Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nı (ALES) 8 Mayıs 2016 Pazar günü gerçekleştirdi. Türkiye’de 81 ilde, bunun yanında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) başkenti Lefkoşa ve Kızgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleştirilen sınavın ardından 10 Mayıs 2016 Salı günü sınav soruları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden sınavda sorulan soruların tamamı 10 gün süreyle adayların erişimine açıldı. Bu gelişmelerin ardından sınava katılan adaylar ALES sonuçları
için beklemeye başladı. ÖSYM artık sınav sonuçlarının açıklanması sürecinde adayları çok fazla bekletmiyor. ALES sonuçları için de bu durum geçerli olacak ve adaylar 25 Mayıs 2016 Çarşamba günü
ALES sınav sonuçlarına erişebilecekler.
ALES SONUÇLARI NE ZAMAN VE NEREDEN DUYURULACAK?
ALES sonuçları konusunda meraklı bekleyiş başladı. ÖSYM daha önce ALES sınav sonuçlarını 25 Mayıs Çarşamba günü açıklayacağını duyurdu. Ancak buna rağmen adaylar sınav sorularının açıklanmasının ardından doğru ve yanlış cevap verdikleri soruları belirleyerek sınavdan kaç puan alacaklarını hesaplamaya başladı. Böylece 25 Mayıs’ta ALES sonuçlarının açıklanmasından önce sonuçlar hakkında önemli bir fikir sahibi olabilecekler. Diğer yandan ÖSYM, adayların tüm işlemlerin gerçekleştirebilebildiği ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden ALES sonuçlarını adaylara duyuracak. ÖSYM’nin mobil uygulamasını kullanan adaylar ALES sınav sonuçları açıklandığında bu uygulama üzerinden sonuçlarını anında öğrenebilecekler. ALES sonuçları 3 yıl geçerli olacak.
ALES SORULARI 10 GÜN İÇİN ERİŞİME AÇILDI
ALES soruları, ÖSYM tarafından 10 Mayıs Salı günü adayların erişimine açıldı. Adaylar 10 gün süreyle erişime açılan sınav sorularını 20 Mayıs 2016 Cuma gününe kadar inceleyebilecekler. Bu sorulardan faydalanarak doğru ve yanlışlarını öğrenebilecekler. Hatta adaylar buradan çıkardıkları istatistiklerden faydalanarak sonuçlara dair hesaplama yapabilecekler. 8 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen ALES’in ardından sorular ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde yayınlandı. ALES’te her yıl olduğu gibi yine sözel ve sayısal bölümlerde 40’ar sorudan oluşan iki test adaylara uygulandı. Adaylar alanlarına göre Sözel-1, Sözel-2, Sayısal-1 ve Sayısal-2 testlerini cevapladılar.
ÖSYM MOBİL UYGULAMASI İLE SONUÇLARI ANINDA ÖĞRENİN!
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), adayların sonuçları öğrenmesini kolaylaştırmak adına ÖSYM Mobil uygulamasını duyurdu. 2015’in son çeyreğinde hem Android hem de iOS’tan kullanılabilen ÖSYM Mobil uygulaması adayların sonuçlara kolaylıkla ulaşabilmelerini sağlıyor. Uygulamayı bir kez indiren ve ardından güncelleme yapan adaylara sonuçlar ÖSYM Mobil sayesinde otomatik bildirimler olarak gelecek. Böylece adaylar sonuçlardan anında haberdar olabilecekler. Bir diğer güzelliği ise sürekli uygulamaya giriş yapmanız gerekmeyecek. İndirme işleminin ardından giriş yapılan uygulama telefonunuzda açık olacak ve istediğinizde sonuçlara erişebilme imkanı sağlayacak. Sadece sınav sonuçları değil, yerleştirme sonuçları da uygulamadan öğrenilebiliyor. Ayrıca adaylar istediklerinde geçmiş dönemlerde girdikleri sınavların sonuçlarına da uygulamadan erişebiliyorlar.
ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi için tıklayın
ÖSYM Mobil Android için tıklayın
ÖSYM Mobil iOS için tıklayın
ALES PUANI NEREDE KULLANILIR?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) özellikle akademik bir kariyer hedefleyenlerin mutlaka girmesi ve puan alması gereken bir sınavdır. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına girebilmek için ALES puanı gereklidir. ALES’ten başarılı sayılmak için ÖSYM tarafından belirlenen puan 55 olsa da, yükseköğretim kurumları genellikle alımlarında 70 ve üzeri puan alan adayları değerlendirmektedir. Önceleri LES (Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) adıyla yine ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bu sınav, 2007 yılından bu yana ALES adıyla gerçekleştirilmektedir.
ALES’e girmek için bir lisans programında okuyor olmak ya da bir lisans programından mezun olmak gerekmektedir. Ayrıca yurt dışında eğitim görenlerin de denklik belgesi alarak sınava girebilmeleri mümkündür. ALES’e girebilme sayısı konusunda bir sınırlama bulunmamaktadır. Bir yıl içinde Bahar ve Güz dönemi olmak üzere 2 kez gerçekleştirilen ALES’e adaylar istedikleri kere girebilme hakkına sahiptirler. ALES’ten alınan puanın geçerlilik süresi, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıldır. Bu süre zarfında sınava tekrar giren adaylar en yüksek puanlarını kullanabilmektedir. ÖSYM, ALES’i Türkiye’de 81 il merkezinde, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da ve Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleştirir. Sınav için başvurular ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden gerçekleştirilmektedir.