Elektronik Tebligat Sistemi Nedir? Elektronik Tebligat Ne İşe Yarar?

Bayan-34

Gelişen teknolojiyle birlikte kamu kurumları ile vatandaş arasında elektronik bir bağ kurulmaya başlandı. Özellikle de Gelir İdaresi Başkanlığı (maliye) geçtiğimiz son birkaç yılda atağa geçerek, teknolojiyi yoğun şekilde kullanan kurumların başında gelir oldu…

Gelir İdaresi artık mükelleflere göndereceği tebligatları elektronik ortamdan yapacak. Yani halihazırda uygulanmakta olan eski sistemdeki gibi bir tebligatı, ihbarnameyi, bilgilendirme yazısını PTT aracılığıyla günlerce süren bir posta sürecinden geçerek ulaştırmak yerine, mükelleflere sms veya elektronik posta ortamından göndermeyi amaçladığı “Elektronik Tebligat” sistemini 1 Ocak 2016’dan itibaren devreye sokmaya hazırlanıyor.

Artık tüm kurumlar vergisi mükellefi olan şirket ve diğer tüzel kişiliklerle birlikte, gerçek usulde defter tutan 1.ve 2.sınıf mükelleflere yapılacak olan tüm mükellefler elektronik tebligat sisteminden faydalanabilecekler. Bunların dışında yer alan diğer mükellefler (basit usulde defter tutanlar, defter tutmayan çiftçiler) isteğe bağlı olarak bu sisteme kaydolup, maliye ile ilgili tüm tebligatlarını sms veya elektronik posta ortamından almaya başlayabilecekler.

Peki bu sisteme nasıl kaydolunacak? Hemen açıklayalım…

Kurumlar vergisi mükelleflerinin imzaya yetkili müdürleri ve noter onaylı vekâlete sahip olan yetkilileri “Elektronik Tebligat Talep Bildirim Formu” nu doldurup bağlı bulundukları vergi dairelerine bizzat teslim etmeleri halinde sistemden yararlanmaya başlayabilecekler.

Gelir vergisi mükellefleri önceden beri kullanmakta oldukları “İnternet Vergi Dairesi” şifreleri var ise, vergi dairesine gitmeye gerek kalmadan, internet üzerinden elektronik tebligat sistemine kayıt olma taleplerini başkanlığa gönderip, sistemden yararlanmaya başlayabilecekler. İnternet Vergi Dairesi şifresi olmayanlar ise, yine yukarıda yazdığım gibi “Elektronik Tebligat Talep Formu” doldurarak bizzat bağlı bulundukları vergi dairelerine teslim ederek sistemi kullanmaya başlayabilecekler.

Yine yukarıda saydığım mükelleflerin dışında kalan ve isteğe bağlı olarak elektronik tebligat sistemine kaydolmak isteyen mükellefler ilgili başvuru formu ile vergi dairesine başvurup sisteme kaydolabileceklerdir.

Sisteme 01.10.2015 tarihinden önce kaydolanlara 01.10.2015 tarihinden itibaren, 01.10.2015’ten sonra kaydolanlara ise 01.01.2016’dan itibaren elektronik tebligat yapılmaya başlanılacak. İlgili vergi dairesi mükellefe yapacağı tebligatı, ilgili mükellefin elektronik tebligat adresine ulaştığı günü izleyen 5.günden itibaren ilgili belge teslim edilmiş sayılacak. Örneğin mükellefin elektronik tebligat adresine 1 Eylül günü gönderilen evrak, 6 Eylül günü tebliğ edilmiş sayılacak ve 5 Eylül’den itibaren belge süreli ise süresi işlemeye başlayacaktır. Bir ceza tebligatı yapıldığını varsayalım. Bu ceza ihbarnamesi mükellefe 1 Eylül’de ulaştı ve bu tarihten 5 gün sonra yani 6 Eylül günü tebliğ edilmiş sayılacak, bu ceza için daireye başvurma süresi 15 gün ise en geç 21 Eylül günü, cezanın indirimli olarak ödenmesi için başvurulabilecektir.

Tüm mükelleflerin elektronik tebligata geçtikten sonra vergi dairelerine verdikleri sms veya mail adreslerini belirli tarih aralıklarında kontrol etmeleri gerekeceğinden, sürekli kullanılan cep telefonu ve mail adreslerinin bildirilmesi faydalı olacaktır.

Elektronik tebligat sisteminin tüm vergi mükellefleri ve özellikle muhasebe mesleği mensuplarına hayırlı olması dileklerimle, bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın…

Emre KARAOĞLU

kaynak:http://muhasebeweb.com

Related Posts

Sahte Fatura Suçunda Sorumluların Tespit Edilmesi

Birden fazla şirket temsilcisi bulunması halinden sahte fatura suçunun sorumlusunun tespiti Ceza Dairesi         2015/2982 E.  ,  2015/8334 K. “İçtihat Metni” Tebliğname No           : 11 – 2012/198730 MAHKEMESİ : İstanbul 55.…

Vergi Dairesi Nedir? Vergi Dairesi Çalışma Prensipleri…

VERGİ DAİRELERİ KURULUŞ VE GÖREV YÖNETMELİĞİ Vergi DaireleriMadde 4- Vergi daireleri, mükellefi tesbit eden, vergi, resim ve harç tarh eden, tahakkuk ettiren, ceza kesen ve tahsil eden dairelerdir.Vergi daireleri, Amme…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Gamer Nedir? Gamer Ne İşe Yarar….?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 31 views

Yapım işlerinde yaklaşık maliyet hesabına esas fiyat ve rayiçlerin tespiti

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 34 views
Yapım işlerinde yaklaşık maliyet hesabına esas fiyat ve rayiçlerin tespiti

Kadın Memura Doğum Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 50 views
Kadın Memura Doğum Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin

Çalışan Eşin Harcırahı Nasıl Hesaplanır?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 29 views
Çalışan Eşin Harcırahı Nasıl Hesaplanır?

Kanunen Kabul Edilmeyen Giderlerin KDV’ si İndirilebilir Mi?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 77 views
Kanunen Kabul Edilmeyen Giderlerin KDV’ si İndirilebilir Mi?

5018 Sayılı Kanun ve Mali Denetim-2

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 51 views
5018 Sayılı Kanun ve Mali Denetim-2