Adaylık Süresi, Asaleten Atandıktan Sonra da, İki Yılda Bir Kademe Uygulamasında Değerlendirilmez

Bayan-16

Uygulamaya esas görüşler veren Devlet Personel Başkanlığı, adaylık sürelerinin, memur asil olarak atandıktan sonra da, iki yıla bir kademe uygulamasında değerlendirilemeyeceğine karar verdi.

İŞTE DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞININ GÖRÜŞÜ

ÖZET: Öğretmenin adaylıkta geçen hizmet sürelerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda. (05/04/2013-4771)

Bakanlığınızda görev yapan öğretmenlerin adaylıkta geçen hizmet sürelerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda görüş talep edilen ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında; “72 nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburi olarak sürekli görevle atanan memurlardan kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara, bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle geçirilen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi daha verilir. Yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. İki yıldan az süreler dikkate alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 150 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği’nin üçüncü fıkrasında, “657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin yukarıda belirtilen son fıkrası hükmünün uygulanabilmesi için ataması yapılan personelin;

– Atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre zorunlu atamaya tabi personel olması,

– Görev yapmakta olduğu yerin kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yöreler (Erzurum ve Artvin illeri dahil) olması,

-Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde (Erzurum ve Artvin illeri dahil) fiilen görev yaptığı sürenin yıllık izin süresi dahil iki yıldan az olmaması,

– Görev süresince olumlu sicil almış olması, şartlarını birlikte taşıması gerekmektedir.

Ayrıca 418 sayılı KHK’nin geçici 3 üncü maddesinde anılan hükmün yürürlük tarihi olan 1.5.1990 tarihinden önce kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde (Erzurum ve Artvin illeri dahil) geçen sürelerin dikkate alınmayacağı öngörüldüğünden belirtilen şartları taşıyan tüm personel hakkında anılan hüküm 1.5.1990 tarihinden sonra geçen hizmetler dikkate alınarak uygulanacaktır.” hükmü, dördüncü fıkrasının 7 numaralı bendinde ise “25.6.1983 tarih ve 18088 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 2 nci maddesinin (b) fıkrasında aday memurların bu yönetmelik hükümlerine tabi olmadığı, 28 inci maddesinde ise, özel yönetmeliklerde bu yönetmeliğe aykırı hükümlerin yer alamayacağı belirtilmiş bulunmaktadır.

Bu nedenle, aday olarak kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelere (Erzurum ve Artvin illeri dahil) atanan personel adaylıklarının devamı süresince 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin yukarıda belirtilen hükmünden yararlandırılmayacaktır. Ancak anılan maddede belirtilen yörelere aday olarak atananlardan asaletlerinin tasdikini müteakip atama ve yer değiştirme yönetmelikleri gereğince, zorunlu atamaya tabi olanların ise 1.5.1990 tarihinden geriye gidilmemek üzere asalet tasdik tarihinden sonraki hizmetleri anılan fıkra uygulanmak üzere dikkate alınacaktır.” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “Zorunlu çalışma yükümlülüğü süreleri” başlıklı 27 nci maddesinde, “(1) Türkiye üç hizmet bölgesine ve altı hizmet alanına ayrılmıştır. Bunlardan 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanları öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirecekleri hizmet alanlarıdır.

(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra Bakanlık öğretmen kadrolarında göreve başlayanlar;

a) Üçüncü hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 3 yıl,

b) İkinci hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 4 yıl,

c) Birinci hizmet bölgesi içindeki illerin 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 7 yıl, 5 inci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 6 yıl, 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az 5 yıl

çalışmakla yükümlüdürler.

(3) Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden herhangi bir nedenle görev yeri değiştirilenler, atandıkları yer için öngörülen zorunlu çalışma süresine tabi tutulurlar. Bunların zorunlu çalışma yükümlülüğünün hesabında daha önce görev yaptıkları zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumunda geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilir. ” hükmü yer almakta olup, söz konusu hükümle Bakanlığınız öğretmenlerine zorunlu çalışma yükümlülüğünü eğitim kurumlarında tamamlama esası getirilmiştir.

Bu itibarla;

– aday memurlar Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin kapsamında bulunmadığından, aday öğretmenlerin 150 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği’nin dördüncü fıkrasının 7 numaralı bendinde de belirtildiği üzere adaylıklarının devamı süresince 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan hükümden yararlanamayacağı,

– öğretmen olarak görev yapan personelin asaletinin tasdikinden sonraki hizmetlerinin mezkur Kanunun 64 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, asaleti onaylanan söz konusu personelin adaylıkta geçirmiş olduğu hizmet sürelerinin ise mezkur hüküm kapsamında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı,

mütalaa edilmektedir.

Related Posts

İnşaat Taahhüt Sözleşmesi Nedir? İnşaat Taahhüt Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

İnşaat Taahhüt Sözleşmesinin Yapılması İhalenin sonuçlandırılması aşamasından sonra ihaleyi alan işletme sözleşme yapmaya davet edilir. Sözleşmeler 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri kanunu hükümleri dikkate…

Devlet muhasebesi yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri ve açılış kayıtları

Yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri ve açılış kayıtları MADDE 5- (1) Muhasebe işlemleri, yevmiye tarihi ve müteselsil sıra numarasına göre maddeler hâlinde önce yevmiye defterine kaydedilir, buradan da usulüne göre büyük…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

İnşaat Taahhüt Sözleşmesi Nedir? İnşaat Taahhüt Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 8 views
İnşaat Taahhüt Sözleşmesi Nedir? İnşaat Taahhüt Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

İşletme Kayıt Belgesinin Geçersiz Olmasının İhale Sonucuna Etkisi

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 7 views
İşletme Kayıt Belgesinin Geçersiz Olmasının İhale Sonucuna Etkisi

Devlet muhasebesi yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri ve açılış kayıtları

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 7 views
Devlet muhasebesi yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri ve açılış kayıtları

Fazla Mesai Nedemek?

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 9 views
Fazla Mesai Nedemek?

Araç Sigorta Giderleri Örnek Sayıştay Kararları….

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 9 views
Araç Sigorta Giderleri Örnek Sayıştay Kararları….

İhaleye Davet Edilmeyen İş Ortağının Durumu

  • By admin
  • Kasım 21, 2024
  • 6 views
İhaleye Davet Edilmeyen İş Ortağının Durumu