GELİR VERGİSİNİN KONUSU VE UNSURLARI
GELİR VERGİSİNİN KONUSU VE UNSURLARI Gelir Vergisi Kanununda gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olarak tanımlanmış, hangi tür kazanç ve iratların…
Yüceer, emeklilikte yaşa takılanların, haksız bir yasayla emeklilikleri ellerinden alındığını belirterek, “Devletin genç, işverenin ise yaşlı bulduğu bu kesim ne çalışmakta ne de iş bulabilmektedir. Mağduriyet bir an önce giderilmelidir” dedi.
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 5510 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini Meclis Başkanlığına sundu. Kanun Teklifi yasalaşırsa, kamuoyunda “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” olarak adlandırılan, yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacakken, yapılan yasal düzenleme ile prim gününün yanında yaş şartına tabi tutulanlar için mağduriyet giderilecek.
EMEKLİLİK KADEMELİ OLARAK YÜKSELTİLDİ
Yüceer gerekçesinde, 1999 yılında çıkarılan 4447 Sayılı Kanun’la emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltildiğini, Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kanundaki ilgili hükmü iptal etmesiyle 2002 yılında 4759 Sayılı Kanun çıkarılarak emeklilikte kademeli geçişin yeniden düzenlendiğini kaydetti. AYM’nin söz konusu düzenlemesiyle 1999 yılından önce işe başlayan sigortalıların emekli olacakları yaş sınırlarının kademeli olarak yükseltildiğini belirtti.
HAKSIZ UYGULAMA
Söz konusu durumun haksız bir uygulama olduğunu bildiren Yüceer şöyle devam etti:
Bu kanun hükmü gereği sigortalılar, prim ödeme gün sayısını doldurmuş olsalar dahi emekli aylığından yararlanabilmek için öngörülen yaş koşulunu sağlayana kadar beklemek zorunda kaldı. Bu durum prim gün sayısını ve kanunda öngörülen çalışma yılını doldurmuş olan ancak 4759 Sayılı Kanun’da belirtilen yaş koşulunu sağlamayan sigortalılar açısından hak kaybına neden oldu.
HUKUKUN ÖNGÜRÜLEBİLİR İLKESİYLE ÇELİŞİYOR
İşe başladıkları tarihte yürürlükte olan mevzuata göre emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamladıkları, emekli olma hakkını elde ettikleri halde, 4759 Sayılı Kanun hükümleri itibariyle yaş şartına tabi tutulmaları hukukun öngörülebilir olması ilkesiyle çelişmektedir. İşe başladıkları tarihte erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıl hizmet ile emekli olacakları öngörüsü ile hareket eden sigortalılar açısından bu durum bir mağduriyet yarattı.
EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
Yasanın geriye doğru işletilmesiyle, eşitlik ilkesine aykırı şekilde kişilerden birine 3 yıl, diğerine 15-17 yıl gibi süreler eklendiğine dikkat çeken Yüceer, haksız bir yasayla emeklilikleri ellerinden alınan devletin genç, işverenin ise yaşlı bulduğu bu kesimin ne çalışmakta ne de iş bulabilmekte olduğunu söyledi. Yüceer, “Emeklilikte yaşa takılanlar ilk işe girdikleri şartta emekli olmak, Devletin kendilerine verdiği sözü tutmasını beklemektedir” dedi.
Yüceer, Kanun Teklifini, bu hak kaybı ve mağduriyetin giderilmesi için 1999 yılından önce sigorta kaydı yaptırmış ve sigorta prim sayısı ile sigorta süresini doldurmuş olan sigortalıların yaş şartı aranmaksızın emeklilik aylığına hak kazanabilmesi amacıyla hazırladığını bildirdi.
kaynak:yenisoluk.com
GELİR VERGİSİNİN KONUSU VE UNSURLARI Gelir Vergisi Kanununda gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olarak tanımlanmış, hangi tür kazanç ve iratların…
YEDEK ÖDENEK Merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen hizmet ve amaçları gerçekleştirmek, ödenek yetersizliğini gidermek veya bütçelerde öngörülmeyen hizmetler için, 5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde yer alan idareler ile…