Denetçi Türleri Nelerdir?

Denetçi-3

DENETÇİ TÜRLERİ

 

 

Denetçi, denetim faaliyetini yürüten, mesleki bilgi ve deneyime sahip, bağımsız davranabilen ve yüksek ahlaki nitelikleri taşıyan uzman bir kişidir. Denetçiler genel olarak üç gruba ayrılır:

3.3.1 Bağımsız Denetçiler:

Bağımsız denetçiler, müşterilerine profesyonel denetim hizmeti sunan ve tek başına çalışan uzman kişiler ile bir denetim işletmesinde görevli kişilerdir. Bağımsız denetçiler eğitimleri, deneyimleri ve bağımsız olma nitelikleri ile çeşitli denetim işlevlerini en iyi şekilde sürdürebilecek yetenekteki kişilerdir.

Bağımsız denetçilerin yapacakları denetimler; finansal tabloların denetimi, uygunluk denetimleri (şekil açısından denetim) ve faaliyet denetimleridir.

Sayılan her türde denetim çalışması ve bu çalışma ile ilgili taraflar aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi özetlenebilir.

Bağımsız denetçiler çeşitli kuruluşlara hizmet verir. Bağımız denetçilerin müşterileri arasında kar amaçlı işletmeler, kar amaçsız işletmeler, resmi kuruluşlar ve kişiler bulunmaktadır.

Denetçiler de aynen avukatlar ve doktorlar gibi serbest meslek sürdüren kişiler olup, bir ücret karşılığında faaliyet gösterirler. Denetçiler bu faaliyetlerini sürdüren kişiler olup, bir ücret karşılığında faaliyet gösterirler. Denetçiler bu faaliyetlerini sürdürürken bağımsız olarak çalışırlar.

Bağımsız denetçiler belirli bir sınavı geçirip bu faaliyeti yapma yetki ve fermanını kazanmış, uzman kişilerdir.

3.3.2. İç Denetçiler :

İç denetçiler, bir işletmede kurmay görevi üstlenmiş kişilerdir. İç denetçiler bağlı bulundukları işletmede iç denetim hizmeti yapan bir kurmay bölümün üyeleridir. Bu hizmeti sunan bölüme, “İç Denetim Bölümü” adı verilir. İç denetimin amacı genel olarak organizasyonun yöneticilerine sorumluluklarını etkin ve verimli bir biçimde yerine getirmelerine yardımcı olmaktır. Bu genel amaca ulaşmak için iç denetçiler şu faaliyetleri yerine getirirler:

  1. a) Finansal kontrollerin, muhasebe kontrollerinin ve diğer faaliyetler ile ilgili kontrollerin sıhhatini, yeterliliğini ve uygulanmasını dikkatle gözden geçirerek değerlemek ve uygun maliyetli etkin kontrol sistemlerini geliştirmek ve uygulatmak.
  1. b) Faaliyet ve işlemlerin belirlenmiş politikalara, planlara ve yönergelere uygunluğunu soruşturmak.
  1. c) İşletmenin varlıklarının her türlü zararlara karşı korunmakta olduğunu araştırmak.
  1. d) Yönetimin düzenleyip sunduğu her türlü bilginin doğruluk ve güvenilirliğini araştırmak.
  1. e) Üstlenilen sorumlulukların yerine getirilmesi ile ilgili faaliyetlerini (başarının) kalitesini araştırmak.
  1. f) Faaliyetlerle ilgili gerekli iyileştirme önlemlerini yönetime tavsiye etmek.

İç denetçilerin faaliyetleri sonucu ulaştıkları bulgular doğrudan doğruya o işletmenin yöneticileri ve yönetim kurulları tarafından kullanılır. Bunun yanı sıra iç denetim kurulunun işletmedeki iç kontrol sistemi ile ilgili olarak hazırladığı rapor bağımsız denetçinin çalışmalarına ışık tutar. İç denetçiler, ağımsız denetçilerin gerekli gördüğü hallerde onlara yardımcı olur.

İç denetçilerin faaliyetlerini sürdürmede ve iç denetim raporunu düzenlemede tarafsızlığını ve bağımsızlığını sağlamak için, bunların raporlarını yönetim kuruluna vermeleri ve ilişkilerinde yönetim kuruluna karşı muhatap ve sorumlu olmaları yoluna gidilmektedir.

3.3.3. Kamu Denetçileri:

Kamu denetçileri kamusal örgütlere bağlı olarak çalışan denetçilerdir. Çeşitli devlet kurumları içinde kurulup örgütlendirilmiş olan bu denetim birimleri kamu ve özel işletmelerin yasalara, yönetmeliklere, devletin ekonomik politikasına ve kamu yararına bağlılık derecesini izler ve denetler.

[1] Ersin GÜREDİN, DENETİM age. s.9

Related Posts

Kamu Kaynağı Nedir? Kamu Gideri Nedir? Özel Gelir Nedir?

A-5018 SAYILI KANUNUN AMACI Kamu kaynaklarının, kalkınma planları ve programlarda yer alan politika ve hedefler doğrultusunda etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve malî…

Karşı Davada Yetkili Mahkeme Nedir?

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 13’üncü maddeside karşı davalarda yetki gösterilmiştir. Söz konusu madde aşağıda gösterilmiştir. “Karşı davada yetki MADDE 13-(1) Kesin yetkinin söz konusu olmadığı hâllerde, asıl davaya bakan…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kaçırdığın Haberler

Karşı Davada Yetkili Mahkeme Nedir?

  • By admin
  • Şubat 23, 2025
  • 129 views
Karşı Davada Yetkili Mahkeme Nedir?

Kamu Kaynağı Nedir? Kamu Gideri Nedir? Özel Gelir Nedir?

  • By admin
  • Şubat 23, 2025
  • 156 views
Kamu Kaynağı Nedir? Kamu Gideri Nedir? Özel Gelir Nedir?

Belediyelerde Memur Kadrosuna İlişkin İşlemler

  • By admin
  • Şubat 23, 2025
  • 187 views
Belediyelerde Memur Kadrosuna İlişkin İşlemler

Kimler Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartı Alabilir? (ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ SEYAHAT KARTLARI YÖNETMELİĞİ)

  • By admin
  • Şubat 23, 2025
  • 141 views
Kimler Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartı Alabilir? (ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ SEYAHAT KARTLARI YÖNETMELİĞİ)