ALINAN ÇEKLER HESABINDA YAPILAN HATALAR
2006 yılı öncesinde uygulanan Devlet Muhasebesi Sistemlerinin büyük kısmında Alınan Çekler Hesabı bulunmamaktaydı. Alınan çekler nakit gibi değerlendirilmekte ve kasa hesabında izlenmekteydi.
Yönetmelikte, alınan çeklerin, kasa hesabı yerine “Hazır Değerler” yardımcı hesap grubu içerisinde yer alan “101-Alınan Çekler Hesabı”nda izlenmesi öngörülmüştür. Muhasebe birimleri ya da muhasebe yetkilisi mutemetleri muhasebe birimine hitaben düzenlenmiş banka veya özel finans kurumlarının çeklerini kabul edeceklerdir. Alınan çekler önceki uygulamada olduğu gibi çizgili çek haline getirilecek ve bloke edilenler hariç olmak üzere muhasebe birimine verildiği veya bundan en çok bir gün önceki tarihi taşıması gerekecektir. Çeklerin bankaya gönderilmesinde ise teslimat müzekkeresi kullanılacaktır.
Muhasebe birimlerinin kayıtları konsolide edildiğinde alınan çekler hesabının yardımcı hesapları arasında rakamsal uyumsuzluklar olduğu dikkati çekmektedir. Muhasebe biriminde bulunan bir çek teslimat müzekkeresi düzenlenmek suretiyle bankaya gönderildiğinde,
—————————— / ——————————
101.2 Alınan Çekler Hesabı
101.1 Alınan Çekler Hesabı
—————————— / ——————————
Katma (Özel) Bütçe Nedir?
Katma Bütçeler: Türkiye’de katma bütçe uygulaması genel muhasebe kanununda bütçenin genellik ilkesinin bir istinası olarak yer almıştır. Yasa katma bütçeleri , giderleri özel gelirleri ile karşılanan ve genel bütçe dışında …