Belediyede Memur Nasıl Olunur? 2020 Şartları
Belediyede Memur Nasıl Olunur? 2020 Şartları
Belediyeler, il veya ilçenin çeşitli hizmetlerini karşılamak amacıyla kurulmuşlardır. Belediyeler yılın belirli zamanlarında ve belirli sayıda ihtiyaçlar doğrultusunda personel alımı yapmaktadır. Belediyelerde memur olmak için iki türlü mümkündür. Bunlar sözleşmeli personel ve kadrolu personeldir. İşe alımları, çalışma süreleri ve aldıkları maaşlara göre farklılık göstermektedir.
Belediyelerde Kadrolu Memur
Belediyelerde memur olmanın iki yolu vardır. Bunlardan ilki kadrolu personel olarak belediye çalışanları arasında yer almaktadır. Kadrolu personel alımı denildiğinde ilk akla gelen her sene yapılan Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girmek gerekmektedir. Belediyede açılmış uygun pozisyon için belirlenen kriterlere uyum sağlamak gereklidir. Belediyenin yayınladığı ilanları takip etmek gerekir. Gerçekleşen başvuru sonrası, başvurunuz değerlendirmeye alınıp sonrasında sonuçlanır. Olumlu ya da olumsuz sonuçlanan başvurular tarafınıza bilgilendirme amacıyla bildirilir. Açık olan her ilan ve kadro için adaylardan talep edilen KPSS puanı farklılık göstermektedir. Olması gereken minumum sınav sonucu 70′ tir. 70 puan
altında puan alan adaylar başvuruya katılabilmektedir. Fakat alınan puan derecelerine göre talep edilen pozisyonlara başvuran adayların puanları en yüksekten en düşüğe olacak şekilde sıralama yapılmaktadır. Listeye giren adaylar mülakata çağrılır. Sözlü sınav yani mülakatı da başarılı geçen adaylar belediyede uygun olan bölümde çalışmak üzere evrakları hazırlanır ve iş başı yaparlar. Ülkemizde çoğu belediyeler İŞKUR ile beraber istihdam sağlayabilmektedir.
Belediyede Sözleşmeli Memur
Belediyelerde memur olmanın diğer yolu ise sözleşmeli personel olarak memur olmaktır. Kadrolu personelden farkı ise KPSS şartı olmamasıdır. Sözleşmeli personel olmak için ilk adım sözleşmeli personel ilanlarına başvuruda bulunulmasıdır. İlan başvuruları için belediye binalarına özgeçmişinizi bırakabilir ya da belediyelerin internet sitesinde alım var ise başvuruda bulunabilirsiniz. İlanlarda aranılan kriterlere uyarak iş başvurusu yapmanız gerekir. Başvuru yapılması durumunda belediyelerin insan kaynakları, başvuran kişinin başvuru şartlarını sağlayıp sağlayamadığını incelemeye alır. Olumlu geçen ön başvuru sonrasında mülakata çağrılır. Kişinin sözlü sınavı olumlu geçerse belediyede çalışmaya hak kazanılmış olur. KPSS gibi herhangi bir sınav şartı yoktur. İŞKUR aracılığıyla belediyeler sözleşmeli olarak personel alımları yapmaktadır. Yaptıkları bu sözleşme 1 yıl için geçerlidir. Sözleşme tarihi sona erdiğinde sözleşme tekrarlanabildiği gibi belediyede kadrolu devlet memur olarak da atanılabilir.
İŞKUR ile Belediyede Memur Olmak
Belediyelere İŞKUR aracılığıyla işe başlandığında sözleşmeli personel olarak alım yapılmaktadır. Sözleşmeli memurların kadrolu memurlardan farkı ise (KPSS) Kamu personeli seçme sınavıdır. Belediyelerin sözleşmeli personel alımlarını takip etmeniz gerekmektedir. İlk yapılması gereken ise İŞKUR’ a kayıt olunmasıdır. 2020 yılı Ocak ayında İŞKUR’un belediye personel alımları devam etmektedir. İşçi ve personel alımı yapacak olan İşkur için bulunduğunuz ilin İşkur binasından veya İşkur’un web sitesinden işe alınacak bölümler hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Kimler Belediyelerde Sözleşmeli Olarak Çalışabilir?
Belediye Kanunun 5393 sayılı 49. maddesi 3. fıkrasına belediyelerde sözleşmeli olarak çalışanlar şu şekildedir;
- Belediye ve belediyeye bağlı kuruşlarda, norm kadroya uygun olacak şekilde;
- Çevre
- Sağlık
- Veterinerlik
- Teknik
- Hukuk
- Ekonomi
- Bilişim ve İletişim
- Planlama
- Araştırma ve Geliştirme
- Eğitim ve danışmanlık alanlarında;
- Avukat
- Mimar
- Mühendis
- Şehir ve Bölge Plancısı
- Çözümleyici ve Programcı
- Tabip
- Uzman Tabip
- Hemşire
- Veteriner
- Kimyager
- Teknisyen
- Tekniker
gibi teknik ve uzman personeller imzalanan sözleşme ile yıllık olarak çalıştırılabilir.
Belediyede Sözleşmeli Memur Maaşları 2020
Belediyelerde sözleşmeli olarak çalışan memur maaşları her yıl enflasyon oranına göre değişiklik gösterir. Sözleşmeli memur maaşları Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. Her yıl belirlenen enflasyon oranı ve her yıl yayınlanan ‘Mahalli İdareler Sözleşmeli Ücret Tavanları’yla birlikte çalışma ücretleri ve ek ödemeler açıklanır. 2020 yılı kat sayıları henüz açıklanmadığından net bir ücret belirtilmemektedir. Açıklandığı takdirde yazımızda sizler paylaşacağız.
Belediye Memurları Eğitim Düzeyi
Belediyede memur olarak istihdam sağlanabilmesi için iki farklı yol bulunmaktadır. Sözleşmeli ya da Kadrolu personel olarak memur olunmaktadır. Belediye memurlarının eğitim düzeyi her iki istihdam çeşidinde de aranmaktadır. Kadrolu memur olmak isteyenler için eğitim düzeyinde KPSS şartı da bulunur. Kamu personeli seçme ve seçilme sınavından geçerli puan almak gerekmektedir. İki yılda bir düzenlenen KPSS sınavından başarılı puan alan adaylar Belediyelerin boş kontenjanlarına aldıkları sınav sonucu belgesi ile başvuruda bulunurlar, istenen eğitim düzeyi mezuniyet durumuna ( lise, ön lisans ve lisans ) bakılarak açık kadroya alım gerçekleştirilir. Sözleşmeli personelde KPSS sınav şartı olmadan diğer tüm işleyiş süreci aynıdır.
Belediye Memuru Başvuru Şartları 2020
Belediyelerin alım yapacakları kadroya göre başvuru şartları farklılık gösterebilmektedir. Ana başlıklar halinde başvuru şartları;
Yukarıda sıralanan evraklar ile belediye memur başvurusu tamamlanabilir.