5326Sayılı Kabahatlar Kanunu Uyarınca Yapılan İşlemler Hakkında Genel Yazı (İdari Para Cezaslarının İadesi Hk)

Muhasebe-13

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Muhasebat Genel Müdürlüğü

Sayı     : B.07.0.MGM.0.45/380-                                                                      15941*17/10/2008

Konu   :

5326 sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca tahsilatı yapılan idari para cezalarının iadesine ilişkin çıkan ve Bakanlığımıza bağlı muhasebe birimlerince intikal ettirilen sorunlar nedeniyle aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bilindiği üzere; 5326 sayılı Kabahatler Kanununun “İdari para cezası” başlıklı 17 nci maddesinin 6 ncı fıkrasında; “Kabahat dolayısıyla idarî para cezası veren kamu görevlisi, ilgilinin rıza göstermesi halinde bunun tahsilatını derhal kendisi gerçekleştirir. İdarî para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemez.”, aynı Kanunun “Başvuru yolu” başlıklı 27 nci maddesinin 1 inci fıkrasında; “İdarî para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde, sulh ceza mahkemesine başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idarî yaptırım kararı kesinleşir.” hükümlerine yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Bakanlığımızca (Gelir İdaresi Başkanlığı) hazırlanıp 12/05/2007 tarihli ve 26520 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 442 Seri No’lu Tahsilat Genel Tebliğinin III- D-3- bölümünün “İdari Yaptırım Kararlarının Kesinleşmesinden Önce Ödeme Yeri” başlıklı (a) bendinde; “İdari yaptırım kararı veren idareler; idari para cezalarını, kanuni ödeme süresi içinde ya da idari yaptırım kararlarının kesinleşmesinden önce ödemek isteyen kişilerden tahsil edecek ve tahsil ettiği tutarları Hazine hesaplarına aktaracaktır.

İdari yaptırım kararları genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri tarafından verilmiş ise söz konusu cezalar, muhasebe yetkilisi mutemetleri ve muhasebe birimleri (merkez muhasebe birimi, mal müdürlükleri ve defterdarlık muhasebe müdürlükleri) vasıtasıyla tahsil edilecektir….” esasları yer almaktadır.

Ayrıca, aynı Tebliğin “VII – Red ve İade İşlemleri” başlıklı bölümünün 1 inci fıkrasında; “Tahsil edilmiş idari para cezalarının herhangi bir sebeple iadesi gerektiği takdirde, red ve iade işlemleri; genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin yaptığı tahsilatlarda, tahsilatı yapan muhasebe birimi tarafından, diğer idarelerin tahsil ettiği idari para cezalarında ise idarenin, para cezasını yatırdığı vergi dairesi tarafından yerine getirilecektir. …” esaslarına yer verilmiştir.

Bu nedenle; idari yaptırım kararlarının iptali nedeniyle yapılacak iade taleplerine ilişkin işlemlerin, ilgili kamu idareleri tarafından muhasebe birimlerine mahkeme kararlarının uygulanması hususunun yazılı olarak bildirilmesi üzerine gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Bilgilerini ve yukarıda belirtilen hususlara ilişkin olarak ilgili birimlere gerekli duyurunun yapılması hususunda gereğini rica ederim.

Ömer DUMAN

Bakan a.

Genel Müdür

DAĞITIM :

– 5018 Sayılı Kanun Eki 1 Sayılı Cetvelde Yer Alan İdareler

– 81 İl Valiliğine

  • Related Posts

    Taşınmaz Varlıkların Muhasebeleştirilmesi (Devlet Muhasebesi)

    TAŞINMAZ KİRALAMALARININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ     1-GİRİŞ Kamu sektörü ekonomisi ve bütçe hesabı açısından önemli sorunlardan biri, devlete ait taşınmazların muhasebeleştirilmesinin yapılmıyor olmasıydı. Tahakkuk esaslı muhasebe sisteminin yürürlüğe girmesinden itibaren muhasebe…

    Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin İdare Hesaplarının Sayıştaya Verilmesi Kapsamında Muhasebe Yönetmeliklerinde Yapılan Düzenleme

    Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin idare hesaplarının Sayıştaya verilmesi kapsamında muhasebe yönetmeliklerinde yapılan düzenleme T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü Sayı : 90192509-010.03-14955 31/12/2014 Konu : Muhasebe Yönetmelikleri Genel bütçe…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kaçırdığın Haberler

    Askerden Dönen Çalışanı İşe Almayan Tazminatı Öder

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 9 views
    Askerden Dönen Çalışanı İşe Almayan Tazminatı Öder

    Varlık Barışı Nedir? Yurt Dışından Döviz Getirme…

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 7 views
    Varlık Barışı Nedir? Yurt Dışından Döviz  Getirme…

    İhale Tarihinde Şirketi Temsil ve İlzama Yetkili Olmayan Şahsın İmzaladığı Teklif Mektubunun Geçersiz Sayılması Gerektiği

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 9 views
    İhale Tarihinde Şirketi Temsil ve İlzama Yetkili Olmayan Şahsın İmzaladığı Teklif Mektubunun Geçersiz Sayılması Gerektiği

    Ombudsman Nedir? Ombudsman Ne İşe Yarar?

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 8 views
    Ombudsman Nedir? Ombudsman Ne İşe Yarar?

    Depremin vergisi olur mu?

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 12 views

    Kanuni (Yasal) Faiz Oranı Nedir?

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 19 views
    Kanuni (Yasal) Faiz Oranı Nedir?