Devlet Malzeme Ofisinden Yapılacak Alımlar

DMO-1

DEVLET MALZEME OFİSİNDEN YAPILACAK ALIMLAR

233 sayılı “Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname” hükümlerine tabi olarak, Ana Statüsü çerçevesinde faaliyet gösteren bir İktisadi Devlet Teşekkülü olan Devlet Malzeme Ofisi; kendi ürettiği bazı ürünler dışında, faaliyet alanına giren her türlü malzemeyi, kalite ve standartları gözetmek suretiyle serbest rekabet koşullarında, daha çok iç ve gerektiğinde dış piyasadan, ihale yoluyla gerçekleştirdiği toplu alımlarla en ekonomik biçimde karşılayarak, yurt genelinde uyguladığı tek fiyat üzerinden, en kısa zamanda teslim yerlerine ulaştırmak gibi çok önemli bir hizmet fonksiyonunu yerine getirmekte olup, zaman içinde artan ve değişen ihtiyaçlar ile ürün çeşitlerine paralel olarak, muhtelif malzeme taleplerini, azami ölçüde karşılamak amacıyla DMO stokları dışındaki ürünler için, l99l yılından itibaren başlattığı “Katalogla Satış” uygulaması yanında, internette açılan web sitesinde, “Sanal Katalog” yoluyla da satış yapma aşamasına gelmiş bulunmaktadır.
Devlet Malzeme Ofisi, gerçekleştirmekte olduğu standardizasyon ve kalite kontrol çalışma ve hizmetleriyle; konusuna giren malzemenin standartizasyonunu sağlamak, üretim safhasında imalat kontrolleri yaparak mamulün kusurlu olmasını önlemek, ofis ile iş yapan özel sektöre kalite kontrol anlayışını yerleştirerek üretim kalitesini yükseltmek, firmaları yeni teknolojiye yönlendirmek suretiyle malzemeye ait imalat sanayi tekniğinde bir ölçüde birlik sağlayarak, imalatın daha iyiye yöneltilmesi açısından sanayiye hizmet etmek gibi fonksiyonları da yerine getirmektedir.

Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Teşkilat Kanununda idarelere bazı ihtiyaçlarını bu kurumdan karşılamaları hususunda zorunluluk yükleyen özel hükümler mevcut iken, 233 sayılı “Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname” ye göre çıkarılan Ana Statüsünde idarelere zorunluluk yükleyen özel hükümlere yer verilmemiştir.

İdarelerin, ihtiyaçlarını Devlet Malzeme Ofisinden karşılamaları hususunda bir zorunluluk bulunmamakla birlikte; 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesinin (e) bendi gereğince bu Kanun kapsamındaki kuruluşların, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğünün ana statüsünde yer alan mal ve malzemeler ile ilgili olarak Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğünden yapacakları alımlar sözkonusu Kanun hükümlerinden istisna tutulmak suretiyle idarelere bir kolaylık sağlanmış olmaktadır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun Geçici 4 üncü maddesinin 4761 sayılı Kanunun 18 inci maddesi ile değişik (c) bendinde; Kanun kapsamına giren kuruluşların Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğünden yapacakları alımlara ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca belirlenebileceği hükmüne yer verilmiş olup, bu hükümden hareketle Maliye Bakanlığının, Taahhüt ve Sözleşme Tasarılarının Vizelerine İlişkin 2003/1 Sıra Nolu Genelgesinin ”lV- DEVLET MALZEME OFİSİNDEN YAPILACAK ALIMLAR” maddesinde gerekli düzenlemeler yapılmış ve 25 Şubat 2003 tarih, 25031 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Kanun kapsamına giren kuruluşların Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğünden yapacakları alımlara ilişkin usul ve esasların belirlenmiş olduğu bu düzenlemeye göre;

Devlet malzeme Ofisi Ana Statüsünün 4. maddesinde belirtilen; Genel bütçeye dahil daireler ile katma ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren teşebbüs, kuruluş, müessese ve bağlı ortaklıkların, özel kanunla kurulmuş tüzel kişiliği haiz banka, ofis, kurum, sandık ve kuruluşlar ile sermayesinin yarısından fazlası bunlara ait ortaklıkların, istedikleri ve teşekkülce uygun görüldüğü takdirde kamu yararına çalışan derneklerin, tüzel kişiliği haiz kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, vakıfların ve özel kanunlarına istinaden kurulmuş tarım satış ve tarım kredi kooperatif birliklerinin; Devlet malzeme Ofisi Genel Müdürlüğünün Ana Statüsünde yer alan mal ve malzemelerden, bu Genel Müdürlükçe her yıl yayımlanan “ Malzeme Listesinde” yer alması kaydıyla ihtiyaçlarını 4734 sayılı Kanun hükümlerine tabi olmaksızın temin edebilecekleri belirtilmiş olup, sözkonusu mal ve malzemelerin ihale yoluyla temin edilmesi halinde Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Ana Statüsünün 23 üncü maddesine göre oluşturulan Bakanlıklar arası Standardizasyon Komitesince standardı belirlenen malzemeler için bu standartlara uyulması gerektiği ayrıca vurgulanmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Devlet Malzeme Ofisi Ana Statüsünün 4. Maddesinde yazılı müşteri dairelerin;

1) Kağıt, karton, mukavva ve mamullerini,

2) Kırtasiye ve Büro malzemesini,

3) Büro makine ve aletlerini,

4) Büro mefruşatını,

5) Aydınlatma ve ısıtma araçlarını (Sabit tesisler hariç),

6) Temizlik Malzemesini,

7) Daire hizmetlerinde kullanılan motorlu taşıt araçlarını (Bisikletler dahil),

8) Sair döşeme,demirbaş, makine ve teçhizatından müşteri dairelerde ortak kullanım yeri olanlarını,

9) Motorlu taşıt araçlarının iç ve dış lastiklerini,

10) Matbuaların (formların) basım ve diğer basım işleri,

Gruplarından Elektronik satış Sitesinde ve yayınlanan Malzeme ve Fiyat Listelerinde yer alan malzemeler, Devlet Malzeme Ofisi tarafından sağlanmakta olup 4734 sayılı kanun kapsamındaki kuruluşlar belirtilen bu ihtiyaçlarını 4734 sayılı Kanun hükümlerine tabi olmaksızın eskiden olduğu gibi adı geçen Genel Müdürlükten temin edebileceklerdir.

Ancak; Malzeme ve Fiyat Listesinde yer almamakla birlikte; Ana Statü kapsamında bulunan malzemeler Kuruluşlar adına Ofisçe ihale yasası şartlarına göre (eskiden beri teknik şartnamelerine veya numunelerine göre temin edilerek satışı yapılan malzemeyi teşkil etmekte olan) Ofis stoku olarak temini yoluna gidilebilmektedir

Ayrıca; Kuruluşların Devlet Malzeme Ofisi Basım Müessesesinde üretilerek satışı yapılan “Baskılı Matbua” ihtiyaçları Malzeme Listesinde yer almakta olup, Kurumlarca talep edilen farklı formlar da Malzeme Listesi kapsamına dahil edilerek satılabilmektedir.

Standart dışı matbua ve baskılı bilgisayar formlarının basılması işleri ise aynı şekilde Devlet Malzeme Ofisi Basım Müessesesi’nce yürütüldüğünden müşteri dairelerin baskı ihtiyaçlarının ne fiyatla basılabileceği ve hangi tarihlerde teslim edileceği hususunda doğrudan doğruya “Devlet Malzeme Ofisi Basım Müessesesi Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.

Related Posts

Onarım İşine Ait İş Deneyim Belgesi İle Yapım İşi İhalesine Teklif Verilebilir mi?

Onarım İşine Ait İş Deneyim Belgesi İle Yapım İşi İhalesine Teklif Verilebilir mi? Toplantı No : 2009/080 Gündem No : 2 Karar Tarihi : 16.11.2009 Karar No : 2009/UY.III-2743 Şikayetçi:…

İhale Konusu İşe Ait İnşaat Kalemlerine İlişkin Projelerin Bulunmaması (Kik Kararı)

Toplantı No  : 2007/011 Gündem No  : 95 Karar Tarihi : 12.03.2007 Karar No  : 2007/UY.Z-980 Şikayetçi:  Karacan İnş. Tic. Nak. Turz. Ltd. Şti. vekili Av. Fatma Tıraşoğlu, Barbaros Cad.…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Riskli Yapı Şerhi Bulunan Taşınmazlarda Harç Muafiyeti

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 37 views
Riskli Yapı Şerhi Bulunan Taşınmazlarda Harç Muafiyeti

Temsil Ağırlama Giderleri Örnek Sayıştay Kararları-1

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 38 views
Temsil Ağırlama Giderleri Örnek Sayıştay Kararları-1

Harcırah Kanunu İle İlgili Örnek Sayıştay Kararları-1

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 61 views
Harcırah Kanunu İle İlgili Örnek Sayıştay Kararları-1

Cumhuriyet Öncesi Memurların Maaş Rejimi

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 37 views
Cumhuriyet Öncesi Memurların Maaş Rejimi

Şirketin Aktifindeki Binanın Şartlı Olarak Belediye Bağışlanması Durumunda Arazi Değeri Kurum Kazancından İndirilebilir mi?

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 38 views
Şirketin Aktifindeki Binanın Şartlı Olarak Belediye Bağışlanması Durumunda Arazi Değeri Kurum Kazancından İndirilebilir mi?

İşçilere Bağlı Oldukları Sendika Dikkate Alınarak Farklı Muamele Yapılmasının Meşru Bir Amacı Olmadığı

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 35 views
İşçilere Bağlı Oldukları Sendika Dikkate Alınarak Farklı Muamele Yapılmasının Meşru Bir Amacı Olmadığı