![](https://www.kamufinans.com/wp-content/uploads/2016/03/66921528854eb5f8b0e75cb9eb7b8d1b.jpg)
![](https://www.kamufinans.com/wp-content/uploads/2016/03/66921528854eb5f8b0e75cb9eb7b8d1b.jpg)
Memurların kurum dışından boş kadrolara vekaletlerinde herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. Yani tüm boş kadrolara kurum dışından vekil atanabilecektir.
DMK’nın değişik 86 ncı maddesine göre, boş kadroya kurum dışından atanan memurlara, bu vekalet görevinin ücretsiz olarak gördürülmesi esastır. Ana kural bu olmakla birlikte yine aynı maddede vekalet ücreti verilecek görevler sayılmıştır.
1- 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabilir. Ancak, boş veya boşalmış bulunan saymanlık kadrolarına açıktan atama yapılamaz.
2- 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda çalışan veteriner hekim veya hayvan sağlık memurları, veteriner hekim veya hayvan sağlık memuru bulunmayan belediyelerin veterinerlik veya hayvan sağlık memurluğu hizmetlerini ifa etmek üzere bu hizmetlerle ilgili kadrolara vekalet aylığı verilmek suretiyle atanabilirler.
Belediyelerin veteriner hekim veya hayvan sağlık memurluğu kadrolarına kurum içinden atama yapılamaz. Ancak, kurum dışından atama yapılabilir. Kurum dışından belediyelerin veteriner hekim veya hayvan sağlık memurluğu kadrolarına atanacak kişilerin de veteriner hekim veya hayvan sağlık memuru olması zorunludur. Yani, veteriner hekim olmayan bir memur belediyelerin boş bulunan veteriner hekimlik kadrosuna atanamayacaktır.
DMK’nın 86 ncı maddesinin beşinci fıkrasında geçen “veteriner hekim veya hayvan sağlık memuru bulunmayan” cümleciğindeki “bulunmayan” kelimesini mutlak anlamda yorumlamak gerekir. Yani belediyenin bir tek veterinerlik veya hayvan sağlık memurluğu kadrosu var ve o da boş ise, bu kadroya 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda çalışmakta olan bir veteriner hekim ya da hayvan sağlık memurunun vekil olarak atanması halinde vekil aylığı ödenebilir. Eğer aynı belediyenin iki veya daha fazla veterinerlik veya hayvan sağlık memurluğu kadrosu var ve bunlardan sadece biri boş ise, bu boş kadroya yukarıda anlatılan koşularla atanan vekile vekalet aylığı ödenemez.[1]
[1] İRTEŞ A.-UÇAK F., a.g.m. s.11
Kadın Memura Doğum Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin Devlet Memurları Kanunun 108’inci maddesinde aylıksız izne ilişkin hükümler yer almaktadır… Söz konusu maddenin B fıkrasında; Aylıksız izin:(3) Madde 108 – (Değişik: 13/2/2011…
Memurların Ticaret Yapması Yasak mı? Memurların Ek Gelir Elde Etmesi Yasak mı I-GİRİŞ Halk arasında ve bizzat memurlar arasında memurların herhangi bir yerden ek gelir elde etmesinin yasak olduğu hukuksuz…