BAŞVURU SAHİBİ:
M.A.C. Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti.,
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü (Teiaş) 3. Bölge Müdürlüğü,
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2018/18300 İhale Kayıt Numaralı “Teiaş 3Bölge Müdürlüğüne Bağlı 32 (Otuziki) Merkezin 147 Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi Vasıtasıyla Koruma ve Güvenliğinin 12 (On İki) Ay Süre İle Sağlanması” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü (Teiaş) 3. Bölge Müdürlüğü tarafından 16.02.2018 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Teiaş 3Bölge Müdürlüğüne Bağlı 32 (Otuziki) Merkezin 147 Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi Vasıtasıyla Koruma ve Güvenliğinin 12 (On İki) Ay Süre İle Sağlanması” ihalesine ilişkin olarak M.A.C. Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti.nin 30.04.2018 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 08.05.2018 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 18.05.2018 tarih ve 28600 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 18.05.2018 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2018/848 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif sahibi isteklilerin yaptığı aşırı düşük teklif açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı ve mevzuata uygun olmadığı, ihale dokümanında işçilik maliyetlerinin yanı sıra cep telefonu ve denetleme ulaşım giderlerinin de yer aldığı, ulaşım giderleri içinde yer alan şoför işçilik, akaryakıt, muayene, egzos emisyon, mtv, trafik sigortası, kasko, araç kiralama/amortisman, tamir bakım onarım ve lastik değişim bedelleri maliyet bileşenleri ile cep telefonu giderleri içinde yer alan yeni tesis özel iletişim vergisi, telsiz ruhsatname ücreti ve hat kullanım bedeli maliyet bileşenlerinin bazılarının sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarında yer almadığı, bazılarının ise mevzuata uygun açıklanmadığı, ayrıca trafik sigortası ve kasko bedellerinin tevsik edilebilmesi için sigorta şirketlerinin bölge müdürlüğü veya genel müdürlüğünden fiyat alınması ya da fiyat tekliflerinin sigorta şirketlerinin bölge müdürlüğü veya genel müdürlük tarafından onaylı olması gerektiği, araç kiralama bedeli ve hat kullanım bedeli maliyetlerinin tevsik edilebilmesi için proforma faturalar da
“Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…) tarih ve (…) sayılı satış tutan tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının altında olmadığını beyan ederim” ibaresi ile mali müşavir kaşe ve imzasının olması gerektiği, diğer taraftan maliyet bileşenlerinin tamamı dikkate alındığında anılan istekliler tarafından işçilik maliyeti dışında kalan aracın bir yıllık trafik sigortası bedeli, kasko bedeli, kiralama bedeli ve hatların yıllık kullanım maliyetleri için öngörülen bedellerle söz konusu maliyet kalemlerinin açıklanabilmesinin olanaklı olmadığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8’inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.
79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.
…
79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.” açıklaması,
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;
Adı: TEİAŞ 3. Bölge Müdürlüğüne Bağlı 32 (Otuziki) Merkezin 147 Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi Vasıtasıyla Koruma ve Güvenliğinin 12 (on iki) Ay Süre İle Sağlanması…” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Teklif Fiyata Dahil Olan Giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “…
25.3. Teklif fiyata dahil olan giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
25.3.1.1. İhale konusu Hizmet Alımı ile ilgili işin 12 (on iki) aylık süresi içerisinde Silahlı Özel Güvenlik Kimlik Kartı olan 147 (yüzkırkyedi) Özel Güvenlik Görevlisine her ay brüt Asgari Ücretin %50 (yüzde elli) fazlası ek olarak ödenecek ve ücret bordrosunda gösterilecek ek ücret teklif edilecek fiyata dahil olacaktır.
25.3.1.2. İhale konusu Hizmet Alımı ile ilgili işin 12 (on iki) aylık süresi içerisinde 30 Merkezde görev yapacak Silahlı Özel Güvenlik Kimlik Kartı olan 120 Özel Güvenlik Görevlisine ücret bordrosunda gösterilecek 6480 fazla mesai saati, 1 Merkezde görev yapacak Silahlı Özel Güvenlik Kimlik Kartı olan 8 Özel Güvenlik Görevlisine ücret bordrosunda gösterilecek 432 fazla mesai saati, 1 Merkezde görev yapacak Silahlı Özel Güvenlik Kimlik Kartı olan 19 Özel Güvenlik Görevlisine ücret bordrosunda gösterilecek 1026 fazla mesai saati olmak üzere toplam olarak 32 Merkezde 147 Özel Güvenlik Görevlisine 7938 Fazla Mesai Saati çalışması teklif edilecek fiyata dahil olacaktır.
25.3.1.3. İhale konusu Hizmet Alımı ile ilgili 32 Merkezde görev yapacak Silahlı Özel Güvenlik Kimlik Kartı olan 147 Özel Güvenlik Görevlisinden 108 Özel Güvenlik Görevlisinin işin 12 (on iki) aylık süresi içerisinde çalışacağı 15,5 gün üzerinden ücret bordrosunda gösterilecek toplam 1674 (binaltıyüzyetmişdört) gün Ulusal Bayram ve Genel Tatil günü teklif edilecek fiyata dahil olacaktır.
25.3.2. Yemek ve yol giderleri:
25.3.2.1. İhale konusu Hizmet Alımı ile ilgili görev yapacak 147 Silahlı Özel Güvenlik Kimlik Kartı olan Özel Güvenlik Görevlisine her ay brüt Asgari Ücretin %20si (yüzde yirmi) hesaplanarak 26 (yirmi altı) gün üzerinden toplam 45864 (kırkbeşbinsekizyüzaltmışdört) gün verilecek ve ücret bordrosunda gösterilecek günlük brüt 15,61.-TL (onbeş Türk Lirası altmış bir kuruş) yemek gideri teklif edilecek fiyata dahil olacaktır.
25.3.2.2. İhale konusu Hizmet Alımı ile ilgili görev yapacak 147 Silahlı Özel Güvenlik Kimlik Kartı olan Özel Güvenlik Görevlisine her ay brüt Asgari Ücretin %20si (yüzde yirmi) hesaplanarak 26 (yirmi altı) gün üzerinden toplam 45864 (kırkbeşbinsekizyüzaltmışdört) gün verilecek ve ücret bordrosunda gösterilecek günlük brüt 15,61.-TL (onbeş Türk Lirası altmış bir kuruş) yol gideri teklif edilecek fiyata dahil olacaktır.
25.3.3. Malzeme giderleri:
İhale konusu Hizmet Alımı ile ilgili işin 12 (on iki) aylık süresi içerisinde her ay ve ayın her gününde kullanılacak olan 3 (üç) adet bas-konuş özellikli, her yöne açık, 3000 dakika sınırlı, 10GB İnternet Kapasiteli Cep Telefonu Hattı, 40 adet bas-konuş özellikli, kendi aralarında grup içi görüşmesine imkan sağlayabilen Cep Telefonu Hattı gideri teklif edilecek fiyata dahil olacaktır.
25.3.4. Diğer giderler:
İhale konusu Hizmet Alımı ile ilgili işin 12 (on iki) aylık süresi içerisinde yapılacak olan 32 Merkezin denetlemesi için aylık gündüz vakti 5 gün üzerinden 2000 km ve gece vakti 5 gün üzerinden 2000 km olarak 10 gün üzerinden 4000 km olmak üzere toplam olarak 120 gün üzerinden 48000 km yol kapsamında 2015 model, diesel, 1.5 motor, 4+1 kişi, binek araç ile yapılacak Denetleme Ulaşım Gideri teklif edilecek fiyata dahil olacaktır.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
İhale konusu Hizmet Alımı ile ilgili kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %2dir ve teklif edilecek fiyata dahil olacaktır.” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.
33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Verilen hizmetin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 41.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.
19.04.2018 tarihli ihale komisyonu kararına göre başvuruya konu ihaleye 7 isteklinin teklif verdiği, Şahin 1 Güv. Kor. ve Öz. Eğ. Hizm. Ltd. Şti. ile Bengi Grup Özel Güv. Hizm. A.Ş.ne ait tekliflerin sınır değerin altında olduğu gerekçesiyle anılan isteklilerin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulduğu, 05.03.2018 tarihinde isteklilere gönderilen sorgulama yazısında “… İhale komisyonumuzun firmanızın teklif fiyatı üzerinde yaptığı inceleme sonucunda, söz konusu hizmet alımı ihalesi ile ilgili verdiğiniz toplam fiyatın aşırı düşük teklif olduğu tespit edilmiştir. Tip İdari Şartnamenin “Sınır Değer” başlıklı 33. maddesi gereği, firmanızın verdiği toplam fiyat bileşenleri tevsik edilerek 3 (üç) iş günü içerisinde Bölge Müdürlüğümüze gönderilmesi hususunda,
Gereğini rica ederiz.” ifadelerine yer verildiği, belirlenen süre içerisinde sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının değerlendirilmesi sonucunda açıklamalar uygun bulunarak ihalenin Bengi Grup Özel Güv. Hizm. A.Ş. üzerinde bırakıldığı, Şahin 1 Güv. Kor. ve Öz. Eğ. Hizm. Ltd. Şti.nin ise eknomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.
Yukarıda yer verilen mevzuat hüküm ve açıklamalarına göre idareler tarafından ihalede sınır değerin altında kalan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklamaları istenilip sunulan açıklamalar değerlendirildikten sonra ihale sonuçlandırılacağına ilişkin düzenleme yapılması halinde, aşırı düşük teklif sorgulama yazısında Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.1’inci maddesi uyarınca teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi gerekmektedir.
Yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, idarece gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazısında ihale konusu işin niteliği dikkate alınarak tespit edilmesi gereken önemli teklif bileşenlerinin belirtilmediği, bunun yerine genel ifadelere yer verildiği, aşırı düşük teklif sorgulamasının doğru bir şekilde yapılabilmesi için önemli teklif bileşenlerinin belirlenmesi gerektiği, bu bakımdan başvuruya konu ihalede yapılan aşırı düşük teklif açıklamalarının sağlıklı değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmış olup, idarece Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.1’inci maddesi uyarınca önemli teklif bileşenleri belirlenerek aşırı düşük teklif sorgulamasının ve değerlendirmesinin yeniden yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, aşırı düşük teklif sorgulamasının teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirlenerek yenilenmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi.
|