Bu çalışmada geçici teminatın ne olduğu vurgulanacak ve geçici teminatın hangi durumlarda gelir kaydedileceği belirtilecektr….
İhale geçici teminatlarının, gelir kaydedilme uygulaması
Geçici Teminat nedir?
MADDE 55 – (1) İhalelerde, teklif edilen bedelin yüzde üçünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. (2) İhale üzerinde kalan istekliden sözleşme imzalanmadan önce, ihale bedelinin yüzde altısı oranında kesin teminat alınır.
Kamu ihalelerde teklif edilen bedelin %3’ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. (Bkz. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 33. Md.) İhale sürecinde mevzuata aykırı davranan isteklilere ise İdarelerce, “Teminatların gelir kaydedilmesi” işlemi uygulanır. Örneğin;
Yasak Fiil ve Davranış kapsamında teminatın İdarelerce gelir kaydedilebileceği tek bir istisna ise Kanun’un 17’nci maddesinin (e) bendidir.
Çünkü 4734 sayılı Kanun’un Yasak Fiil ve Davranış başlıklı 17’nci madde son fıkrasında; “Bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında bu Kanunun Dördüncü Kısmında belirtilen hükümler uygulanır.” denilmekte, dördüncü kısımda ise “Yasaklar ve Ceza Sorumluluğu” konusuna ilişkin hükümler yer almaktadır.
Yine, 4734 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının; (j) bendinde yasak fiil ve davranışlarda bulundukları tespit edilenlerin sadece ihale dışı bırakılması gerektiği hükmedilmiştir. Ancak her iki hükümde de yasak fiil ve davranışlarda bulunanların geçici teminatlarının gelir kaydedileceği şeklinde bir idari yaptırım öngörülmemiştir.
Dolayısıyla kanunda açıkça öngörülmeyen geçici teminatın gelir kaydedilmesi işleminin, uygulanması mümkün değildir.
Keza Kamu İhale Kurumu’nun 11.03.2010 tarihli 2010/UH.II-752 sayılı kararında; “Kanunun Dördüncü Kısmında 17’nci maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenlerin geçici teminatlarına gelir kaydedileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.
Bu nedenle, başvuru sahibinin idaredeki alacaklarından geçici teminat tutarı kadar gelir kaydedilmesi işlemi mevzuata uygun bulunmamış ve düzeltici işlem belirlenmesine karar verilmiştir” hükmüne varılmıştır.
Somut örneklerle anlatmak gerekirse;