Bireysel Emeklilik Sistemi – 3

Aile-3

g)Portföy Yöneticisi :
Portföy yöneticisi, fon portföyünü yönetirken riskin dağıtılmasını sağlamak, likidite ve getiri unsurlarını göz önünde bulundurmak, fonun yönetim stratejilerine ve yatırım sınırlamalarına uygun hareket etmek, fon içtüzüğüne, izahname, portföy yönetim sözleşmesi ve ilgili mevzuatta belirlenen esaslara uymak zorundadır.


h)Emeklilik Yatırım Fonu:

Şirket tarafından emeklilik sözleşmesi çerçevesinde alınan ve katılımcılar adına bireysel emeklilik hesaplarında izlenen katkıların, riskin dağıtılması ve inançlı mülkiyet esaslarına göre işletilmesi amacıyla oluşturulan mal varlığıdır. Süresiz olarak kurulan fonların tüzel kişiliği yoktur.


ı)Saklayıcı:

Fon portföyündeki varlıkların saklandığı, SPK’ ca uygun görülen saklama kuruluşu Takasbank’ tır.

Takasbank:

Fon portföyündeki varlıkların ve katılımcıların katılma belgelerinin saklandığı SPK tarafından uygun görülen saklama kuruluşudur. Takasbank nezdindeki hesaplarda katılımcıların hesaplarında bulunan bireysel emeklilik yatırım fonlarına ait paylar, bireysel emeklilik yatırım fonlarının portföylerinde yer alan menkul kıymetler ve nakit değerler “Emeklilik Fonu Hesapları” adı altında Takasbank’ ta tutulmaktadır. Katılımcılara ait hesaplarda bireylerin emeklilik yatırım fonlarına ait payları, fon bazında saklanmakta ve izlenebilmektedir.

Takasbank’ın işlevleri: fon varlıklarının saklanması, fon katılma belgelerinin katılımcı bazında saklanması, fon portföy değeri ve birim pay değeri hesaplamasının kontrolü, katılımcı katkılarının fona aktarımında pay sayısı hesaplamasının kontrol edilmesi, fon hesabından yapılacak ödeme ve virman işlemlerinin kontrolünün sağlanması, emeklilik ve portföy yönetim şirketine fon ile ilgili bilgilerin elektronik ortamda izlenmesi imkanının sağlanması, katılımcı hesabına yapılan giriş ve çıkışların izlenmesi ve emanetçilik görevinin yerine getirilmesi, sistemindeki bireylerin sistemden çıkmaya karar vermeleri durumunda birikimlerinin kendilerine geri ödenmesine yardımcı olma hususlarını içermektedir.

j) Hazine Müsteşarlığı:

Emeklilik şirketlerinin kuruluş ve faaliyet başvurularını Hazine Müsteşarlığı denetlemektedir. Emeklilik şirketlerine ilişkin tüm düzenleme ve denetimler Hazine müsteşarlığı tarafından yapılmaktadır. Müsteşarlık bünyesinde kurulmuş bulunan Bireysel Emeklilik Dairesi bireysel emeklilik sistemi ile ilgili tüm işlemleri yapmakla yetkilendirilmiştir.

k) Sermaye Piyasası Kurulu:

SPK, bireysel emeklilik yatırım fonlarının kurulması ve denetlenmesi aşamalarında ve portföy yönetim şirketlerinin denetlenmesinde görev almaktadır. Emeklilik şirketleri emeklilik yatırım fonlarının kuruluşu ve işleyişi ile ilgili bilgileri düzenli olarak SPK’ ya iletirler. SPK aynı zamanda portföy yönetim şirketlerinin kuruluş ve denetimleri ile ilgili üst kurul görevini de yapmaktadır.

l)Bireysel Emeklilik Danışma Kurulu:

Bireysel emeklilik danışma kurulu, bireysel emeklilik sistemine ilişkin politikaları belirlemek, bu politikaların gerçekleştirilmesi için alınması gerekli önlemler konusunda önerilerde bulunmak ve mevzuat düzenlemeleri hakkında tavsiye niteliğinde karar almakla görevli bir üst kuruldur.

m)Emeklilik Gözetim Merkezi A.Ş.:

Bireysel emeklilik sisteminde faaliyetlerin güven içerisinde yapılmasını sağlamak, katılımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasını sağlamak, sorunların çözümünde görev almak, bilgilere bağlı verilerin oluşturulmasını sağlamak ve saklamakla görevlidir.


n) Yıllık gelir sigortası:

Toplu veya belirli süreler içinde yapılan katkılara göre sigortalının yaşaması halinde hemen veya belli bir süre sonra başlayan, sigortalıya veya lehdarlarına ömür boyu veya belirli süreler için yapılan düzenli ödemelerdir. Yıllık gelir sigortası sözleşmesine göre belirlenen emeklilik maaşı, aylık, üçer aylık, altı aylık veya yıllık olarak ödenebilir.

Related Posts

Maaş Nedir? Maaş Türleri Nelerdir?

Maaş Kavramı ve Tanımı: Maaş; devletin esas kadrosunda çalıştırdığı memurlara hizmetlerinin bedeli olarak her ay ödediği paradır. Aylık ya da maaş deyimi; memurlara hizmetleri karşılığında ödenmekte olan parayı ifade eder.…

Akdi faiz nedir? Akdi (sözleşme) Faiz Oranı Ne Demektir?

Akdi faiz oranı, sözleşmede belirtilen faiz oranıdır. Taraflar, yaptıkları çeşitli türdeki sözleşmeler için (alım satım, kredi, kredi kartı vs) kendi aralarında akdi faiz oranı belirleyebilirler. Bankacılık sektöründe bankaların yasal düzenleme…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Röpriz Nedir? Röpriz Ne İşe Yarar? Röpriz İşarreti

  • By admin
  • Aralık 21, 2024
  • 107 views
Röpriz Nedir? Röpriz Ne İşe Yarar? Röpriz İşarreti

Maaş Nedir? Maaş Türleri Nelerdir?

  • By admin
  • Aralık 21, 2024
  • 42 views
Maaş Nedir? Maaş Türleri Nelerdir?

İlaç Kullanımı Diş Eti Hastalıklarına Sebep Olur mu?

  • By admin
  • Aralık 21, 2024
  • 38 views
İlaç Kullanımı Diş Eti Hastalıklarına Sebep Olur mu?

Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?

  • By admin
  • Aralık 21, 2024
  • 52 views
Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?

Akdi faiz nedir? Akdi (sözleşme) Faiz Oranı Ne Demektir?

  • By admin
  • Aralık 21, 2024
  • 98 views
Akdi faiz nedir? Akdi (sözleşme) Faiz Oranı Ne Demektir?

Restoratif ve Estetik Diş Hekimliği Nedir?

  • By admin
  • Aralık 21, 2024
  • 39 views
Restoratif ve Estetik Diş Hekimliği Nedir?