Geçici Teminat Nedir? Geçici Teminat Oranı

Kamu İhale Kanununun 33’üncü maddesinde Geçici Teminat açıklanmıştır….

Geçici teminat

Madde 33- (Değişik: 30/7/2003-4964/20 md.)

İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3’ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. İhale dokümanında belirtilmesi şartıyla, danışmanlık hizmeti ihalelerinde geçici teminat alınması zorunlu değildir….

Geçici teminat alınmasının nedeni, teklif sahiplerinin tekliflerinde ciddi olmaları ve teklifin mali sorumluluğunu taşımalarıdır…Eğer geçici teminat alınmazsa ihaleye katılan istekliler ihalenin gereği olan ciddiyete sahip olmayacaklar ve afaki rakamlar ortaya çıkabilecektir….

Geçici teminat alınması, mevzuatta yer alan istisnalar dışında, ihaleye katılım için zorunluluk olup idarelerin isteklilerin geçici teminatlarını kontrol etmeleri gerekmektedir.  İdareler ihale dokümanında ve ihale ilanında geçici teminat alacaklarına dair düzenlemeye yer vermek zorundadır. Geçici teminat alınma zorunluluğu danışmanlık ihaleleri için bulunmamaktadır.  Danışmanlık ihalelerinde geçici teminat alınmayacaksa bu hususun ihale dokümanında mutlaka yer alması gerekmektedir. Aksi takdirde, danışmanlık ihaleleri için geçici teminat alınması lüzum eder.

Bu konuda merak edilen hususlardan birisi de doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda geçici teminat alınması gerekip gerekmediğidir. İhale kanununda yapılan değişiklikle ihale usulü olmaktan çıkarılan doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda geçici teminat alınma zorunluluğu bulunmamaktadır

Teminat olarak kabul edilecek değerler

Madde 34- Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda gösterilmiştir:

  1. a) Tedavüldeki Türk Parası.
  1. b) (Değişik: 30/7/2003-4964/21 md.; Değişik: 28/11/2017-7061/66 md.) Teminat mektupları.
  1. c) Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.

İlgili mevzuatına göre Türkiye’de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluşlarının kontrgarantisi üzerine Türkiye’de faaliyette bulunan bankaların veya özel finans kurumlarının düzenleyecekleri teminat mektupları da teminat olarak kabul edilir. [1]

(c) bendinde belirtilen senetler ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerden nominal değere faiz dahil edilerek ihraç edilenler, anaparaya tekabül eden satış değeri üzerinden teminat olarak kabul edilir.

Teminat mektupları dışındaki teminatlar ihale komisyonlarınca teslim alınamaz. Bunların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırılması zorunludur.

İhale üzerinde kalan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye ait teminat mektupları ihaleden sonra saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine teslim edilir. Diğer isteklilere ait teminatlar ise hemen iade edilir. İhale üzerinde kalan istekli ile sözleşme imzalanması halinde, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibine ait teminat sözleşme imzalandıktan hemen sonra iade edilir.

Teminatlar, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir.

Her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.

Teminat mektupları [2]

Madde 35-  Bu Kanun kapsamında verilecek teminat mektuplarının kapsam ve şeklini tespite Kamu İhale Kurumu yetkilidir. [3]

 

32 nci maddeye göre belirlenen tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak kaydıyla, geçici teminat mektuplarında süre belirtilir. Teklif geçerlilik süresinin uzatılması halinde, geçici teminat mektuplarının süresi de aynı süre ile uzatılır. Kesin teminat mektuplarının süresi ihale konusu işin bitiş tarihi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir.

İlgili mevzuatına aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları kabul edilmez.

[1] Bu fıkrada yer alan “veya özel finans kurumlarının” ibaresi, 30/7/2003 tarihli ve 4964 sayılı Kanunun 21 inci maddesiyle eklenmiş ve metne işlenmiştir.

[2] Bu maddenin başlığındaki “Banka” ibaresi 30/7/2003 tarihli ve 4964 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle metinden çıkarılmıştır.

[3] Bu maddenin birinci fıkrasındaki “bankalarca” ibaresi, 30/7/2003 tarihli ve 4964 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle metinden çıkarılmıştır.

Related Posts

Pasif Tapu Kaydı Nedir? Pasif Tapu Kaynı Nasıl Alınır?

      Pasif tapu kaydı ne demek? Pasif tapu kaydı sorgulanasın da ulaşılacak bilgi borçlu adına daha önce kayıtlı bulunan taşınmaz bilgisi olup bu bilgi bu taşınmazın şimdiki maliki…

Yurtdışı gündeliklerinin ödenmesine İlişkin Muhasebat Genel Yazısı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü Sayı   : B.07.0.MGM.0.45/210-01/                                            22.04.2010 * 5764 Konu : Yurtdışı gündeliklerinin ödenmesi Bilindiği üzere, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 34 üncü maddesi gereğince düzenlenen 2010/114…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Pasif Tapu Kaydı Nedir? Pasif Tapu Kaynı Nasıl Alınır?

  • By hy nt
  • Kasım 21, 2024
  • 19 views

Birlikler kapanıyor mu? TBB ve TTB ne olacak?

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 4 views
Birlikler kapanıyor mu? TBB ve TTB ne olacak?

Yurtdışı gündeliklerinin ödenmesine İlişkin Muhasebat Genel Yazısı

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 9 views
Yurtdışı gündeliklerinin ödenmesine İlişkin Muhasebat Genel Yazısı

103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının Alacak Bakiyesi Vermesi

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 46 views
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının Alacak Bakiyesi Vermesi

Stajyer Öğrencilerin SGK’ya Bildirilmesi ve Kesilecek Prim Oranları

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 7 views
Stajyer Öğrencilerin SGK’ya Bildirilmesi ve Kesilecek Prim Oranları

En İyi Bağlama Hangi Ağaçtan Olur?

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 46 views
En İyi Bağlama Hangi Ağaçtan Olur?