Toplam Tutardaki Yazın Hatası İhaleden Elenme Nedeni mi?
KAMU İHALE KURUL KARARI Toplantı No : 2018/027 Gündem No : 50 Karar Tarihi : 09.05.2018 Karar No : 2018/UY.I-939 Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan teklif mektubunda bedelin rakam ile…
Gayrimenkul sektörünü finansman açısından rahatlatacak, tasarrufları az olan vatandaşın ev sahibi olmasını kolaylaştıracak gayrimenkul sertifikası sisteminde büyük bekleyiş sürüyor. Metrekare metrekare ev satışının yolunu açacak gayrimenkul sertifika uygulamasının çok yakında başlaması bekleniyor. İnşaat sektörüne yeni bir ivme kazandıracak olan gayrimenkul sertifikaları, hem üretici hem yatırımcı tarafından merakla izleniyor.
Gayrimenkul sertifikalarının gayrimenkul sektörünün geleceğinde büyük pay sahibi olacağını ifade eden İnsay Yapı Genel Müdür Yardımcısı Serdar Yılmaz, “Gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem başlıyor” dedi.
Yılmaz, Türkiye ekonomisi içinde önemli bir yeri olan gayrimenkul sektörünün geleneksel yöntemler dışında farklı araçlar kullanılarak gayrimenkul finansmanına ulaşabilmenin artık mümkün olduğunu belirtti. Gayrimenkul sertifikası yöntemiyle yatırımcıların konut ya da iş yeri sahibi olabileceğini anlatan Yılmaz, “Yatırımcılar, biriktirdikleri gayrimenkul sertifikaları ile geleneksel yönteme göre çok daha kolay gayrimenkul sahibi olabilecekler. Dünyada örneklerine rastladığımız bu uygulamanın Türkiye gayrimenkul sektörü için bir dönüm noktası olacak” diye konuştu.
İlk uygulamanın 1989 yılında TOKİ tarafından ihraç edilen Halkalı konut sertifikasında gerçekleştiğini hatırlatan Yılmaz, daha sonraki çalışmanın ise 1996 yılında Ataşehir gayrimenkul sertifikası olarak hayata geçirildiğini ancak her iki uygulamanın da günün piyasa koşullarında diğer yatırım araçlarına alternatif olamadığını belirtti. Günümüzde ise kurumsal gayrimenkul üreticilerinin ve piyasa derinliğinin artmasıyla hem kurumsal üreticilerin hem de yatırımcılar açısında sistemin avantaj sağladığını ifade eden Yılmaz, “Gayrimenkul sertifikaları kurumsal üreticiler için projelerin ön finansman ihtiyacının karşılanmasını sağlayacağı gibi, geniş bir kitleye hitap ediyor olması sebebi ile müşteri portföyünün ve satış yapılabilecek kitlenin genişlemesi neticesinden projede oluşabilecek değer artışlarının erken realizasyonunu sağlayacak. Bireysel ve kurumsal yatırımcı ise gayrimenkul sertifikasıyla normal koşullarda yatırım yapamayacağı yüksek bedelli gayrimenkullere yatırım yapma fırsatı bulacak” dedi.
Yılmaz, sistemi bir örnekle şöyle anlattı: “Örneğin, 500 daireli konut projesini yapan müteahhit, projenin belli bir kısmına sertifika çıkaracak. 10’ar metrekarelik sertifikalar oluşturulacak. Dairelerin yeri, katı, cephesi, şerefiyesi dikkate alınarak proje bitiminde kaç sertifikayla alınacağı belirlenecek. Projenin sertifikalara bölünen kısmı halka arz edilecek. Vatandaşlar birikimlerine göre gidip borsada bu sertifikalardan satın alacak. Proje bittiğinde isteyen yatırımcı, yeterli sertifikayı biriktirerek konut sahibi olabilecek. Bunun için istediği daireyi bloke ettirecek. İsterse elindeki sertifikaları borsada satarak oluşan değer artışından istifade edebilecek. Gayrimenkul sertifikası sistemiyle vatandaşlar küçük birikimleriyle büyük inşaat projelerinin getirilerine ortak olabilecek.”
Ayrıca tebliğde yapılan yeni düzenleme ile kentsel dönüşüm projelerinde de gayrimenkul sertifikası uygulamasının önününün açıldığını belirten Yılmaz, İnsay Yapı olarak Ataşehir Yenisahra ve Beykoz Soğuksu bölgelerinde yürüttükleri dönüşüm çalışmalarında gayrimenkul sertifikası uygulamasını gerçekleştirmek üzere çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.
Gayrimenkul Sertifikası ile konut projelerinden artık 1 metrekare bile satın almak mümkün. Peki Gayrimenkul sertifikası nedir? İşte cevabı…
Gayrimenkul sertifikası, kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması ve sürecin önü açılması amacıyla hükümetin 2016 Eylem Planı’nda yer alan bir ibare olarak karşımıza çıkıyor. Peki Gayrimenkul sertifikası nedir?
Gayrimenkul sertifikası gayrimenkul projesi hayata geçiren firma tarafından projenin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymetlerdir. Daha basit olarak anlatmak gerekirse, vatandaşların devlet güvencesinde işlem gören konut projelerinden metrekare bazında hisse satın alabilmesidir.
Gayrimenkul sertifikasına sahip olan vatandaşlar ellerinde yeterli sayıda sertifika var ise proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre daire sahibi olabilirler. Haklarını bu şekilde kullanmak istemeyenler ya da hisse oranları yeterli olmayanlar ise izahname ile ilan edilen oranda faiz alabilecekler. Bununla beraber talep görmeyen dairelerin bankaca satılması sonucu elde edilen gelirin paylarına bölünmesi sonucu çıkan tutarı alabilirler.
Gayrimenkul sertifikası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Hazine, SPK, TOKİ, GYODER ve KONUTDER işbirliğinde oluşturulacak. Modele ilişkin mevzuat çalışmasına son şeklini ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verecek. Bu kapsamında yeni finansman modellerinin 6 ay içinde uygulamaya geçirilmesi bekleniyor.
Gayrimenkul Sertifikasında Son Durum…….
Konuyla ilgili olarak 8 Mart 2017 günü detaylı açıklama yapılması bekleniyor…..
Gayrimenkul Sertifikası Türkiye’de Tutar mı?
Toplum olarak eldeki bir kuş, daldaki 2 kuştan iyidir prensibiyle hareket etmeyi tercih ettiğimiz her kes tarafından bilinen bir gerçek olması hasebiyle, halkımızın sertifikadan ziyade tapuyu esas alacağı basit bir şekilde değerlendirilebilir…
Konunun diğer bir boyutu ise, konutların metrakare olarak değil birim yani daire yada dükkan olarak pazarda değerlendirildiği dikkate alınırsa, sertifikanın halkımız arasında tutması zor görünüyor….
Fakat detaylar geldikçe daha iyi yorum yapma imkanı olacaktır…..
Kamufinans.com Editör Değerlendirmesi
Not:konuyla ilgili olarak görüşlerinizi lütfen yorum kısmına belirtiniz…..
kaynak:emlakkulisi.com,yeniemlak.com
KAMU İHALE KURUL KARARI Toplantı No : 2018/027 Gündem No : 50 Karar Tarihi : 09.05.2018 Karar No : 2018/UY.I-939 Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan teklif mektubunda bedelin rakam ile…
4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 6’ncı maddesinde “İhale Komisyonu Madde 6- İhale yetkilisi, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört…