Amacına Göre Denetim Türleri:
Amacına göre denetim üçe ayrılır. Bunlar; mali tablolar denetimi, uygunluk denetimi ve faaliyet denetimidir.
Amacına göre denetim üçe ayrılır. Bunlar; mali tablolar denetimi, uygunluk denetimi ve faaliyet denetimidir.
Mali tablolar denetimi, bir işletmenin mali tablolarının genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine, ulusal veya uluslararası muhasebe standartlarına veya vergi mevzuatındaki düzenlemelere uygun olarak düzenlenip düzenlenmediğini belirlemeye yönelik olarak yapılan denetimdir.
Mali tablolar denetimi, bağımsız denetçiler veya kamu denetçileri tarafından yapılır. Denetimin konusu ortaklara veya vergi dairesine verilen mali tablolardır.[1]
Uygunluk denetimi, işletmede gerçekleştirilen işlemlerin işletme tarafından veya işletme dışındakilerce belirlenmiş kurallara ve yöntemlere uygun olup olmadığını belirlemeye yönelik olarak yapılan denetimdir. Bu kural ve yöntemler; işletme politikaları, sözleşmeler, hukuki düzenlemeler olabilir. Uygunluk denetimi; iç denetçiler, kamu denetçileri veya dış denetçiler tarafından yapılabilir.
Faaliyet denetimi, işletmenin kısa ve uzun vadeli hedeflerine ulaşıp ulaşamadığını ve işletmede faaliyetlerin etkin ve verimli şekilde yürütülüp yürütülmediğini belirlemeye ve yönetime bu konularda önerilerde bulunmaya yönelik bir denetimdir. Faaliyet denetimi, genelde iç denetçiler tarafından yapılır.
[1] Celal Kepekçi, a.g.e.,S.2
Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-48.5) BİRİNCİ KISIM GENEL HÜKÜMLER BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç ve kapsam MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı;…
CARİ HARCAMALARIN KONTROL ALTINDA TUTULMASINA YÖNELİK PROJE VE İŞLERİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Amaç Madde 1‐ (1) Bu Usul ve Esasların amacı, Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programının Cari Harcamaların Kontrol…