İzmir deyince ilk akla gelen şeylerden bitanesi tabiki boyozdur….
Her izmirli mutlaka bir sabah boyoz yiyerek güne başlar….İzmirden başka bir yerde bulma imkanınız bulunmayan boyozu kim keşfetti?
Boyoz nasıl yapılır? Boyoz neden İzmire özel bir yiyecek….? tüm bu detayları öğrenmek için kamu finans editörleri sizler için araştırdı….
İzmirlilerin 500 yıllık vazgeçilmez lezzeti boyoz, özellikle kahvaltı sofralarını şenlendirmeye devam ediyor. Haşlanmış yumurta ve çay eşliğinde tüketilen boyoz, İzmir’in vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Boyozun nasıl yapıldığını merak eden vatandaşlar, en pratik boyoz tarifini internette araştırıyor. Peki, boyoz nasıl yapılır?
İspanyolca ‘bohça’ anlamına gelen ‘bollos’ kelimesinden türetilen boyoz, kente özgü bir damak tadı olarak 500 yılı aşkın bir süredir İzmir’de tüketiliyor. İzmirlilerin olmazsa olmazları arasında yer alan bu enfes lezzet, 1492 sonrasında İspanya’dan göç ederek kente yerleşen Sefarad Yahudileri tarafından İzmir mutfağına kazandırıldı. İşte, enginarlı, ıspanaklı, ballı gibi farklı tatlarla da yapılan boyozun en pratik tarifi…
MALZEMELER
500 gram un
250 mililitre ılık su
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Boyoz.!
Bir grup Yahudi usta, boyozu ilk kez 1930’lu yıllarda İzmir Mezarlıkbaşı’nda Agora yakınındaki bir fırında çıkarmaya başlamışlardı.
Başlangıçta ev boyozundan hareketle imalat yapılıyordu.
Zamandan kazanıp kâr edebilmek için boyozun seri olarak üretilmesi gerektiğini fark eden ustalar, evlerde teker teker yapılan boyozu onar onar çıkartabilecek bir yöntem geliştirdiler. Yıllar sonra, 1950’lerde boyoz ustaları, aralarına katılan Rumeli göçmeni ustalardan serpme börek açma yöntemini öğrendiler.
Hamur, serpme yöntemiyle daha ince, üstelik daha hızlı açılabiliyordu. Evlerde yapılması neredeyse imkansız olan serpme yöntemini boyoz üretimine uyarlayarak, bir ustanın tek başına günde bin tane boyoz çıkarabilmesini mümkün kıldılar.
Bu yolla daha ince açılan hamur, üstelik fırınlandıktan sonra pul pul dökülebilen bir yapı kazanıyordu. Böylelikle boyoz bugünkü şekline erişmiş oldu..
Elbirliği edip bilgi ve görgülerini paylaşarak bugünkü boyozu maharetle meydana getirenler, İzmir’in yalnızca Yahudi değil, farklı kökenlerden gelen börek ustalarıydı.
Ne yazık ki geçen zaman zarfında İzmir, Yahudi nüfusunun çoğunu kaybetti. Geride kalan Yahudi aileler evlerinde geleneksel boyozu her geçen gün daha seyrek yapar oldular, Sefarad mutfağının boyozunu İzmir’e ve İzmirlilere bıraktılar..
Fırınlarda çıkartılan boyoz şehirde tanındıkça çok sevildi ve bu değişik börek çeşidi İzmir’in günlük hayatı içinde farklı bir seçenek haline geldi.
Boyoz onlarca yıl boyunca yalnızca Agora, Azizler Sokağı, Kahraman Sokağı, sonra İkiçeşmelik, Kapılar ve ardından Tepecik’te yer alan fırınlarda üretildi. Seyyar satışıysa bu fırınlara bağlı satıcılar aracılığıyla oldu. 1980’lerin başında Alsancak’ın ilk boyoz fırını açılana dek şehrin bu kesimi henüz boyozu tatmamıştı bile…
Boyoz Nasıl yenir? boyozun sıcak ve çıtır çıtır olanları seçilir ve satıcıdan paket yapması istenir,paket yaparken yanına bir de kaynamış yumurta koyması söylenir.
Satıcı yumurtayı misina ile keser…Bunun özel bir anlamı yoktur…
Boyoz çayla içilir….Kahve ile içmeyi tercih edenler olsada asıl olarak çay ile yenilen bir gıdadır…
Kaynak:NEJAT YENTÜRK (Ayaküstü İzmir), hürriyet.com.tr
Ters Telleme Nedir? Ters Telleme Nasıl Yapılır? Ters Telleme Akordu Nedir?
Ters telleme, bağlamada kullanılan bir tel sistemidir. Bağlamada 3 tür telleme sistemi vardır… Bunlar; 1-Normal telleme 2-Ters telleme 3-Abdal sistemi telleme olarak ifade edilebilir… Şimdi bu sistemleri görelim…. 1-NORMAL TELLEME…
Gıybet Duası…Gıybet ve İftiradan Korunması Duası…Kim Gıybet Etti (Gıybet Edeni Bulan Dua)
Gıybet nedir? Gıybet yapmanın cezası nedir? Yüce dinimiz islamın gıybete bakış açısı nedir? Gıybetten kurtulma duası nedir….Kimler gıybet etti nasıl anlaşılır…İftiradan korunmak için en güzel dualar…. Gıybet dedikodu yapmak anlamına…