Evrakta Sahtekarlık Suçu Nedir? Evrakta Sahtekarlık Suçunun Türleri Nelerdir?

çek-3
Evrakta Sahtekarlık Nedir? Evrakta Sahtekarlık Suçunun Türleri Nelerdir?

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’ndaki Resmi Belgede Sahtecilik Suçları ile 765 Sayılı Türk Ceza Kanunundaki Resmi Evrakta Sahtekarlık Suçlarının Karşılaştırılması:
RESMİ BELGEDE SAHTECİLİK (5237 sayılı Kanun Md.204)
(1) Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
Suçun Unsurları:
1. Resmi bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi,
2. Resmi bir belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi,
3. Sahte resmi bir belgenin kullanılmasıdır.

Suçun oluşumu için, unsurlardan birinin varlığı yeterlidir.

Resmi belgede sahtecilik suçunun, görevi gereği belgeyi düzenleme yetkisine sahip kamu görevlisi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza ağırlaştırılmaktadır. Resmi belgede sahtecilik suçunda ağırlaştırıcı ceza verilebilmesi için, kamu görevlisinin sahte belgeyi “görevi gereği düzenlemeye yetkili olması” gerekir.

Resmî belgede sahtecilik
MADDE 204. – (1) Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmî bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmî belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Resmî belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması hâlinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
Resmî belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek
MADDE 205. – (1) Gerçek bir resmî belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Resmî belgenin düzenlenmesinde yalan beyan
MADDE 206. – (1) Bir resmî belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Resmî belge hükmünde belgeler
MADDE 210. – (1) Özel belgede sahtecilik suçunun konusunun, emre veya hamile yazılı kambiyo senedi, emtiayı temsil eden belge, hisse senedi, tahvil veya vasiyetname olması hâlinde, resmî belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
(2) Gerçeğe aykırı belge düzenleyen tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire veya diğer sağlık mesleği mensubu, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Düzenlenen belgenin kişiye haksız bir menfaat sağlaması ya da kamunun veya kişilerin zararına bir sonuç doğurucu nitelik taşıması hâlinde, resmî belgede sahtecilik hükümlerine göre cezaya hükmolunur.
Daha az cezayı gerektiren hâl
MADDE 211. – (1) Bir hukukî ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla belgede sahtecilik suçunun işlenmesi hâlinde, verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.
İçtima
MADDE 212. – (1) Sahte resmî veya özel belgenin bir başka suçun işlenmesi sırasında kullanılması hâlinde, hem sahtecilik hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur.

Özel belgede sahtecilik
MADDE 207. – (1) Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Özel belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek
MADDE 208. – (1) Gerçek bir özel belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Açığa imzanın kötüye kullanılması
MADDE 209. – (1) Belirli bir tarzda doldurulup kullanılmak üzere kendisine teslim olunan imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kâğıdı, verilme nedeninden farklı bir şekilde dolduran kişi, şikâyet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) İmzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kâğıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da hukukî sonuç doğuracak şekilde dolduran kişi, belgede sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılır.

Related Posts

190 Sayılı KHK da Yer Alan Memuriyet Kadroları Nelerdir?

  Memur kadro cetveli ise 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kadrolara göre belirlenmiştir. Memur kadro cetveli bu kararnameye ek olarak (I), (II),(III)  sayılı cetvellerde yer alır. (I) Sayılı…

Vergi Hukukunun Temel İlkeleri

Bu köşede genelde vergi sorunlarını irdelemeye çalışıyorum. Bu irdelemeleri, tabii ki belli hukuk ilkeleri ışığında yapmaya çalışıyorum. Bu ilkeler doğal olarak, belli. Bu ilkeleri herkes biliyor. Biliyor da, iş uygulamaya…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

190 Sayılı KHK da Yer Alan Memuriyet Kadroları Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 12 views
190 Sayılı KHK da Yer Alan Memuriyet Kadroları Nelerdir?

Denetim Hizmetleri Sınıfı ve Denetim Tazminatı Geliyor….

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 11 views
Denetim Hizmetleri Sınıfı ve Denetim Tazminatı Geliyor….

Vergi Hukukunun Temel İlkeleri

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 7 views
Vergi Hukukunun Temel İlkeleri

Adalet Hizmetleri Sınıfı Kuruluyor mu?

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 8 views
Adalet Hizmetleri Sınıfı Kuruluyor mu?

Vergi Affı ve Dilekçe Formları

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 8 views
Vergi Affı ve Dilekçe Formları

Yeninden Değerlemenin Muhasebe Kayıtlarında Gösterilmesi

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 9 views
Yeninden Değerlemenin Muhasebe Kayıtlarında Gösterilmesi