DÖNER SERMAYELİ İŞLETMELER BÜTÇE VE MUHASEBE YÖNETMELİĞİ’NİN GETİRDİKLERİ
3.2 Döner sermayelerde iç denetimin öngörülmesi:
Döner sermayeli işletmeler bu yönetmelikle 5018 sayılı kanunun denetim sistemindeki en önemli bileşenlerinden iç denetim kapsamına alınmışlardır.
Yönetmeliğin 13. Maddesinde: “İşletmeler, ilgili idarelerin iç denetim kapsamında sayılırlar. Kanunun denetime ilişkin hükümleri ve ilgili mevzuat çerçevesinde ilgili idarelerin iç denetçileri tarafından iç denetime tabi tutulurlar.” Denilmiştir.
Bu düzenlemenin döner sermayelerin mali yapılarının düzeni, hesaplarının güvenilirliği ve daha etkin ve verimli çalışmaları bakımından önemi ile birlikte sınırlı sayıda iç denetçi kadrosu ile bu görevin ifası hakkında şüpheler bulunmaktadır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ve ona bağlı döner sermaye işletmeleri ele alınacak olursa Sağlık Bakanlığı için tahsis edilen 25 iç denetçi kadrosunun tüm hastane döner sermayelerinin iç denetimiyle görevli olacağı düşünüldüğünde farklı yasa ve kadro düzenlemeleri yapma ihtiyacı görülebilecektir.
IV. TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ BAĞLANTISI
18 Ocak 2007 tarih ve 26407 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Taşınır Mal Yönetmeliği’ kapsam maddesinde ‘Bu Yönetmelik genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerini ve bunlara ait taşınır malları kapsar.’ İfadesine yer vermiş döner sermayeleri kapsamına almamıştır.
Çalışmamıza konu yönetmelik ise “İşletmelerce edinilen taşınırların kayıtlara alınmasında, verilmesinde ve izlenmesinde, 28/12/2006 tarihli ve 2006/11545 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Taşınır Mal Yönetmeliği hükümleri uygulanır.” İfadesine yer vererek döner sermayeli işletmeleri bu yönetmelik kapsamına sokulmuştur.
V. DÖNER SERMAYELER VE İHALE MEVZUATI
Yönetmeliğin İhale işlemleri başlıklı 28. Maddesinde öncelikle döner sermayelerin alım, yapım ve satış işlerinde tabi oldukları mevzuat sıralanarak döner sermayeli işletmelerin Kamu İhale Kanunu’na tabi olduğu teyid edilmiştir.
Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise“…yapılacak ihalelere, işletmelerin muhasebe birimlerinden komisyon üyesinin katılmaması esas olmakla birlikte, 4734 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi hükmüne istinaden, idarelerde yeterli sayı veya nitelikte personel bulunmaması nedeniyle ihale yetkilisince muhasebe birimlerinden üye istenilmesi hâlinde en az bir personel görevlendirilir.” İfadesine yer verilerek ihale komisyonlarında maliye üyesi bulunması konusundaki hususla ilgili tereddütler giderilmiştir.”
VI. SONUÇ
Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile amaçlandığı şekilde bütçenin kapsamının genişletilmesi, hesap verilebilirliği artıracak, otomasyon sistemlerinin uygulanabileceği ve genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun tekdüzen hesaplarla işleyen muhasebe sistemlerinin kurulması ve adem-i merkeziyetçi, yetki- sorumluluk bağı kurulmuş bir mali yönetim denetim organizasyonlarının oluşturulması amaçlı çabalara bir yenisi daha bu yönetmelikle eklenmiştir.
Çeşitli ihtiyaçlardan doğan ve her geçen gün bütçe, işlev ve yaygınlığı ile daha da öne çıkan döner sermayeli işletmelerinin de 5018 sayılı kanun terminolojisi ile yetki ve sorumluluk tanımlamalarının yapılması, kamu muhasebesi işleyişinde fakat döner sermayelerin ihtiyaçları gözetilerek yapılan eklemelerle ortak bir muhasebe sistemine kavuşması ve bütçesinin saydamlık ve doğrulukla ortaya konmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması kuşkusuz bu işletmelerin ülkeye katma değerini yükseltecektir.
Denetim ve kontrolün işlendiği bölümde üzerinde bulunduğu şekliyle kamu mali denetiminin bütününden ayrı, kendine özgü şekilde Maliye merkezli ve yerinden denetimi karma şekilde uygulayan yapının başarısı için denetim organları arasında koordinasyon sağlanabilmeli, denetim sürecine ayrıca entegre edilen iç denetim fonksiyonunun işlevselliği için iç denetim sistemi döner sermayeler yönünden yeniden değerlendirilmelidir.
Döner sermayeli işletmelerin farklı idarelerde bağlı olarak çok çeşitli işlevler için kurulmuş olduğu göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu idareler kendi döner sermayelerinde söz konusu yönetmeliği uygulamak amacıyla çaba sarf etmeli, gerekli yasal düzenlemelerle yönetmeliğin izahına çalışmalıdırlar.
kaynak:saglikmevzuati.blogspot.com.tr