Bu yazımızda Belediyelerde taşınmazlarının tespit, satış ve kiralama gibi işlemleri için oluşturulan kıymet takdir komisyonunda görev alan personele ücret ödenenip ödenemeyeceğini inceleyeceğiz.
Belediyeler tarafından arsa, konut ve işyerleri üretilmesi, tahsisi, kiralanması ve satışına ilişkin usul ve esaslar, 29.09.2005 tarihli ve 25951 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Belediyelerin Arsa, Konut Ve İşyeri Üretimi, Tahsisi, Kiralaması Ve Satışına Dair Genel Yönetmelik ile düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin “Tanımlar” başlıklı 4 üncü maddesinde “Kıymet takdir komisyonu; Bu Yönetmeliğe göre üretilecek arsa, konut ve işyerlerinin maliyet bedelini belirlemek üzere, biri inşaat mühendisi olmak üzere 04.11.1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre belediye bünyesinde oluşturulacak en az üç kişilik komisyonu”, ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.
Yönetmeliğin tanımlar başlığında belirtiği Kıymet takdir komisyonları mevzuatımızda 04.11.1983 tarihli 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununda yer almaktaydı. Ancak Kamulaştırma Kanununun kıymet takdiri ile ilgili maddeleri 24.04.2001 tarihli 4650 sayılı Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile değiştirilmiştir.
Kıymet takdir komisyonlarının kuruluşu ile ilgili maddelerin 4650 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile değişik yeni hali aşağıda belirtildiği şekilde olmuştur.
“İdarelerin, bu Kanuna göre, tapuda kayıtlı olan taşınmaz mallar hakkında yapacağı kamulaştırmalarda satın alma usulünü öncelikle uygulamaları esastır.
2017 takvim yılı Gelir Vergisine Tabi Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife2017 takvim yılı Gelir Vergisine Tabi Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife
Kamulaştırma kararının alınmasından sonra kamulaştırmayı yapacak idare, bu Kanunun 11 inci maddesindeki esaslara göre ve konuyla ilgili uzman kişi, kurum veya kuruluşlardan da rapor alarak, gerektiğinde Sanayi ve Ticaret Odalarından ve mahalli emlak alım satım bürolarından alacağı bilgilerden de faydalanarak taşınmaz malın tahmini bedelini tespit etmek üzere kendi bünyesi içinden en az üç kişiden teşekkül eden bir veya birden fazla kıymet takdir komisyonunu görevlendirir.” denilmektedir.