Bilgisayar sisteminden çıktısı alınarak tahsil edilen tutarların (özellikle mahkeme harç ve giderlerinin) iadesine ilişkin genel yazı

Haciz-1

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Muhasebat Genel Müdürlüğü

Sayı   : B.07.0.MGM.0.20-610-03/5665                                                                     18/04/2008

Konu :

Bilindiği üzere, Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 528 inci maddesinde, “Muhasebe birimlerince, gerek emanet suretiyle, gerek herhangi bir nedenle ya da mahsuben tahsil olunan paralar ile her ne suretle olursa olsun teslim alınmış her türlü değerlere karşılık verilmiş olan alındıların, ilgilileri tarafından kaybedildiği bir dilekçe ile bildirildiği takdirde, ilgili defterdeki kayıtları karşısına ve dip koçanının arkasına açıklama yapılmak sureti ile kaybedilen alındının bir örneği dilekçelerin altına veya arkasına yazıldıktan ve onaylandıktan sonra kendilerine verilir. Yatırılan para veya değerlerin geri verilmesi gerektiği takdirde, bu kayıt örneği alındı yerine kabul edilerek gereken işlem yapılır. Kaybedilen alındının tutarı Bakanlıkça tespit edilecek tutarı geçtiği takdirde, kaybedilen alındının hükmü olmadığı, ilgilileri tarafından gazete ile duyurulur ve gazetenin bir nüshası dilekçeye bağlanır. Kaybedilen alındı banka teminat mektubu için verilmiş ise gazete ilanına gerek yoktur.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, muhasebe yetkilisi mutemedi alındısının, disiplinli kağıt olma niteliği korunarak gerektiğinde ret ve iadede kullanılmak üzere, birisi asıl diğeri kurum nüshası olmak üzere iki nüsha şeklinde ilgili dairelerin bilgisayar sistemlerinden (Adalet Bakanlığı’nın UYAP Projesi gibi) yazıcı çıktısı alınarak kullanılması 21/03/2005 tarihli ve 5422 sayılı Genel Yazımızla uygun bulunmuştur.

Ancak, Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden, UYAP sisteminden çıktısı alınan alındı nüshalarında “asıl” ve “kurum” ibarelerinin bulunmaması nedeniyle, istenildiğinde yazıcıdan asıl nüsha gibi birden çok çıktı alınabildiği, bu nedenle mahkeme harç ve giderlerinin iadelerinde söz konusu alındıların fotokopisi ile veya herhangi bir alındı nüshası olmaksızın sadece mahkemelerce yazılan üst yazı ile işlem yapılması için muhasebe birimlerine başvurulduğu, bu durumun uygulamada sıkıntılara yol açtığı ve kötüye kullanılmaya açık olması nedeniyle uygulamanın ne şekilde yapılacağı konusunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmaktadır.

Konu ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı ile yapılan yazışma sonucu alınan 21/03/2008 tarihli ve 1830 sayılı yazıda, söz konusu alındıların bilgisayar ortamında birden çok nüshasının alınmasının mümkün olduğu belirtilmekle birlikte, alındının kaybedilmesi halinde bu nüshaların yetkili kişi tarafından açıklama yazılıp, imzalanıp mühürlendiği, bu nedenle, açıklama bulunmayan imzasız ve mühürsüz çıktılar ile işlem yapılmaması gerektiği bildirilmiştir.

Bilgilerini ve gereği ile uygulamada bilgisayar sisteminden çıktısı alınarak tahsil edilen tutarların (özellikle mahkeme harç ve giderlerinin) iadesinde; alındı aslının, alındı aslının kaybedilmesi halinde yukarıda bahsi geçen Yönetmelik hükmü gereğince işlem yürütülerek verilecek olan ve yetkili kişi tarafından arkasına açıklama yazılıp, imzalanıp mühürlenen alındı nüshalarının kullanılması, açıklama bulunmayan, imzasız ve mühürsüz çıktılar ile işlem yapılmaması, Muhasebe Yetkilisi Mutemetleri Kasa Defteri olarak kullanılan ve muhasebe yetkilisi mutemedi bazında bilgisayar ortamında günlük yazıcı çıktısı alınarak muhasebe birimine teslim edilen tahsilat listesinde ilgili alındının olduğu satıra şerh düşülmek suretiyle mükerrer ret ve iade işlemine imkan verilmemesi için gerekli her türlü tedbirin alınması hususunun iliniz dahilindeki tüm muhasebe birimlerine duyurulmasını rica ederim.

Ömer DUMAN

Bakan a.

Genel Müdür

DAĞITIM :

81 İl Valiliğine (Defterdarlık)

Related Posts

Derneklerin Vergisel Yükümleri Nelerdir?

Derneklerin de Vergi Yükümlülüğü Var   Ülkemizde toplum hayatının gerektirdiği dayanışma ve organizasyon ihtiyacı, vakıf ve derneklerin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Vakıf bir mal topluluğu olduğu için kısmen daha zor kurulurken, dernek…

Bağ-Kur’lular SSK’dan emekli olabilir mi?

Ali Şеrbеtçi – Bağ-Kur’lular SSK’dan еmеkli olabilir mi? 30 Ekim 2011 * 01.02.1965 doğumluyum. 10.10.1991’dе Esnaf Bağ-Kur oldum. 1991’dеn bеri еksiksiz pirim ödеmеktеyim. 1985’dе 18 ay askеrliğimi yaptım. Askеrliğimi ödеrsеm…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Derneklerin Vergisel Yükümleri Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 0 views

Bağ-Kur’lular SSK’dan emekli olabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 0 views

ÖDEME EMRİNE KARŞI DAVA AÇMA SONUÇLARI

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 0 views

İş Deneyim Belgesinin Noter Onayı ve Apostil Tasdik Şerhi (Kik Kararı)

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
İş Deneyim Belgesinin Noter Onayı ve Apostil Tasdik Şerhi (Kik Kararı)

İş Sahibi İdare ile Alt Yüklenici Arasındaki İlişkinin Hukuki Niteliği

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
İş Sahibi İdare ile Alt Yüklenici Arasındaki İlişkinin Hukuki Niteliği

Avrupa Hesaplar Sistemi (ESA 95) Nedir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Avrupa Hesaplar Sistemi (ESA 95) Nedir?