Ev Alırken Ödenmesi Gereken Vergi ve Harçlar Nelerdir?

2013'ten bu yana en düşük seviye! Konut kredisi rekor kırdı!

Kredilerin düşmesiyle birçok vatandaşımız ev almak üzere harekete geçti….

Ev alırken kredi ve sair maliyetlerin yanı sıra ev alınması gerekçesiyle bazı vergiler ödenmesi gerekir…

Ev alırken ödenmesi gereken vergiler aşağıda gösterilmiştir.

 

1-Tapu Harcı

Gayrimenkul satın alındığında tapu harcı denilen bir masrafın ödenmesi gerekmektedir. Bu da evin satış bedelinin %4’dür ve alıcı-satıcı arasında paylaştırılır. Alıcının payına düşen tapu harç masrafı evin bedelinin %2’sidir.

Ülkemize mahsus bir durum olan tüm masrafların alıcıya yıkılması mantığı çerçevesinde satıcı ile anlaşmalı olarak tüm harç bedeli alıcının ödediği uygulamalar da mevcuttur….

2-Döner Sermaye Masrafı

Devlet, gayrimenkul satışlarından döner sermaye masrafı almaktadır. Bu ücret 162 TL’dir.

Döner Sermaye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü ekonomik olarak güçlendirmek amacıyla alınan bir ücrettir….

3-Emlak Vergisi

Emlak alındıktan sonra Emlak vergisi, sahip olunan gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergi türüdür. Ev satın aldığınızda, satın alma tarihinizden bir yıl sonra konutunuz için emlak vergisi ödeme zorunluluğunuz başlayacaktır.

Emlak vergisi konutun bulunduğu belediyeye ödenmektedir.

Emlak vergisi iki eşit taksitte ödeniyor, birinci taksitin Mayıs, ikinci taksitin Kasım sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.  Vergi süresi içinde ödenmezse, her ay için yüzde 1,6 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır…

4-Çevre Temizlik Vergisi

Ev alırken masraflar 2019 ile ilgili bir diğer bilinmesi gereken vergi türü de çevre temizlik vergisidir. Satın alınan evin metrekaresine ve içinde yaşayacak olan kişi sayısına göre bu verginin miktarı hesaplanmaktadır.

Çevre ve temizlik vergisinde son ödeme günü merak ediliyor. Vatandaşlar çevre ve temizlik vergisinin son ödeme tarihini yakından araştırıyor. Gayrimenkul sahibi olanlar için verilen vergilerin en başında emlak vergisi ile birlikte çevre temizlik vergisi geliyor. Çevre ve temizlik vergisi konut ve iş yeri için veriliyor. Vergi ödemelerinin gecikmesi halinde aylık vergi cezası uygulandığı biliniyor. Bu ceza 1 ay için yüzde 1.40 oranında tahsil ediliyor. Peki, çevre ve temizlik vergisi son ödeme günü ne zaman? İşte detaylar…
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ SON ÖDEME GÜNÜ NE ZAMAN? 
 1. Taksit   Son Ödeme Tarihi 31 Mayıs
 2. Taksit   Son Ödeme Tarihi 30 Kasım
Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergilerin başında emlak ve çevre temizlik vergisi geliyor. Ödemelerin ilçe belediyelerine yapıldığı her iki vergide ortak yönler, farklı özellikler ve bazı muafiyetlikler bulunuyor.
Emlak vergisi borcunu her koşulda gayrimenkule sahip olan kişi veya kişiler ödüyor. Elbirliği mülkiyetinde vergiden müteselsilen sorumlu olunuyor.
Çevre temizlik vergisinde ise durum biraz daha farklı. Belediye Gelirleri Kanunu gereğince tahsil edilen bu vergi yalnız konut ve işyerleri için ödeniyor. Arsa ve araziler verginin konusuna girmiyor. Ayrıca bu gayrimenkullerin sahibi değil, kullanıcısı vergi borcunu ödemekle mükellef oluyor.
Konut veya işyerinde kiracı varsa vergiden kiracı sorumlu oluyor. Ancak kiracısı olan konut ya da işyerinin emlak vergisini yine mal sahibi ödemek zorunda oluyor.
Ayrıca boş durumda olan konut ve işyerleri için de çevre temizlik vergisi ödenmezken, emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor.
Her iki vergi de aynı dönemlerde iki eşit taksit halinde ödeniyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilk taksit borcunun ödendiği emlak ve çevre temizlik vergisinde ikinci taksit ödemeleri Kasım ayı içerisinde yapılıyor.

Related Posts

Dernek Lokali Nasıl Açılır? Lokal Başvurusu Nasıl Yapılır?

Lokal başvurusu nasıl yapılır? İl merkezlerinde açılacak lokaller için valiliğe, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler dâhil olmak üzere diğer ilçelerde açılacak lokaller için kaymakamlığa bir dilekçe ile başvurulur. Başvurulara…

İhalelerde Sözleşmeye Davet Süreci Nedir?

SÖZLEŞMEYE DAVET Kanunun 41 inci maddesinde belirtilen sürelerin bitimini, ön mali kontrol yapılması gereken hallerde ise bu kontrolün tamamlandığı tarihi izleyen günden itibaren üç gün içinde ihale üzerinde bırakılan istekliye,…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Dernek Lokali Nasıl Açılır? Lokal Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • By admin
  • Şubat 3, 2025
  • 91 views

İhalelerde Sözleşmeye Davet Süreci Nedir?

  • By admin
  • Şubat 3, 2025
  • 150 views
İhalelerde Sözleşmeye Davet Süreci Nedir?

Bütçeleme İlkeleri ve Bütçe Hakkı Nedir-1

  • By admin
  • Şubat 3, 2025
  • 115 views
Bütçeleme İlkeleri ve Bütçe Hakkı Nedir-1

Hastalık parası nasıl hesaplanır?

  • By admin
  • Şubat 3, 2025
  • 176 views
Hastalık parası nasıl hesaplanır?