T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Muhasebat Genel Müdürlüğü
Sayı : B.07.0.MGM.0.20-610-03/15845 21/12/2009
Konu :
Bilindiği üzere, muhasebe birimlerinde 30/12/2006 tarihli ve 26392 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği eki belgeler kullanılmaktadır. Alındı belgesine ilişkin hükümlerin Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinde yer alması ve çeşitli tarihlerdeki yazı ve duyurularla değişiklikler yapılması nedeniyle, 19 ve 19/2 Sıra No.lu Genel Müdürlüğümüz genelgeleri ile 10/2 Sıra No.lu Genelgenin “VI- Basılı Kağıt Talepleri ve Alındı Birim Fiyatları” başlıklı bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.
Bununla birlikte alındı belgesi, basılı kağıt talepleri ve alındı birim fiyatlarına ilişkin olarak aşağıda belirtilen esaslara uyulması gerekmektedir.
1- Alındı belgesinin kullanılması
22/10/2009 tarihli ve B.07.0.MGM.0.20-610-04/13159 sayılı genel yazımızda da belirtildiği üzere, 15/11/2009 tarihinden itibaren seri ve sıra numarasız 6 örnek numaralı Alındı Belgesi kullanılmayacak, bunun yerine seri ve sıra numarası bulunan Alındı Belgesi kullanılacaktır.
Vergi dairelerince ya da bünyesinde gelir servisi bulunan muhasebe birimlerince yapılan vergi tahsilatı dışındaki işlemlerde de (teslim alınacak menkul kıymetler vb.) söz konusu Alındı Belgesi kullanılacaktır. Vergi daireleri, gerekli gördükleri takdirde kullandıkları bilgisayar otomasyon sisteminde yapacakları düzenleme ile Alındı Belgesinin “Açıklama” sütununa (Hesap Kodu/Adı sütunu da kullanılmak suretiyle) istenilen bilgileri yazabilecektir.
2- Hatalı düzenlenen alındı belgeleri
“Alındı” butonuna basılmadan (Alındı Belgesinin numarası sistem tarafından verilmeden ) önce farkedilen hatalar Muhasebe Kayıt Formunda değişiklik yapılmak suretiyle düzeltilecektir. “Alındı” butonuna basıldıktan (Alındı Belgesinin numarası sistem tarafından verildikten) sonra farkedilen hataların düzeltilmesi, Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 531 ve 532 nci maddelerine göre Muhasebe Kayıt Formunda hesaben düzeltme şeklinde yapılacak, ancak yeniden “Alındı” butonuna basılmayacaktır.
“Alındı” butonuna basıldıktan sonra farkedilen hatanın hesaba ilişkin olması, (Örneğin; 102-Banka Hesabının çalıştırılması gerektiği halde, yanlışlıkla 100-Kasa Hesabı çalıştırılmış ve “Alındı” butonuna basılmış olması) halinde yazıcıdan çıktısı alınan Alındı Belgesinin tüm nüshaları, sol alt köşeden sağ üst köşeye doğru birbirine paralel iki çizgi arasına “iptal” ibaresi yazılmak suretiyle sonradan kullanılmalarına imkan verilmeyecek şekilde iptal edilerek muhasebe yetkilisi ve veznedar tarafından imzalanacak, iptal edilen bu alındıların mükellef nüshası bir dosyada muhafaza edilecektir.
“Alındı” butonuna basıldıktan sonra farkedilen hatanın maddi olması, (Örneğin; tahsil edilen tutar 100 TL iken, yanlışlıkla 200 TL olarak kayda alınması) halinde Alındı Belgesinin tüm nüshalarında, yanlışlık yapılan alan tek çizgi ile çizilerek düzeltilecek ve yapılan değişikliğe ilişkin “Hesaben düzeltme yapılmıştır.” ifadesi yazılarak ilgili muhasebe yetkilisi tarafından paraf edilecektir. Mükellef nüshası ilgilisine verilmiş ise sadece dipkoçan üzerinde değişiklik yapılacaktır.
say2000i sistemine teknik nedenlerle muhasebeleştirmeye ilişkin kayıtların girilememesi durumunda, Alındı Belgesi yukarıda açıklanan bilgileri içerecek şekilde muhasebe birimlerince son düzenlenen Alındı Belgesi numarasını takip eden numara verilmek suretiyle elle düzenlenecektir.
Sistem çalışmaya başladıktan sonra, Muhasebe Kayıt Formuna kayıtlar girilip ”Alındı” butonuna basılmak suretiyle gelen “Alındı Belgesi Dökmek İstiyor musunuz?” mesajında “hayır” seçeneği seçilerek, elle düzenlenen alındı belgeleri üzerindeki yevmiye tarih ve numarası ile sistemdeki alındı numarasının aynı olması sağlanacaktır.
3- Merkezi Yönetim kapsamındaki muhasebe birimlerinde kullanılan belge, cetvel ve defterlerin temin edilmesi ve kullanılması
Muhasebe birimlerinde kullanılan ancak, muhasebe birimlerince bilgisayar ortamında üretilemeyen belge, cetvel ve defterler Bakanlığımıza bağlı Kıymetli Evrak ve Basılı Kağıtlar Şube Müdürlüğü’nden (İstanbul) talep edilecektir. İl dahilinde bulunan tüm muhasebe birimleri basılı kağıt taleplerini, bir önceki yıl içinde yapılan işlemlerini göz önünde bulundurmak suretiyle yıllık olarak, Ocak ayı sonuna kadar defterdarlıklara bildirecekler; defterdarlıklar da il ihtiyacı olarak birleştirecekleri bu talebi, Bakanlığımızın İstanbul’da bulunan Kıymetli Evrak ve Basılı Kağıtlar Şube Müdürlüğüne ileteceklerdir. İl ihtiyacı olarak gönderilen basılı kağıtların muhasebe birimlerine dağıtımı, bu muhasebe birimlerinin talepleri dikkate alınarak defterdarlıklarca yapılacaktır.
Bakanlık merkez muhasebe birimleri, basılı kağıt taleplerini Şubat ayı sonuna kadar doğrudan doğruya Kıymetli Evrak ve Basılı Kağıtlar Şube Müdürlüğüne yapacaklar ve bu talepler her merkez muhasebe birimi için ayrı ayrı karşılanacaktır.
Talep edilen basılı kağıdın örnek numarasının belirtilmesine ve kullanımdan kaldırılmış basılı kağıt talep edilmemesine dikkat edilecektir.
Döner sermaye muhasebe birimleri, satış birim fiyatları Muhasebat Genel Müdürlüğünün cari mali yıla ilişkin “Parasal Sınırlar ve Oranlar” Genel Tebliği eki tabloda gösterilen ve baskı ile dağıtımı Bakanlığımızca yaptırılan alındı ve diğer belgeleri illerde defterdarlık muhasebe müdürlükleri, ilçelerde malmüdürlüklerinden temin edecektir. Bunların teslim alınması sırasında, cilt itibarıyla yaprak adetleri, seri ve sıra numaralarının birbirini takip edip etmediği, nüshalarının tamam olup olmadığı kontrol edilecektir. Teslim alındıktan sonra hiç kullanılmadan yaprak adedi, seri ve sıra numarası ile nüsha sayısında hata ve noksanlık olduğu tespit edilen ciltler alındığı yere iade edilerek yenisi ile değiştirilecektir. Kullanım sırasında hatalı veya noksan olduğu tespit edilenler kullanılmayacak şekilde iptal edilerek, diğerlerinin usulüne uygun olarak düzenlenmesine devam edilecektir.
Bilgilerini ve gereği ile söz konusu hususların iliniz dahilindeki muhasebe birimlerine (vergi daireleri ile döner sermaye muhasebe birimleri dahil) duyurulmasını rica ederim.
Bakan a.