Meyve ağaçlarınızı yabani ağaçlardan cins ağaçlara mı çevirmek mi istiyorsunuz?
Ağacınız yabani. İyi cins meyve vermesini istiyorsunuz. O zaman yapmanız gereken tek bir işlem var. O da ağacınızı aşılatmanız . Aşılama işlemi, meyve bahçesi sahiplerinin yaptıkları ilk işlemdir. Biz de bu işlemi, meyve ağaçları olan ama iyi cins meyve yiyemeyen, bahçesi olan ve süs bitkilerinde farklı kombinasyonlar yaratmak isteyenlere basit bir şekilde anlatmak istedik.
Aşılama Nedir?
İnsanlar çok eski zamanlardan beri, ormanlardaki ağaçların dallarının birbirlerine sürtünmeleri sonucunda doğal bir şekilde oluşan aşılamayı keşfetmiş ve günümüze kadar da uygulamaya devam etmiştir. Tabi ki halen de devam etmektedir. Aşılama, iki bitki parçasının birleştirilerek, belli bir sürede kaynaşmasını sağlayıp, tek bir bitkiymiş gibi hayatını devam ettirme tekniğidir.
Anaç ve Kalem Nedir?
Aşılamada “anaç” ve “kalem” terimleri sıkça kullanılır. Anaç, bahçemizde yabani meyve veren ağacımız, kalem ise aşılama işlemini yapacağımız başka bir ağaçtan aldığımız kısımdır. Bu kısmı ağacımız ile birleştirerek aşılama işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz. Meyvecilik alanında aşılama işlemi çok kullanılıyor. Daha çok üretim işinde olanlar güvenilir ve hızlı sonuç almak için bu yöntemi kullanıyor.
Aşılama Neden Yapılır?
Peki aşılama işlemini yanlızca iyi cins meyve üretmek için mi yapıyoruz? Tabi ki hayır. Çoğunlukça bilinenlerden bir kaç örnek vermek istersek; doğru fidan üretmek için, başka yollarla üretemediğimiz çeşitlerin yok olmasını önlemek için, ağaçların zarar gören kısımlarını tamir etmek için ve ağaçlardaki hastalıkların incelenebilmesi için aşılama işlemi yapılmaktadır. Aşılama tekniğinin bir çok yöntemi var ama genel de 2 yöntem daha çok tercih edilmektedir: Göz aşısı ve Kalem aşısı.