Bağımsız Denetimde Mesleki Özen ve Titizlik Standardı

Mesleki Özen ve Titizlik Standardı:

“Denetimin yapılmasında ve denetim raporunun düzenlenmesinde mesleğin gerektirdiği dikkat gösterilmelidir”

ca- Genel Açıklamalar:

Bu standarda göre denetçi, denetimin her aşamasında gereken dikkat ve özeni göstermeli ve denetim standartlarına eksiksiz olarak uymalıdır. Gereken dikkat ve özen gösterilmeden yapılan bir denetim çalışmasının kaliteli olduğundan söz edilemez. Denetimin kaliteli olabilmesi için denetçinin denetim sürecinde her aşamada gereken dikkat ve özeni göstermesi gerekir. Gereken dikkat ve özen gösterilmemişse, denetçinin mesleki eğitiminin ve deneyiminin yeterli düzeyde olması ve denetimin bağımsız olarak yapılması, denetimin kaliteli olması için yeterli olmayacaktır.

Denetçi, denetim çalışmaları esnasında çalışma alanı ve raporlama standartlarında belirtilen esaslara eksiksiz olarak uymalıdır. Söz konusu standartlara eksiksiz uymak aynı zamanda mesleki özen ve titizliğin de bir ölçütüdür.

Gerekli özen ve titizlik gösterilmeden yapılan bir denetim çalışması güvenilirliğini yitireceği gibi denetçi de gereken özen ve titizliği göstermemekle meslek ahlakına aykırı davranmış olacaktır.

cb- Avrupa Topluluğu Uygulaması:

Mesleki özen ve titizlik standardına ilişkin olarak Avrupa Topluluğu’ nun 8. Yönergesinde ayrı bir düzenleme yapılmamıştır.

Avrupa Topluluğu’ nun 8. Yönergesi, genel standartlardan mesleki eğitim, denetim ve yeterlik standardı ile bağımsızlık standardını düzenlemiş olup, bunun dışında denetim çalışmalarını ilgilendiren çalışma alanı standartları ve raporlama standartları düzenleme konusu yapılmamıştır.

cc- Türkiye Uygulaması:

Mesleki özen ve titizlik standardına ilişkin olarak, 3568 sayılı Kanun çerçevesindeki mevzuatta ve SPK mevzuatında çeşitli açıklamalar yer almaktadır.

Yönetmeliğin[1] 6’ncı maddesinde; meslek mensuplarının görevlerini sürdürürken gerekli mesleki özen ve titizliği gösterecekleri belirtilmektedir.

Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Hakkında Tebliğ’in 12’nci maddesinde, mesleki özen ve titizlik standardı şöyle açıklanmıştır:

Denetçiler denetimin planlanması, yürütülüp sonuçlandırılması ve denetim raporunun hazırlanması safhalarında gerekli mesleki özen ve titizliği göstermek zorundadırlar. Özen ve titizlik, dikkatli ve basiretli bir denetçinin aynı koşullar altında ayrıntılara vereceği önemi, göstereceği dikkat ve gayreti ifade eder.

Gerekli özen ve titizliğin asgari kıstası, denetim ilke ve kurallarına eksiksiz uyulmasıdır. Buna göre, bir denetçi denetim faaliyetini gerektiği şekilde planlamak, program yapmak, yeterli miktarda, uygun nitelikte ve güvenilir kanıt toplayarak inceleme yapmak, temiz ve düzenli çalışma kağıtları hazırlamak, mali tabloların gerçekliği ve doğruluğu hakkında dürüst ve doğru bir yargıya ulaşmak ve görüşünü, özen ve titizlikle düzenleyeceği denetim raporunda açıklamak zorundadır.

Mesleki özen ve titizlik standardı TMUDESK’in hazırladığı Taslağın 29’ncu maddesinde açıklamış olup, bu açıklamalar Tebliğdeki[2] açıklamaların genelde aynısıdır.

[1] Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

[2] Seri: X No: 16, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Hakkında Tebliğ,

Related Posts

HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI I-GİRİŞ: Son yıllarda kamu sektöründe, hizmet ihalesi yoluyla bir takım hizmetlerin (temizlik, güvenlik vs) gördürülmesi uygulaması yaygınlaşmıştır. Söz konusu hizmetlerin senelere sari olarak satın…

Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

Kamu zararlarında yasal faiz oranı uygulanması gerekir… Konuyla ilgili diğer mevzuat aşağıda gösterilmiştir. Kamu Zararından Doğan Alacakların Tahsili : Kamu zararından doğan alacaklar, sorumlulardan ve/veya ilgililerden, zararın oluştuğu tarihten itibaren…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 41 views
İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 33 views
Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 45 views
HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

Vergi Dairesi Nedir? Vergi Dairesi Çalışma Prensipleri…

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 32 views

Pasavan, İdari Mektup ve Hudut Geçiş Belgesi Nedir? Pasavan Nerden Alınır?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 65 views
Pasavan, İdari Mektup ve Hudut Geçiş Belgesi Nedir? Pasavan Nerden Alınır?

Açıktan Atama Nedir? İstisnai Kadro Nedir? Serbest Kadro Nedir?Tutulu Kadro Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 60 views
Açıktan Atama Nedir? İstisnai Kadro Nedir? Serbest Kadro Nedir?Tutulu Kadro Nedir?