Dolu-Boş Kadro Değişiklikleri Niçin Yapılır?

Dolu-Boş Kadro Değişiklikleri Niçin Yapılır?

Kurumlar için serbest bırakılan kadrolar kullanım durumlarına göre dolu ve boş olmak üzere ikiye ayrılır.

Genel Kadro Ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadroların ihdası, iptali ve kullanılmasına dair esas ve usulleri düzenlenmiştir.

Dolu – Boş Kadro Değişiklik İşlemleri
Kurumlar için serbest bırakılan kadrolar kullanım durumlarına göre dolu ve boş olmak üzere ikiye ayrılır. Kurumsal hizmet ihtiyaçlarına göre boş kadroları için unvan ve derece değişiklikleri teklifi yapabilirken

; dolu kadroları için söz konusu kadroda çalışan memurun müktesebine göre sadece derece değişikliği teklifinde bulunabilmektedirler.

Anılan değişiklik teklifleri, Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı temsilcileri ile kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen inceleme ve araştırma toplantısında uygun görülmesi durumunda Bakanlar Kurulunca dolu-boş kadro değişikliği gerçekleştirilir.

Kadro Değişikliği Niçin Yapılır?

Kadro değişiklikleri, kurumların ihtiyaçlarına ve taleplerine göre yapılmaktadır. Değişikliğin sebeplerini 3 maddede açıklayabiliriz:

1)İlk Atamaya Uygunluk: Kamu kurum ve kuruluşları, merkezi memur yerleştirmelerinde veya açıktan atamalarda yeni memur almak için kadroların derecelerini değiştirmektedir. İlk atamaya uygun derece yapılması demek, yeni memur alacağı anlamına gelir.

2)Unvanda Değişiklik: Kamu kurum ve kuruluşları, kadrolarla ilgili düzenleme yaparken ihtiyaç duymadığı unvanı iptal edip yerine ihtiyaç duyduğu unvana ait kadro ihdası yapabilir. Yeni kadrolar, derecesine görenakil veya ilk atama içinkullanılabilir.

3)Nakil İçin Değişiklik: Kamu kurum ve kuruluşları, başka kurumlardan naklen memur alabilmek için unvanlarda ve derecelerde değişiklik yapabilmektedir. Kuruma yapılan nakil başvurusuna göre derece değişiklikleri daha çok yapılmaktadır.

Kadro değişikliklerini bir örnekle anlatmaya devam edelim:

10 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede kurumlara ait kadro değişikliği yayımlanmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na ait kadrolarda düzenleme de yapılmıştır.

Eski Kadro

Sınıfı Unvanı Derece Adet
GİH Memur 5 80
SH Uzman Tabip 1 1
SH Çocuk Gelişimcisi 3 1

Yeni Kadro

Sınıfı Unvanı Derece Adet
GİH Sosyal Güvenlik Denetmeni 6 80
SH Uzman Tabip 5 1
SH Çocuk Gelişimcisi 7 1

Değerlendirme:

1)Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, 80 adet memur kadrosunu iptal edip yerine aynı sayıda sosyal güvenlik denetmeni kadrosu açmıştır. Kurumun sosyal güvenlik denetmeni kadrosuna ihtiyaç duyduğu anlaşılmaktadır. Kurum her sene, Sosyal Güvenlik Denetmeni yardımcılığı alımları yapmaktadır.

2)Uzman Tabip unvanının da derecesi değiştirilip ilk atamaya uygun hale getirilmiştir. Kurum isterse naklen de atama yapabilir.

3)Çocuk gelişimcisi unvanında ise yine derece değiştirilmiş olup ilk atamaya uygun hale getirilmiştir.

Özetle; Kanunla yeni kadro ihdası yapılır, daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla da kadrolarda değişiklik yapılmaktadır. İlk atamaya uygunluğunu kadronun derecesine bakarak anlayabiliriz. 9 ve 10 Mayıs Tarihli Resmi gazetelerde kadro düzenlemeleri yer almaktadır. Mayıs ayı içerisinde diğer kurumlara ait kadro düzenlemeleri de parça parça yayımlanacaktır. Düzenlemeye göre kurumun ihtiyaçlarını ve 2014-1 merkezi yerleştirme kadrolarını tahmin edebiliriz.

kaynak:GAZETEKAMU ÖZEL HABER / ZEKİ KARA

Related Posts

Son Dakika…Maliye Bakanlığı Kurum İçi Uzmanlık Sınavı Açılacak

Maliye Bakanı Naci AĞBAL tarafından twetter hesabında yaptığı açıklamada, kurum içi uzmanlık sınavına ilişkin kanun teklifinin Başbakanlığa gönderildiğini, bu kanunun geçmesi halinde kurum için uzmanlık sınavının açılacağını ve kazananların Defterdarlık…

Hakim ve Savcılara Silah Veriliyor mu?

Hakim ve Savcılara silah verilmesiyle ilgili yönetmelik, 23 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi…. İşte hakim ve savcılara silah verme koşuları….detayları aşağıdaki yönetmelikte belirtilmiştir. 23 Şubat 2018 CUMA…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

DAVA AÇMA SÜRELERİ

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 39 views

TÜRKİYE’DE PETROL ÜRETİMİ ve TÜKETİMİ

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 230 views
TÜRKİYE’DE PETROL ÜRETİMİ ve TÜKETİMİ

İhale Onay Kararı veya Davet Tarihi ile İhale Tarihi Arasında En Az 3 İş Günü Süre Olması Gerektiği

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 49 views
İhale Onay Kararı veya Davet Tarihi ile İhale Tarihi Arasında En Az 3 İş Günü Süre Olması Gerektiği

Araç Kiralama İhalesinde Aşırı Düşük Teklif Açıklaması ve Maliyet Unsurları

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 47 views
Araç Kiralama İhalesinde Aşırı Düşük Teklif Açıklaması ve Maliyet Unsurları

Kamu Haznedarlığı Uygulaması ve Belediyelerin Muhasebe İşlemleri (Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği (2004/1)

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 71 views
Kamu Haznedarlığı Uygulaması ve Belediyelerin Muhasebe İşlemleri (Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği  (2004/1)

Vergi İndirimiden Yararlanan Engellinin Emekliliği

  • By admin
  • Aralık 22, 2024
  • 47 views
Vergi İndirimiden Yararlanan Engellinin Emekliliği