Emeklilerin yıllık izin hakkı
Sosyal güvenlik kurumlarının herhangi birisinden emekli olan bir kişinin hizmet akdine istinaden çalışmaya başlaması durumunda SSK’ya sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekir. Genel anlamda emeklilik, çalışma gücü azalan bir kişinin iş veriminin düşmesi nedeni ile çalışma hayatından çekilmesidir. Bununla birlikte, ülkemiz için geçerli olan erken yaşta emeklilik nedeniyle, aylık bağlanan kişilerin çalışmaya devam ettiği bir gerçektir.
Bilindiği gibi 4957 sayılı İş Kanunu’nda “Yıllık Ücretli İzin Hakkı” düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemeye göre, İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilerden işyerine girdiği günden başlayarak, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara yıllık ücretli izin verilir.
Bir işverenin yanında çalışan kişi, emekli olduktan sonra da 506 sayılı Kanuna göre, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edebilir. Bu durumda olanların hizmet akitleri sona ermediği için yıllık ücretli izin kullanırken, emeklilik öncesi sürelerde dikkate alınacaktır. Yani bu kişi 4857 sayılı Kanuna göre yıllık ücretli izin kullanırken emeklilik statüsünden dolayı herhangi bir hak kaybına uğramayacaktır. Bu noktada emekli olan ile normal çalışan arasında herhangi bir farklılık söz konusu değildir.
Başka bir işverenin yanında çalışırken veya Emekli Sandığı ile Bağ-Kur’dan emekli olanların yeni bir işe girerek sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya başlamaları halinde, yıllık ücretli izin kullanmaları mümkündür. Bu kez yeni işe giren normal bir işçiye uygulanan kanun maddesi, bu durumda olanlar içinde geçerli olacaktır. Yani, yıllık ücretli izin hesabında izin süresi belirlenirken, son olarak çalışmaya başladığı işyerinde geçen hizmet süreleri dikkate alınacaktır. Başka bir işverenin yanında geçen hizmet süreleri normal çalışanlarda olduğu gibi emekli çalışanlar içinde hesaba dahil edilmeyecektir.