Devlet Memuru Nasıl Olunur? (Sınavsız Memuriyet)
Kamu kurumlarında devlet memurluğu olarak çalışmak isteyen kişiler için ilk önce Kamu Personel Seçme Sınavından başarılı puan alması gerekiyor. KPSS sınavına girmeyen adayların memurluk başvuruları kabul edilemez. Devlet memurluğuna geçişte aranan KPSS sınavına ek olarak en az lise ve dengi okullardan mezun olma şartı da mevcuttur. KPSS sınavları öğrenim derecesine göre ikiye ayrılmaktadır. Birincisi ön lisans ve ilköğretim olarak yapılmaktadır. İkincisi ise lisans mezunlarını kapsamaktadır. Ön lisans ve ilköğretim kpss sınavları iki yılda bir gerçekleşirken, lisans mezunları için her yıl düzenlenmektedir.
Devlet memuru olmak için kpss puanından en az 70 puan almak gerekiyor. 75 puan alıp ataması gerçekleşmeyen adaylarda vardır. Böyle olmasının en temel sebebi ise alım gerçekleşen ilgili bölümler için başvuru yapan adayların puanlarının en yüksekten en aza kadar listelenmesidir. Örneğin; adalet bakanlığının yaptığı açıklamaya göre 10 kişinin alınacağı birime 15 adayın başvuru yaptığını düşünelim. Aralarında 85-90 puan olan adaylar fazla olduğundan 75 puan alan aday sıralamaya giremediğinden ataması devlet memuru olması gerçekleşemez. KPSS puanı 70 ve üzeri olan adayların devlet memurluğu için mülakattan başarı ile geçmeleridir.
devlet memuru nasıl olunur?
Memur Olmanın Avantajları Nelerdir?
Devlet memuru olmak birçok vatandaşın hayalidir. Kimi hayaline ulaşmak için gösterdiği çabalar sonrasında devlet memuru olmaya hak kazanırken kimi vatandaşlar ise bu hayalini gerçekleştiremez. Çalışma saatleri, günleri, memura tanınan haklar , izin günleri, aldıkları maaşa kadar çoğu kriter memur olmayı istemeye yeterlidir. 10, 12 saat veya vardiyalı sistemde çalışan diğer mesleklere göre memur saatleri sabah 8, akşam 4 ya da sabah 9, akşam 5 gibi olması memurluğu tercih etmeye en önemli faktördür.
Hafta sonlarının tatil olması, yıllık izinler ve resmi tatiller devlet memuru avantajları arasında yer alır. Memurluk dışında başka işlerde çalışan kişilerin işveren tarafından işine son verilmesi durumunda çalışan kişinin ilerleyen yılları için planlama yapmasını zorlaştırırken devlet memurluğu yapanlar kolaylıkla işten çıkartılma, kovulma durumu yaşamazlar. Memurluğun gerektirdiği şekilde iş hayatlarını sürdürmeleri gerekir. Yüz kızartıcı suç işlenmez ise memuriyet hayatınıza emekli olana kadar devam ettirebilirsiniz.
Sınavsız Geçiş Sistemi
Vatandaşımızın kafasına yer eden KPSS aslında bir çok kuruma atanmanıza destek sağlarken sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen memur adaylarının da bu konu üzerinde ayrıntılı bir şekilde durması gerekmektedir. Bazı kurum ve kuruluşlar kendi personelini kendisi seçerek onlara devlet memuru olmalarına hak tanımaktadır. Bu durum karşısında sınav şartı konulmadığından birçok vatandaşımız bu kurumlara başvuru yapmaktadırlar. Başvuru tarihlerinin ilk gününden son gününe kadar kalabalık olan bu ortam mesai saati bitiminde işlemlerini bitirmiş olmaları gerekmektedir.
Sınavsız Memur Alımı Yapacak Olan Kurumlar
- Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliği memurları
- Bakan yardımcı kadroları
- Başbakan baş müşaviri alımları
- Başbakan müşavir kadroları
- Başbakanlık basın müşaviri kadroları
- Bakanlık müşaviri kadroları
- Avukat ve şube müdürü uzmanları
- Bakanlar kurulu sekreterliği kadrosu
- Din işleri yüksek kurul üyesi
Bu memurlara başvuru yapmak için öncelikli olarak başvuru formunuzu tamamlamış oluyorsunuz.
Devlet memurluğu olmak için KPSS ve mülakat şartı olduğunu yazımızda belirtmiştik. Yukarında maddeler halinde sınavsız memur alımı yapan kurumları sıralanmıştır. Sınavsız yapılan bu alımlarda mutlaka mülakat vardır. Yazılı sınav olmasa bile sözlü mülakatlardan geçilmesi gerekir.
2020 yılında emekli maaşlarına, emekli memurların aylıklarına ve memurların maaşlarına zam yapıldı. Güncel zam oranlarından etkilenenlerden de bir kısmı belediyelerde çalışan memurlardır. Belediye de kadrolu ve sözleşmeli olarak çalışan memurların ne kadar maaş aldıklarını ve belediyede nasıl memur olunur öğrenmek isteyenler ilgili yazımızı araştırarak bilgi edinebilir.
Memur Alımında Mülakat Nedir?
KPSS Sınavı sonrasında internet üzerinden yapılan atamalar bir yana, eğer memur özel bir kurumun memuriyetine başvuru yapar ise, mülakat adı verilen seçme sistemi devreye girmektedir. Bu sistemde sınav sonrasında gerekli evraklar teslim edilir ve alınacak personel sayısına kadar kurulan seçme komisyonu tarafından adaylar sözlü sınava çağırırlar. Bu sınavda her ne kadar genel kültür ve mesleki bilgi gerektiren sorular sorulabilse de, asıl amaç kişinin devlet memurluğuna uygun olup olmadığının tespitidir. Komisyonlar konuşmasına, hitap tarzına, karakteristik özelliklerine göre mülakata giren adaylara puan verirler. İşte bu puanlar KPSS ve diğer notlar ile birleştirilerek kişinin esas puanı oluşturulur. Tüm yazılı sınavlardan 100 alan bir aday, başvurmuş olduğu meslek için uygun olmayabilir. İşte bu duruma mülakat sınavı ile karar verilmektedir.
Sivil Memuriyet, Subaylık, Astsubaylıkve İnfaz ve Koruma Memurluğu linklerimizden bu mesleklerle ilgili bilgi alabilirsiniz.
Sorun cevaplayalım; Eğer bu konuda sorularınız var ise YORUM bölümünden sorunuzu sorun, sizlere cevap vermekten onur duyarız. 2020 yılında yayınlanacak olan memur alım ilanlarını hakkında bilgi sahibi olmak için bizi takip etmeye devam edin. Ayrıca memur maaşları enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra zam alacaktır. 2020’de enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra güncel maaş miktarlarını da sizlere aktaracağız.