DAMGA VERGİSİ KANUNU TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN İHALE MEVZUATINA YANSIMALARI

imzalayan-bayan-1

9 Ağustos 2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 29 Eylül 2016 tarih ve 29842 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile İhale mevzuatını da ilgilendiren konularda değişiklikler yapılmıştır. Aşağıdaki analizimizde bu değişiklikler incelenecektir.

9 Ağustos 2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ve 29 Eylül 2016 tarih ve 29842 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği” ile İhale mevzuatını da ilgilendiren konularda değişiklikler yapılmıştır.

Aşağıdaki yazımızda bu değişiklikler incelenecektir.

1-İdareler ile ihale üzerinde kalan firmalar arasında imzalanan sözleşmelerin sadece tek nüshası vergiye tabidir.

29 Eylül 2016 tarih ve 29842 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği” nin “Nüshalarda Damga Vergisi Uygulaması” başlıklı 2. maddesinde

“(1) 6728 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi, “Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtlardan, maktu vergiye tabi olanların her bir nüshası ayrı ayrı aynı miktarda; nispi vergiye tabi olanların ise sadece bir nüshası damga vergisine tabidir.” şeklinde değiştirilmiştir.

(2) Damga Vergisi Kanunu uygulamasında aynı hüküm ve kuvveti haiz olmak üzere birden fazla düzenlenmiş ve taraf/taraflarınca ayrıca imzalanmış olan kâğıtların her biri nüshadır. Bu kapsamda nüshalar, belli bir hususu ispat ve belli etmek üzere müstakilen ve aynı zamanda farklı mekanlarda ibraz edilebilir mahiyette olan kağıtları ifade etmektedir.

….

(6) Kanunla yapılan düzenleme öncesinde, gerek nispi gerekse maktu damga vergisine tabi kağıtlar, nüsha sayısına göre ayrı ayrı aynı nispet ve miktarda damga vergisine tabi tutulmaktaydı.

(7) Yapılan düzenleme uyarınca, damga vergisi yönünden vergiyi doğuran olayın ilgili maddenin yürürlük tarihinden (9/8/2016) itibaren gerçekleşmesi durumunda, birden fazla nüsha olarak düzenlenen nispi vergiye tabi kağıtlarda sadece tek nüsha üzerinden damga vergisi hesaplanacaktır.

(8) Maktu damga vergisine tabi kağıtlarda ise her bir nüshadan ayrı ayrı aynı miktarda vergi alınması uygulamasına devam edilecektir.” hükümleri bulunmaktadır.

Bilindiği üzere 4735 sayılı Kamu İhale sözleşmeleri Kanununa göre idareler ve yükleniciler arasında imzalanan sözleşmeler tek nüsha olarak düzeleşmektedir. Ancak istisna olarak idarelerin yada yüklenicilerin talebi halinde sözleşmeler birden çok nüsha olarak düzenlenmesinde de ihale mevzuatına göre herhangi bir sakınca yoktur.

09.08.2016 tarihinden önce düzenlenmiş olan sözleşmelerin her nüshası için damga vergisi ödenmesi gerekmekte iken 09.08.2016 tarihinde yapılan yukarıdaki düzenleme ile sözleşmeler birden çok nüsha olarak düzenlense dahi damga vergisi tek nüsha üzerinden alınacaktır.

ÖRNEK:11.08.2016 tarihinde a idaresi ile b yüklenicisi arasında 100.000 TL bedel üzerinden 3 nüsha olarak sözleşme düzenlenmesi halinde bu sözleşmenin damga vergisi tek nüsha üzerinden 100.000 x 0,0948 = 9480 TL olarak tahsil edilmesi gerekir.

2-İhalenin iptal edilmesi halinde damga vergisi geri iade edilecek.

29 Eylül 2016 tarih ve 29842 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği” nin “Nüshalarda Damga Vergisi Uygulaması” başlıklı 7. maddesinde

(1) 6728 sayılı Kanunun 28/b maddesiyle 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “II.Kararlar ve mazbatalar” başlıklı bölümünün (2) numaralı fıkrasına “(4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlara şikayet veya Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet ya da yargı kararı üzerine ihalenin iptal edilmesi halinde, bu ihale kararının hükmünden yararlanılmayan kısmına isabet eden damga vergisi ret ve iade olunur. Sözleşmenin düzenlenmiş olması durumunda sözleşmeye ilişkin damga vergisi ret ve iade edilmez.)” şeklinde parantez içi hüküm eklenmiş olup, düzenleme sonrası söz konusu fıkra aşağıdaki gibidir.

“İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararları (4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlara şikayet veya Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet ya da yargı kararı üzerine ihalenin iptal edilmesi halinde, bu ihale kararının hükmünden yararlanılmayan kısmına isabet eden damga vergisi ret ve iade olunur. Sözleşmenin düzenlenmiş olması durumunda sözleşmeye ilişkin damga vergisi ret ve iade edilmez.)”

…..

(4) Söz konusu fıkradaki düzenleme sonrasında, Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihale makamı olan kurum ve kuruluşlara şikayet veya Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet ya da yargı kararı üzerine ihalenin iptal edilmesi nedeniyle hükmünden kısmen veya tamamen yararlanılmayan ihale kararına ait damga vergisi ret ve iade edilecektir. Bu çerçevede;

a) 488 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında, sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunan mükelleflerce mükellefiyetlerinin bulunduğu vergi dairelerine,

b) 488 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunmayan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince, gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine,

c) Ödemenin vergi daireleri dışındaki muhasebe birimlerine yapılmış olması durumunda, yukarıda belirtilen ilgili vergi dairesine,

başvurulması durumunda iade işlemi gerçekleştirilecektir.

(5) Başvuru sırasında, damga vergisinin ödendiğine dair makbuz/vergi dairesi alındısı, ihalenin iptal edildiğine ilişkin tevsik edici belge ile ihale makamından ihalenin ne kadarının gerçekleştiğine ilişkin alınacak yazının ibrazı şarttır.

(6) Diğer taraftan, söz konusu ihale konusu işlerde sözleşme düzenlenmiş olması durumunda, sözleşmeye konu işin iptali halinde dahi sözleşmeye ait damga vergisinin iade edilmeyeceği hususuna açıklık getirilmiştir.” hükümleri bulunmaktadır.

ihale kararı damga vergisi İhale yetkilisinin ihale komisyonu tarafından alınan ihale kararı onaylayarak isteklilere tebliğinden itibaren 10 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idareler tarafından yapılan ihalelerin;

İhaleyi yapan İdarenin kendisi tarafından (resen yada şikayet başvurusu üzerine),

Kamu İhale Kurulu tarafından (itirazen şikayet başvurusu üzerine),

İdari Mahkemeleri,

Danıştay tarafından,

İptal edilmesi durumunda istekliler tarafından yatırılan ihale kararı damga vergisi geri alınabilecektir. Kısmi teklif alınarak yapılan ihalelerde sadece iptal edilen kısmın ihale kararı damga vergisi geri alınabilecektir. Ancak idareler ile sözleşme imzalanması durumunda sözleşmenin iptal edilmesi durumunda dahi SÖZLEŞME DAMGA VERGİSİNİN iade edilmesi söz konusu değildir.

İhale Kararı damga vergisinin iade alınabilmesi için,

Damga vergisinin ödendiğini gösteren makbuz,

İhalenin iptal edildiğini gösteren belge,

İhale makamından ihalenin ne kadarının gerçekleştiğini gösteren belge,

İle birlikte bağlı bulundukları vergi dairelerine müracaat edilmesi gerekmektedir.

kaynak:http://www.kikuyusmazlikkararlari.com

  • Related Posts

    Kamu İhale Hukukuna Hakim Olan İlkeler Nelerdir?

    KAMU İHALE HUKUKUNA HAKİM OLAN İLKELER 1.GİRİŞ 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5 inci maddesinde ihale işlemlerinde gözetilmesi gereken temel ilkeler aşağıdaki şekilde belirlenmiştir: “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde;…

    Kamu İhalelerinde İş Deneyimi Nedir? İş Deneyimi Nasıl Belgelendirilir?

    Kamu İhalelerinde İş Deneyimi Nedir? İş Deneyimi Nasıl Belgelendirilir? İŞ DENEYİMİ 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun İhaleye katılımda yeterlik kuralları başlıklı 10 ncu maddesinin (b) bendinin 2 nci fıkrasında;  Kamu…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kaçırdığın Haberler

    4483 Sayılı Kanuna Göre Soruşturma İzni Verilmesi

    • By admin
    • Aralık 27, 2024
    • 52 views
    4483 Sayılı Kanuna Göre Soruşturma İzni Verilmesi

    Döviz Hesabı Muhasebe Kayıtları ve İşlemler-1

    • By admin
    • Aralık 27, 2024
    • 92 views
    Döviz Hesabı Muhasebe Kayıtları ve İşlemler-1

    Devlet Memuru Hastalık İzinleri

    • By admin
    • Aralık 27, 2024
    • 62 views
    Devlet Memuru Hastalık İzinleri

    Ödeme Belgelerinin Harcama Birimlerine Teslim Süresi

    • By admin
    • Aralık 27, 2024
    • 51 views
    Ödeme Belgelerinin Harcama  Birimlerine Teslim Süresi

    Tasfiye Memurları ile Kamu Alacaklarının Takibi

    • By admin
    • Aralık 27, 2024
    • 65 views
    Tasfiye Memurları ile Kamu Alacaklarının Takibi

    Yeniden Değerleme İşleminin Muhasebeleştirilmesi

    • By admin
    • Aralık 27, 2024
    • 56 views
    Yeniden Değerleme İşleminin Muhasebeleştirilmesi