Arap Sabunu Nedir? Arap Sabunu Ne İşe Yarar? Arap Sabunu Zararlı mı?

Temizlik mucizesi arap sabunu nedir? arap sabunu ne işe yarar? arap sabunu zarar mı?

Halkımız arap sabununu nerden öğrendi?

Değerli okuyucularımız şu an 40-50 yaş grubundaki insanları çocukken en sık duydukları temizlik araçlarından birisi arap sabunudur.

Günümüzde adı çok fazla duyulmasada hala ülkemizin bazı kesimlerdinde temizlik maddesi olarak arap sabunu kullanılmaktadır…..

Bu makalede arap sabunu nedir, nasıl yapılır, arap sabunu nerelerde kullanılır?

Bunların hepsini bu makalede göreceksiniz….

Halkımızın yüzyıllardır temizlik alanlarında kullandıkları, adeta tüm eşyaları pırıl pırıl yapan Arap sabunu sadece temizlik alanında değil, hiç bilmediğiniz alanlarda da kullanılabiliyor. İçerisindeki bileşenleri sayesinde saça ve cilde birçok faydası olan Arap sabunu hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı yazımızda. Arap sabunu nedir? Arap sabununun cilde faydaları nelerdir? Arap sabunu saça sürülür mü?

arap sabunu ile ilgili görsel sonucu

Arap sabunu, standart sabunların aksine hiçbir şekilde sodyum içermeyen, sodyum yerine potasyum hidroksitin kullanılarak yapılan, sarımsı ya da açık kahve rengi ve akışkan, macunumsu kıvamı ile ön plana çıkıyor. Dokusu itibariyle yumuşak bir his bırakan bu sabun; ülkemizde bu özelliği yüzünden ‘yumuşak sabun’ olarak da adlandırılıyor. Ev temizliğinin yanı sıra kişisel bakım ve saç temizliğinde de kullanılabilen Arap sabunu; doğal bitkisel ve hayvansal yağ asitlerinin potasyum hidroksit ile reaksiyona girmesi sonrasında elde ediliyor. Yoğun bir şekilde bitkisel özlerin kullanıldığı bu sabunda ise diğer temizlik ürünlerinin aksine sert kimyasallar yani sağlığımızı tehdit edebilen kimyasallar hiçbir şekilde yer almıyor.

arap sabunu nedirarap sabunu nedir

ARAP SABUNUNUN SAÇA FAYDALARI

Bu muazzam temizlik malzemesi ile yalnızca evlerinizi, halılarınızı ya da bulaşıklarınızı temizleyebileceğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz! Saç temizliğinde kullanıldığında saçlarımızı kir ve yağdan bir çırpıda arındıran bu sabun; saçlarımızı bir yandan da yumuşacık ve ipeksi yapıyor. Yani pek çok saç şampuanının bize veremediğini Arap sabunu veriyor.

Arap sabununu, saç bakımınızda ilk kez kullanıyorsanız, ilk birkaç hafta saçlarınızda sertleşme ile karşılaşabilmeniz mümkün. Ancak saçlarınız bu sabuna alışana kadar birkaç hafta beklemelisiniz. Birkaç haftalık uyum süreci geride kaldığında saçlarınızda gözle görülür iyileşmelere tanık olabilirsiniz.

arap sabunu saça sürülür mü

Arap sabunu saça sürülür mü

Arap sabununu saç temizliğinde kullanmak için öncelikle sabunu bir kaseye koyun. Üzerine de bir miktar sıcak su ilave edin. Bir çatal yardımıyla sabunu macunumsu bir kıvam elde edene dek ezin. Ardından ezilmiş sabunu boş bir şampuan şişesine aktarın. Şişenin içine yarım çay bardağı su ilave edin. Son olarak şişeye iki yemek kaşığı doğal elma sirkesi ekleyin ve şişeyi güzelce çalkalayın. Her kullanım yani her duş öncesinde şişeyi çalkalamayı unutmayın.

arap sabunun cilde faydaları

ARAP SABUNUNUN CİLDE FAYDALI MIDIR?

Saçlara ve cilde faydası olan arap sabunu ile yüz yıkamak yada yüze sürülmesi pek önerilmemesine karşı banyo sırasında saçlarınıza sürdüğünüz arap sabunu yüzünüzde sürebilirsiniz.Kullanım alanı oldukça fazla olan arap sabunu cilde faydaları ;

Vücut temizliğini sağlar.
Cildin kir ve yağdan arınmasını sağlar.
Cildin yumuşak olmasını sağlar.
Cildin kurumasını önler yağ oranını dengeler.
Cilde peeling etkisi yapar.
Ciltte uzun süre kullanılması beyazlatma etkisi gösterir.

Artık yavaş yavaş yeniden popüler olan arap sabunu aslında eskiden evlerin vazgeçilmez temizlik malzemesiydi. Birçok temizlik ürününün yapacağı temizliği de tek başına yapma özelliğine sahipti. Diğer temizlik ürünlerine kıyasla hem daha ekonomik hem de hep daha sağlıklıydı.

Özellikle halıların temizlenmesinde başka bir şey kullanılmazdı. Her ne kadar son zamanlarda yerini kimyasallarla dolu temizleyicilere bırakmış olsa da bizce asla efsaneler ölmez. Muhtemelen bu yazıyı okuduktan, kullanım alanları gördükten sonraki ilk market alışverişinizde “arap sabunu” akılınıza yine gelmeye başlayacak. Gelmelide işin gerçeği.

Arap sabunu: Ayçiçek yağı ve sabun bazından oluşmaktadır. Arap sabunu alırken kullanılmamış yağlardan üretildiğine dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde çok pis kokusu olacak ve istediğiniz randımanı alamıcaksınız.

İsterseniz satın aldığınız arap sabununun içerisine zevkinize göre çiçek yağları da ekleyebilirsiniz.

arap sabunu ile ilgili görsel sonucu

Arap Sabunu Nerelerde Kullanılır?

1- Çamaşır yıkarken arap sabunu kullanabilirsiniz

Günümüzde pek rastlanmasa da özellikle elde yıkayanlar için arap sabunu kesinlikle önerilmektedir. Çamaşır makinasında yıkanan çamaşırlar için 1 avuç arap sabunu yeterlidir.

2- Bulaşıklarınızı arap sabunu kullanarak yıkayabilirsiniz

Normal bulaşık deterjanı gibi bir miktar arap sabununu süngerin üzerine koyun. Böylelikle yıkanan bulaşıklar parıl parıl olacaktır. Arap sabunu yağ içerdiğinden dolayı yıkanan bulaşıklar biraz yağlıymış gibi gelebilir.

3- Ocak ve fırının içindeki lekeleri arap sabunu ile çıkarabilirsiniz

Ocağın üzerinde bulunan lekelerin üzerine ılık su dökün ve 1 dakika bekleyin. Bekledikten sonra arap sabunu yardımıyla silin

Fırın temizliği için bir gece önceden fırının içini sirkeli ve karbonatlı karışımla silin. Ertesi gün arap sabunu ile temizleyin ve lekelerin çıktığına şahit olun.

4- Banyo ve tuvaletinizi temizlerken de arap sabunu kullanabilirsiniz

Banyoda bulunan fayansları, derzleri, duşakabini, lavaboyu, küveti arap sabunu yardımıyla temizleyebilirsiniz.

Arap sabunu, banyo ve tuvalet temizliğinde de çok ideal bir deterjandır. Klozeti arap sabunuyla fırçalayın ve üzerine bir kova kaynar su dökün. Klozetiniz tertemiz olacak, parlayacak ve en önemlisi de koku yapmayacaktır. Ne zaman tuvaletiniz koku yapsa, bu uygulama imdadınıza yetişecektir. Lavabolar da aynı şekilde dezenfekte edilebilecektir.

Arap sabunu yardımıyla tuvaleti temizlediğinizde hijyenik ve tertemiz bir performans ortaya çıkar.

5- Yerlerinizi silerken suya arap sabunu karıştırabilirsiniz

Sponsorlu Bağlantılar

Parkelerin temizliğinin ve parlaklığının sağlanmasına yönelik çok çeşitli ürünlerle karşılaşırsınız market raflarında. Oysaki ihtiyacınınız olan temizlik malzemesi, arap sabunundan başka bir şey değildir.

Arap sabunuyla parkelerinizi sildiğinizde, elde ettiğiniz parlaklığa inanamayacaksınız. Üstelik çok daha yüksek meblağlar ödediğiniz parke temizleyicisine de ihtiyacınız kalmayacak.

6- Halıların temizliğinde arap sabunu kullanabilirsiniz

Eskilerde kullanılan en önemli yöntemlerden biridir. Halıları hem temizler hem de yumuşacık olmasını sağlar.

7- Saç bakımında arap sabunu uygulayabilirsiniz

Ünlü şarkıcılardan Barış Manço’nun saçlarını arap sabunuyla yıkadığını duymuş muydunuz? Modacılardan Gülşah Saraçoğlu da saçlarını yine arap sabunuyla yıkadığını söylenir.

Ama tabi saç bakımında kullanacağınız arap sabununun %100 doğal olduğundan emin olmalısınız. İçerisinde katkı maddesi bulunuyorsa saçlarınızın kötü bir görünüşe sahip olmasına sebep olur. Saçlarınızın parlaklığı ve gürlüğü için doğal arap sabunu ile yıkayabilirsiniz.

arap sabunu ile ilgili görsel sonucu

8- Perde temizliğini arap sabunu ile yapabilirsiniz

Kış mevsiminde perdelerin ne kadar çok kirlendiğinden ve oluşan is lekelerinin çıkmadığından hemen bütün kadınlar şikâyetçidir. Ne kadar geç yıkarsanız, kirler de o denli zor çıkar. İşte, arap sabunu burada da kolaylık sağlamaktadır.

Perdenin kornişle buluştuğu noktalar simsiyah olur. Bu bölgelere biraz arap sabunu sürerek bekletin ve çamaşır makinenizi ön yıkama yaptırın. Ayrıca çamaşır deterjanı gözüne de bir miktar arap sabunu eklemeyi unutmayın. Kirler oturmuş olsa da, bu uygulamayla perdelerinizin temizliğini çok rahat yapabileceksiniz.

9- Duvar temizliği için arap sabunu birebirdir

Her yıl duvarları boyamanız hem maliyetli hem de zahmetli olacaktır. Eğer badana yapamayacaksanız, duvarlarınızı arap sabunuyla silin. Arap sabunu, duvar temizliğinde gerçekten çok etkilidir. Bu sayede lekeler, çok daha kolay çıkacak ve durulanması da pratik olacaktır.

arap sabunu ile ilgili görsel sonucu

ARAP SABUNU NASIL YAPILIR?

Bu sektörlerden biri de ne yazık ki arap sabunu üretimi. Eskiden arap sabunu ham ayçiçek yağından elde edilirken, şimdilerde yanmış sıvı yağlardan (ayçiçek, pamuk, soya, mısır, kanola yağı) yapılmakta.. O yüzdendir ki eskiden annelerimizin gözünde bir numaralı olan bu temizlik maddesi “arap sabunu”, bizim gözümüzden birdenbire düşüvermiş.

Ancak her sektörde çok fazla olmasa da piyasaya direnebilmiş, dürüst çalışan üreticiler de yok değil. Arap sabununun kalitelisini bulabilirsiniz.

GERÇEK ARAP SABUNU NASIL ANLAŞILIR?

Peki atık yağlardan yapılmış arap sabunuyla ham yağdan yapılmış arap sabununu nasıl ayırdedeceğiz? diye bir soru gelebilir aklınıza.

AÇIK RENKLİ OLUR

Ham yağlardan yapılmış olan arap sabununu ambalajın üzerinden bakarak, açık renginden tanıyabilirsiniz. Atık yağlardan yapılmış olan arap sabununun ise koyu bir rengi oluyor.

Bakın teknoloji ilerlese de mikro ya da nanoteknolojiye geçilse de, hâlâ daha arap sabununun temizliğini geçebilecek deterjan üretilememiştir.

Çamaşırda arap sabununu keşfetmenizle beraber artık çamaşır deterjanları da sizin için geçmişte kalabilir.

Renklilerde 2 çorba kaşığı direkt çamaşırların içine ya da önceden sulandırıp çözdürerek makinenin deterjan gözüne ekleyin. Pırıl pırıl çevreye ve teninize zararsız çamaşırlarınız olsun.

MALİYET SIFIR!

Yumuşatma yerine de bir su bardağı elma sirkesi koyarsanız, çamaşırlarınız hem yumuşacık olur ve daha önemlisi bütün bakterilerden, mikroplardan arınır.

Bu ikilinin maliyeti ise çamaşır deterjanlarının yanında neredeyse sıfır!

Hem cebinizi, hem çevre ve aile sağlığınızı düşünün!

Öte yandan; arap sabunu ve sirkenin çamaşır makinesi için herhangi bir yan tesiri de yok!

Hatta arap sabununu sulandırarak sıvı sabun olarak da kullanabilirsiniz, çünkü hem sıvı hem de katı sabunların içeriği zararlı kimyasallar dolu.

YAPTIĞINIZLA ÖVÜNÜN

Ne varsa büyüklerimizin bildiklerinde var gerçekten. Bir arap sabunuyla evimizde kullandığımız çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, yumuşatıcı, halı deterjanı, leke çıkarıcı, yüzey temizleyici, cam temizleyici, mobilya temizleyici, lavabo temizleyici.. bunların hepsini hayatımızdan çıkarabilir ve fazlalıklardan uzak, kendimize ve çevremize zarar vermediğimiz çok daha sade bir hayat yaşayabiliriz.

Hem organik ya da ekolojik yaftasıyla bir ton paraya satılan ne idüğü belirsiz ürünler yerine kendi geleneksel değerimize sahip çıkarak ülke kalkınmasına katkıda bulunalım hem de öldürdüğümüz birçok canlının bize yaptığı bedduaların kesilmesine vesile olalım.

arap sabunu ile ilgili görsel sonucu

Arap Sabunu Nasıl Yapılır?

Arap sabunu hayvansal, bitkisel ve yağ asitlerinin potasyum hidroksit ile tepkimesinden elde edilir.

Malzemeler:

  • 2 litre Bitkisel veya hayvansal yağ
  • 750 ml içme suyu
  • 250 ml potasyum hidroksit

Hazırlanışı: Suyun içerisine potasyum hidroksiti koyun ve üzerine yağ asidini ekleyin. Daha sonra bu karışım 90 derece sıcaklıkta sabun olana kadar kaynatın.

Eskiden sadece halı yıkamak için kullanılan arap sabununa ilgi son yıllarda artmaktadır. Arap sabununa olan ilginin artmasının en büyük nedeni de sabunda yapılan iyileştirmelerdir. Arap sabununun başlıca kullanım alanları şöyledir;

  • Arap Sabunu İle Saç Bakımı: Doğal ve oldukça güçlü bir sabundur. Bu yüzden insanlar tarafından çok talep edilir. Son yıllarda özellikle bakım ürünlerinde artan kimyasallar da arap sabununa olan ilgiyi arttırmıştır. Saç bakımı ve temizliği için önerilen ürünlerin başında gelmektedir. Güzellik uzmanları da arap sabununun saç bakımı için gerekli olduğunu söylemektedir.
  • Arap Sabunu İle Bulaşık Temizliği: Elde bulaşık yıkamak için arap sabunu kullanmak mümkündür. Arap sabunu hem iyi temizler hem de parlak bir görüntü kazandırır. İstediğiniz miktarda arap sabunu ile bulaşıklarınızı yıkayabilirsiniz fakat yıkamadan sonra bulaşıkları bol su ile durulamayı unutmayın.
  • Arap Sabunu İle Çamaşır Temizliği: Arap sabunu eskiden beri halı ve çamaşır temizliğinde kullanılmaktadır. Bunun için sabunu isterseniz katı bir şekilde kıyafetlere sürüp köpürte bilirsiniz isterseniz de kaynar su ile karıştırıp sıvı köpük elde ederek kullanabilirsiniz. Arap sabunu ile yıkanan kıyafetlerin daha temiz olduklarını göreceksiniz.
  • Arap Sabunu İle Yer Temizliği: Özellikle yağlı ve kirli yüzeylerde arap sabunu ile etkili sonuçlar elde edilir. Arap sabununu kaynar su içerisinde eritip bir bez yardımı ile temizliği yapabilirsiniz.
  • Arap Sabunu İle Mutfak Temizliği: Arap sabunu ile mutfakta ocakları, dolapları, fayansları ve bunun gibi birçok yerin temizliğini gerçekleştirmeniz mümkündür.
  • Arap Sabunu İle Çelik Parlatma: Arap sabunu evinizde tencere, kapı kolu ve muslukların daha parlak görünmesini sağlar.

Piyasada Bulunan Arap Sabunları Nelerdir?

Piyasada hem sıvı hem de katı halde bulunan arap sabunları vardır. Arap sabununun doğal olması temizlik gücünü artırır. Piyasada bulunan bazı arap sabunları şöyledir;

  • Doğal defne yağlı arap sabunu
  • Ekolojik yağlı arap sabunu
  • Sıvı arap sabunu
  • Katı arap sabunu

kaynak:yasemin.com, sosyaltarif.com, yeniakit.com

Related Posts

Yengeç Sepeti Nedir? Yengeç Sepeti Ne İçin Kullanılır?

Kumsalda yürüyen bir adam, avlanan balıkçıya yaklaştığında kova içerisindeki yakalanmış yengeçleri görür. Kovanın üstü açıktır, kapağı yoktur. Bu durum onu şaşırtır, çünkü yengeçlerin kaçabileceğini düşünür. Balıkçıya sorduğunda “Evet, tek bir…

Sarıgöz Balığı Nedir? Sarıgöz Balığı Nasıl Anlaşılır? Sarıgöz Balığı Izgara Nasıl Yapılır?

Sarıgöz Bir çok isimle tanılır bazıları Iskatari Iskatar Maviş. Değişik renklerde bulunabilir bazıları çok mavimsi olduğundan maviş adını da almıştır genç bireylerde baştan kuyruğa şeritler yer alır büyüdükçe renkleri koyulaşır.…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Menkul kıymetlerin değerlendirilmesi

  • By admin
  • Ocak 6, 2025
  • 52 views

Mali İstatistik Yönetmeliği

  • By admin
  • Ocak 6, 2025
  • 89 views
Mali İstatistik Yönetmeliği

Kamu İhalalerinde İdareye Karşı Şikayet Başvurusu Yapılması ve Özellik Gösteren Durumlar

  • By admin
  • Ocak 6, 2025
  • 51 views
Kamu İhalalerinde İdareye Karşı Şikayet Başvurusu Yapılması ve Özellik Gösteren Durumlar

Part Time Çalışacak İşçinin Birim Maliyetinin Hesaplanması…Kik Kararı

  • By admin
  • Ocak 6, 2025
  • 60 views
Part Time Çalışacak İşçinin Birim Maliyetinin Hesaplanması…Kik Kararı

TÜRKİYEDE VERGİ AFFI UYGULAMALARI

  • By admin
  • Ocak 6, 2025
  • 57 views
TÜRKİYEDE VERGİ AFFI UYGULAMALARI

Resmi Yazışma Kuralları Son Hali

  • By admin
  • Ocak 6, 2025
  • 66 views
Resmi Yazışma Kuralları Son Hali