Defterdar Kimdir? Defterdar Ne İş Yapar? Nasıl Defterdar Olunur?

 

Defterdar Nedir, Görevleri Nelerdir? Defterdar Ne İş Yapar?

Defterdar, Maliye Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan ve bulunduğu ilin mali işlerinden sorumlu devlet memurudur. Defterdarlık için aranan ilk şart memur olmaktır. Tüm atamalar Maliye Bakanlığı tarafından yapılır. Defterdar olmak isteyenlerin üniversitelerin 4 yıllık iktisat ya da işletme bölümünden mezun olmaları gerekmektedir. Defterdar nedir, görevleri nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik.

Staff on Demand - Utility Excellence

 

 

Defterdar, Osmanlı Devleti’nde maliye nazırına verilen addır. Defterdar aynı zamanda Divan-ı Hümayun üyesi idi. Ayrıca eyalet defterdarları vardı ve bunları maliye nazırından ayırma için mutlaka eyalet defterdarı ya da nazır-ı emval denilirdi.

 

 

Professional business team Stock Photo by ©opolja 45960969

 

 

Defterdar Ne Demek?

Defterdar, devlet hazinesinin alacaklarının tahsilatı ve kamu hizmetlerinin giderleri ile ilgilenen kişidir. Maliye Bakanlığı tarafından sorumlu olduğu ilin mali işlerini yürütmekle görevlendirilen üst düzey devlet memurudur. Atandığı ilde Maliye Bakanlığının en yüksek dereceli memuru olarak tanımlanır ve ayrıca bakanlığın il ve ilçe teşkilatının da amiri konumundadır.

 

 

Defterdar Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Görev yaptığı ilde Maliye Bakanlığını temsil eden defterdarın Resmi Gazetede yayımlanan “1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” ne göre görevleri şöyledir;

  • Kamu hizmetleri için gereken gerekli ödemelerin bütçeden yapılmasını ve hazineye ait alacakların tahsil edilmesini sağlamak,
  • Devletin genel bütçesindeki ödenekten kamu çalışanlarına, müstahdemlere ve istihkak sahiplerine gerekli ödemeleri yapmak,
  • İl içindeki tüm mali işlemlerin ilgili kanun ve mevzuat hükümlerine göre yürütülmesini ve mali işlemlerin denetlenmesini sağlamak,
  • Kanuna uygun olmayan hareketlerde bulunanlar hakkında takibatta bulunmak,
  • İl merkezi ve ilçelerde görevli maliye memurlarının atanmasından ve sicillerinin tutturulmasından sorumlu olmak.
Business people shaking hands after successful negotiations

Defterdar Olmak İçin Gerekenler

Defterdar olabilmek için ilk ve en önemli koşul devlet memuru olmaktır. Defterdar atamaları Maliye Bakanlığı tarafından yapılır. Atanacak defterdarlar ise Resmî Gazete’de yayımlanan “Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliği”ne göre belirlenir.

  • Defterdar olabilmek için üniversitelerin dört yıllık yüksek öğrenim eğitimi veren iktisat, hukuk, işletme, yönetim bilimi bölümlerinden mezun olmak ya da Maliye Meslek Yüksek Okulunu bitirmek gerekir.
  • Dört yıllık ilgili yüksek öğrenim bölümlerinden mezun olanların memur olarak 12, Maliye Meslek Yüksek Okulu mezunlarının ise 14 yıl kamuda çalışmış olması zorunluluğu vardır.
  • Defterdar adayının son 3 yıllık sicil notunun olumlu ve ayrıca sicil not ortalamasının en az iyi derecede olması gerekir.
  • Maliye Bakanlığının en önemli görevlerinden biri olan defterdarlık makamı için kişinin mesleğin gerektirdiği bilgi, tecrübe, kişilik ve temsil kabiliyeti gibi niteliklere sahip olması oldukça önemlidir.
  • Defterdar adayının en az 2 yıl Milli Emlak Dairesi Başkanı ya da Defterdar Yardımcısı olarak çalışmış olması gerekir.
  • Defterdar olabilmek için en önemli olan konulardan biri de ataması yapılacak birimden teklif alması zorunluluğudur.

About Us

Defterdar Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Dört yıllık eğitim veren üniversitelerin Maliye, İktisat, Hukuk, İşletme ve Yönetim bölümlerinden mezun olanlar ya da Maliye Meslek Yüksekokullarında eğitim görenler defterdar olabilir.

Defterdar Nedir Nasıl Defterdar Olunur?

Defterdar maliye bakanlığının illerinde görevli olan ey yüksek görevli kişidir. Defterdarlık görevi verilen kişi çalışmış olduğu ildeki mali işlerden sorumlu olan kişidir. Mali işlerin mevzuat ve kanuna göre yürütülmesini temin eder. Artan nüfustan dolayı defterdarlığın önemi artmıştır.

 

Professional business team Stock Photo by ©opolja 45960903

 

 

 Defterdar Nedir, Ne İş Yapar?

Maliye Bakanlığı adı altında illerde kurulmuş olan kamu idaresi olan defterdarlığın başındaki ad olan defterdar, kurumun tesis edilmiş olduğu ilin bütün mali işlerinden yükümlü olan isimdir. Defterdar, vergi ve harç benzeri hazine alacaklarının tahsil edilmesi ve hazineye gelir sağlanması benzeri işlerden yükümlüdür.

Genel bütçedeki ödenekten kamu hizmetinde görevli memurlara, müstahdemlere veya istihkak sahiplerine gerekli olan ödemeleri yaptırmakla yükümlüdür. Tesis edilmiş olduğu ildeki işlemlerin ilgili kanuna ve mevzuata göre yürütülmesini sağlamaktadır.

 

Portrait in full growth. team of young business people. Professional team  of business people. concept of success. | CanStock

 

 

Defterdar Nasıl Olunur?

Defterdar olmak için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlardan önemli olanlardan biri ise 4 yıllık üniversite eğitimi almış olmaktır. 4 yıllık üniversitelerde maliye, işletme ve iktisat bölümlerini okumak gerekmektedir. Bunun yanı sıra ise kanunlarda belirtilen yeterliliği de sağlamış olmak gerekmektedir.

Defterdarlar bir ilin mali işlerinden sorumlu olan en yüksek rütbeli kişi olmasından dolayı devlet açısından önemli bir yer tutmaktadır. Defterdarlar bulundukları illerdeki işlemlerin kanunlara uygun şekilde işlenmesini sağlamakla yükümlüdür. Bunlar sonucunda defterdar olma şartları başarılı olan insanlar için iyi bir seçenek olarak karşılarına çıkmaktadır.

 

Group Portrait Professional Business Team Looking Stock Photo (Edit Now)  138247802

 

Defterdarın Görevleri Nedir?

– Kamu hizmetleri için gerekli olan ödemelerin bütçeden yapılmasını ve hazineye ait olan alacakların kanuna uygun şekilde tahsil edilmesini sağlamak

– Devletin genel bütçesinde yer alan ödenekten kamu çalışanlarına, müstahdemlere ve istihkak sahiplerine gerekli olan ödemeleri yapmak

– İl içinde yer almakta olan tüm mali işlemlerin ilgili olan kanun ve mevzuat hükümlerine göre yürütülmesini ve mali uygulamaların denetlenmesini sağlamak

– Kanuna uygun şekilde olmayan işlemlerde bulunanlar hakkında takibatta bulunmak

– İl merkezinde ve ile bağlı olan ilçelerde görevli maliye memurlarının atanmasından ve sicillerinin tutturulmasından yükümlü olmak

 

Portrait of a Professional Business Team in the Office Stock Image - Image  of experience, persons: 125312675

 

 

Defterdar Olma Şartları?

Defterdar olma şartlarının birincisi 4 yıllık üniversite eğitimi almaktır. Üniversitelerde yer alan maliye, işletme ve iktisat gibi bölümlerde okumak gerekmektedir. Defterdar olma şartlarından bir diğeri ise belirli bir süre defterdar yardımcılığı yapmaktır. Defterdar yardımcılığının süresi ise iki yıldır. Bu yardımcılığı yapan kişiler başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra defterdar olmaya hak kazanırlar. Defterdarlar bir ilin mali işlerden sorumlu en yüksek rütbeli kişisi olmasından dolayı önemli bir yer tutar ve bundan dolayı sıkı işlemlere tabi tutulmaktadırlar. Defterdar olmak isteyen kişiler yukarıda sayılmış olan şartları sağlamak zorundadırlar.

 

Business Team Working Together On Laptop In The Office Stock Photo, Picture  And Royalty Free Image. Image 44852678.

 

Defterdar Maaşları ve İş İmkanları

Defterdar pozisyonunda çalışan kişilerin maaşları kariyerlerine ve çalıştıkları yıla göre değişiklik göstermektedir. Defterdar maaşları kariyerin yanı sıra yıllık enflasyon oranlarına göre artış göstermektedir. Şuan defterdar maaşları ise en az 12.000 TL en fazla ise 15.000 TL olarak ifade edilmiştir. Defterdar ortalama maaşı ise 12.000 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca kayyımlık maaşı ve yönetim kurulu üyeliği maaşı da ilave olarak alınanbilir…

Defterdarlık mesleğinin iş imkanları ise oldukça fazladır. Defterdarlık iş imkanları muhasebat bölümleri ve muhakemat bölümleri olarak adlandırılır.

 

Business People Working Together As a Team Stock Photo - Image of manager,  corporate: 107749504

 

Defterdarlığa Bağlı Birimler Nelerdir?

Muhasebat bölümleri şu şekildedir; Muhasebe Müdürlükleri, Saymanlık Müdürlükleri, Mal müdürlükleri. Muhakemat bölümleri ise Personel Müdürlükleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ayrıca Muhasebe Denetmenleri Defterdara bağlı olarak çalışmaktadır…

Vergi Dairesin Başkanlıklarının  olmadığı illerde,  vergi ve gelir birimleri de Defterdarlığa bağlı olarak çalışmaktadır…Örneğin Kırklareli ilinde Vergi Dairesi Başkanlığı olmadığı için, Gelir ve Vergi Birimleri Defterdara bağlı olarak hizmet vermektedirler….

Milli Emlak Birimleri eskiden Defterdarlığa bağlı olarak hizmet vermekte iken yapılan değişiklikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı olarak hizmet vermektedir…

Buna karşın, Milli Emlak Birimlerinin tekrar Defterdarlık bünyesine geçeceği değerlendirilmektedir…..

Defterdarlıklar ayrıca illerde Valilik ve diğer kamu kurumlarına mali alanlarda karşılaşılan sorunların çözümünde danışmanlık görevi ifa etmekte, bazı illerde yatırım izleme birimlerine (Yikob) (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları) mali alanda destek hizmeti vermektedirler.

Artan nüfus ve gelişen teknoloji ile mali işler artış göstermektedir. Bundan dolayı defterdarlığın önemi de artmıştır.

 

 

 

 

Related Posts

Başka bir bankayla birleştirilen bankaların teminat mektuplarının geçerlilik durumu nedir? (2886 Sayılı Kanun)

Başka bir bankayla birleştirilen bankaların teminat mektuplarının geçerlilik durumu nedir? Konuyla ilgili olarak Devlet Muhasebesi Yönetmeliğinin 39’ uncu maddesinde “…Teminat ve garanti mektupları ile şahsi kefalete ilişkin belgelerin saymanlıklarda gereksiz…

Kişilerden Alacaklar Hesabına İlişkin İşlemler ve Muhasebe Kayıtları-1

S0N DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE KİŞİLERDEN ALACAKLAR HESABINA İLİŞKİN İŞLEMLER I-Giriş Kamu kesiminin ihtiyaç duyacağı tüm mali verilerin günü gününe, doğru, güvenilir bir şekilde kaydedilip saklaması; bunların işlenerek analiz edilmesi ve böylece…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Başka bir bankayla birleştirilen bankaların teminat mektuplarının geçerlilik durumu nedir? (2886 Sayılı Kanun)

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 5 views
Başka bir bankayla birleştirilen bankaların teminat mektuplarının geçerlilik durumu nedir? (2886 Sayılı Kanun)

Kişilerden Alacaklar Hesabına İlişkin İşlemler ve Muhasebe Kayıtları-1

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 3 views
Kişilerden Alacaklar Hesabına İlişkin İşlemler ve Muhasebe Kayıtları-1

2019 Yılı ve Geçmiş Yıllar Yasal Faiz Oranları

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 8 views
2019 Yılı ve Geçmiş Yıllar Yasal Faiz Oranları

Bu Borç Kimin Borcu?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 11 views
Bu Borç Kimin Borcu?

Günüm dolunca prim ödemeyi durdurayım mı ödemeye devam edeyim mi?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 13 views
Günüm dolunca prim ödemeyi durdurayım mı ödemeye devam edeyim mi?

Doğum sonrası alınan raporların izne çevrilmesi

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 10 views
Doğum sonrası alınan raporların izne çevrilmesi