Elktrik Alım Sözleşmelerinde Ödenmesi Gereken Fiyat Farkının Hesaplanması

İhale yoluyla elektrik alımlarında uygulanması gereken fiyat farkının hesabı aşağıda detaylı olarak gösterilmiştir.

Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı düzenlemesi ve KİK kararı, konunun aydınlatılması noktasında önem arzetmektedir….

Elektrik Alımı Sözleşmelerinde Uygulanacak Ek Fiyat Farkı Esasları Yayımlandı.

İnceleme ve Analiz Özeti

30.06.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2018/11993 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile İhale ilanı veya duyurusu 24/2/2018 tarihinden önce yapılarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale edilen ve ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanabilmesine ilişkin hüküm bulunan elektrik alımı sözleşmelerinin, 25/5/2018 tarihi ve öncesinde fesih veya tasfiye edilmeksizin kabulünün yapılması veyahut belirtilen tarihte devam etmesi şartıyla, 1/1/2016 tarihinden sonra gerçekleştirilen kısımları için ödenecek veya kesilecek ek fiyat farkı bu esaslara göre hesaplanır.

Karar Sayısı : 2018/11993

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun geçici 3 üncü maddesi uyarınca hesaplanacak ek fiyat farkına ilişkin eki Esasların yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 20/6/2018 tarihli ve 5007 sayılı yazısı üzerine, anılan Kanunun geçici 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 20/6/2018 tarihinde kararlaştırılmıştır.

20/6/2018 TARİHLİ VE 2018/11993 SAYILI KARARNAMENİN EKİ

Image result for elektrik faturası

ESASLAR

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Esasların amacı, 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun geçici 3 üncü maddesi uyarınca ek fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin esasların belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2- (1) 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan görevli tedarik şirketlerinin yüklenici olduğu sözleşmeler hariç olmak üzere, ihale ilanı veya duyurusu 24/2/2018 tarihinden önce yapılarak 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale edilen ve ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanabilmesine ilişkin hüküm bulunan elektrik alımı sözleşmelerinin, 25/5/2018 tarihi ve öncesinde fesih veya tasfiye edilmeksizin kabulünün yapılması veyahut belirtilen tarihte devam etmesi şartıyla, 1/1/2016 tarihinden sonra gerçekleştirilen kısımları için ödenecek veya kesilecek ek fiyat farkı bu esaslara göre hesaplanır.

Image result for elektrik faturası

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Esaslar, 4735 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Esasların uygulanmasında;

a)  Ek fiyat farkı: 4735 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesine göre hesaplanacak fiyat farkını,

b)  KDV: Katma değer vergisini,

c)  YEKDEM: Yenilenebilir enerji kaynakları destekleme mekanizmasını,

ifade eder.

(2) Birinci fıkrada yer alan tanımların yanı sıra, 27/6/2013 tarihli ve 2013/5216 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Mal Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslarda yer alan tanımlar esas alınır.

Image result for elektrik faturası

Ek Fiyat farkı hesabı

MADDE 5- (1) Bu Esaslar kapsamındaki ek fiyat farkı hesabında aşağıdaki formül uygulanır:

FE = (M x B) x [(A2/Al)-l]-Fo

(2) Birinci fıkrada geçen formülde yer alan;

a)  FE: Ek fiyat farkını (TL),

b)  M: Birim fiyat sözleşmelerde idareye teslim edilen miktarı; götürü bedel sözleşmelerde ise toplam teslim yüzdesini,

c)  B: Sözleşme fiyatını,

ç) Al: İhalenin yapıldığı aya ait aylık ağırlıklı ortalama piyasa takas fiyatı, birim YEKDEM maliyeti, alçak gerilim tek terimli ticarethane abonesine ilişkin dağıtım bedeli ile KDV hariç diğer vergi ve fonlar dikkate alınarak EPDK tarafından hesaplanarak ilan edilen sayıyı,

d)  A2: Sözleşmesine göre alımın yapılması gereken aya ait aylık ağırlıklı ortalama piyasa takas fiyatı, birim YEKDEM maliyeti, alçak gerilim tek terimli ticarethane abonesine ilişkin dağıtım bedeli ile KDV hariç diğer vergi ve fonlar dikkate alınarak EPDK tarafından hesaplanarak ilan edilen sayıyı,

e)  Fo: 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Mal Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar gereğince ilgili uygulama ayında yükleniciye ödenen veya yükleniciden kesilen fiyat farkı tutarını,

ifade eder.

Image result for elektrik faturası

Uygulama esasları

MADDE 6- (1) Bu Esasların uygulanması sonucu hesaplanan tutarlar ek fiyat farkı olup yüklenici ile idare arasında imzalanan sözleşme bedelini değiştirmez.

(2)   Mücbir sebepler hariç 1/1/2016 tarihinden önce sözleşme süresi biten ancak idarenin izni ile cezalı çalışılan işlerde, cezalı çalışılan kısım için bu Esaslar kapsamında fiyat farkı hesaplanmaz.

(3)   Bu Esaslara göre ek fiyat farkı hesaplanabilmesi için yüklenicinin, 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan görevli tedarik şirketi olmaması gerekir.

(4)   Bu Esaslar kapsamında birim enerji için hesaplanacak ek fiyat farkı ile birlikte bu Esaslar kapsamındaki sözleşmelere ilişkin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Mal Atımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar gereğince ödenecek birim enerji bedeli, EPDK tarafından ilan edilen ve idarenin abone grubuna ilişkin alçak gerilim tek terimli KDV hariç tarife bedelini geçemez.

(5)   Bu Esaslara göre ek fiyat farkı sadece, bu Esaslardan faydalanmak için idareye yazılı olarak başvuruda bulunan yüklenici için uygulanır.

(6)   Bu Esaslar kapsamındaki işlerde, sözleşmesindeki fiyat farkına ilişkin hükümlerin uygulanmasına devam olunur. Bu Esaslar uyarınca uygulanacak ek fiyat farkı, sözleşmesindeki fiyat farkına ilişkin hükümlerin uygulanmasını etkilemez.

Yürürlük

MADDE 7- (1) Bu Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8- (1) Bu Esasları Bakanlar Kurulu yürütür.

Image result for elektrik faturası

KURUL KARARI

2018/DK.D-302: Elektrik Alımı Sözleşmelerinde Fiyat Farkı Uygulamasında Dikkate Alınacak Üst Limitler

Elektrik enerjisi alım sözleşmelerine ilişkin Kurumumuza ulaşan başvurularda; 24/2/2018 tarihli ve 30342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeler sonrası Mal Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslara göre hesaplanacak fiyat farkı ile 20/6/2018 tarihli ve 2018/11993 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun Geçici 3 üncü maddesi uyarınca hesaplanacak ek fiyat farkına ilişkin olarak; farklı bağlantı seviyelerine ilişkin tüketim noktaları için nasıl işlem tesis edileceği ile hesaplama kapsamında hangi üst değerlerin dikkate alınacağı hususlarının açıklığa kavuşturulması talep edilmektedir.

Kamu İhale Kurulunun 18.10.2018 tarihli ve 2018/DK.D-302 sayılı kararı ile konuya ilişkin olarak;

“Serbest piyasa koşullarında ilgili idarelerin ihaleye çıkarak elektrik enerjisi temin etmeleri halinde, EPDK tarafından düzenlenen elektrik tarifesinden daha uygun fiyat ile elektrik tedarik etmelerinin beklendiği bir ihale ortamında EPDK tarafından yayımlanan ve uygulanması zorunlu olan elektrik fiyatlarından daha yüksek bir fiyatın ödenmesi mümkün olmadığından; idarelerin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Mal Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esasların 6’ncı maddesinin onüçüncü fıkrası ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 3 üncü Maddesi Uyarınca Hesaplanacak Ek Fiyat Farkına İlişkin Ekli Esasların 6’ncı maddesinin dördüncü fıkrası gereğince uygulayacakları üst sınır için kendi bağlantı şekilleri ve abone grupları için ilan edilen birim enerji bedellerini dikkate almaları gerektiğine”

Karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Image result for elektrik faturası

KAMU İHALE KURULU KARARI
Toplantı No : 2018/057
Gündem No : 1
Karar Tarihi : 18/10/2018
Karar No : 2018/DK.D-302
Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 9
Gündem Konusu : Elektrik Enerjisi Alımlarında Fiyat Farkı
1
Serbest piyasa koşullarında ilgili idarelerin ihaleye çıkarak elektrik enerjisi temin
etmeleri halinde, EPDK tarafından düzenlenen elektrik tarifesinden daha uygun fiyat ile elektrik
tedarik etmelerinin beklendiği bir ihale ortamında EPDK tarafından yayımlanan ve uygulanması
zorunlu olan elektrik fiyatlarından daha yüksek bir fiyatın ödenmesi mümkün olmadığından;
idarelerin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Mal Alımlarında Uygulanacak
Fiyat Farkına İlişkin Esasların 6’ncı maddesinin onüçüncü fıkrası ve 4735 Sayılı Kamu İhale
Sözleşmeleri Kanununun Geçici 3 üncü Maddesi Uyarınca Hesaplanacak Ek Fiyat Farkına
İlişkin Ekli Esasların 6’ncı maddesinin dördüncü fıkrası gereğince uygulayacakları üst sınır için
kendi bağlantı şekilleri ve abone grupları için ilan edilen birim enerji bedellerini dikkate almaları
gerektiğine,
Oybirliği ile karar verildi.

Elektrik Alımları Hakedişi ve Fiyat Farkı Hesabı Nasıl Yapılır?

Elektrik enerji alımlarında serbest piyasa koşullarının oluşmasından dolayı 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında bulunan idarelerin elektrik enerji alımlarını ihale yoluyla gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 13.10.2011 tarihli ve 13316 sayılı genelgede, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerinin ilgili mevzuatlarda yapılan değişikliklerden ve serbest piyasa koşullarından temin edebilme şartları oluştuğu için  elektrik, doğalgaz ve elektronik haberleşme ihtiyaçlarını kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla ihale yoluyla temin etmelerinin esas olacağı belirtilmiştir.

Ancak serbest tüketici olunmaması, piyasa rekabet koşullarının oluşmaması veya 4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fırkasının (d) bendinde yer alan limitlerin aşılmaması halinde söz konusu ihtiyaçları doğrudan temin yoluyla karşılayabileceklerdir.

Elektrik Alımları Fiyat Farkı Hesabı

Elektrik alımlarına ilişkin fiyat farkı esasları 31.08.2013 tarihli resmi gazetede yayınlanan “4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Mal Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar” da belirtilmiştir. Fiyat farkı hesabı aşağıdaki formüle göre hesaplanır;

F = (M x B) x [(A2/A1)-1

  • F: Fiyat farkı tutarını (TL),
  • M: Birim fiyat sözleşmelerde idareye teslim edilen mal kalemi miktarını; götürü bedel sözleşmelerde ise toplam teslim yüzdesini,
  • B: Sözleşme fiyatını,
  • A1; Elektrik için, ihalenin yapıldığı aya ait Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun 401 numaralı “Elektrik Üretimi, İletimi ve Dağıtımı” başlıklı sütunundaki sayıyı,
  • A2; Elektrik için, alımın yapılması gereken aya ait Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan 2003=100 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Alt Sektörlere Göre Endeks Sonuçları Tablosunun 401 numaralı “Elektrik Üretimi, İletimi ve Dağıtımı” başlıklı sütunundaki sayıyı,

ifade eder.

AMP Mal ve Hizmet Alımları Hakediş programı ile Elektrik hakedişlerinizi gerçekleştirdiğinizde program kararnamede belirtilen esaslar çerçevesinde fiyat farkı hesabını otomatik gerçekleştirir.

elektrik-alimlari-01

Dağıtım Bedelleri ve Fonlar

Elektrik alımlarında karşımıza çıkacak olan bir diğer husus birim fiyatın belirlenmesi noktasında karşımıza çıkmaktadır. Belirlenecek birim fiyata Dağıtım Bedel, TRT Payı ve Belediye Tüketim Vergisi dahil edilecek mi, edilmeyecek mi?.

Dağıtım Bedeli (3 ayda bir yayınlanır), TRT Payı ve Belediye Tüketim Vergisi oranları yıl içerisinde değişkenlik göstereceğinden ve yeni fonlar eklenip-çıkarılabileceğinden ihaleye çıkılırken belirlenecek birim fiyata bunlarında dahil olmaması daha doğru bir uygulama olacaktır. Bu bedeller TRT Kanunu, Belediye Gelirleri Kanununda belirtilen hükümler gereği dağıtım şirketi tarafından ilgili kurumlara aktarılmak üzere tahsil edilir.

Elektrik Tüketim Vergisi;

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 34. maddesine göre, belediye sınırları içinde tüm tüketicilerde Elektrik Tüketim Vergisi alınmaktadır. Elektrik tedarikçileri, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca, satış bedeliyle beraber bu verginin tahsilatını yapmak ve ilgilli belediyeye iletilmekle yükümlüdür. Organize sanayilerde, tüketilen elektriğin belediye vergisini, organize sanayi bölgesine elektrik tedarik eden şirket öder.

Kar amacı olmaması şartıyla, aşağıdaki kurum ve sosyal kuruluşların elektrik tüketimleri bu vergiden istisnadır.

  • Hastane, sağlık ocağı, dispanser, rehabilitasyon merkezi, doğumevi, bakımevi, kreş vb.
  • İbadethaneler (cami, mescit, kilise ve havra gibi)
  • Doğrudan doğruya elektrik üretimi ve dağıtımı yapan kurumlar

Elektrik Tüketim Vergisi Oranları

  • Mesken %5
  • Ticarethene %5
  • Sanayi %1

TRT Payı ;

Bu katkı payı, 3093 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Gelirleri Kanunu uyarınca alınır. Kanununa göre, elektrik satış şirketleri abonelerden tahsil ettikleri payları TRT’ye yatırmakla yükümlüdür. TRT payı oranında yapılacak artış ve indirimler Bakanlar Kurulu’nun yetkisindedir. Mesken ve ticarethane aboneleri için bu oran % 2 olarak belirlenmiştir.

TRT Payı, faturadaki tüketim tutarı; yani enerji bedeli ve kayıp/kaçak bedelinin toplamı üzerinden yüzde olarak alınır. Elektrik faturasında ayrı bir kalem olarak belirtilmesi gereken bu katkı payı, TL biriminden gösterilir. Faturada yer alan dağıtım, iletim ve perakende satış hizmetlerine ait bedeller TRT payı hesaplamasına dahil edilmez.

AMP Mal ve Hizmet Alımları Hakediş Programı elektrik alımlarında dosyayı oluştururken seçeceğiniz ayarlara göre hakedişlerinizi fonlar dahil ve fonlar hariç olarak hesaplayabilmektedir. Ayrıca abone gruplarına göre puantaj girişleri ile BTV hesabını doğru olarak hesaplar.

elektrik-alimlari-02

AMP Mal ve Hizmet Alımları Hakediş Programı puantaj cetvelindeki veriler doğrultusunda dağıtım bedeli ve fonları hesaplayarak hakediş kapağına otomatik aktarır.

elektrik-alimlari-03

kaynak:amp yazılım, sağlıkaktüel.com, ihalece.com

Related Posts

Mülkiyet Hakkı Nedir?

Mülkiyet Hakkının Tanımı   Mülkiyet kavramının tanımına Medeni Kanunda yer verilmediği gibi, Anayasada da mülkiyetin tanımı yapılmamıştır. Ancak, 4721 sayılı Kanunun 683. maddesinin ilk fıkrasına göre bir şeye malik olan…

Kira sözleşmesini devir alırken ödeyeceğim kira bedeli nedir?

Kira sözleşmesini devir alırken ödeyeceğim kira bedeli nedir? Ticaret unvanı ve işletmenin nev’indeki değişiklikler nedeniyle yapılacak devirler ile kiracının %50 hissesinden fazlasına sahip olduğu şirketlere yapılacak devirlerde devre esas kira…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Mülkiyet Hakkı Nedir?

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 35 views
Mülkiyet Hakkı Nedir?

Farklı İşyerinde Çalışan İşçilerin İzin Sürelerinin Belirlenmesi

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 39 views
Farklı İşyerinde Çalışan İşçilerin İzin Sürelerinin Belirlenmesi

Kira sözleşmesini devir alırken ödeyeceğim kira bedeli nedir?

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 39 views
Kira sözleşmesini devir alırken ödeyeceğim kira bedeli nedir?

Vergi Usul Kanunu Bildirim ve Süreleri

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 64 views
Vergi Usul Kanunu Bildirim ve Süreleri

Yap Sat (Özel) İnşaat İşlerinde Vergilendirme)

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 112 views
Yap Sat (Özel) İnşaat İşlerinde Vergilendirme)

Karşılıksız Çeklerde Bankaların Yükümlülük Miktarı Nedir?

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 49 views
Karşılıksız Çeklerde Bankaların Yükümlülük Miktarı Nedir?