![](https://www.kamufinans.com/wp-content/uploads/2015/11/71fb15c74de5bb187e20e0243b7a36261.jpg)
![](https://www.kamufinans.com/wp-content/uploads/2015/11/71fb15c74de5bb187e20e0243b7a36261.jpg)
Derneğin Dağıtılması (Fesih)
Derneğin dağıtılması yani feshi, derneğin herhangi bir kararla varlığına son verilmesi demektir. Dağıtılma üç şekilde ortaya çıkmaktadır.
Derneklerin kendilerini her zaman feshedebilecekleri Dernekler Kanunu’nun 49 ve Medeni Kanun’un 69 uncu maddesi gereğidir. Fesih kararını vermeye yetkili organ ise genel kurul’dur. (Dernekler Kanunu m.26/8, 49/1)
“Genel kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde, üyeler 21 inci maddeye göre ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir. Feshe ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
Derneğin feshi yönetim kurulu tarafından beş gün için de mahallin en büyük mülki amirliğine yazıyla bildirilir.
Bir derneğin kapatılması için dava açıldıktan sonra, derneğin genel kurulu tarafından verilen fesih kararı, açılmış bulunan davanın yürütülmesine ve kapatma kararı verilmesi halinde doğacak hukuki sonuçlara engel olmaz. (Dernekler Kanunu m.49)
Derneklerin yargısal bir kararla yani mahkeme kararıyla kapatılabilmesi için Dernekler Kanunu ile Medeni Kanunda belirtilen şartların oluşması gerekmektedir,
Bunlar;
Hükmî şahıslar hukuka, ahlâka ve âdaba aykırı amaçlarla kurulamazlar; diğer bir deyişle amaçları hukuka, ahlâka ve âdaba aykırı olan hükmî şahıslar şahsiyet kazanamazlar (MK m.45/II). Başlangıçta amacı hukuka, ahlâka ve âdaba aykırı olmayan bir hükmî şahsın – derneğin – amacı sonradan hukuka, ahlâka ve âdaba aykırı hâle gelirse, bu dernek ilgililerden birinin veya savcının talebi üzerine mahkeme kararıyla feshedilir. (kapatılır) (MK. M.71)
“Dernekler,
“Dernekler,
Kesinleşen mahkeme kararı ile belirlenmesi halinde dernek bir ilde faaliyet gösteren derneklerden ise ilgili valiliğin veya Cumhuriyet savcılığının, birden çok ilde faaliyet gösteren derneklerden ise İçişleri Bakanlığı’nın veya dernek merkezinin. bulunduğu i1 valiliğinin veya Cumhuriyet savcılığının istemi üzerine mahkemece temelli olarak kapatılır. (Dernekler Kanunu m.53)
Dernekler asliye hukuk mahkemesinin kararı üzerine feshedilirler.
Genel kural derneklerin mahkeme kararı ile feshedilmesi olmakla beraber bazı durumlarda idarî bir kararla da dernekler feshedilebilmektedir.
Bu durumlar Dernekler Kanunu’nun 11 ve 12 nci maddelerinde belirtilmiştir. Anılan maddelerde belirtildiği üzere uluslararası beraberlik veya işbirliği yapılmasında yarar görülen hallerde uluslararası amaç gütmesine veya bu yönde faaliyet göstermesine izin verilen Türkiye’deki derneklerin katıldığı veya işbirliği yaptığı yabancı dernek veya kuruluşların, kanunlarımıza ve ulusal çıkarlarımıza uymayan veya kuruluş amaçlarıyla bağdaşmayan faaliyetlerde bulunması halinde, Türkiye’de kurulmuş derneğin, bu yabancı dernek veya kuruluşlarla olan ilişkilerine son verilmesine;
Yurt dışında kurulan veya uluslararası beraberlik ve işbirliği sağlamak amacı güden derneklerden Türkiye’de şube açmasına veya Türkiye’deki derneklere katılmasına veya işbirliği yapmasına izin verilenlerden kanunlarımıza veya ulusal çıkarlarımıza uymayan veya kuruluş amaçlarıyla bağdaşmayan faaliyetlerde bulunması halinde, açılmış olan şubelerin kapatılmasına veya verilen iznin geri alınmasına;
Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı’nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir.
(*) Prof. Dr. Turgut AKINTÜRK, a.g.e., sf. 183.
Medyada çıkan haberlere göre muhasebe denetmenliğinin tekrar geri getirileceği ve yeniden bu kardolara personel alınacağı söyleniyor…. Kamufinans.com web sitesi olarak, bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz… Muhasebe denetmenliği ile ilgili…
Macaristan Ekonomisi Detaylı Analizi Macaristan ihracat odaklı bir ekonomiye sahip olup, uluslararası ekonomik konjonktürün yarattığı risklere açıktır. Dış ticaretinin büyük bir bölümünü AB ülkeleriyle yapan ülke, küresel krizin etkisi altına…