutarı
|
:
|
161.453.500,00 TL (KDV dahil 2009 yılı – Götürü bedel)
|
Sözleşme tarihi
|
:
|
22.05.2009
|
İşin geçici kabul/tasfiye veya iskan tarihi
|
:
|
28.12.2011
|
Belge tutarı
|
:
|
161.453.500,00 TL (KDV dahil 2009 yılı – Götürü bedel)”
|
şeklinde olduğu anlaşılmıştır.
İş deneyim belgesine konu sözleme sahibi idare olan KİPTAŞ İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. ve Tic. A.Ş.’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin % 51’den fazla hissesine sahip iştiraki olduğu, iş deneyim belgesi düzenleme yetkilerinin bulunduğu, kamu harcaması yapılmasını gerektirmeyen kat ve/veya arsa karşılığı yapım işlerinin 4734 sayılı Kanunun kapsamında yer almadığı ve KİPTAŞ’ın İlk Yapı İnş. Tic. Ltd. Şti. ile yaptığı sözleşmenin 3’üncü maddesi uyarınca iş deneyim belgesinin hasılat paylaşımı usulüne göre düzenlendiği anlaşılmıştır.
KİPTAŞ İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. ve Tic. A.Ş. tarafından kat karşılığı-hasılat paylaşımı usulü üzerinden imzalanan sözleme incelendiğinde, bu tür sözleşme kapsamında yükleniciye KİPTAŞ tarafından ayni bir ödemenin yapılmadığı, söz konusu sözleşme üzerinden düzenlenen iş deneyim belgesinden, sözleşme uyarınca KDV dahil olmak üzere 161.453.500,00 TL’nin nakdi olarak ödendiğinin, ilk sözleşme bedeli üzerinden iş artışı olmadan işin % 100’ünün bitirildiği ve geçici kabulünün 28.12.2011 tarihinde yapıldığı, iş bitirme belgesine dayanak olan bir sözleşmenin varlığının sabit olduğu, anılan sözleşmenin 3’üncü maddesi düzenlemeleri uyarınca hasılat paylaşımı usulü ile işin yapıldığı ve iş deneyim belgesinin bu usule göre düzenlendiği, anılan sözleşmenin 3’üncü maddesinde dairelerin toplam satış gelirinden yüklenici payına düşen kısmının parasal tutar olarak belirlenerek bu tutarın iş bitirme belgesinde ilk sözleşme bedeli olarak gösterildiği, dolayısıyla iş deneyim belgesine dayanak olan sözleşmenin bedel içerdiği tespit edilmiştir.
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43’üncü maddesinin birinci fıkrasında; iş deneyim belgelerinin bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak düzenleneceği hüküm altına alınmış, Kamu İhale Genel Tebliğinin 42.1’inci maddesinde ise; “sözleşmesinde yapım işine ait bir bedel yer almayan Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile gerçekleştirilen yapım işleri için düzenlenmiş iş deneyim belgeleri, 4734 sayılı Kanun kapsamındaki yapım işleri ihalelerinde, iş deneyimini tevsik eden belge olarak kullanılamayacaktır.” açıklamasına yer verilmiştir.
Benzer konuya ilişkin “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Satış, Devir, İntikal, Kiraya Verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği”nin “Tanımlar” başlıklı 4 üncü maddesinin (ç) bendinde, Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımının, “Gelirin, şartnamede tanımlanması kaydıyla, İdarenin maliki bulunduğu arazi ve/veya arsada, İdarenin uygun göreceği proje uyarınca, müteahhidin proje maliyetinin tamamını karşılayacağı inşaat veya inşaatların bölümlerinin satışından sağlanacak gelirin, sözleşmede belirlenen esaslara göre İdare ve müteahhit arasında paylaşılmasını,” şeklinde, aynı bendin (f) fıkrasında, ihalenin, “Bu Yönetmelikte yazılı usul ve şartlarla, işin istekliler arasında seçilecek birisi üzerinde bırakıldığını gösteren ve yetkili mercilerin onayı ile tamamlanan sözleşmeden önceki işlemleri,” şeklinde, (o) fıkrasında, uygun bedelin, “Tahmin edilen bedelden aşağı olmamak üzere, teklif edilen bedellerin en yükseğini, bedel tahmin edilmeyen durumlarda teklif edilen bedellerin en yükseğini,” şeklinde, (ö) fıkrasında, yüklenicinin, “Üzerine ihale yapılan ve sözleşme imzalanan istekliyi,” ifade edeceği yönünde tanımlandığı, aynı Yönetmeliğin “Uygun Bedelin Tespiti” başlıklı 19 uncu maddesindeki, Uygun bedele ilişkin”tahmin edilen bedelden aşağı olmamak üzere teklif edilen bedellerin en yükseğidir. Bedel tahmin edilemeyen durumlarda teklif edilen bedellerin en yükseğidir. Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalelerinde uygun bedel, İdare payı olarak teklif edilen gelirlerin en yükseğidir.” hükmü yer almaktadır.
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43’üncü maddesinin birinci fıkrası ile Kamu İhale Genel Tebliğinin 42.1’inci maddesindeki açıklama ve yukarıda aktarılan Yönetmeliğin tanım ve diğer hükümlerine göre, Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı, gelirin, şartnamede tanımlanması kaydıyla, idarenin maliki bulunduğu arazi ve/veya arsada, idarenin uygun göreceği proje üzerinden yapılan rekabetçi yarışma sonucu, müteahhidin proje maliyetinin tamamını karşılayacağı inşaat veya inşaatların bölümlerinin satışından sağlanacak gelirin, sözleşmede belirlenen esaslara göre idare ve müteahhit arasında rekabetçi yöntemle belirlenen bedelden aşağı olmamak üzere iki taraf arasında bağıtlanan sözleşmede belirtilen pay ölçeği altında yapılmaktadır. Kat karşılığı inşaat işlerinde, bir ihale ve taraflar arasında bedel içeren bir sözleşme olmadığı için (ihalenin yapılması durumunda yaklaşık maliyet ile sözleşme bedeli arasındaki farka ilişkin oranın ortalama olarak % 40 olduğu değerlendirilerek) inşaat m2 si ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri çarpılarak bulunan değerin % 60’ının değerlendirilmesinin mevzuat hükmü altına alındığı halbuki, hasılat paylaşımına konu iş deneyim belgesinin, keyfiyetten uzak bir şekilde önceden belirlenen ve dokümana yansıtılan kurallar üzerinden rekabetçi ortamda yarışılarak en uygun teklif veren istekli ile imzalanan sözleşme üzerinden verildiği, iş deneyim belgesine konu sözleşme öncesi ihalenin 4734 sayılı Kanunda tanımlanan ihaleden bir farkının bulunmadığı değerlendirilmiştir.
Bu değerlendirme ile aynı doğrultuda düşünüldüğünde, başvuruya konu olan Kat Karşılığı-Hasılat Paylaşımı İnşaat Sözleşmesinde belirtilen iş karşılığında; yapılacak bağımsız bölümlerin paylaşımı, aynı sözleşmede belirtilen pay cetveline göre toplam 100.000 hisse olmak üzere belirlenerek yapıldığı, işin yapılacağı arsanın uygun bedel değerine göre 100.000 hisseye karşılık gelen paydan yükleniciye ödenecek pay artışının orantılı olarak artacağı, iş deneyim belgesini düzenleyen idarece gönderilen bilgi ve belgelerden iş deneyim belgesine konu sözleşmeye göre yükleniciye kat, arsa, daire gibi ayni bir ödemenin yapılmadığı, yüklenicinin payına denk gelen daire bedellerinin sözleşmede parasal tutar olarak belirtildiği, sözleşmenin 3 üncü maddesinin (b) bendi uyarınca yüklenici tarafından hasılat paylaşımının tercih edildiği hususları bir arada değerlendirildiğinde, satış toplam gelirinin yüklenici payına karşılık olan bedelin dolaylı olarak sözleşme bedelini oluşturduğu sonucuna varılmıştır.
Yapılan tespitler çerçevesinde, ihale üzerinde bırakılan isteklinin iş bitirme belgesinin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43’üncü maddesinin birinci fıkrasında hüküm altına alındığı üzere bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak düzenlendiği tespit edildiğinden, belgenin 4734 sayılı Kanun kapsamındaki yapım işleri ihalelerinde, iş deneyimini tevsik eden belge olarak kullanılabileceği, bu nedenle, anılan iş deneyim belgesinin sözleşmesinde tutar bulunduğu, sözleşmesinde tutar bulunan işlere ilişkin düzenlenen iş bitirme belgelerinin de Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 49’uncu maddesinin 1’inci fıkrasının (b) bendine göre güncellenmesi gerektiği değerlendirildiğinden aynı iş bitirme belgesinin anılan Yönetmeliğin Yönetmeliğinin 46’ncı maddesinin 6’ncı fıkrasına göre değerlendiren idarece uygulamasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde dile getirdiği iddiası kapsamında yapılan incelemeye göre, başvuru sahibi isteklinin iş bitirme belgesinin sözleşmesinde tutar bulunduğu, sözleşmesinde tutar bulunan işlere ilişkin düzenlenen iş bitirme belgelerinin de Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 49’uncu maddesinin 1’inci fıkrasının (b) bendine göre güncellenmesi gerektiği değerlendirildiğinden aynı iş bitirme belgesinin anılan Yönetmeliğin Yönetmeliğinin 46’ncı maddesinin 6’ncı fıkrasına göre değerlendiren idarece uygulaması ile bu yöndeki Kurul çoğunluk görüşünün yerinde olmadığına ilişkin “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncem ile, Kurul çoğunluğu kararına katılmıyorum.
|
|
Mehmet Zeki ADLI
Kurul Üyesi
|
|
|