Arabuluculuk Nedir? Arabuluculuk Zorunlu mu?
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Türkiye’de 71 ilde 2 bin 100 arabulucu bulunduğunu belirterek, “Zorunlu arabuluculuğa geçme konusunda altyapı hazır durumda” dedi.
Öztatar, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) binasında, Samsun Barosu ile Samsun TSO iş birliğiyle düzenlenen “Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve İş Alemine Faydaları Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, Türk hukuk sisteminde arabuluculuk ve arabuluculuğun ticari uyuşmazlıklarda uygulama alanı hakkında bilgi verdi.
Günümüzde ve dünya genelinde 160 ülkede arabuluculuk uygulamasının sürdürüldüğünü belirten Öztatar, bu sistemin Amerika’da 1970, Avrupa’da ise 1980’lerde başladığını kaydetti.
Türkiye’de aralarında uyuşmazlık bulunanların sorunun çözümü için hakim kararına ihtiyacı bulunduğuna dikkati çeken Öztatar, “14 Kasım 2013’ten itibaren mahkemeye gitmeye gerek yok. Taraflar bir arabulucu yardımıyla sorunlarını barışçıl şekilde çözebilirler” dedi.
Türk kültüründe arabuluculuğun eski adının “Ahilik kültürü” olduğunu anımsatan Öztatar, hukuki uyuşmazlıklarda bağımsız ve tarafsız üçüncü kişilere gidilerek sorunu dostane ilişki içinde çözdüklerini vurguladı.
Çoğu hukuki uyuşmazlıkların ceza davaları şeklinde barış içinde çözülmezken, arabuluculukta tarafların kendi kararlarını kendileri vererek dostane bir şekilde sorunun çözüldüğünü vurgulayan Hakan Öztatar, şöyle konuştu:
“Arabuluculuk, tarafların uyuşmazlıklarını çözmek için bir araya getirilmesini sağlayan bir sistemdir. İletişim kurmalarını ve birbirlerini anlamalarını sağlamak, sistemin diğer amacı. Arabulucuya beden dili iletişim teknikleri, müzakere yöntemleri, öfke kontrolü gibi dersler veriliyor. Türkiye’de Türk vatandaşı olan, meslekte en az 5 yıllık tecrübesi bulunan ve kasten işlenmiş suçtan mahkum olmayan kişiler arabulucu olabilir.”
Öztatar, dünyada ticari aracılığın daha ön planda olduğunu, bu sürecin başından sonuna kadar gizlilik durumu bulunduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
“Ticari itibarlarını korumak isteyen şirketler, gizlilikten dolayı arabuluculuğa gitmişler. Arabuluculukta yapılan işler, belgeler gizlidir. Sağlıklı bir iletişim kurmak için yapılıyor. Arabululuğun ticari hayatta önemli olmasının nedeni, kendi kararını kendinizin vermenizdir. Süreç çok hızlıdır. Zamandan tasarruf sağlıyor. Davalar çok erken çözülüyor. İş dünyasının mutlaka bunu uygulaması gerekiyor. İşçi uyuşmazlıklarını bir günde çözüme kavuşturuyoruz. Yargılama olmadığı için giderleri yoktur, sadece arabuluculuk ücreti vardır. İngilterede 1,5 milyon uyuşmazlık var. Bunun yüzde 97’si arabuluculuk sayesinde çözülüyor. Türkiye’de 71 ilde 2 bin 100 arabulucu var. Zorunlu arabuluculuğa geçme konusunda altyapı hazır durumda.”